De taxichauffeur, die zaterdagavond de Amerikaan Troy Lee Pilkington (50) doodde, is gisteren aangehouden en heeft bekend de man met een mes te hebben gestoken.  De taxi waarin hij zaterdag reed, eigendom van een taxi-coöperatie, is in beslag genomen.

Cherdchai Uttamacha (32) heeft verklaard de man, die als customer relations manager bij Caterpillar Thailand werkte, bij warenhuis Central Bang Na te hebben opgepikt. Pilkington moest naar Sukhumvit Soi 85, maar de taxi vorderde traag omdat er veel verkeer was.

Toen ze de bestemming naderden, raakte Pilkington volgens de chauffeur geïrriteerd. Hij klaagde dat het metertarief te snel opliep en beschuldigde de chauffeur ervan het tarief te hebben gemanipuleerd. Toen de meter op 51 baht stond, kregen ze ruzie.

Pilkington zou uit de taxi zijn gestapt zonder te betalen. Toen de chauffeur achter hem aan ging, gooide Pilkington een koffiebeker naar hem. De chauffeur liep terug naar de wagen, pakte een mes uit de achterbak, zo’n 30 centimeter lang, en bedreigde de Amerikaan. Omdat die naar hem toe kwam, dacht de chauffeur dat Pilkington met hem zou gaan vechten. Hij stak verschillende malen met het mes, waarna Pilkington op de grond viel.

De chauffeur heeft verklaard het mes in Bang Phli (Samut Prakan) te hebben weggegooid en zijn shirt, dat besmeurd was met bloed, langs de snelweg in Prawet te hebben weggegooid.

Cherdchai is moord en wapenbezit ten laste gelegd. Hij is opgesloten in het politiebureau van Bang Na. De politie wacht op de resultaten van een autopsie.

(Bron: Bangkok Post, 8 juli 2013)

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Ruzie over 51 baht leidde tot dood Amerikaan”

 1. phangan zegt op

  Als het echt om 51 baht ging zou het voor mij niet een bedrag zijn om ruzie voor te maken met alle risico’s die er uit voort kunnen vloeien.

  Maar helaas zullen we nooit de volledige waarheid te weten komen omdat de enige andere getuige is vermoord, schandalig

 2. Khun Peter zegt op

  De politie zou steekproeven moeten houden en taxichauffeurs moeten controleren op drugs en wapens. Want wat doet die man in hemelsnaam met een groot zwaard in zijn taxi? Niet om een appeltje te schillen lijkt mij?

 3. KhunRudolf zegt op

  Op dit blog beweer ik al vaker: het Oosten is het Westen niet, en volledig aan elkaar tegenovergesteld. Dat geldt ook voor hoe mensen zich jegens elkaar gedragen. Gedragingen kunnen soms worden gevoed door geheel andere impulsen, die wij in zekere situaties amper voor mogelijk houden. Waar wij de handrem nog eens stevig aantrekken, ontstaat bij die ander een toestand van immens affect, waardoor juist de kabel breekt. Een affect is een gemoedsaandoening, een emotie die als reactie op bepaalde omstandigheden kan maken dat iemand geheel doorslaat tot in het destructieve toe. Het leidt tot uiterst drastische beslissingen.
  Oosterse samenlevingen herbergen in zich talrijke ingrediënten waardoor mensen meer dan elders voortdurend op hun tenen lopen. Het is maar goed dat in die samenlevingen veel, heel veel waarde wordt gehecht aan het beheersen van (negatieve) gevoelens. Er zijn nog veel meer redenen te noemen waardoor voor Westersen het moeilijk is het Oosten in te voelen en te begrijpen, maar gevoelsleven en gemoedstoestand zijn er een paar van.

  In een vorig filmpje is te zien dat een Thai iemand met een mes of dolk te lijf gaat. Als hem inderdaad een beker koffie in zijn gezicht is gegooid, dan laat zich raden hoe hij tot zijn gedrag komt, meer nog dan een ruzie om wat geld. Op de foto bij dit artikel zien we de kennelijke dader schijnbaar onbewogen en in rust wachtend op hoe de dag verder zal gaan verlopen. Twee beelden totaal in tegenstelling met elkaar. Het is goed dat hij zo snel is opgepakt en naar Thaise mores ten toon gesteld. Laten we hopen dat hem een fikse en gerechte straf ten deel valt.

