De identiteit van het verkoolde lichaam, dat is gevonden in een verbrande bus in Ramkhamhaeng, is inderdaad van de 19-jarige Suradet Khampaengjai, zoals zijn moeder al vermoedde. Dat is uit DNA-onderzoek gebleken.

Suradet was zaterdag met vrienden naar Ramkhamhaeng gegaan, waar studenten en roodhemden in gevecht waren geraakt. Zij plunderden een bus, sneden de stoelen open en een van hen stak de bus in brand. Suradet die zich op de bovenste verdieping van de dubbeldekker bevond, zag in tegenstelling tot de anderen geen kans te vluchten en kwam om in de vlammen.

Bij de gevechten kwamen vier personen om het leven: een student van de Ramkhamhaeng universiteit en drie roodhemden. De gevechten braken zaterdagmiddag uit en duurden tot zondagochtend, terwijl het UDD in het nabijgelegen Rajamangala stadion een rally hield. Die werd zondag afgeblazen.

– De gemeentepolitie van Bangkok is druk bezig bewijsmateriaal te verzamelen tegen supporters van actieleider Suthep Thaugsuban om hen te kunnen vervolgen voor medeplichtigheid aan rebellie. De politie richt zich op individuen, mediagroepen en financiers van de rally.

Als eerste komt de leiding van Blue Sky aan de beurt, het tv-kanaal van oppositiepartij Democraten. Tegen Suthep is al een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens rebellie, een vergrijp waarop levenslang of de doodstraf staat.

Minister Surapong Tovichakchaikul waarschuwt de gemeente Bangkok dat ze ook vervolgd kan gaan worden omdat ze mobiele toiletten en drinkwater ter beschikking heeft gesteld. Woordvoerder Wasan Meewong van de gemeente zegt dat dit standaardprocedure bij elke demonstratie is. Hij wijst er verder op dat Suthep nog niet schuldig is bevonden, maar verdachte is.

Blue Sky zegt dat zijn station geen enkele wet heeft overtreden. Het heeft slechts verslag gedaan van de anti-regerings protesten. Ter ondersteuning daarvan heeft de directeur op zijn Pagebook pagina beelden van de verslaggeving door buitenlandse media gezet. Verder vraagt de directeur om een onderzoek naar verstoringen van het tv-signaal.

– Na vier jaar afwezigheid is de roodhemd talkshow Truth Today op het overheids tv-kanaal 11 vanaf vandaag weer terug. Roodhemdleider Jatuporn Prompan, Nattawut Saikuar (tevens staatssecretaris) en Veerakarn Musikhapong verschijnen op weekdagen elke avond van half tien tot half elf op de beeldbuis om de waarheid eens haarfijn uit de doeken te doen.

Het programma werd voor het eerst in 2008 uitgezonden onder de toenmalige regering Samak Sundaravej en een jaar later van de buis gehaald toen de huidige oppositieleider Abhisit aan de macht was.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) houdt dinsdag een grote rally in Ayutthaya ter ondersteuning van de regering en als protest tegen de ‘anarchistische’ protestbeweging (woorden van UDD-voorzitter Tida Tawornseth). Volgens Tida hebben de demonstranten onder leiding van Suthep Thaugsuban het land in een toestand van chaos gebracht door regeringsgebouwen te bezetten en de media te intimideren.

In Nakhon Ratchasima kwamen gisteren roodhemden voor het Provinciehuis bijeen. Ze droegen borden met steunbetuigingen aan de regering Yingluck. Anti-regerings demonstranten bleven op veilige afstand bij het Thao Suranaree monument.

In Udon Thani heeft de Khon Rak Udon club nog niet beslist of ze naar de rally in Aytutthaya gaan, omdat op die dag een eigen rally is gepland.

– Het Pollution Control Department (PCD) is bij de Supreme Court in beroep gegaan tegen de vrijspraak voor achttien verdachten in de Klong Dan zaak. Die achttien zijn al in 2005 door de PCD aangeklaagd wegens corruptie bij het verwerven van land en contractbreuk bij de bouw van een rioolwaterzuiveringsinstallatie (die nog steeds niet in gebruik is).

In 2009 werden ze tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar het gerechtshof sprak hen in november vrij. Een van hen, een voormalig politicus, is door de afdeling Political Office Holders van de Supreme Court in 2008 tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarna hij naar het buitenland zou zijn gevlucht.

