Je zou het bijna vergeten met een krant die volstaat met anti-regerings nieuws, maar Thailand heeft ook roodhemden. Tot nu toe hielden ze zich opvallend op de achtergrond met uitzondering van een rally in Ramkhamhaeng, die vier levens eiste. Maar ze bestaan nog steeds en ze zijn bereid in actie te komen als dat nodig is.

In een restaurant in Loei, 520 km vanaf Bangkok, komen elke ochtend roodhemden bij elkaar om de politieke situatie te bespreken. Het is echt een rood honk met rode opschriften, rode tafelkleedjes en rode shirts. Wanneer de verkiezingen door demonstranten in Bangkok worden verstoord, organiseren we een tegenrally, zeggen ze.

Daragon Pakdewan (60)

‘Verkiezingen zijn nodig en die vinden op 2 februari plaats. Dit is een democratisch land. Wij hebben het recht om wat juist is, te steunen. Wanneer de massa-rally de verkiezingsdag verstoort of wanneer die om de een of andere reden niet doorgaat, gaan we ook protesteren. Wacht maar af. We blijven niet zitten en doen niets. Je hebt geen idee met hoeveel mensen we zijn en waartoe we in staat zijn.’

Volgens Daragon bestaat het ‘Thaksin regime’ (een uitdrukking van actieleider Suthep) niet. ‘Thaksin heeft geen invloed op onze beslissingen. We hebben geen band met hem. Rechtvaardigheid is het enige wat we steunen. Denk je dat we mensen zonder hersens zijn? Wil je ons alsjeblieft niet beledigen en denken dat we dom zijn omdat we plattelanders zijn.’

Daragon bestrijdt ook de veel geventileerde beschuldiging dat roodhemden anti-monarchie zijn. ‘We hebben geleerd dat Zijne Majesteit de koning veel voor ons land heeft gedaan. We weten hoe hard hij heeft gewerkt om onze middelen van bestaan te verbeteren. Hoe kunnen we geen respect voor hem hebben? Hoe kunnen we niet van hem houden?’

Dat roodhemden door Thaksin worden betaald, is volgens Daragon ook niet waar. ‘Iedere baht die we uitgeven, komt uit onze eigen zak. We houden van goede mensen en we houden van gerechtigheid. We hebben al lang, lang geleden afstand genomen van Thaksin. Waar we nu voor vechten is echte democratie.’

Arnuth Saetor (61)

‘Ik begrijp niet waarom het nog niet over is. Eerst zei Suthep dat hij alleen wilde dat het amnestievoorstel niet doorging. Dat is gebeurd, maar het was nog niet genoeg. Daarna dwongen ze Yingluck het parlement te ontbinden. Dat is gebeurd, maar het was nog steeds niet genoeg. Wat willen ze nu nog meer?’

‘Ik ben woedend over hoe de demonstranten met democratie omgaan. Je moet de wet eerbiedigen, je moet luisteren naar de stem van de meerderheid. Nu moeten ze stoppen. Je denkt toch niet dat de mensen die in Bangkok aan de rally meedoen de stem van het land zijn? Als dat echt wil meten, moet je het aan iedereen in het land vragen.’

‘Verkiezingen zijn de beste manier om meten wat de meerheid denkt. Niet iedereen is het eens met wat de protestleiders proberen te doen. Denk je dat alle plattelanders hillbillies [wie bedenkt een mooie vertaling?] zijn, wier stemmen gekocht kunnen worden? Ik geef toe dat we niet zijn opgeleid. We zijn niet zo knap als de mensen in Bangkok, maar we hebben onze waardigheid en we bedriegen niet, zoals zij doen. Beledig ons alsjeblieft niet.’

Volgens Arnuth is actieleider Suthep een bedrieger. ‘Hij bedriegt de stem van het volk, bedriegt ’s lands wetten en bedriegt de rechten van de mensen. Als je een eerlijke strijd wil, moet je verkiezingen houden. Als je openbare hoorzittingen over hervormingen wil, vergeet dan niet ook naar onze stem te luisteren.’

‘Denk eraan’, zegt tenslotte een ander, ‘Bangkok is niet Thailand. De stem van de inwoners van Bangkok is niet de stem van het land.’

(Bron: Bangkok Post, 23 december 2013)

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Roodhemden in Loei: Bangkok is niet Thailand”

 1. chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  1. Natuurlijk is Bangkok niet het platteland. Een zeer recente analyse van de demonstranten toont dat nog een fijntjes aan. De rode demonstranten in Rajamangala een paar weken geleden komen uit het noorden en noordoosten, hebben een lager inkomen en een lager opledingsniveau en zijn meer met georganiseerrd vervoer naar Bangkok gekomen. De Suthep-demonstranten komen meer uit de hogere inkomens- en opleidingsgroepen, meer uit Bangkok en het zuiden en kwamen met eigen of openbaar vervoer.
  2. Een duidelijke meerderheid van de Thai is niet tevreden met de democratisering in dit land. Een meerderheid vindt dat er echt wat moet veranderen.
  3. In een land als Thailand (met rijken en armen en een gapende kloof daartussen) moet er natuurlijk worden nagedacht om de welvaart eerlijker te verdelen. Tot nu toe heb ik nog geen enkele politicus van de Pheu Thai horen zeggen dat de armen in het noorden en noordoosten blij zouden moeten zijn met de werkenden in Bangkok (die over het algemeen Democraten stemmen) want die betalen de belasting waarmee onder andere het rijstsysteem en de gratis gezondheidszorg worden gefinancierd. De mensen in het noorden worden in de waan gebracht en gehoudend dat alles, maar dan ook alles te danken is aan de Pheu Thai.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Niet alleen de Bangkokianen betalen belasting. Maar 16 procent van de staatsinkomsten in Thailand komt uit de inkomstenbelasting, de rest komt uit indirecte belastingen als BTW, accijnzen ed. Zie de link hieronder. Dat betekent dat alle Thais, ook de armeren en de middengroepen in heel Thailand, en niet alleen Bangkokse Thais, meebetalen aan al die ‘populistische’ programma’s. Maar ik weet dat Suthep’s aanhangers daar anders over denken.