  Omdat gedragingen zo met elkaar in tegenstrijd kunnen zijn, en soms uit niets blijkt wat het lijkt, is het absoluut aan te raden zoveel mogelijk uit gestreste situaties weg te blijven, dan wel eruit weg te stappen door echt letterlijk een stap achteruit te doen. Doe dus die stap naar achter, begin geen discussie, betaal- desnoods meer, blijf beleefd maar stevig, ga niet in de aanval, houdt controle over jezelf, en voorkom zonder meer dat je in toestand verzeild raakt waarover je geen macht hebt.

  • Bacchus zegt op

   We doen het weer voorkomen alsof dit geisoleerde incident in Thailand schering en inslag is. Kan mij uit recent Nederlands nieuws herinneren dat ook in Amsterdam regelmatig agressief gedrag wordt getoond door taxichaffeurs, vaak ook om niets. Zal in Bangkok misschien iets meer voorkomen dan in amsterdam, maar er rijden dan ook enige honderdduizenden taxi’s meer in Bangkok.

   Zonder met een beschuldigende vinger te wijzen, blijft dit verder een treurig verhaal.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Hans,

   Svp goed lezen wat ik schrijf en dat is dat de westerse mens er absoluut niet vanuit kán gaan dat hij het in het Oosten wel allemaal weet. Daarbij heb ik het gedrag van de taxichauffeur onder de loupe genomen in een poging te duiden hoe hij ertoe komt te doen wat hij doet. Dat dit gedrag misdadig is hoeft geen betoog en van mijn kant op dit blog geen extra aanzet. Overigens geef ik, alhoewel minder expliciet, aan wat ik van de dader en zijn gedrag vind, maar dat was mijn thema ook niet.
   En ik meen dat ik toch duidelijk ben: uit een dergelijke opwinding wegstappen en niet doen escaleren! Daar ging het mij om.

   Groet, Rudolf

 4. Willem zegt op

  Geweld is nooit goed te keuren, uiteraard, en over de overledenen niets dan goeds, maar mag je van een ”customs relations manager” ook verwachten dat ie zonder morren een eurootje betaalt voor een taxi-ritje dat zo soepel verloopt dat ie ook nog de koffie in zijn bekertje nat houdt……?

 5. Pat zegt op

  Of het nu over 51 Baht of 1 miljoen Baht gaat, doet voor mij niet terzake.

  Ik begrijp enerzijds de Amerikaan niet dat hij
  1) een koffiebeker gooit naar de taxichauffeur en
  2) dat hij nadat de taxichauffeur met een mes voor hem staat nog steeds een dreigende houding aanneemt.

  UITERAARD is de taxichauffeur de dader en de hoofdschuldige in dit drama, maar als je onze westerse rechtsregels zou toepassen in een proces dan zou de Amerikaan waarschijnlijk wel een aandeel hebben.

  Dit is een banale moord vind ik.

 6. Arjen zegt op

  Mijn observatie is dat Thaien een enorme lange lont hebben. Maar de bom die er achter zit is zeer zwaar, en heel explosief.

  Ik vraag me af, (en ik denk) dat voor de Amerikaan uitstapte er al meer gebeurd is, wat de Thai uiteindelijk boos maakte. Het is te hopen dat het recht zal zegevieren, jammer dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen.

  • Pat zegt op

   Netjes en volgens mij correct uitgedrukt Arjen :

   Thai mensen hebben een zeer lange lont en heel veel geduld, maar als dat geduld op is dan kunnen ze inderdaad gevaarlijk zijn.

   • Khun Peter zegt op

    Jouw reactie is erg generaliserend. Reageren alle 65 miljoen precies hetzelfde? Dan zijn het robots en geen mensen.

    • Pat zegt op

     Sociologie is altijd generaliserend, theorieën gaan steeds over een meerderheid.

     Of het nu gaat over de (zogezegde) humorloosheid van Duitsers, de (zogezegde)bescheidenheid van Belgen, de (zogezegde) luidruchtigheid van Nederlanders in groep, de (zogezegde) preutsheid van Amerikanen, enz…, het is nooit 100%.

