Sombere vooruitzichten voor de salarissen bij bedrijven in Thailand

De salarisstijging in Thailand komt dit jaar niet hoger uit dan gemiddeld 3,7%. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de gemiddelde salarisstijging niet boven de 5% uitkomt.

De cijfers zijn gebaseerd op de jaarlijkse Thailand Total Remuneration Survey 2020 uitgevoerd door Mercer Thailand, die tussen april en juni van dit jaar, de salarissen bij 577 bedrijven in verschillende sectoren onderzocht.

Piratat Srisajalerdvaja, van Mercer, zei gisteren 22 van de 577 bedrijven in 2020 geen salarisverhogingen gaven. De gemiddelde verhoging komt daarmee op 3,7%, dat is lager dan de prognose van 4,8%.

De respondenten uit het onderzoek zijn zowel buitenlandse bedrijven (75%) als Thaise bedrijven (25%) en het betreft kleine bedrijven (42%), middelgrote bedrijven (47%), grote bedrijven en multinationals.

“De salarissen in Thailand zullen naar verwachting wel stijgen in 2021, maar de hoogte hangt af van de resultaten bij de bedrijven, de verspreiding van de Covid-19 en het effect ervan op de economie”, zei hij.

Als gevolg hiervan zijn aanzienlijke salarisverhogingen in het komende jaar wellicht onwaarschijnlijk, aldus Piratat.

De sombere vooruitzichten over het salaris is het gevolg van zwakke economische vooruitzichten voor Thailand, waarbij het bbp in 2020 naar verwachting met 7,8% zal krimpen. Hoewel voorspeld wordt dat de economie zich in 2021 herstelt naar 3,5% groei, blijft de toekomst onzeker.

Bron: Bangkok Post

Rating: 5.00/5. From 1 vote.

6 gedachten over “Sombere vooruitzichten voor de salarissen bij bedrijven in Thailand

 1. Prachtig onderzoek! Ik denk alleen dat het merendeel van de Thaise arbeiders werkt voor het minimum loon van 300 of 350 baht per dag en nog nooit een centimes meer heeft ontvangen de afgelopen jaren. Het enige vooruitzicht dat deze mensen hebben bij verslechterende economische vooruitzichten is ontslag; uiteraard zonder uitkering!

  • Je mag het denken, maar kom eens met bronvermelding. In de sociale kringen waarin ik verkeer in Thailand zit bijna niemand op het minimumloon. Mijn vriendin zat al op meer dan 30.000 en heeft onlangs een grote salarisverhoging gehad. Toch zal ik, zonder officiële cijfers, niet zeggen dat zij tot een meerderheid behoort. Ik weet daar simpelweg niets van.
   Wel ken ik meerdere kennissen van mijn vriendin die véél meer verdienen. Het zijn wel grotendeels lui die een universitaire studie achter de rug hebben. Is dat abnormaal? Wie het weet, mag het zeggen.

 2. Volgens The Nation komt 41% van het volk amper de maand door, die leven van salaris naar salarisstrookje. Ze maken zich grote zorgen over betalen van gas, water, licht of de schoolkosten.

  In een opinie stuk van de Bangkok Post wijst de auteur op de grote ongelijkheid en opmerkelijke beslissingen zoals de goedkeuring van de overheid omtrent de overname van Tesco door CP group. Hun marktaandeel stijgt van ruim 50 naar 70 % (!), in sommige provincies tot wel 90% (!!). Maar dat is geen monopolie blijkbaar…

  Dat alles maakt het plebs niet blij, vraag is wat die gaan doen en naar wie ze de vinger zullen wijzen?

  https://www.nationthailand.com/news/30397957

  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2019335/a-more-unequal-society-than-ever-before

Reacties zijn gesloten.