Protest tegen jacht op wild met miss Universe 2005 Natalie Glebova

Thailand gaat strenger controleren op de smokkel van ivoor [uit Afrika] en geeft ook de garantie dat alleen het (gecertificeerde) ivoor van olifanten die in gevangenschap leven, verhandeld mag worden.

Die belofte deed premier Yingluck gisteren bij de opening van de 16de Conference of the Parties to the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites) in Bangkok. ‘Wij Thais bekommeren ons, meer dan wie dan ook, om olifanten.’

Cites heeft Thailand opgeroepen de binnenlandse handel in ivoor beter te reguleren met handelssancties als ultiem dreigement. Cites secretaris-generaal John Scanlon zegt dat dit afhangt van de vraag of Thailand met een betrouwbaar actieplan komt. ‘Wanneer het dagelijks bestuur [van Cites] niet tevreden is met de plannen, kunnen handelssancties worden opgelegd.’ Uiterlijk 14 maart dient Thailand zijn plannen bij het DB in te leveren.

Aan de conferentie die twee weken duurt, nemen tweeduizend gedelegeerden uit 177 landen deel. Behalve over terugdringing van de olifantenjacht en ivoorsmokkel, wordt gepraat over haaien, ijsberen en financiële steun voor de strijd tegen de jacht op wild (Global Environment Facility).

Het is de bedoeling dat sommige haaiensoorten op de Citeslijst komen om een eind te maken aan de haaienvangst voor hun vinnen. Om ijsberen beter te beschermen wordt voorgesteld ze van de Appendix II naar de Appendix I lijst te verplaatsen.

Maar de meeste aandacht gaat uit naar de ivoorsmokkel en –handel. Elk jaar neemt de olifantenpopulatie in Afrika met 6 procent af, zegt Achim Steiner, UN ondersecretaris en directeur van het UN Environment Programme (UNEP). Aan het begin van het vorig jaar werden in Kameroen alleen al 450 olifanten gedood. Met de opbrengst van het ivoor worden wapens en munitie gekocht om conflicten in de regio te steunen.

– Oud-premier Thaksin zegt dat de BRN, waarmee Thailand woensdag een principe-overeenkomst sloot om vredesgesprekken te beginnen, een invloedrijke organisatie in de regio is. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is daar niet van overtuigd.

Thaksin, die beide partijen bijeen bracht, zegt in de Thaistalige krant Thai Rath dat alleen rebellengroepen die hun basis in Maleisië en Indonesië hebben, verantwoordelijk zijn voor het geweld in de zuidelijke regio van Thailand. Die groepen controleren voor 90 procent de operaties. Thaksin gaat daarom ook de medewerking van de Indonesische president vragen.

Generaal Prayuth zegt echter dat de groep waarmee Thailand een overeenkomst sloot, de oude garde is, die probeert haar rol in het Zuiden te herwinnen, maar er zijn ook andere groepen actief. Ze bestaan uit jonge militanten, waarop de BRN geen invloed heeft. Prayuth zegt sceptisch te zijn of het geweld eindigt vanwege de dialoog tussen de regering en de separatisten. ‘De overeenkomst is slechts één van diverse middelen om een eind aan het probleem te maken.’

Oppositieleider Abhisit zegt dat nog moet blijken welke invloed Hassan [die namens de BRN de overeenkomst tekende] op andere rebellengroepen heeft. Hij is er niet van overtuigd dat de overeenkomst een eind aan het geweld kan maken. Pogingen van de regering om de vrede in de regio te herstellen hebben maatregelen nodig, waarmee vertrouwen wordt gewekt, en wederzijds vertrouwen van beide partijen.

Zie ook het bericht ‘100 woorden op weg naar vrede in het Zuiden’.

