Geef ons meer ondergrondse bunkers, zegt de directeur van de Ban Khok Krachai school in Buri Ram, 10 kilometer van de grens met Cambodja. De school heeft thans zes schuilplaatsen, maar die bieden niet voldoende ruimte om alle 220 leerlingen in onder te brengen, mochten er gevechten aan de grens uitbreken na de uitspraak van het International Hof van Justitie in de Preah Vihear zaak.

In 2010 werden een schoolgebouw en zes huizen beschadigd toen Cambodjaanse soldaten granaten op het gebied afvuurden. Daarbij raakten twee personen gewond.

Bewoners van Kanthalarak (Si Sa Ket) kregen gisteren bezoek van een team van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze werden voorgelicht over de Preah Vihear kwestie. Het ministerie heeft de bewoners opgeroepen rustig te blijven.

De Thaise ambassadeur in Nederland, Virachai Plachai, acht het onwaarschijnlijk dat het Hof in het voordeel van Cambodja vonnist. Cambodja stapte twee jaar geleden naar Den Haag met het verzoek het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te preciseren. Beide landen betwisten een gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

De nationalistische Palang Pandin groep demonstreert zaterdag op de Khao Phra Viharn-Kanthalarak weg tegen de inmenging van het Hof.

Het Thai Patriotic Network to Protect the Kingdom and Motherland voorspelt landelijke protesten, wanneer het Hof in het nadeel van Thailand vonnist. Het netwerk denkt dat het vonnis kan leiden tot het omverwerpen van de regering Yingluck, die al zwaar onder vuur ligt vanwege het amnestievoorstel. Het Hof doet op 11 november uitspraak.

Foto: Bewoners van tambon Tamiang (Surin) bereiden zich op het ergste voor.

– Ruim tienduizend studenten, docenten en personeelsleden van de Chulalongkorn universiteit (CU) hebben gisteren een krachtig protest tegen het controversiële amnestievoorstel laten horen. Ze marcheerden aan het eind van de middag via de Phaya Thai weg naar het Bangkok Art en Culture Centre waar CU-president Pirom Kamolratanakul een verklaring voorlas.

‘Dit voorstel bevoordeelt de corrupten. Onderwijsinstellingen hebben een verantwoordelijkheid om studenten te onderwijzen om ethische mensen te zijn. Dit voorstel is in strijd met de universitaire principes van moraliteit.’

Pirom zei dat de universiteit een commissie had gevormd die de gang van zaken gaat volgen en adviseert wat de volgende stap wordt. De universiteit verzet zich ook tegen de inwerkingtreding van de Internal Security Act in drie districten van Bangkok.

Ander amnestienieuws:

