Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen)

De provincies Lampang en Phrae zijn in nevelen gehuld als gevolg van bosbranden op verdroogde gronden in het Noorden. De concentratie fijn stof overschreed er gisteren de veiligheidslimiet, aldus het Pollution Control Department. De dienst heeft de bewoners geadviseerd gezichtsmaskers te dragen, wanneer ze naar buiten gaan. [Ja, die zou ik binnenshuis niet dragen.]

Het Royal Rain-Making Centre in het Noorden is voornemens regen op te wekken op plaatsen waar bosbranden zijn uitgebroken. Grote delen van bossen in de provincies Lampang, Chiang Mai en Mae Hong Son staan in brand. Buurprovincies kampen met een gebrek aan water. Het wachten is op de ideale weersomstandigheden, waaronder de sproeivliegtuigjes de lucht in kunnen.

In Mae Hong Son hebben de autoriteiten brandgangen gemaakt. [Een methode die ik van de Veluwe ken. Een andere methode is naaldhout om loofhoutbossen te planten.] De temperatuur loopt elke dag op in de provincie, dus het risico van bosbranden is groot. Ook in Si Sa Ket in het Noordoosten zijn brandgangen aangelegd.

De boeren krijgen in ieder geval nog niet de schuld van de gouverneur van Mae Hong Son. Die bezondigen zich pas in april aan het gebruik van slash-and-burn (verbranden van oogstresten).

– Premier Yingluck kreeg gisteren een warm onthaal in het Noorden en dat kan ze wel gebruiken, dunkt me. Op de luchthaven van Chiang Rai werd ze door een grote groep fans begroet, velen gekleed in het rood van de roodhemden [da’s logisch]. Vandaag bezoekt de premier haar geboorteplaats Chiang Mai. Een roodhemdleider in Chiang Rai heeft gezegd dat Yingluck maar een van de twee plaatsen als haar tijdelijk kantoor moet gebruiken om te voorkomen dat ze wordt gehinderd door de PDRC.

Maandag werd Yingluck tijdens een bezoek aan het OTOP-centrum in Saraburi lastig gevallen door PDRC-ers. Ze jouwden haar uit en bliezen op fluitjes.

– Het kan nooit kwaad een gewaardeerd diplomaat om advies te vragen hoe uit de politieke crisis te geraken en dat deed minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) dus maar gisteren toen hij VN secretaris-generaal Ban Ki-moon belde. Surapong stelt voor dat de VN als bemiddelaar wordt gevraagd. Dat idee gaat hij voorleggen aan het CMPO.

– Er is deze maand al vijfmaal in tempels ingebroken en daar gaat de politie iets aan doen. Een zo’n diefstalletje vond plaats in Wat Khao Din in Uthai (Ayutthaya). Het dievengilde ging er met een flinke buit vandoor en vernielde de bewakingscamera’s. In de tempel is al eerder ingebroken, maar verdachten zijn nog niet aangehouden.

De tempel kreeg vrijdag bezoek van vijftig agenten van de Crime Suppression Division om respect te betuigen aan de abt en over opsporing van de dieven te praten. De Special Forces Unit van de CSD gaat met de plaatselijke politie samenwerken om diefstallen elders in het land te onderzoeken.

Begin deze maand vond de politie in Saraburi een opengebroken collectekist. Die was uit een tempel 10 kilometer verderop gestolen. De laatste diefstal vond dinsdag plaats in Sakon Nakhon. Daar verdween ook geld uit een collectekist.

– De secretaris-generaal van het kantoor van de Education Council, die met ontslag wordt bedreigd, verzet zich. Het civil service committee van de EC besloot dinsdag haar voor ontslag voor te dragen omdat ze een aankoop van lesmaterialen voor het beroepsonderwijs had goedgekeurd, alhoewel de vereiste documenten ontbraken.

Sasithara Pichaicharnnarong was toen secretaris-generaal van het kantoor van de Vocational Education Commission. Voor de materialen werd te veel betaald en sommige beroepsopleidingen konden ze niet eens gebruiken. Sasithara heeft een klacht gedeponeerd bij zowel de straf- als civiele rechtbank.

– Zowel de EIA als de EHIA moeten op de helling. Ze zijn verouderd en bieden bewoners niet de mogelijkheid om het milieu en hun natuurlijke hulpbronnen adequaat te beschermen. Die afkortingen staan voor Environmental Impact Assessment (in Nederland milieu-effectrapportage) en Environment and Health Impact Assessment. Ze zijn verplicht bij grote projecten.

Het pleidooi voor herziening werd gisteren gehouden op een seminar over milieuhervormingen. Die hervormingen zijn nodig want locale bevolkingen komen steeds vaker in aanvaring met projectontwikkelaars.

‘De bevolking heeft geen vertrouwen meer in het proces’, zei een van de sprekers. Hij haalde het voorbeeld van de geplande diepzeehaven Pak Bara in Satun aan. Bewoners noemen de EHIA ‘the devil’s way’ om hun gemeenschap, die afhankelijk is van visserij en toerisme, te vernietigen. Of wat te denken van industrieterrein Map Ta Phut. Alle duizend fabrieken zijn geslaagd voor de EIA-studies, maar de bevolking lijdt er nog steeds onder luchtvervuiling.

– Met de bouwtekening van het medisch centrum Chakri Naruebodindra in Samut Prakan is niets mis, heeft het Engineering Institute of Thailand vastgesteld. Dinsdag stortte er een betonnen balk neer, die aan tien bouwvakkers het leven kostte. Het ontwerp is in orde, de aannemer en constructeur zijn betrouwbare bedrijven.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)
PAERN: People’s Army and Energy Reform Network (actiegroep tegen energiemonopolie)


Bangkok Shutdown

– Hoeveel kinderen moeten er nog gedood worden voordat we beseffen dat gesprekken hard nodig zijn?’ Phra Phaisal Visalo (foto homepagina), abt van Wat Sukhato, hield gisteren een indringend pleidooi voor een vreedzame oplossing. Hij sprak tijdens een bijeenkomst van monniken en actievoerders bij het October 14 Monument.

