Thailand en verzetsgroep BRN hebben overeenstemming bereikt over een staakt-het-vuren tot het eind van de Ramadan op 18 augustus. Maleisië, dat als waarnemer de in februari begonnen vredesgesprekken volgt, heeft gisteren in Kuala Lumpur een verklaring uitgegeven waarin het goede nieuws wordt gemeld.

Het staakt-het-vuren is een belangrijke mijlpaal in de pogingen om een eind te maken aan het zuidelijk geweld, dat in 2004 de kop opstak en meer dan 5.700 levens heeft geëist.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC) en delegatieleider tijdens de gesprekken, bevestigt de Maleisische verklaring. Hij zegt dat de regering op een aantal plaatsen meer defensievrijwilligers inzet en soldaten die leraren begeleiden, overplaatst. Het staakt-het-vuren geldt voor de provincies Narathiwat, Pattani en Yala en vijf districten in Songkhla.

Volgens de verklaring zullen Thailand en BRN hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de Ramadan dit jaar zonder geweld verloopt. De afspraak is een bewijs dat beide partijen serieus naar oplossingen zoeken voor het gezamenlijk probleem. De verklaring zegt dat de opstandelingen hebben beloofd geen veiligheidspersoneel, burgers en eigendommen aan te vallen. De autoriteiten op hun beurt beloven af te zien van enige vorm van agressieve acties en ze waarborgen veiligheid voor alle burgers, ongeacht hun religie.

De NSC heeft beloofd gedurende de heilige maand, die woensdag is begonnen, klopjachten op opstandelingen te verminderen (to scale down). Een aantal wegblokkades is opgeheven en het leger heeft uit enkele dorpen soldaten teruggetrokken om de spanning te verminderen. Terugtrekking van het leger was een van de eisen van de BRN als conditie om het geweld te verminderen. Niettemin zullen soldaten openbare kantoren en gebouwen blijven bewaken.

De belofte van de BRN om te het geweld op te schorten komt een dag nadat een bom acht soldaten verwondde. De BRN heeft daarvoor de schuld op zich genomen, maar geeft de verzekering dat ze de opstandelingen in het veld in toom kan houden.

(Bron: Bangkok Post, 13 juli 2013)

Foto: Biddende moslimvrouwen gisteren in de Central Mosque van Pattani.
Foto homepagina: Bij de enige bomaanslag na het begin van de Ramadan raakten donderdag acht soldaten gewond in Raman (Yala).

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Staakt-het-vuren tijdens Ramadan in Zuiden”

  1. bert an Eylen zegt op

    Grappig, als de moordlustige *…* er even geen zin in hebben komt er een staakt het vuren tijdens de ramadan. Volgens mij het ideale moment om in te grijpen, want na 18 augustus moorden ze gewoon door.
    Al meer dan 5000 mensen werden er vermoord de laatste 7 jaar. Wat het erger maakt is dat ze vrijwilligers uitschakelen die hen komen helpen met o.a. onderwijs.
    Ik hoop echter dat er een oplossing komt al lijkt dit een utopie.
    Bert


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website