 • Docenten, studenten en alumni van de Kasetsart universiteit hielden gisteren een bijeenkomst op de Bang Khen campus. In een verklaring zeggen ze dat de blanco amnestie een ernstige schending van de rechtsregels is, omdat ze rechtbankbeslissingen ongedaan maakt. De wet [nu nog wetsvoorstel] stimuleert een cultuur van straffeloosheid, waarbij degenen die schuldig zijn aan moord en corruptie, hun gerechte straf kunnen ontlopen. Ook de Mahidol universiteit gaf een verklaring uit.
 • Een netwerk van 2.580 artsen en ander medisch personeel verzet zich eveneens tegen het voorstel. Het gaf gisteren een verklaring uit met de namen van alle tegenstanders.
 • Liep minister Chadchart Sittipunt (Transport) gisteren mee in de protestmars van de Chulalongkorn universiteit? Tal van mensen dachten dat, maar ze zagen zijn tweelingbroer, die assistent-hoogleraar is aan de medische faculteit. ‘Mijn broer en ik, alhoewel we er identiek uitzien en samen opgroeiden, zijn het niet over alles eens. Maar we haten elkaar niet. We houden nog steeds van elkaar en verrichten onze taak naar beste kunnen’, aldus de bewindsman.
 • 63 rechters, die zich ‘Judges Who Love the Motherland’ noemen, zeggen in een verklaring dat de amnestiewet in strijd is met de rechtsregels en dat die een verkeerd precedent schept. Het nu nog voorstel negeert partijen, die door de acties schade hebben opgelopen en het vrijwaart mensen, die veroordeeld zijn wegens corruptie en een (ambts)misdrijf, van vervolging.
 • De National Anti-Corruption Commission verzet zich eveneens. Ze is bang dat de zaken die ze behandeld heeft, nietig worden verklaard. Volgens de NACC heeft het voorstel gevolgen voor 25.331 corruptiezaken, die de commissie heeft onderzocht. De NACC zegt dat het voorstel in strijd is met de VN Convention against Corruption van 2003, die door Thailand is ondertekend.
 • De Internal Security Act blijft van kracht in drie districten van Bangkok en wordt niet uitgebreid, omdat de protesten tegen het amnestievoorstel vooralsnog niet gewelddadig zijn, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council. De ISA, die geldt voor Dusit, Phra Nakhon en Pomprap Sattruphai, heeft tot doel te voorkomen dat demonstranten naar het Government House en parlement marcheren. De demonstranten bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue bevinden zich in het ISA-gebied, de demonstranten in Uruphong erbuiten.
 • Luchthaven Don Mueang heeft voorbereidingen getroffen voor het geval dat ze wordt bezet. Passagiers worden dan geëvacueerd.
 • Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok heeft 14 busroutes omgelegd om de protesten te ontwijken.
 • Frankrijk, Zweden, Groot Brittanië en Japan hebben reizigers geadviseerd weg te blijven van de protestlocaties.
 • De (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) heeft in een campagne van twee weken op change.org 545.000 protesten tegen het amnestievoorstel verzameld. De ACT wil op 1 miljoen uitkomen. Op change.org wordt ook actie gevoerd tegen de Mae Wong dam (120.000 handtekeningen) en voor bussen die toegankelijk zijn voor gehandicapten (22.000). De Thaise versie van change.org bestaat sinds vorig jaar. Zie: Thais gebruiken Change.org om actie te voeren.

– Bangkok dient zich voor te bereiden op zware overstromingen, die veroorzaakt worden door de klimaatverandering, zegt Bichit Rattakul, adviseur van het Asian Disaster Preparedness Centre en voormalig gouverneur van Bangkok. In het verleden overstroomde Bangkok door overvloedige regenval en water uit het Noorden, maar in de nabije toekomst vormen stormen en de stijging van de zeespiegel een nog grotere bedreiging.

Volgens Bichit is de infrastructuur van Bangkok niet bestand tegen ernstige overstromingen, stormen en verhoging van de zeespiegel. Een betere samenwerking tussen centrale overheid en gemeente is nodig om voorbereid te zijn op toekomstige natuurrampen.

Bichit hees de noodvlag aan de vooravond van de tweedaagse conferentie ‘Challenges in flood risk management in urban areas of river deltas in South and Southeast Asia’’, die vandaag in Bangkok begint. Gesproken wordt over de ervaringen met watermanagement in de delta’s van de Mekong, Chao Praya, Irrawaddy (Myanmar) en de Ganges-Brahmaputra delta’s in India en Bangladesh, en in Nepal en Bhutan.

– Tijdens een vuurgevecht met smokkelaars van palissanderhout is een boswachter om het leven gekomen. Zeven boswachten stuitten gisteren in nationaal park Phu Pha Thoep (Mukdahan) op dertig smokkelaars. Details ontbreken verder. Wel meldt het bericht dat dit jaar al tien boswachters om het leven zijn gekomen in vuurgevechten met smokkelaars.

– Premier Yingluck bracht gisteren een bezoek aan de Bali Hi pier in Pattaya, waaraan de gekapseisde veerboot had moeten afmeren. Vijfhonderd roodhemden kwamen naar de pier om hun heldin een hart onder de riem te steken.