– Tijdens een vuurgevecht tussen regeringstroepen en opstandelingen is een vooraanstaand lid van de Runda Kumpulan Kecil zaterdagavond in Rangae (Narathiwat) gedood. De troepen belegerden een huis waar zich drie opstandelingen bevonden. Een van hen werd op de vlucht doodgeschoten, de andere twee wisten in het duister te ontkomen. Tegen de gedode man waren zes arrestatiebevelen uitgevaardigd.

– Het ministerie van Transport overweegt het Bangkok Yai kanaal tussen Talad Phlu en Wat Kalaya aan de Chao Praya rivier open te stellen voor openbaar vervoer. De openstelling kan de verkeerscongestie in Thon Buri verminderen, wanneer forenzen besluiten over het water westwaarts te reizen. Het 7 kilometer lange kanaal is ook interessant als toeristische route en openstelling kan de economie langs het kanaal stimuleren.

Er is nog wel een probleempje: de gemeente Bangkok moet bereid zijn de stuw in het kanaal open te zetten. Toen er nog gevaren werd op het kanaal, duurde het soms 20 minuten voor die openging. Het ministerie gaat de gemeente voorstellen een elektronisch systeem te installeren.

Het ministerie overweegt ook het 6 kilometer lange Dao Khanong kanaal te openen voor openbaar vervoer. Dat kanaal verbindt het district Chom Tong met Sathon.

– Zo’n honderd meter van de Ratchatani Road langs de Yom rivier in Muang (Sukhothai) is zaterdagavond ingezakt. Het betonnen wegdek brak in stukken, omdat de ondergrond door herhaalde overstromingen was geërodeerd.

– Voor de tweede keer binnen een week is in Kanchanaburi op een spoorwegovergang een minibusje in botsing gekomen met een trein. De chauffeur van het busje zei dat hij de trein, die net het station van Kanchanaburi had verlaten, niet had zien aankomen. Vier van zijn passagiers liepen verwondingen op. Vorige week maandag kwam bij een soortgelijk ongeluk een vrouw om het leven en raakten tien personen gewond.

– De provincie Lampang is zaterdagavond opgeschrikt door een milde aardbeving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en twee naschokken. De beving vond plaats langs de Thoen breuklijn.

– Felle zomerstormen hebben zaterdagavond in achttien districten in Sakon Nakhon een leven geëist en tweehonderd huizen beschadigd. In Muang stortte in Wat Mahapromporthirat een gebouw van twee verdiepingen in, waardoor Boeddhabeelden en bezittingen van monniken werden beschadigd. Een man die voor de tempel zat te vissen, kwam om het leven. Van 25 huizen werd het dak afgeblazen. Gewonden zijn niet gemeld.

– Milieuactivisten breken hun hoofd over een wetsontwerp dat bedrijven verplicht informatie te geven over de vervuilende stoffen die hun bedrijf produceert. Op dit moment ontbreekt daarover elke informatie. Bij milieueffectrapportages wordt weliswaar informatie gegeven, maar die bestaat uit een gemiddeld niveau van toxische stoffen gedurende een bepaalde periode. Bedrijven hoeven geen informatie te geven over de hoeveelheid stoffen die in lucht, grond en water terecht komt. Voorzien van 10.000 handtekeningen gaat het voorstel naar het parlement, maar die moeten nog wel even worden opgehaald.

Verkiezingsnieuws

Bangkok Post besteedt vandaag drie pagina’s aan de gouverneursverkiezingen in Bangkok. Veel commentaren, foto’s, cijfers en grafieken.

