De Pattaya Bali Hai pier, waar de gekapseisde en gezonken veerboot aan had moeten meren. Zeven passagiers kwamen om het leven, waaronder vier buitenlanders. Op de homepagina een archieffoto van de veerboot.

Ook het bedrijfsleven verweert zich tegen het controversiële amnestievoorstel. De Thai Chamber of Commerce, Federation of Thai Industries en de Thai Banker’s Association steken vandaag de koppen bij elkaar om hun verdere strategie te bepalen, nadat eerder verzet geen effect had. Verder puntsgewijs:

 • De Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT), een overkoepelend orgaan van tal van organisaties en bedrijven, overhandigt vandaag een protestbrief aan de voorzitter van de Senaat [die het voorstel nog moet behandelen]. Eerder stuurde de ACT brieven naar onder andere de VN en de Amerikaanse ambassade.
 • De Thai Chamber of Commerce gaat een onderzoek onder haar leden in het land houden en zal aan de hand van de resultaten haar standpunt bepalen.
 • Volgens ACT-lid Danai Chanchaochai toont het amnestievoorstel aan dat de regering Yingluck corruptie steunt. Corruptie is de belangrijkste oorzaak van de vertraging van ‘s lands ontwikkeling, zegt hij. Danai wijst erop dat buitenlandse investeerders zich meer en meer bewust worden van good governance en dit bij hun investeringsbeslissingen meewegen.
 • De Federation of Thai Capital Market Organizations bereidt een seminar voor over de gevolgen van het amnestievoorstel voor de Thaise aandelenmarkt.

– Uit het roodhemdkamp meldt Bangkok Post een bijeenkomst bij Ratchaprasong intersection, het gebied dat de roodhemden in 2010 wekenlang bezet hielden. Details over die bijeenkomst geeft de krant niet. Wel citeert ze Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden).

‘Het verzet tegen het [gewijzigde] amnestievoorstel door de roodhemdleden is een illustratie van hun politieke volwassenheid. De politieke denkbeelden van de roodhemden rijpen en ze beginnen zich te verwijderen van “clinging to individuals” naar rechtvaardigheid en publieke belangen.’

– Academici verwachten dat het Constitutionele Hof geen spaan heel laat van het amnestievoorstel. Prinya Thaewanarumitkul, vice-rector van de Thammasat universiteit, denkt ook dat de regering in de problemen komt wanneer ze artikel 309 van de grondwet wil schrappen. Dit artikel vrijwaart de coupplegers [september 2006] van vervolging en wettigt de besluiten van de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de corruptie onder de regering Thaksin.

Wanneer artikel 309 sneuvelt, zegt voormalig senator Seree Suwannapanon, sneuvelt Thailands geloofwaardigheid in de ogen van de internationale gemeenschap ten aanzien van ’s lands pogingen de corruptie te bestrijden. Seree verwijst daarbij naar de veroordeling van Thaksin tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn hulp bij een twijfelachtige landaankoop door zijn toenmalige echtgenote en naar de 46 miljard baht die wegens belastingontduiking van Thaksin in beslag zijn genomen. Die besluiten zouden dan ongedaan kunnen worden gemaakt.

Het verzet tegen het amnestievoorstel is opgelaaid, nadat een kamercommissie besloten had de amnestie ook te laten gelden voor leger, protestleiders en autoriteiten [lees: Abhisit en Suthep, die verantwoordelijk worden gehouden voor de slachtoffers die in 2010 vielen]. In het oorspronkelijke voorstel [dat de steun van de roodhemden heeft] gold de amnestie alleen voor mensen die tijdens de ongeregeldheden zijn aangehouden, bijvoorbeeld omdat ze de Noodverordening overtraden.

– Oud-premier Thaksin ziet de bui al hangen: de regering van zijn zusje Yingluck bijt in het stof bij het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission. Thaksin houdt er rekening mee dat er begin volgend jaar verkiezingen worden gehouden.

Het orakel in Dubai maakt zich ook zorgen over de tanende populariteit van 68 Pheu Thai-parlementsleden uit het Noorden en Noordoosten. Uit een peiling is gebleken dat die door nog maar 15 procent van de respondenten werden gesteund. Om te voorkomen dat de partij parlementszetels verliest, worden twee nieuwe politieke partijen achter de hand gehouden. Die kunnen later met Pheu Thai fuseren.