– De band van een toestel van Thai Airways International is gisteren bij de landing op de luchthaven Mae Fu Luang in Chiang Rai geklapt. Het toestel bevond zich al op de taxiway naar de terminal toen het een lekke band kreeg. Er zijn geen gewonden gevallen.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft slechts 200.000 baht in beslag kunnen nemen van de 500 miljoen baht die onttrokken moeten zijn aan de kas van de Rattapracha Union Cooperative. Vrijwel zeker hebben de voorzitter en een voormalige staatssecretaris van Financiën, die de bui zagen hangen, het geld van de bank gehaald en op een veilige plaats gedeponeerd. Beide mannen moeten maandag bij Amlo op het matje komen. Amlo heeft wel eigendommen ter waarde van 2 miljard baht in beslag kunnen nemen. Naar schatting is 12 miljard baht verduisterd.

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft haar target voor het aantal verkeersdoden met 7 procent naar beneden bijgesteld. Eerder nam het ministerie zich voor het aantal verkeersdoden in 10 jaar te halveren, maar dat gaat dus niet lukken. In 2011 kwamen 14.033 personen in het verkeer om het leven, in 2012 14.059. Hoeveel er dit jaar ‘mogen’ vallen, staat niet in het bericht.

Commentaar

– Vandaag vindt een belangrijke hoorzitting plaats. Worden in de Yom, de enige rivier in Thailand die niet wordt onderbroken door een dam, twee dammen aangelegd: daar gaat het om. Als de berichten kloppen, hebben politici duizenden voorstanders gemobiliseerd, zodat tegenstanders geen kans krijgen hun stem te laten horen in de Maejo University Phrae. Als dat zo is, is er geen sprake van een ‘openbare hoorzitting’ en voldoet die dus niet aan de wettelijke eis.

De Yom is een belangrijke rivier, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. De rivier maakt deel uit van een complex van vijf rivieren (Yom, Ping, Wang, Nan en Pasak) die vanuit het Noorden naar de Central Region stromen om daar samen te komen en over te gaan in de Chao Praya, de ‘Moeder aller rivieren’. Daarom is een zorgvuldige studie nodig, want een verandering aan de ene rivier verandert de loop van een andere. De eerste vraag is dus: Veroorzaakt de verandering van de Yom schade aan andere stroomgebieden in het Noorden en de Centrale Regio?

De krant roept ambtenaren en ministers op om de hoorzitting van vandaag geloofwaardig en legaal te maken. Gebeurt dat niet, en is die niet meer dan travestie, dan dienen zij de verantwoordelijkheid te dragen. Geen enkele rechter zal een bijeenkomst met alleen maar voorstanders als een hoorzitting beschouwen. (Bron: Bangkok Post, 5 november 2013)

Economisch nieuws

– Zowel de detailhandel, de toeristensector als projectontwikkelaars maken zich zorgen over de politieke ontwikkelingen. De Ratchaprasong Square Trade Association vreest dat de verkoop in het hoogseizoen een flinke knauw krijgt wanneer het tot gewelddadigheden komt, zoals in 2010.

Het vierde kwartaal trekt altijd veel buitenlandse toeristen, waarvan hotels en winkelsmalls profiteren. Maar blijven de demonstraties vreedzaam, dan is er geen vuiltje aan de lucht, zegt Chai Strivikorn, president van de RSTA. Ratchaprasong heeft een magnetische aantrekkingskracht op toeristen. Buitenlanders zijn goed voor 35 tot 50 procent van de omzet.

Yutthachai Charanachitt, president van de Italthai Group, eigenaar van de Onyx hospitality keten, zegt dat de politieke crisis vooral van invloed is op high-end toeristen, omdat die er het meest gevoelig voor zijn, maar het effect zal van korte duur zijn. Boekingen zijn nog niet geannuleerd.

De Association of Thai Travel Agents denkt dat de politieke onrust vooral Chinezen en Japanners afschrikt.