 • Opvallend is dat het noordelijk deel van Bangkok op Pongsapat Pongcharoen (regeringsparij Pheu Thai) stemde en één eenzaam district (Nong Khaem) aan de oostkant. De tien districten in het noorden zijn: Dusit, Bang Sue, Lak Si, Don Muang, Bang Khen, Sai Mai, Kannayao, Klong Sam Wa, Nong Chok en Lat Krabang. Het district waar ik woon, Din Daeng, stemde op Sukhumbhand Paribatra (Democraten, de vorige gouverneur). Bangkok telt 50 districten.
 • De social media stonden na het bekendmaken van de uitslag roodgloeiend. Op de Facebookpagina van Sukhumbhand schreef ene Goong Pengboon dat sommige mensen voor een elektriciteitsmast hadden gestemd. ‘Waarom zijn sommige mensen in Bangkok zo dom?’ De elektriciteitsmast verwijst naar een uitspraak van Thaksin die voor de verkiezingen had gezegd dat de Democraten zouden worden verpletterd, zelfs als Pheu Thai een elektriciteitsmast had gekandideerd.
 • Op de Facebookpagina van onafhankelijk kandidaat Suharit Siamwalla schreef Sem: ‘Mijn excuses dat ik niet op je gestemd hebt, maar het was nodig.’ Suharit trok de aandacht in de verkiezingscampagne omdat hij alleen campagne voerde via de social media en geen verkiezingsborden in de stad had geplaatst. Of hij de beloofde 1 miljoen voetstappen heeft gezet, heb ik nog niet gelezen.
 • De opkomst was met 63,98 procent hoog; in 2009 kwam 51,1 procent opdagen. De Pheu Thai kandidaat in 2009 scoorde slechts 29,72 procent, Pongsapat deed het aanzienlijk beter met 39,69 procent. Sukhumbhand scoorde in 2009 45,41 procent van de stemmen, nu 46,26 procent.
 • Abac Poll sloeg met haar laatste peiling volledig de plank mis, want gaf Pongsapat een voorsprong van 11 procent op Sukhumbhand. Die peiling werd tussen donderdag en zondag gehouden. Het excuus van Abac-directeur Noppadon Kannikar vind ik nogal flauw: veel kiezers zouden op het laatste moment van gedachte zijn veranderd. Abac heeft besloten geen verkiezingspeilingen meer te publiceren, maar blijft ze nog wel houden en dat snap ik dan weer niet. Er gaat wel geknutseld worden: de methodologie wordt verbeterd, de steekproef vergroot, de gegevensverwerking moet beter en geprobeerd wordt vooringenomen respondenten te elimineren.
 • Overigens was Abac niet de enige die Pongsapat als winnaar voorspelde; ook Suan Dusit Poll, Bansomdejchaopraya Poll en Bangkok Poll zaten ernaast. Alleen Nida Poll voorspelde dat Sukbhumbhand met een krappe marge zou winnen.
 • Een 59-jarige man die het verkiezingsbiljet door midden had gescheurd en de twee helften in de stembus wilde deponeren, kreeg daar geen kans voor. Het stemlokaalpersoneel hield hem tegen en de politie nam hem mee voor verhoor. De man verwarde de verkiezingen met de landelijke verkiezingen, waarop de kiezers twee stembiljetten invullen: een voor de districtskandidaat en een voor de kandidaat op de landelijke lijst. Als de politie ervan overtuigd is dat de man te goeder trouw was, komt hij er met een berisping vanaf. Zo niet, dan kan hij een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar en/of een boete van 20.000 baht krijgen plus dat hij 5 jaar niet mag stemmen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 maart 2013”

 1. Rob V. zegt op

  Heet die breuklijn (fault) daadwerkelijk Breuklijn (Fault)? Lijkt mij wat vreemd.

  De logica achter legale ivoorhandel is logisch, maar tenzij fraude met papieren zo goed als geheel uitgesloten kan worden. Maar gezien omkopingen en andere vormen van corruptie lijkt het mij toch beter wereldwijd de handel te verbieden. De echte oplossing is natuurlijk om de vraag naar ivoor te doen afnemen maar dat zal niet makkelijk zijn.

  En die peilingen, tja in Nederland zitten ze er ook vask flink naast, ik hecht er weinig waarde aan behalve dan dat je een beetje een trend kunt ontdekken (“dit jaar gaan de roodhemden een stuk beter scoren”).

  Dick: Ja, dat lijkt mij ook wat vreemd. Heb even op Google gekeken. De breuklijn heet Thoen. Bedankt voor je oplettendheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website