Voor het eerst in 37 jaar is het oppositiepartij Democraten gelukt kiesdistrict Don Muang (Bangkok) in de wacht te slepen. Bij tussentijdse verkiezingen zondag versloeg de Democratische kandidaat Tankhun Jitt-itsara zijn rivaal Yuranunt Pamornmontri (Pheu Thai) met 32.710 tegen 30.624 stemmen. 

De tussentijdse verkiezingen waren nodig omdat parlementslid Karun Hosakul (Pheu Thai), die bij de verkiezingen in juli 2011 Tankhun met 7.000 stemmen had verslagen, zijn parlementszetel moest opgeven wegens belastering van Tankhun. Karun mag tevens 5 jaar geen politieke functie bekleden.

Politieke analisten schrijven de Democratische overwinning toe aan toenemende kritiek op de regering vanwege haar geldverslindende rijsthypotheek systeem, de amnestievoorstellen (waarvan Thaksin zou kunnen profiteren) en pogingen om de grondwet te wijzigen, teneinde de macht van het Constitutionele Hof te beperken.

Volgens Democratisch parlementslid Ong-art Klampaibul heeft Tankhun gewonnen omdat hij tijdens de zware overstromingen in 2011 hard gewerkt had voor de bewoners van Don Muang. ‘De partij zal de lessen die we tijdens deze tussentijdse verkiezing hebben geleerd in andere kiesdistricten, die we niet vertegenwoordigen, toepassen.’

Somchai Srisutthiyakorn, politicoloog aan de Sripatum universiteit, verwacht dat Pheu Thai in september of oktober het Huis van Afgevaardigden ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. De regeringspartij zou zo willen voorkomen dat haar populariteit verder vermindert omdat haar populistisch beleid mislukt is.

(Bron: Bangkok Post, 17 juni 2013)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Oppositie behaalt historische zege”

  1. egon wout zegt op

    Dit resultaat was het openen van een zeer goede-thaise!-wijn waard.Hopelijk komt er een kentering in het denken van de gemiddelde thai.Alhoewel ik niet echt optimistisch ben is dit niettemin een lichtpunt in de duisternis van de thaise politiek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website