Ondanks protesten van gezondheidsactivisten gaat Thailand met de Europese Unie onderhandelen over een vrijhandelsverdrag (FTA). De eerste gesprekken vinden in mei plaats. De onderhandelingen zullen zeker een jaar duren, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën).

Volgens Kittiratt zal het onderwerp volksgezondheid centraal staan bij de onderhandelingen. Critici vrezen dat de FTA ertoe zal leiden dat sommige medijcijnen duurder worden en de import van alcohol en tabak wordt vergemakkelijkt. Kittiratt zegt dat de onderhandelaar van de regering bereid is tijdens de onderhandelingen actievoerders te ontmoeten.

Kittiratt en premier Yingluck brengen momenteel een tweedaags bezoek aan België en een bezoek aan Zweden. Yingluck bewonderde gisteren het Belgische parlement (foto).

– De Thaise garnalenexporteur CP Food is er door de Engelse Sunday Times van beschuldigd garnalen te kweken met een techniek die grote delen van het maritieme ecosysteem vernietigt. De garnalen die het bedrijf kweekt, worden gevoed met ‘trashfish’. Die vis en andere zeedieren worden met fijnmazige netten gevangen, vermalen en aan garnalen gevoerd. Op die manier verdwijnen krabben, roggen, schildpadden, sommige haaien en jonge vis.

De Engelse topkok Hugh Fearnley-Whittingstall zegt dit in een artikel getiteld ‘Our taste for prawns is killing the sea’. Enkele Britse supermarkten verkopen de garnalen van CP Food en in Thailand worden ze verkocht door Tesco, Morrisons en de Co-op.

Niwat Sutemecchaikul, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Landbouw, spreekt het bericht tegen. Het garnalenvoer zou gemaakt worden van viskoppen en graten en van vis die legaal wordt gevangen. De trash fish bestaat uit ondermaatse volwassen vissen en niet uit jonge vissen. Fijnmazige netten zijn binnen een afstand van 5,4 km vanuit de kust verboden.

– Zou Red Bull erfgenaam Vorayudh Yoovidhya (27), die in september met zijn Ferrari een motoragent doodreed, dan toch uiteindelijk berecht worden? De politie heeft haar onderzoeksdossier overgedragen aan de openbare aanklagers, voorzien van het advies hem te vervolgen wegens roekeloos rijgedrag met een dode als gevolg en zijn vlucht na de aanrijding.

– De grote vraag is natuurlijk: heeft de Barisan Revolusi Nasional (BRN), waarmee Thailand vorige week woensdag een principe-overeenkomst afsloot om vredesgesprekken te beginnen, enige invloed op de actieve cellen in het zuiden van Thailand?

Volgens Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, is de BRN een paraplu-organisatie die banden heeft met de militanten in het veld. Anderen, waaronder legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, betwijfelen dat.

Binnenkort zal blijken wie gelijk heeft, want Hassan Taib, die namens de BRN zijn handtekening onder de overeenkomst zette, heeft beloofd de groepen die verantwoordelijk zijn voor het geweld, te vragen hun acties in te perken als ‘goodwill gesture’ in de aanloop naar de echte vredesonderhandelingen. Die beginnen op 28 maart onder het toeziend oog van een voormalig hoofd van de Maleisische inlichtingendienst.

Paradorn verwacht dat Taib de mogelijkheid zal opperen van een ‘speciale bestuurszone’ voor de zuidelijke provincies [naar analogie van Bangkok en Phuket]. ‘We zullen moeten nagaan wat die term voor ons en voor hen betekent. In ieder geval betekent het niet een onafhankelijke zone of een andere staat’, zegt Paradorn. ‘De grensprovincies toestaan hun eigen gouverneur te kiezen, zou een mogelijkheid kunnen zijn.’

Wie behalve Taib aan de onderhandelingstafel aanschuift, is nog niet bekend. Paradorn laat dat aan Taib over, die gezegd heeft anderen te willen uitnodigen. Paradorn gaat de regering vragen een werkgroep voor de vredesgesprekken te vormen met academici, advocaten, leden van burgergroepen en vertegenwoordigers van de drie zuidelijke provincies.

Volgens een bron is Paradorn van plan in gesprek te gaan met de Patani United Liberation Organisation en met een vertegenwoordiger van de voortvluchtige Sapae-ing Basor, op wiens hoofd een beloning van 10 miljoen baht staat. Hij wordt door de Thaise autoriteiten beschouwd als een rebellenleider en zijn medewerking zou de sleutel kunnen vormen om de vrede in het gebied te herstellen.