Volgens een bron bij Pheu Thai is het hoogst waarschijnlijk dat het Constitutionele Hof het amnestievoorstel, de grondwetwijzigingen (onder andere wijziging van de verkiezingsprocedure en samenstelling van de Senaat) en het voorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken naar de prullenbak verwijst, omdat ze in strijd met de grondwet zijn.

De National Anti-Corruption Commission kan het de regering moeilijk maken vanwege het hypotheeksysteem voor rijst dat door corruptie wordt geplaagd en vanwege het budget van 350 miljard baht voor waterwerken, dat volop kansen voor corruptie biedt.

Pheu Thai woordvoerder Prompong Nopparit probeert het nog maar een keer. Het amnestievoorstel heeft niet tot doel één bepaalde persoon te helpen [lees: Thaksin]. Het is in het belang van de bevolking en biedt een blanco amnestie ter wille van nationale verzoening. Maar wie gelooft dat nog?

– Vandaag wordt in Muang (Nakhon Sawan) een openbare hoorzitting gehouden over de in de provincie geplande waterwerken, waaronder de aanleg van de Mae Wong dam in het gelijknamige nationale park. Maar de bewoners weten nog van niks, sommigen weten niet eens dat er vandaag een hoorzitting wordt gehouden en regeringsgezinde politici mobiliseren voorstanders van de dam om massaal naar de hoorzitting te komen. Behalve de aanleg van de dam is de regering ook van plan wateropslaggebieden in de provincie in te richten en waterwegen aan te leggen.

Adisak Chantanuwong, secretaris-generaal van het Environmental Committee for the Lower Northern Provinces, vindt een hoorzitting van één dag niet genoeg om te luisteren naar degenen die door de werken worden gedupeerd. Zijn groep heeft 5 minuten gekregen.

Voor de hoorzitting zijn tweeduizend mensen uitgenodigd. Bewoners in afgelegen gebieden klagen dat ze ver moeten reizen om de hoorzitting te kunnen bijwonen. Ze hebben ook problemen met de registratie via internet.

Sasin Chalermlarp (van de protestwandeltocht tegen aanleg van de dam) verwacht dat de bijeenkomst door voorstanders zal worden gedomineerd. ‘Ze hebben het recht hun mening te geven, maar wij gaan door met onze protesten. De milieu- en gezondheidseffectrapportage van het project is inaccuraat over de ecologische gevolgen voor Mae Wong National Park.’

– De politie heeft gisteren in Prachuap Khiri Khan een TNT-bom en twee granaten gevonden bij het huis van een dorpshoofd en en andere man. Ze gelooft dat ze geplaatst waren, omdat beiden het protest van de rubberboeren niet steunen.

Het protest dat op 26 oktober begon met de blokkade van de Phetkasem Road gaat zo langzamerhand uit als een nachtkaars. De boeren hebben al de weghelft richting Bangkok ontruimd. De andere wordt nog bezet gehouden, maar demonstranten druipen een voor een af. De politie zegt het geluid van ontploffende pinpong bommen en vuurwerk langs de route te hebben gehoord.

– Bij een bomaanslag bij het station Toh Deng (Narathiwat) is een defensievrijwilliger om het leven gekomen. Toen hij de slagboom van de spoorwegovergang voor acht collega’s opende, ontplofte een bom. De man overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De acht collega’s waren ongedeerd. Het treinverkeer was twee uur gestremd.

Twee soldaten raakten zaterdagavond bij een bomaanslag voor een moskee in Sungai Kolok (Narathiwat) gewond. Ze patrouilleerden daar met twee collega’s.

– Tien winkels in de Sam Phan Nam drijvende markt in Hua Hin zijn zaterdagavond in vlammen opgegaan. De brandweer had een uur nodig om het vuur te bedwingen.

– De Japanse zakenkrant Nikkei meldt dat een Japans consortium in Bangkok een 23 kilometer lange railverbinding gaat aanleggen. Het levert ook 63 treinen en bouwt 16 stations. Voor het onderhoud worden 10 jaar twintig technici in Bangkok gestationeerd. De lijn komt in 2016 in bedrijf. Om welke lijn het gaat, vermeldt het bericht niet.