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/armen-thailand-betalen-relatief-veel-belasting/

   • chris zegt op

    beste Tino
    waar wordt het meeste verkocht, denk je (en dus het meeste BTW betaald? In isan?
    waar zijn de meeste grote bedrijven gevestigd, denk je? in Isan?

   • chris zegt op

    waar wordt het meeste inkomstenbelasting betaald , als de grens bij 150,000 Baht salaris per jaar ligt? In Isaan?

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Tino Kuis Volgens mij vergeet je de importtarieven en de bedrijfsbelasting. Zouden die niet de grootste inkomstenbron van de regering vormen?

    • Tino Kuis zegt op

     Dick,
     Totale belastinginkomsten regering Thailand: 1.6 biljoen baht, onderverdeeld in (procenten):
     persoonlijke inkomsten belasting: 16
     belasting inkomen bedrijven: 25
     BTW, sales tax: 30
     accijnzen: 15
     en dan 14 procent verdeeld over vele kleine ontvangsten. Importtarieven is heel weinig.
     Chris heeft gelijk: tweederde van alle belastingontvangsten komen uit Bangkok, dat zijn dan vooral die twee eerst genoemde belastingen. Aan de andere kant ontvangt Bangkok ook veel meer (ik weet niet hoeveel) aan staatsuitgaven per inwoner, op het gebied van onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg bv.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik wil de Bangkok Post bedanken dat ook eens de ‘roodhemden’ aan het woord komen. En een woord van dank aan Dick die dit voor ons zo snel, objectief en volledig toegankelijk maakt.

 3. JacquesKoppert zegt op

  Leuk een artikel over de roodhemden. Op veilige afstand van Bangkok wordt krachtig taal gesproken. Over democratie en de wet eerbiedigen. Dat was in 2010 wel anders toen Bangkok in de fik werd gestoken.

  Hoe geloofwaardig klinkt het dat men niets met Thaksin van doen heeft? Staan ze niet meer achter de niets-zeggende premier Yingluck? Die maar één ding in de gaten houdt, namelijk dat de belangen van de rijkste familie van Thailand waartoe zij behoort, niet worden geschaad.

  Het vertrek van Yingluck en het voorkomen dat het bestuur van Thailand weer in handen komt van de rijksten van het land. Dat is de eis van de demonstranten. In mijn ogen een gerechtvaardigde eis. Thailand verdient echte democratie.

 4. rene zegt op

  Dat tweederden van de inkomsten uit Bangkok komen is enkel en alleen te danken aan het centralisme. Alles wat belangrijk is is in Bangkok gevestigd. In de provincies kan niets worden gerealizeerd zonder het fiat en de zegen van “Bangkok”. Wil je iets kopen in Mukdahan, Chiangmai, Phuket of Khonkaen, of heb je een wisselstuk nodig, het moet uit Bangkok komen.
  Wat accijnzen en BTW betreft, daar betalen alle lagen van de bevolking aan mee. Dat is duidelijk.

  • chris zegt op

   beste Rene
   Natuurlijk betaalt iedereen BTW. Maar met een gemiddeld inkomen dat in Bangkok vele malen hoger ligt dan in het noorden besteden de inwoners van Bangkok veel meer en betalen dus ook meer BTW als je in nominale bedragen rekent. Het percentage is hetzelfde. Of men in het noorden meer alcoholhoudende drankjes drinkt weet ik zo een-twee-drie niet.

 5. HoneyKoy zegt op

  De opmerkingen over wie de meeste belastingen en BTW betalen is mijn inziens onterecht. In Bangkok en omgeving draaien hele industrieën op goedkope arbeidskrachten uit het noorden en de Isaan. Het gaat erom wat andere delen van het land ervoor terugkrijgen.

  Als we een vergelijking maken met Nederland, de Nederlandse welvaart is voor een groot deel te danken aan het westen met zijn vele industrieën die met Gronings aardgas opgestart zijn in het verleden. Wat heeft Groningen daarvoor terug gekregen ? het is zo’n beetje de armste streek van Nederland !.

  Hetzelfde gaat dus ook op voor Thailand, Bangkok en omgeving zijn rijk(er) geworden door de goedkope arbeidskrachten uit het noorden en de Isaan. Maar welke regering gaat er nu eens voor zorgen dat er een betere sociale gelijkheid komt op vele gebieden, dus niet alleen inkomsten, maar ook in alle andere voorzieningen en bovenal, meer werk in die gebieden. Ik heb er weinig vertrouwen in dat er op dit moment ook maar 1 politieke partij is die dat waar gaat maken, nog de rode, nog de gele.

  Mijnheer Suthep wil eerst (democratische ?) hervormingen, en probeert de verkiezingen te boycotten.
  Hij wil een hervormingsraad installeren zonder dat duidelijk is wie er in die raad mogen plaats nemen.
  Hoe democratisch kun je zijn als je de meerderheid niet laat meebeslissen.

  Ik ben geen voorstander van YingLuck of welke andere politicus dan ook. Maar het afdwingen van hervormingen zoals Hr.Suthep dat doet zonder de Roodhemden daarin te betrekken, schept alleen maar chaos, Ik zie de toekomst van Thailand dan ook niet rooskleurig in


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website