Een groep gewapende mannen heeft zaterdagnacht rubberboeren bij de blokkade van de spoorlijn in Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) onder vuur genomen.

Een 29-jarige demonstrant overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, een tweede werd gewond. De rubberboeren hebben de regering een ultimatum gesteld: stuur uiterlijk vanochtend om 11 uur vertegenwoordigers voor overleg of ‘face the consequences’.

Het schietincident voedt de angst dat het protest zich zal verhevigen en tot verder geweld leidt. Critici van de regering roepen haar op om meer betrokken te raken bij de oplossing van het probleem.

‘De regering heeft de deur naar de demonstranten dichtgegooid. Ze is onverantwoordelijk en zwak, omdat ze te traag reageert’, zegt Rong Boonsuayfan van de Walailak universiteit in Nakhon Si Thammarat. De boeren dreigen morgen een rally te houden, wanneer niet aan hun eisen wordt tegemoet gekomen.

De politie van Nakhon Si Thammarat heeft twee theorieën over de beschieting. Tussen de demonstranten is ruzie uitgebroken of bewoners die gedupeerd zijn door de blokkade, hebben de boeren beschoten. De landelijke politie heeft een beloning van 100.000 baht en de provincie 50.000 baht uitgeloofd voor informatie die leidt tot aanhouding van de schutters.

In Surat Thani heeft de vereniging van kamnans en dorpshoofden gisteren steun uitgesproken voor de rally van rubberboeren in het district Phunphin, die voor morgen is gepland. De gouverneur van Surat Thani heeft voor vandaag een vergadering uitgeschreven met negentien districtshoofden om voorbereidingen voor de rally te treffen.

De boeren in het Zuiden eisen een garantieprijs voor ‘unsmoked sheet rubber’ van 120 baht per kilo en 7 baht voor een kilo palmpitten. De huidige prijs ligt rond de 70 baht. De boeren in het Noorden en Noordoosten hebben hun aangekondigde blokkades opgeschort. De meesten gaan akkoord met het aanbod van de regering voor een subsidie per rai van 1.260 baht.

(Bron: Bangkok Post, 2 september 2013)

Foto: De politie onderzoekt de plaats waar zaterdagnacht rubberboeren werden beschoten.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Rubberboer doodgeschoten bij blokkade spoorlijn”

  1. martin zegt op

    Redaktie: een leuke schrijffout: Citaat: De meesten gaan akkoord met het aanbod van de regering voor een subsidie per rai van 1.260 rai. Dat zou helemaal niet verkeerd zijn (lach). Logisch dat die boeren er mee akkoord gaan.

    Ik lees 1260 BHT / Rai ?

    Dick: Bedankt voor je opmerkzaamheid. Ik neig ertoe de fout te laten staan, maar heb hem toch maar gecorrigeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website