Premier Prayut optimistisch over de economie ondanks fors banenverlies

Artigone Pumsirisawas / Shutterstock.com

De Thaise regering laat weten werknemers te willen helpen die zijn ontslagen nadat de afgelopen 11 maanden bijna 1.400 fabrieken zijn gesloten.

Premier Prayut blijft optimistisch ondanks het ontslag van 35.533 werknemers. Volgens hem zijn er in dezelfde periode 2.889 nieuwe bedrijven en fabrieken bij gekomen wat werk moet bieden aan 84.033 mensen.

Prayut wil dat zijn ministers maatregelen nemen om de economie te stimuleren. Zo moeten boeren en arbeiders financieel worden bijgestaan maar ook de vakbekwaamheid moet verbeteren. De premier stelt verder voor om binnenlandse en buitenlandse investeringen te bevorderen en in het bijzonder overheidsprojecten. Het gebruik van digitale technologieën moet worden ingezet om de efficiëntie in het bedrijfsleven te verbeteren.

Krichanont van het ministerie voor industrie zegt dat veel fabrieken nog steeds om arbeidskrachten zitten te springen. Veel fabrieken willen hun productiecapaciteit uitbreiden, het zou daarbij gaan om een investering van 431 miljard baht.

Minister Chatu van werkgelegenheid laat weten dat er nog zo’n 79.000 vacatures zijn, hetgeen een indicatie is van de grote vraag naar personeel. Hij heeft er vertrouwen in dat de investeringen in de infrastructuur en het openbaar vervoer de komende jaren er voor zullen zorgen dat de economie betere cijfers laat zien.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.

20 gedachten over “Premier Prayut optimistisch over de economie ondanks fors banenverlies

 1. Zoals gewoonlijk blijven zeggen dat het goed gaat met de economie, en het toerisme in Thailand. Het is de Thaise manier van overleven en om het gezichtsverlies te voorkomen. Ik hoop echt voor Thailand dat het allemaal meevalt. Dat de dure Baht geen sporen nalaat.

  • Ja Henk,
   Die dure Th Bath zorgt er ook voor dat de export steeds verder naar het minimale dreigt te gaan. En die 3000 nieuwe “bedrijven”: daar horen ook kapsters, nagelstylistes en klusjesmannen bij?
   Op díé informatie lijkt het fantastisch te gaan in Thailand.

 2. Lijkt mij beter dat hij eerst eens wat gaat doen aan leeftijd discriminatie, want toen mijn vriendin haar baan verloren had vanwege een vakantie in Nederland kwam zij heel moeilijk aan nieuw werk, omdat de meeste fabrieken 38 jaar als maximum stelde.
  Dus voor alle roze brillen kijkers zo mooi is dit land niet, geen echte vakantiedagen voor de Thai, leeftijd discriminatie, corruptie enz enz het enige wat er wel altijd is, is de zon.

  • Dit strookt niet met mijn ervaringen.

   Voor mij een raadsel waarom de eigenaren van massagesalons, blowjob bars en barretjes het altijd goed voor elkaar hebben qua bezetting maar als ons bedrijf in een nette zaak voor een pakjes inpakker een baan heeft dan is er 0,0 animo. 15000 voor 5 dagen per week en inclusief gratis verzekeringen. En 30 betaalde vrije dagen. Schiet mij maar in dat bekende rubber dingetje.

   • Beste Johnny BG,

    Mijn vriendin heeft wel interesse. Graag wat nadere informatie naar: theob.thailandblog apestaartje gmail.com
    Bij voorbaat dank. 🙂

 3. De economische vooruitzichten zijn niet echt positief te noemen: afname hier, afname daar, krimp hier, krimp daar. Vice premier Somkid Jatusripitak heeft opgeroepen NIET te praten over de economie want dat zou het vertrouwen in de markt namelijk schaden… Kop in het zand, wegkijken.

  https://www.bangkokpost.com/business/1797214/forecasts-cut-as-q3-gdp-withers
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1796999/dont-mention-the-economy

 4. Maar ook de vakbekwaamheid moet verbeteren.
  Nu wou ik wel eens weten hoe Prayut dat wil aanpakken.
  En dan zeker op een korte termijn.
  Dan mag er vanaf morgen wel een gigantische verandering komen op high scholen technische scholen en Unies.

  Jan Beute

  • Ik ben pas geleden op een technische hogeschool in Ubon Ratchantani geweest in het autovak, ze hadden de nieuwste apparatuur alleen ontbrak het aan leerlingen er liepen zo’n 3 jongens rond, de leraar zei me dat er geen ambitie was dat ze liever direct gingen werken dan verdiende ze wat.