     Voor alle duidelijkheid, ik heb het grootste oprechte respect voor de Thai-bevolking.

     • Arjen zegt op

      Akkoord Khun Peter,

      Ik had wellicht beter kunnen schrijven dat:
      Mijn observatie is dat VEEL Thaien een enorme lange lont hebben. Maar de bom die er achter zit is zeer zwaar, en heel explosief.

      (excuses voor de hoofdletters in het woord “veel” maar ik heb hier niet de mogelijkheid om iets cursief te schrijven?)

      Ook ik heb veel respect voor de meeste Thaien. Deze generalisatie is ook niet laatdunkend en beledigend. Het is dezelfde soort generalisatie als: Thaien kunnen geen “nee” of “weet ik niet” zeggen. Je hebt gelijk, dat geldt niet voor alle Thaien, maar toch wel voor heel veel….

      Als de Amerikaan zich een beetje beter geïnformeerd had over de Thaise samenleving had het niet zo ver gekomen. Waarbij ik absoluut niet wil zeggen dat het de schuld van de Amerikaan is.

      Ik denk dat iedere persoon die wat langer in Thailand verblijft wel eens ervaren heeft hoe verschrikkelijk boos een Thai ineens worden kan.

 7. Khun Peter zegt op

  Ik begrijp niet goed waarom Bangkok Post het over een groot mes heeft? Op het filmpje is duidelijk te zien dat de taxichauffeur een samurai zwaard in zijn handen heeft. Dat maakt nogal verschil.
  Het feit dat hij naar zijn auto is gelopen om het zwaard te pakken zou een aanklager moeten aangrijpen om er moord van te maken, in plaats van doodslag. Kan hij de rest van zijn leven in Bangkok Hilton nadenken over zijn daad.

 8. Lung zegt op

  Tja, als ik het zo lees dan lijkt mij dat niet te verwonderen hé. Ten 1ste, Die amerikanen denken dat overal een grote mond kunnen openzetten en ten 2de, Maak geen ruzie met een thai, zie het resultaat.

 9. T. van den brink zegt op

  Zo zie je maar weer, een mens ( of hij nu in Thailand, Nederland , Amerika of elders woont) is en blijft een ongeleid projectiel waarvan je nooit van te voren kunt bepalen wat zijn reactie op een en ander zou kunnen zijn je kent immers nooit zijn achtergrond en daarom zijn beweegredenen niet! Er kan altijd een kortsluiting in zijn brein optreden ( iets
  waar hij zelf niet om vraagt) Enkele jaren geleden werden er in de Haagsche binnenstad
  zonder enig aanwijsbare redenen voorbijgangers neer gestoken. Elk mens is een potentieel gevaar dat we bewust incalculeren omdat je anders niet meer met goed fatsoen over straat zou kunnen lopen!

 10. willem zegt op

  Het taxi-incident:
  Ik ben blij dat het verhaal van gister vandaag nog een”staartje”heeft gekregen. Al ruim 20 jaar kom ik in Thailand en heb nog nooit iets negatiefs meegemaakt.
  Het ontbreken van wederzijds respect zal in dit geval[waar ik in mijn reactie gister ook naar refereerde] de oorzaak zijn geweest,zeker nu er meer details naar voren zijn gekomen! Ik heb Thaise chauffeurs gesproken hoeveel uur ze per dag moeten maken om hun gezin te onderhouden. Als je als farang zijnde jezelf voor 51 bath laat kennen moet er volgens mij toch wel”ergens een storing zijn”onder die hersenpan;voor zover aanwezig!
  Gr;Willem Scheveningen…

  • louise zegt op

   Morgen Willem,

   Ben het er mee eens als je zegt wat is nu helemaal 51 baht, maar daar gaat het helemaal niet om.
   Moet iedere farang zich het oplichten cq verrekenen!! maar laten welgevallen omdt het maar 51 baht is??
   Deze amerikaan werkte met thaise mensen en zal best wel enigzins inzicht hebben gehad hoe zee te behandelen.
   Maar mensen kunnen te ver gaan en dan maakt de hoogte van het bedrag total niets uit, want een beetje zelfrespect is niet in baht of welke currency dan ook uit te drukken.

