Rellen bij anti-regeringsdemonstraties in Bangkok: 18 gewonden

(Adirach Toumlamoon / Shutterstock.com)

Gistermiddag en –avond ontstonden er bij het parlementsgebouw in Bangkok, bij de Kiak Kai kruising, rellen tussen anti-regeringsdemonstranten, royalisten en de politie. Zeker 18 personen raakte gewond en moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis.

De anti-regeringsdemonstranten raakte slaags met pro-regeringsdemonstranten en royalisten in gele shirts. Dat ging er hard aan toe. Over en weer werden er met stenen en andere voorwerpen naar elkaar gegooid.

De politie zette vier waterkanonnen in om de menigte uit elkaar te drijven. De oproerpolitie gebruikte traangas en volgens onbevestigde berichten werden er ook rubberen kogels afgevuurd.

De demonstranten braken ‘s middags door barricades en rukten op naar het parlement. De politie kon ternauwernood verhinderen dat de demonstranten het parlementsterrein zouden binnendringen. De parlementsleden zijn toen via de achterkant van het gebouw, dat aan de Chao Phraya grenst, gevlucht uit het parlement en in veiligheid gebracht op boten van de marine.

Bron: Bangkok Post

Rating: 5.00/5. From 5 votes.

14 gedachten over “Rellen bij anti-regeringsdemonstraties in Bangkok: 18 gewonden

 1. De confrontatie tussen Royalisten en Democratie strijders was goed te zijn bij Thai PBS om iets na 17:10 (Thaise tijd). Vlak na 5 uur trokken de traangas en gekleurd water spuitende waterkanonnen van de politie zich terug braken de demonstranten door de barrières op de kruising. Een andere barrière op dezelfde kruising had een opening waar Royalisten stonden. Een waterwagen van de politie reed weg via die route. Boze demonstranten gooide plastic flessen naar de politie en al snel botste de twee groepen op elkaar. Gescheld, geschreeuw, waterflessen over en weer. Op beelden zien we vanaf de gele kant dan stenen door vliegen. Het kost een half uur om de boel te sussen, aan beide kanten knuffelen mensen elkaar terwijl er soms nog wat door de lucht vliegt. De politie die eerst tussen beiden stond was nergens te bekennen. Enkele demonstranten zijn met kogels getroffen, een geelhemd is inmiddels gearresteerd voor bezit van een vuurwapen weet Khaosod te vertellen.

  Uiteindelijk kwamen de demonstranten aan bij de voorzijde van het parlement zo rond 8 uur. Om 9 uur keerde men huiswaarts. Diverse politiewagens met graffiti bespoten, lege banden etc.

  Gisteren en vandaag stemt men over een aantal voorstellen omtrent wijzingen van de grondwet. Een voorstel van de regeringspartijen en een voorstel van de oppositie tot het opzetten van een commissie die hier naar gaat kijken lijkt het te halen. Voorstellen van de oppositie tot het beperken van de macht van de Junta aangestelde senaat lijkt het niet te halen. Het burger initiatief van iLaw om de hele grondwet te bespreken met landelijk door de bevolking gekozen mensen, en gelijktijdige inperken van junta maatregelen lijkt het niet te halen. iLaw heeft het meest democratische voorstel maar Phalang Pracharat meent dat dit al het goede van deze regering ondermijnt en dat buitenlandse (Amerikaanse machten uit zijn op beïnvloede van Thailand…

  Thai PBS uitzending:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2723333721218592&id=330743535084

  Kort videoverslag van Thai Enquirer:
  https://www.thaienquirer.com/20889/media-story-recapping-november-18/

 2. “De politie kon ternauwernood verhinderen dat de demonstranten het parlementsterrein zouden binnendringen.” is dat een grapje van BP of RTP? De demonstranten gaven aan vóór het parlement te willen samen komen, op de openbare straat en wouden niet het parlement bestormen. Zie daarvoor simpelweg de diverse live beelden en uitspraken van de vele live-streams (Khaosod, ThaiPBS etc).

 3. Inmiddels gaat het beeldscherm van BBC op blank als er een bericht over verschijnt op TV

  • Blijkbaar is een link weggevallen. Die fascistische actie was in het zuiden waar een gele mob ren hotel belegerde waar Thanatorn een gesprek had gepland met lokale studentenleiders i.v.m. de volgende verkiezingen. Thanatorn werd gedwongen te vertrekken, maar alle auto’s moesten hun ramen naar beneden doen, zelfs op politiebevel. Een auto weigerde en kreeg wat klappen. Thanatorn verdwwn echter onopgemerkt.

 4. Ik heb het gezien op de uitzending van The Reporters. Ik zag een yellowshirt met een mes van circa 25 tot 30 cm. Ik ben benieuwd of de politie ook nu zo snel is om die persoon te arresteren. Drie vingers naar de queen en haar auto wat ophouden (waarom reed zij daar, dat was niet gepland) is een zwaarder vergrijp natuurlijk.
  Twee maten en twee gewichten in dit land.

