Cambodja denkt dat een vonnis van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag over de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear een eind kan maken aan het grensconflict van Thailand en Cambodja.

Rechts minister Hor Namhong.

Dat zei minister Hor Namhong (Buitenlandse Zaken) gisteren in Den Haag tijdens zijn eindverklaring. De minister herhaalde nog eens dat de claim van Thailand op het gebied ongefundeerd is.

Cambodja gaf voor de tweede keer een toelichting op zijn verzoekschrift, ingediend in 2011. Daarin vraagt Thailand’s buur het Hof het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren. Vandaag komt Thailand nog een keer aan het woord.

In feite gaat het om één woordje: vicinity. Wat bedoelde het Hof daar in 1962 precies mee? Ter illustratie de desbetreffende uitspraak:

  • 1 The Court, by nine votes to three, finds that the Temple of Preah Vihear is situated in territory under the sovereignty of Cambodia;
  • 2 Finds in consequence, by nine votes to three, that Thailand is under an obligation to withdraw any military or police forces, or other guards or keepers, stationed by her at the Temple, or in its vicinity on Cambodian territory.

In juli 1962 was de Thaise regering van mening dat die ‘omgeving’ een trapezevormig gebied van circa 150 rai om de tempel is. Om het gebied te markeren heeft Thailand toen een hek met prikkeldraad geplaatst, waar Cambodja niet tegen geprotesteerd zou hebben.

Rechter Abdulqawi Ahmed Yusuf uit Somalië heeft beide landen woensdag gevraagd het gebied te definiëren dat zij beschouwen als de ‘omgeving’ van de tempel – aan de hand van geografische coördinaten of onder verwijzing naar een kaart die ze bij het Hof hebben ingeleverd. Daarvoor hebben de twee kemphanen de tijd tot 26 april; uiterlijk 3 mei dienen ze op elkaars claim te reageren.

Premier Yingluck zegt er vertrouwen in te hebben dat het Hof een vonnis wijst dat helpt om de vrede tussen Cambodja en Thailand te bewaren. ‘De twee landen spelen een eigen rol bij het Hof, maar goede relaties moeten voortduren.’

(Bron: Bangkok Post, 19 april 2013)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website