   En wat Piet K. schrijft over de mensen die hier al een tijd wonen, en die zich de beste persoon vinden om hierover het absolute correcte sntwoord te geven van het hoe en waarom.
   Ben ik het volledig mee eens.
   Ik hou van Thailand, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn ogen moet sluiten voor bepaalde gedragingen van een thai en dat dan ook zal afkeuren.
   En er zijn toch specifieke dingen die een thai zal uitproberen tegenover een farang.
   Dat hebben we bijna 25 jaar geleden meegemaakt en tot op vandaag nog steeds mee maken.
   Is nu eenmaal de aard van het beestje en volgens de thai hebben wij allemaal diezelfde boom in onze tuin staan toch???????
   Groetjes,
   Louise

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Louise Lees ook de follow-up op dit bericht: https://www.thailandblog.nl/nieuws/taxichauffeur-vertelt-fabeltjes-ruzie-met-amerikaan/

 11. Piet K zegt op

  Het verontrustende aan de reacties is dat sommigen de Amerikaan nog net niet beschuldigen van zelfmoord, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Blijkbaar troebleert een langdurig verblijf in Thailand een enkeling in zijn objectieve meningsvorming. Iets wat op dit blog een bekend verschijnsel is. Net als Nederland een mooi land is maar niet elke bewoner een fatsoenlijk mens, is Thailand een mooi land maar deugt niet iedere Thai. Niets om je voor te schamen maar ook niet om blindelings altijd maar te vergoelijken of te verdedigen.

 12. David zegt op

  Alle commentaar ter zijner zijde gelaten.
  Toch kleine opmerking – ook ter zijde.
  In 2001 bleek uit een UNDCP onderzoek dat 70% van de taxichauffeurs in BKK die hun wagen per dag moeten huren (dagloners) bij een coöperatie, drugs gebruikten om zolang mogelijk te kunnen rijden. Bij tuk-tuk’s lagen de cijfers van druggebruik nog hoger. Voornaamst gebruikte drug was ‘Yabaah’. Huur van een taximeter per dag in 2001 voor dagloners: 750 THB. Dat sommige chauffeurs op het einde van de dag gefrustreerd geraken als ze na hun investering van huur van de taxi, slechts enkele tientallen Bahts overhouden… al was het 51 Baht van een expat die ook even opgedraaid was en dat niet wenste te betalen… tja.
  Voor alle duidelijkheid, niet elke taximeter van een coöperatie wordt per dag verhuurd, er zijn andere systemen. De dagloners zijn eerder beperkt in aantal, en als daar een cowboy tussen zit met een drugprobleem, noem het een gerust een kort lontje, kan je beter vriendelijk betalen en bedanken, dan uitstappen zonder te betalen en hem iets in het gezicht gooien (zware belediging voor een Thai).
  Al bij al een spijtig voorval.
  Nogmaals, de bovenstaande bemerkingen gaan over dagloners, niet over zwarte taxi’s of taxichauffeurs die regulier in dienst zijn.

 13. Theo zegt op

  Ik wil hier toch even op dit verhaal reageren,meer is het niet,een negatief verhaal over een Thaise taxidriver. Ik heb een Thais familielid die 13(dertien) jaar taxidriver is geweest in Bangkok en is nu prive chauffeur. Hij is gestopt met de taxi na twee keer beroofd te zijn,onder bedreiging van een mes.Hij drinkt niet,rookt niet en gebruikt geen drugs.Dus waarom een zwaard bij je hebben?Nou daarom!Wil wel eens zien wat er gebeurt in Nederland als je wegloopt zonder de taxi te betalen.Weet je nog wat er gebeurde op het Leidse plein?Taxi chauffeur die zijn passagier onder een fikse ruzie,over betalen,doodschopte!

 14. Sir Charles zegt op

  Ach zo valt er overal wel wat over te zeggen. Zo kom ik dikwijls in de grote fabriekshallen in Samut Prakan even buiten Bangkok waar in de bedrijfskantines aldaar overal A-4tjes hangen met het advies c.q waarschuwing aan de werkneemsters om vooral nooit in je eentje dus altijd met meerdere personen – met name in de avond en nacht- een taxi te nemen.
  Het is nogal eens voorgekomen dat een taxichauffeur naar een ver buitengebied reed met een vrouwelijke passagier en onder dwang ‘meer’ wilde dan alleen maar vervoeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website