   • Ook ik ben als oud auto technicus op een technische school in Lamphun en bij de CMU Uni in Chiangmai geweest.
    Bij de CMU dacht ik eerst dat ik bij een auto hobby club terecht gekomen was voor studenten.
    Bleek gevorderde opleiding te zijn in het autovak en dat op Uni nivo.
    Er lagen nog diesel verstuivers die ik nog kende uit een grijs verleden.
    Dus naar Thaise school maatstaven heb ik ook een Universitaire opleiding gehad.

    Jan Beute.

   • Als hun vooropleiding even degelijk is, als die in het dorp, waar twee getallen onder de duizend uit hun hoofd van elkaar aftrekken voor bijna iedere leerling een onmogelijke opgave is, waar bijna niemand de tafels van 10 kent en waar na afloop van de middelbare school bijna niemand 3 woorden Engels kan spreken, kan ik me wel voorstellen, dat ze liever gaan werken, dan studeren.

 5. In eerdere postings zijn al eerder problemen benoemd zoals die zich gaan voordoen in Thailand.
  ( Ook Nederland ontkomt niet aan dezelfde problematiek)

  In Thailand verwacht men door de vergrijzing van het land dat de verhouding 1 : 1 zal zijn, jongere versus bejaarde in het jaar 2035
  Door het gebrek aan een goede ( technische ) opleidingen zal het tekort aan vakbekwame werknemers verder dalen. Het aantal goede vakbekwame werknemers gaan nu nog relatief vroeg met pensioen, in sommige gevallen reeds op 55 – jarige leeftijd.

  Als minister Chatu geen arbeidskrachten heeft, heeft investeringen in de infrastructuur en openbaar vervoer weinig zin, tenzij men bijvoorbeeld Japanners aantrekt en mensen uit Indië.

  Dat Prayut de bal legt bij zijn ministers getuigt van weinig daadkracht en leiderschap!

   • Zou lung Toe tot 2035 kunnen kijken met een demografische bril in een maatschappelijk welvaartseconische context?

    Ik vrees dat ook hij niet in staat is verder te kijken dan zijn neus lang is en louter in een context van persoonlijk belang.

    Waar zou hij iets anders geleerd hebben?

  • “Dat Prayut de bal legt bij zijn ministers getuigt van weinig daadkracht en leiderschap!”

   Misschien kan die een tijdje bij onze Minister-President in de leer gaan 😉

   • Het heeft niet te maken met het gebrek aan daadkracht en leiderschap maar aan gebrek van kennis van economie. Als het allemaal goed gaat heb je die kennis blijkbaar niet nodig maar als de nood aan de man komt natuurlijk wel. En dan blijkt dat Prayut die niet heeft maar ook zijn economische tsaar slaat flaters. Een stuurloos geheel.

 6. Na vele jaren Thailand zit ik in Canada. Mensen waarschuwden me: Canada dúúr man. Wat blijkt, in vele opzichten stukken goedkoper dan (huidig) Thailand. Een mooie woning hakt erin ja, 25.000 p/m maar incl. internet, verwarming, water etc. Inkopen supermarkt: goedkoper dan Thailand. Benzine, goedkoper. Openbaar vervoer, heel betaalbaar. Belastingteruggaves, medische verzekering e.d. In Thailand moest ik belasting afdragen met mijn werkvergunning status maar kreeg er zero zero voor terug. Prayuth maakt Thailand werkelijk kapot. Voor laag inkomen pensionado’s wordt het onhoudbaar.

  • Wij verblijven nu meer en meer in Portugal. Ook daar helemaal niet duurder meer dan Thailand en o zo makkelijk om te mogen verblijven en te wonen.
   Een vriend van mij heeft Thailand ingeruild voor Uruguay…….zelfs geen visum nodig en hij mag er 6 maanden blijven.
   In Thailand zelfs al ben je gehuwd met een Thaise moet je je nog alle 90 dagen melden en ieder jaar om een visum verlenging gaan.
   En dan staan ze versteld dat vele pensionado’s hier vertrekken. Wel in veel landen staat men te wachten op mensen die niks kosten maar enkel en alleen hun centen komen verteren.
   Ze vergeten dat veel van die mensen hier ook de lokale economie helpen…..die kopen auto’s,brommers, televisies,fietsen,pompen en noem maar op.
   Ik begrijp ook niet waar Thailand eigenlijk heen wil.

Reacties zijn gesloten.