Elf politiecompagnieën hebben op diverse plaatsen in Dusit, Phra Nakhon en Pomprap Sattruphai (Bangkok) stellingen betrokken.

Ze bemannen controleposten, bewaken regeringsgebouwen en beschermen ‘belangrijke personen’, aldus politiewoordvoerder Piya Uthay. In de drie districten geldt de veiligheidswet Internal Security Act, die de politie extra bevoegdheden geeft. Bij het standbeeld van koning Rama VI voor Lumpini park hebben zich al de eerste demonstranten verzameld.

Vandaag verwacht de politie vier- à vijfduizend demonstranten. Ze verzetten zich tegen het amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema, dat op 7 augustus door het parlement wordt behandeld. Het voorstel voorziet in amnestie aan iedereen die sinds de militaire coup in 2006 is beschuldigd van of gevangen gezet wegens politieke vergrijpen. Volgens de tegenstanders profiteren veel te veel mensen ervan.

De veiligheidsmaatregelen strekken zich ook uit tot de woning van premier Yingluck. Er zouden plannen bestaan om haar, de voorzitter van het parlement en zijn twee vice-voorzitters te kipnappen. Die bewering is gedaan door Pheu Thai-parlementslid Weng Tojirakarn. Het nieuwe gevormde Peple’s Army Against the Thaksin Regime zou dat van plan zijn. Het Thaksin-leger is een bundeling van al bestaande anti-regeringsgroepen.

De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) gaat niet de straat op. De leiding heeft daarvan afgezien omdat ze vrijgelaten is op borgtocht en een oproep in strijd zou zijn met de borgtochtvoorwaarden. De leiders en andere geelhemden zijn beschuldigd van terrorisme wegens de bezetting van de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang eind 2008.

Pheu Thai-woordvoerder Anusorn Iamsa-ard denkt niet dat de protesten tot politieke veranderingen leiden. ‘Ik denk dat ze net zo snel eindigen als ze beginnen.’

De Thai Broadcast Journalists Association en de Thai Journalists Association hebben met de politie overlegd over de bescherming van verslaggevers. Journalisten hebben recht op volledig bescherming. Ze zijn herkenbaar aan een armband en hun perskaart die ze zichtbaar dragen.

(Bron: Bangkok Post, 4 augustus 2013)

Foto: Evenals vorige week zondag hield de politie gisteren oefeningen, ditmaal bij het parlementsgebouw.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website