De PCD denkt dat het nu wel lukt de lui achter de tralies te krijgen, omdat nieuw bewijsmateriaal beschikbaar is. Daarnaast loopt nog een procedure bij de Supreme Administrative Court, die is aangespannen door de projectontwikkelaar van de RWZI. Deze joint venture eist 9 miljard baht van de PCD ter compensatie omdat het contract abrupt werd verbroken. De Central Administrative Court vonniste eerder ten gunste van het bedrijf.

– De VN vluchtelingenorganisatie vraagt om een urgent onderzoek naar beschuldigingen gedaan in een bericht van Reuters dat Thaise immigratie-ambtenaren Rohingya vluchtelingen aan mensenhandelaren overdragen. Het artikel werd donderdag gepubliceerd, na een onderzoek van twee maanden.

De Rohingya zouden naar geheime kampen aan de grens met Maleisië worden gebracht, waar ze worden gegijzeld totdat de familie losgeld betaalt. Sommigen zouden ook geslagen en gedood zijn.

Volgens een politiecommandant is het onofficieel beleid om Rohingya naar Myanmar te deporteren. Ze zouden verklaringen hebben getekend waarin ze akkoord gingen met terugkeer naar Myanmar.

– Zowel regeringspartij Pheu Thai als oppositiepartij Democraten brengen geen kandidaten in de strijd bij de tussentijdse verkiezingen voor de acht vrijgevallen parlementszetels. Die zijn beschikbaar gekomen omdat de (Democratische) parlementsleden hun zetel opgaven om de anti-regerings demonstraties te kunnen leiden.

Volgens woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut (Democraten) leent de huidige politieke situatie zich niet voor de stembusstrijd. Op dit moment vormen verkiezingen geen oplossing voor de problemen van het land, zegt hij. De partij wacht totdat premier Yingluck aftreedt en het Huis van Afgevaardigden ontbindt. Zonder die maatregelen blijven de problemen het land plagen.

In de desbetreffende kiesdistricten hebben kandidaten van weinig bekende kleine partijtjes die niet eerder in het parlement waren vertegenwoordigd, zich opgegeven. In drie districten heeft niemand zich gekandideerd. De Kiesraad beslist maandag wat te doen. De verkiezingen worden op 22 december gehouden.

– Speciale strijdkrachten van Thailand en China houden vanaf maandag twee weken militaire oefeningen in Lop Buri. Aan ‘Strike 2013’, zoals de oefeningen heten, nemen 135 Chinese soldaten en drie Chinese helicopters deel. Thailand is vertegenwoordigd met 185 legerofficieren en drie helicopters.

De oefeningen bestaan uit anti-terrorisme operaties, patrouilles, verkenningen, parachute training en oefeningen met scherpschutters. De oefening met als codenaam Strike werd voor het eerst in 2007 in China gehouden. De Thaise en Chinese marine gaan ook samen oefenen, maar daarvoor is nog geen datum vastgesteld.

– Lof voor premier Yingluck gisteren van de Amerikaanse ambassadeur en de commandant van het US Pacific Command, die bij haar op bezoek waren. Ze prezen Yingluck voor haar geduld bij de anti-regeringsprotesten en het afzien van geweld. Drie buitenlandse bezoekjes volgende week van Yingluck zijn geannuleerd. Ze zou Rusland, Myanmar en Japan bezoeken.

– Twee leden van een schoolfutsalteam en de chauffeur zijn om het leven gekomen en zeven raakten gewond, toen de pickup truck waarin ze zaten in Pichit tegen een boom botste en over de kop sloeg. Volgens de politie verloor de chauffeur op een plein de macht over het stuur.

Economisch nieuws

– Projectontwikkelaar Hondofar Condotel gaat in Hat Yai een grote drijvende markt bouwen. Het project, 44 rai groot, bestaat uit achttien gebouwen, elk gebouwd in een andere architectonische stijl zoals Sino-Portugees, zuidelijk Thai, Chinees en Japans, en er komt ook een moskee. Er is ruimte voor 180 winkels plus dertig traditionele kolek boten en kiosken. Een deel van het land wordt ontwikkeld voor 144 commerciële units en 30 rai is bestemd voor parkeerterrein. De opening staat gepland voor Songkran volgend jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website