  Ik heb premier Prayuth die fascistische actie niet horen veroordelen. Maar over dat incident met die Russische moeial was hij weer snel met zijn vingertje.
  De premier moet geen militairen sturen, hij kan de geelhemden het vuile werk laten opknappen. Volgens mijn vrouw zijn er gisteren ook 5 gewonden met kogelwonden gevallen in het studentenkamp. Officieel geen nieuws over dit.
  Iets anders wat de premier zei (op 7 september) n.a.v. de arrestatie van de moordenaars van Porjalee (Billy): Prime Minister Prayut Chan-o-cha said he has instructed investigators to ensure their probe into the death of Karen rights activist Porlajee “Billy” Rakchongcharoen is watertight and brings the culprits to justice, no matter who they are. “Law-breakers cannot be spared punishment. Things must follow the law,” he said.”
  En wat gebeurde op 23 januari 2020? Murder charges were dropped against Chaiwat Limlikit-aksorn and three other defendants, leaving them charged with only minor offences. Prosecutors recommended indicting them only for failing to hand over the Karen activist to police after he was arrested.
  Voor meer info: https://en.wikipedia.org/…/Murder_of_Porlajee…

 5. Beste Redactie,
  Ik vind dit bericht een beetje bezijden de waarheid, ik heb alles gevolgd via diverse live streams en de demonstranten worden keer op keer tegengehouden door de politie, in tegenstelling tot de royalisten, die kennelijk alles mogen en wel toegang krijgen tot de diverse instellingen.

  Al een paar keer heeft de politie, namens de zittende macht toegezegd de petities etc over te brengen maar telkens blijken dit leugens te zijn.
  Het enige wat de demonstranten willen is ook serieus genomen te worden en een debat aan te kunnen gaan en gehoord worden door de machthebbers.

  Als de politie ze dat keer op keer belet met werkelijk nergens opslaande barricade’s en de demonstranten deze proberen te slechten ZONDER GEWELD, en vervolgens gebruikt de politie dan geweld, mogen de demonstranten dan boos worden?
  Temeer daar zoals gisteren te zien was, de royalisten de eerste waren die geweld gebruikten en daar geen politie tegen op trad.

  Bovendien hebben de demonstranten niet gebrobeerd het parlements terrein op te komen toen ze voor de poort waren was het genoeg.
  Groet Rob

  • Beste naamgenoot, de Bangkok Post is.. laten we zeggen, niet bepaald kritisch jegens dit regime. Zelfs de conservatieve The Nation (online krant) laat een steviger/kritischer geluid horen. Ik kan aanraden dan ook meerdere bronnen te raadplegen. Zoals Thai PBS world, Prachtatai, Khaosod English, Thai Enquirer, Thisrupt en dan heb je de belangrijkste Thaise media in Engelse taal wel gehad. Maar het kan geen kwaad om ook de BP te lezen, diverse perspectieven en kritisch blijven op alle betrokkenen is beenlangrijk. 1 bron is geen bron is mij altijd verteld. Mijn primaire livestream is Khaosod, maar volg ook Thai PBS en andere streams.

  • Dat is precies wat ik ook zag, beste Rob. De royalisten in hun gele helmpjes mochten gewoon doorlopen naar het parlement en vertrokken niet om twee uur zoals beloofd. Ik zag een oudere geelhemd met in zijn rechterhand een portret van koning Bhumibol terwijl hij met zijn linkerhand stenen gooide. Wat er verder werd gezegd en geschreven over R. X kan ik hier niet herhalen. Jammer dat de Bangkok Post daar niet over wil of kan schrijven.

 6. Fijn om zulke oorlog verslaggevers daar te hebben. Ja nu weten we dus dat de ene partij zich netjes gedraagt en de anderen de oorzaak zijn. Van het geweld

 7. De meerderheid vd bevolking hebben andere dingen aan hun hoofd.
  Hoe te overleven ivb met pandemie, geen werk en ook geen inkomen.
  De studenten worden helaas niet echt gesteund en als het goed is of niet dat laat ik in het midden.
  De regering gaat niets toegeven en gaat de gele (royalisten) uitspelen tegen de (roden) studenden.
  Kom al sedert jaren 80 in Thailand en heb 2 coups meegemaakt.
  De Thai buiten Bangkok interesseerd zich geen malle moer met politiek en is puur bezig om te overleven.
  Anno 2020 is dat nog steeds het zelfde.
  Wie het echt weet mag het zeggen.
  In God We Trust……sorry In Budha We Trust ik zeggen.
  TonyM

 8. Zonder al de details van de incidenten tot mij te nemen is het klip en klaar weer het zelfde liedje. In plaats van overleg te voeren wordt er gestreden voor het eigen gelijk. Iedereen heeft zijn eigen gelijk, maar het is de kunst om tot compromissen te komen. Ieder leven en iedere mening dient te tellen in een democratie, maar de meerderheid regeert. Deze wijze van demonstreren leidt alleen maar tot het aanrichten van meer leed en geweld. Van beide kanten is dit niet goed te praten. Ik begrijp de frustratie en onmacht, maar er is een grens die fatsoen als basis moet hebben. Als je dit al weet probeer dan op ander wijze je gelijk te halen. Alleen aan de overleg tafel kom je verder. De politie en het leger worden gebruikt en hebben het zwaar te verduren. Velen zitten er tussen in en voeren bevelen uit die natuurlijk wel wettelijk moeten zijn onderbouwd. De extremen weten er wel raad mee, want kunnen zich weer uitleven. Dat dit niet de weg is en zaken alleen maar verergerd mag toch duidelijk zijn. Wie gaat er eens wat doen dat wel nodig is. Dus demonstraties op deze wijze stoppen ermee, daar kunnen velen niet mee om gaan.

Reacties zijn gesloten.