De protesten, die inmiddels 22 levens hebben gekost, zouden mensen aan beide zijden moeten overtuigen dat geweld en haat dienen te eindigen, aldus Phra Phaisal. ‘Ik hoop dat het geweten en bewustzijn zullen zegevieren en snel worden hersteld.’

Volgens Phra Phaisal zijn de gewenste gesprekken niet bedoeld om onmiddellijk het lange en gecompliceerde conflict op te lossen, maar om meer ongelukken te voorkomen: zowel demonstranten, politie of andere autoriteiten en onschuldige mensen.

– Het televisiestation van de publieke zender Thai PBS en de Royal Thai Police Sport Club aan de Vibhavadi Rangsit weg in Laksi (Bangkok) zijn gisteren bestookt met drie granaten. Twee granaten kwamen terecht op het parkeerterrein van Thai PBS. Eén explodeerde en beschadigde drie auto’s. De derde granaat, die eveneens weigerde, belandde op een tent van de oproerpolitie op het terein van de sportclub. De granaten werden afgevuurd vanaf de (verhoogde) Don Muang tolweg. De politie vermoedt dat de sportclub het doelwit was, want daar is het zenuwcentrum van het CMPO gevestigd.

In het bericht wordt verder nog gerefereerd aan eerdere aanvallen deze week. Rond de protestlocaties Pathumwan en Ratchaprasong zijn dinsdagavond geweerschoten en granaatontploffingen gehoord, de locatie Chaeng Wattana heeft ook te maken gehad met explosies en beschietingen en zondagnacht was het hommeles bij de locatie Lumpini.

Het leger overweegt soldaten met vuurwapens te gaan uitrusten, maar dat zou wel goedgekeurd moeten worden door het CMPO. Sinds gisteren zijn op tachtig plaatsen soldaten gestationeerd; in totaal zestig compagnieën. De beveiliging van kwetsbare locaties, als rechtbanken en gebouwen van onafhankelijke instituten, is versterkt.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat er een kans op een burgeroorlog is, indien de bij de politieke crisis betrokken partijen de regels niet respecteren. Volgens Prayuth is het niet waar dat het geweld het werk is van buitenlandse groepen.

Premier Yingluck heeft een beroep op actieleider Suthep Thaugsuban gedaan om onderhandelingen te overwegen, zodat geweld wordt voorkomen.

– De arrestatie van nog eens twee marinemensen van het Naval Special Warfare Command (Seal) roept vragen op over de rol van de marine bij de anti-regeringsprotesten. De twee, die werden aangehouden bij een controlepost in Thon Buri, hadden vuurwapens en munitie bij zich. Wat argwaan wekte: de politie vond twee PDRC bewakerskaarten. Het tweetal zou bekend hebben als bewaker te werken op de locatie Silom.

Schout-bij-nacht Winai Klom-in, commandant van Seal, zegt dat de mannen niets te maken met politiek, maar gestationeerd zijn in het Zuiden. Ze waren op verlof in Bangkok.

Maandag hield de politie in Rayong al drie Seal-jongens aan, maar die waren inmiddels afgezwaaid. Ze waren in het bezit van NSPRT Vip-kaarten. Daar had Winai ook weer een eigen verklaring voor.

– Volgens Tarit Pengdith, hoofd van de DSI en lid van het CMPO, hebben demonstranten elf overheidsgebouwen in Bangkok belegerd of bezet. Het CMPO onderzoekt 188 gevallen van obstructie van de verkiezingen op 2 februari.

Verkiezingen

– Het is al talloze malen aangekondigd en het komt er nu eindelijk van: de Kiesraad vraagt het Constitutionele Hof de knoop door te hakken over het probleem van de herverkiezingen in 28 kiesdistricten in het Zuiden. Op 2 februari kon daar niet op districtskandidaten worden gestemd, omdat hun registratie in december door demonstranten was verijdeld. Dus eigenlijk kan niet gesproken worden over herverkiezingen maar over verkiezingen en die vereisen een Koninklijk Besluit. Nee, zegt de regering, niet nodig; ja, zegt de Kiesraad, want wij zijn niet bevoegd.

Een leuke juridische kluif (met een politieke ondertoon), want de Raad van State vindt een KB niet nodig. Deze kwestie is cruciaal voor het nieuwe parlement: wanneer 28 zetels onbezet blijven, mag het niet aan het werk en kan er geen nieuwe regering worden gevormd. Het maximum bedraagt 25 van de 500 zetels. De Kiesraad gaat het Hof nog meer vragen, maar dat laat ik onvermeld want het is zo al ingewikkeld genoeg.

Correctie

– Het bericht ‘Roodhemden sluiten kantoor corruptiecommissie af’ staat op de posting Hypotheeksysteem voor rijst: Vakbonden tegen aankoop promesses.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.

2 gedachten over “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen)

  1. Ik mis het vervolg op de aankondiging : ‘Roodhemden sluiten kantoor corruptiecommissie af’?

    • P.A. Scheffer Dat bericht staat in de posting Hypotheeksysteem voor rijst: Vakbonden tegen aankoop promesses, omdat het een relatie met het hypotheeksysteem heeft. De vermelding op de homepagina is duidelijk een foutje. Ik heb een mededeling onderaan Nieuws uit Thailand gezet. Bedankt voor de tip.

Reacties zijn gesloten.