– Het Office of the Consumer Protection Board heeft de verkoop van plaag artikelen waarmee elektrische schokken kunnen worden uitgedeeld, verboden. Die dingen zijn gevaarlijk voor kinderen en mensen met hartaandoeningen. Het gaat om pennen, autosleutels en elektrische schakelaars. Ze zijn goed voor een schok van maximaal 500 tot 1000 volt.

– Het ministerie van Transport heeft busexploitanten en producenten van onderdelen gevraagd geen licht ontvlambaar materiaal meer te gebruiken, zoals gordijntjes, schuim, leren overtrekken en houten bekleding.

Commentaar

– Sommige expats beweren het ook: demonstranten in Thailand worden betaald om te demonstreren. Roodhemdleider Suporn Atthawong zegt dat nu over de demonstranten bij het station Samsen. Bangkok Post-columnist Veera Prateepchaikul, die de afgelopen drie avonden de protestlocatie bezocht, is er duidelijk over: Pure lariekoek.

De demonstranten zijn werkende mensen van een jaar of dertig en er zijn veel 50-plussers. Teenagers en studenten zijn in de minderheid. Zullen het wel te druk hebben met hun smart phone, sneert hij. Veera schrijft dat Thaksin en zijn cronies de kracht van het verzet tegen de blanco amnestie en tegen hemzelf zwaar hebben onderschat. Thaksin voorspelde dat de rally bij Samsen hooguit 10.000 demonstranten zou trekken; volgens de organisatie waren het er zaterdag 50.000, alhoewel de politie pruttelde dat het er 7.000 tot 8.000 waren.

Veera roept de Democraten op om duidelijk te maken wat het uiteindelijk doel van het protest is. Gaat het alleen om het wetsvoorstel of is er een verborgen agenda? Toon leiderschap, want de partij kan het zich niet veroorloven de last bij het Constitutionele Hof te leggen om te beslissen over het amnestievoorstel.

– Twee reacties over de ramp met de veerboot op de website van Bangkok Post:

 • Now to search, and search, and search for the owner and the driver of this ferry which, as in the case of the Bangkok Santika night club fire took years and, of course, the court found the owner innocent of any wrong doing. One must understand that Thai officials have a totally different understanding of “wrong doing” than most of the rest of the world ! (Don Aleman)
 • Just returned from 3 weeks in Pattaya… I love to go to Koh Larn, but I always hire one of the speedboats after I encountered one of these Ferries in the bay… it was swaying badly under the weight of it’s passengers, and I never forgot that. That Ferry driver needs to be prosecuted. (gwats)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 november 2013”

 1. loe zegt op

  Just returned from 3 weeks in Pattaya… I love to go to Koh Larn, but I always hire one of the speedboats after I encountered one of these Ferries in the bay… it was swaying badly under the weight of it’s passengers, and I never forgot that. That Ferry driver needs to be prosecuted. (gwats)

  Dit is 1 van de reactie, hier boven.
  Waarschijnlijk zijn er regelmatig te veel mensen aan boord en zijn er te weinig reddings vesten, maar volgens mij is het het 1e ongeval met zo’n veerboot in Pattaya, terwijl ik heel regelmatig heb gelezen over ongelukken mer speedboten aldaar. ik denk dus niet, dat dat veiliger is, zoals de ”Engelsman” denkt.

 2. LOUISE zegt op

  @

  Ben wel erg actief vandaag.
  Een keer terug gekomen van koh samet dacht ik.
  Een aantal jaren geleden.
  Wij wilden niet op de veerboot wachten, dus huurden een speedboot. 4 man.

  De zee was niet rustig, maar alle vier goeden zee-magen.
  .I.p.v. naar de pier te varen, had hij dichterbij een trap.
  Absoluut voor 5 miljoen % volgroeid met schelpen en andere messcherpe zeegevallen.
  2 man, door de ruwe golven, met de knie over deze martelmuur.
  Dus ja, alles voor de baht.
  Mensenlevens zijn zij totaal niet mee bezig.
  De andere pier was waarschijnlijk 30 satang benzine verder.
  Louise

 3. A.P. Hankes-van Beek zegt op

  Beste Redactie,

  Al een poosje staat er soms bij Thailandblog “zie foto homepagina” .

  Nou wil ik die foto’s graag zien maar waar kan ik ze vinden?

  Alvast bedankt voor de moeite en uw antwoord,

  Ali Hankes

  Redactie: U krijgt een mailtje


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website