Issara Boonyoung, honorair president van de Housing Business Association, verwacht dat de huizenverkoop deze maand vertraagt omdat potentiële kopers hun aankoopbeslissing uitstellen. Van 14 tot 17 november wordt de House & Condo Fair gehouden. Het aantal bezoekers zal waarschijnlijk 20 tot 30 procent minder zijn dan gebruikelijk.

– Krungthai Bank (KTB) gaat het wat rustiger aandoen met microkredieten, want het aantal NPL’s loopt op. Thans bedraagt het percentage NPL’s 4 procent van het totaal aan 1,5 miljard baht dat de bank heeft uitstaan. KTB schrijft dit toe aan haar eigen slappe incassopraktijk en een gebrek aan financiële discipline bij leners.

In januari wordt de incasso verbeterd en waarschijnlijk ondergebracht bij Krungthai Card of KTB Leasing. De bank heeft de afdeling schuldincasso en verkoop, die voorheen gecombineerd was, gesplitst in twee afzonderlijke afdelingen. KTB wil het percentage NPL’s naar 2 procent omlaag brengen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 november 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Ik moet altijd lachen als er weer iemand angst gaat inboezemen bij mensen door te stellen dat de zeespiegel gaat stijgen. Dit is een pertinente leugen. Het beste is om het boek State of fear eens te lezen. Werden we vroeger bang gemaakt voor het communisme, atoombommen, zure regen, gaten in de ozonlaag en noem maar op. Nu hebben “ze” wie het ook zijn mogen weer iets nieuws; stijging van de temperaturen en aansluitend verhoging van de zeespiegel.
  We kunnen nog geen 200 jaar temperatuur meten en voorheen hebben we in Nederland mammoets en een ijstijd gehad, maar ook dinosaurussen. Een temperatuurverschil van meer dan 40 graden. En ons nu druk maken om een stijging van 0,4 C ?

  • Tino Kuis zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 2. KhunRudolf zegt op

  Bangkok heeft te maken met bodemdaling. Het ware goed als BKK ook in Jakarta gaat kijken, als men dan toch een stedentrip doet naar de plaatsen zoals in het artikel genoemd. Jakarta verdwijnt zoetjesaan in zee, eerder dit jaar uitgebreid uit de doeken gedaan bij Nieuwsuur, waar o.a. Nederlandse bedrijven bezig zijn een damwand voor de kust van Jakarta te bouwen. Het kustgebied van Jakarta zakt de laatste decennia met bijna 10 centimeter per jaar. In Bangkok bedraagt de bodemdaling al geruime tijd 4 tot 5 centimeter per jaar. De Volkskrant had er een goed artikel over. Voor de geïnteresserde onder ons: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3361934/2012/12/12/Zeespiegelstijging-is-het-probleem-helemaal-niet.dhtml
  Dat neemt niet weg dat de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering niet catastrofaal zijn, echter ze hebben zo goed als geen effect op zeespiegelstijging als voorheen werd gedacht. De klimaatverandering slaat op andere wijze toe, bv. in TH in de vorm van hevige regenval en overstromingen.

 3. Gerard zegt op

  Het zal me werkelijk een zorg zijn. De thaise overheid doet werkelijk geen fluit Thailand (niet alleen Bangkok) tegen overstromingen te beschermen. Dus mij als gast zijnde in dit corrupte en politiek verscheurde land zal het al helemaal worst zijn. Vindt wel weer een ander plekje buiten Thailand als m’n voeten dreigen nat te worden.

  • KhunRudolf zegt op

   Tegen dit soort onverschilligheid is niet op te boksen. Dan is geen enkele topic of discussie relevant. Daarbij als je niet wilt of kunt opbrengen te volgen wat gaande is in een land waarvan je zegt er te gast te zijn, en geen enkel eigen idee wilt aandragen, dan zegt dat iets over je instelling en intelligentie. Ik hoop niet voor jou dat Thaise mensen in jouw omgeving eenzelfde houding jegens jou aannemen. Bemoei je er verdert niet mee en wees mar op tijd weg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website