– Thailand gaat bij Cambodja protesteren dat het de Ottawa mine ban treaty heeft overtreden, die beide landen hebben getekend. Die overeenkomst verbiedt landen landmijnen op te slaan en te plaatsen. Volgens Thailand zijn langs de grens in Surin minstens vier nieuwe landmijnen geplaatst. Drie Thaise rangers zijn dinsdag op die landmijnen gestapt, waarbij één ranger zijn been heeft verloren.

Het gebied zou landmijnvrij moeten zijn, want na de felle gevechten tussen Thaise en Cambodjaanse soldaten in 2011 zijn de mijnen door soldaten van beide landen geruimd. De landmijnen die nu gevonden zijn, zijn TMN1 mijnen, gemaakt in Vietnam.

[Uit het fotobijschrift blijkt dat een mijn onschadelijk is gemaakt. Ik vermoed dat één landmijn is ontploft en de andere drie zijn gevonden. Het artikel vermeldt daar niets over.]

– De zondag gekozen Sukhumbhand Paribatra (Democraten) kan nog niet terugkeren naar zijn kamer op het gemeentehuis, want de Kiescommissie heeft zijn verkiezing nog niet bevestigd. Tegen Sukbhumbhand zijn drie klachten ingediend. Een heeft betrekking op een bericht waarin een rivaliserende kandidaat in verband wordt gebracht met politiek geweld. [Ik heb geprobeerd deze raadselachtige zin zo goed mogelijk te vertalen. Verder bevat het artikel geen details over de klachten.]

De Democraten kiezen volgende week vier adjunct-gouverneurs en negen adviseurs om Sukhumbhand te begeleiden. Niet onbelangrijk want regeringspartij Pheu Thai rukt op in de hoofdstad en Sukhumbhand heeft de afgelopen vier jaar weinig gepresteerd.

Regeringspartij Pheu Thai doet ook aan gewetensonderzoek. Zo heeft het verbazing gewekt dat Thon Buri en Min Buri naar de Democraten zijn gegaan. De partij gaat haar organisatie herzien met name in de 39 kiesdistricten die ze heeft verloren aan de Democraten.

– Ach, waarom niet? Er is weer een amnestievoorstel bijgekomen, alsof er niet al zeven eerder zijn opgesteld. Ditmaal heeft een groep van 21 parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai een voorstel gefabriceerd dat het meest vergaand van alle voorstellen is. Het is het werk van advocaten die voor het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) werken en het voorziet in amnestie voor meer dan duizend personen (van alle kleuren), die betrokken zijn geweest bij politieke conflicten.

Vice-kamervoorzitter Charoen Chankomol heeft de PAD (geelhemden), het UDD (roodhemden), regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten uitgenodigd voor overleg over de amnestiekwestie. De PAD wil dat ook de weduwe van de in 2010 doodgeschoten generaal Romklao Thuwatham daarin wordt betrokken, alsmede nabestaanden van omgekomen personen, eigenaren van bedrijven die beschadigd zijn en leden van de Truth for Reconciliation Commission, die onderzoek heeft gedaan naar de ongeregeldheden van 2010.

Maandag praat Charoen met militairen die in 2009 en 2010 verantwoordelijk waren voor het beteugelen van de straatprotesten.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is op verzoek van het ministerie van Onderwijs begonnen aan een onderzoek naar de fraude bij het examen voor onderwijsassistenten op 13 januari. De examenopgaven zouden daarvan een dag eerder uitgelekt zijn.

Volgens de DSI scoorden 400 kandidaten ongebruikelijk hoog. De DSI gaat hen aan een test onderwerpen om te zien of ze de vragen in het examen correct kunnen beantwoorden. Het zal niet gemakkelijk zijn het lek te ontdekken want de opgaven zijn door vele handen gegaan.

– Nieuwe bussen in Thailand moeten op ethanol gaan rijden in plaats van aardgas, vindt minister Kittiratt Na-Ranong. PTT Plc kan voldoende ethanolbenzine leveren. Kittiratt heeft een voorkeur voor E85: een mix van 85 procent ethanol en 15 procent benzine. Bussen moeten daarop overschakelen omdat de hoeveelheid aardgas beperkt is en Thailand de gewassen kweekt waarvan ethanol wordt gemaakt. De minister zei dit tijdens zijn bezoek aan Zweden, waar hij en Yingluck bekijken wat  Zweden op het gebied van duurzame energie presteert.

Economisch nieuws

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, moet hoogstwaarschijnlijk een beroep doen op collegabank GSB om het systeem te financieren. De BAAC moet al hogere risicopremies betalen in het interbancaire verkeer vanwege zorgen over de stabiliteit van het hypotheeksysteem en de liquiditeit van de bank.

De kosten van het hypotheeksysteem voor het rijstseizoen 2012-2013 worden geschat op 300 miljard baht. Van dit bedrag wordt 141 miljard baht gefourneerd door het Public Debt Management Office. De rest moet komen van afdrachten van het ministerie van Handel uit verkopen van rijst, opgekocht in het vorige seizoen. Maar hier wringt de schoen, want die rijst is zo goed als onverkoopbaar vanwege de hoge prijs die de regering de boeren betaalt.

De BAAC zou het resterende geld kunnen lenen, maar de regering is niet erg genegen garant te staan, omdat ze die ruimte zelf wil gebruiken om haar infrastructurele plannen de komende jaren te kunnen uitvoeren. Dus zal de Goverment Savings Bank te hulp moeten schieten.

Zoals gisteren al gemeld helpt Moeder Natuur een handje, want door de droogte wordt aanzienlijk minder rijst geoogst dan verwacht en dat levert een leuk financieel voordeel op. Niet voor de boeren natuurlijk, maar voor het ministerie.

– Het landelijk en provinciaal elektriteitsbedrijf en het elektriciteitsbedrijf van Bangkok hebben hun reserves voor 5 april weten op te krikken van 767 MW naar 1.291 MW. De toename is te danken aan pogingen van de particuliere sector om het elektriciteitsverbruik te reduceren.

De kans op uitval van elektriciteit heeft te maken met de verminderde aanvoer van aardgas van 5 tot 14 april wegens onderhoudswerkzaamheden aan een productieplatform in het Yadana gasveld. 5 april is de meest kritieke dag omdat het verbruik normaliter dan piekt.

De particuliere sector laat zich van zijn beste kant zien: Siam Cement bespaart 100 MW en de Federation of Thai Industries 54 MW. Verder wordt 200 MW gekocht van het Myanmarese Tenaga Nasional Bhd. Maar wanneer de elektriciteitsproductie en het distributienetwerk met een storing te maken krijgen, is een black out onvermijdelijk. Voor zo’n noodgeval staan wel honderd mobiele generatoren stand-by.

– De oude garde bij Thai Airways International (THAI) is niet vergeten dat AirAsia klanten heeft afgesnoept en een code-share arrangement heeft ondermijnd [?], maar de in oktober nieuw benoemde THAI-president Sorajak Kasemsuvan heeft geen last van dat oud zeer. Hij had onlangs een gesprek met Rony Fernandes, hoofd van de grootste en snelgroeiende groep van budgetmaatschappijen in Azië.

Gesproken werd over verschillende vormen van samenwerking: code-sharing partners worden, een gezamenlijke opleiding tot piloot in samenwerking met Bangkok Airways en het onderhoud van AirAsia´s vloot door THAI. Tassapon Bijleveld, directeur van Thai AirAsia, is blij met de opstelling van Sorajak. Hij zegt dat een gezamenlijke commissie wordt gevormd om mogelijke samenwerking te onderzoeken ´inspired by the new environment of friendship´.

Varia

– Cartoonist Vaste Klant in de Thaistalige krant Daily News tekende een cartoon naar aanleiding van de gouverneursverkiezingen in Bangkok. Tino Kuis vertaalde de tekst:

1 ‘De verkiezingsstrijd in Bangkok heeft goed nieuws opgeleverd voor beide grote partijen.’
2 ‘Ja, goed nieuws voor de Democraten want Sukhumband heeft gewonnen.’
3 ‘Maar wat is dan het goeie nieuws voor de Pheu Thai Partij?’
4 ‘Nou, dat Abhisit aan zal blijven als partijleider van de Democraten!’

– Voor de tweede keer sinds koningin Beatrix haar troonsafstand bekend maakte, heeft onze vorstin de Bangkok Post gescoord. Deze keer met een mooie foto, waarop ze naar een werk van Elly Hendrix kijkt met een sterk gestileerd beeld van haar. De koningin, zo lees ik in het bijschrift, bracht een bezoek aan de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ in paleis ’t Loo. De foto kan ik niet helaas niet laten zien, want daar rust copyright van EPA op.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website