Nieuws uit Thailand – 3 september 2014

Bezuinigen gaat van ‘au’ en roept protest op; daar kun je vergif op innemen. [Moet ik beslist afraden als het dodelijk gif is, tenzij u levensmoe bent.] Gisteren schreeuwden lokale bestuurders moord en brand over de halvering van hun budgetten van in totaal 60 miljard baht. 

De bestuurders vergaderden met minister Panadda Diskul (PM’s Office, op de foto in het groen gekleed), die eerder hun toorn had gewekt omdat hij (sommige, verklaarde hij later) bestuursorganen geldverspilling verweet. Maar dat vuiltje schijnt te zijn weggewerkt, te zien aan de foto waarop ze elkaars hand vasthouden.

De voorzitter van de Provincial Administration Organisation Council of Thailand zei: ‘Het geld moet in voldoende mate aan de lokale organen worden toegekend.’ Da’s volgens hem niet het geval want de junta heeft besloten de helft onder het beheer van de centrale overheid te stellen. De lokale bestuursorganen zijn het er niet mee eens; ze willen het geld zelf beheren. Bovendien is het centrale beheer meer vatbaar voor corruptie, zeggen ze.

En zo reutelt het bericht nog een tijdje door met een pleidooi tegen centralisatie, het opschorten van lokale verkiezingen en nog meer pijnpunten. U kunt het allemaal op de website lezen onder de titel ‘Budget cuts irk local administrations’.

– Het motto van het nieuwe kabinet is ‘Do it first, do it for real and sustainably succeed by 2015’. Maar dit betekent niet dat de ministers onder een zware tijdsdruk moeten werken. Ze krijgen alle tijd om hun werk te doen, zei premier Prayuth Chan-ocha gisteren tijdens een bijeenkomst van de NCPO (junta). Het kabinet staat in de startblokken en gaat aan het werk zodra het zijn beleidsverklaring heeft afgelegd in de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement).

– Het was al voorspeld en het werd gisteren bevestigd: de 24-jarige vrouw uit Guinee die mogelijk draagster van het Ebola virus was, is dat niet. [In een eerder bericht was ze een Thaise vrouw.] Dit is bevestigd door de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid. Niettemin gaat het Department of Medical Science van het Chulalongkorn ziekenhuis haar bloed nog een tweede keer testen om het resultaat van de eerste test te bevestigen.

Guinee is een van vier Afrikaanse landen waar het virus huishoudt. De vrouw werd op 20 augustus in het ziekenhuis opgenomen met een verhoging van 38,8 graden, een zere keel en een loopneus. Zestien personen met wie ze sinds haar aankomst in contact is geweest, zowel Thai als buitenlanders, worden nog door het Department of Disease Control in de gaten gehouden.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hoeft de bevolking zich geen zorgen te maken omdat besmetting alleen mogelijk is via direct contact tussen lichaamsvloeistoffen. Maar uit een andere bron weet ik dat dit slechts een gissing is en dat ebola mogelijk uiterst besmettelijk is.

– Ik schreef er gisteren al over: de moeder van een elfjarig meisje wier lichaam in mei in een duiker in Trang is gevonden, is kwaad dat de verdachte is vrijgelaten en nog steeds niet in staat van beschuldiging is gesteld. Ze gaat nu de National Human Rights Commission en de Lawyers Council of Thailand om hulp vragen. Ik kan het hierbij laten, want de rest van het bericht bestaat uit een herhaling van wat gisteren al in de krant stond. [Ja, zo krijg ik de krant ook snel vol en kan vroeg naar huis.]

– Weer een gevalletje van in dit geval nog niet bewezen pedofilie. Een Australiër wordt vervolgd voor seksueel misbruik van een tweeling die door een Thaise draagmoeder, gebruikmakend van haar eitje, enkele jaren geleden ter wereld is gebracht. Dit wordt gemeld door de Australian Broadcasting Corporation. De draagmoeder woont in Phetchabun en kreeg voor haar werk A$ 5.500 (163.927 baht). De vader moet later dit jaar voor de rechter verschijnen.

Een soortgelijk zaak, maar dan met een veroordeelde pedofiel, kwam eerder aan het licht in de zaak Gammy, de baby met het syndroom van Down die door een Australisch echtpaar zou zijn geweigerd. Ze namen alleen zijn tweelingzusje mee. Die vader heeft voor pedofilie al in de gevangenis gezeten.

– Een langdurige zaak duikt ineens weer op in het nieuws: de smaadaanklacht van de Natural Fruit Co Ltd tegen de Britse activist Andy Hall, die een boekje heeft opengedaan over de erbarmelijke werkomstandigheden van buitenlandse werknemers in dit verwerkingsbedrijf van ananas in Prachuap Khiri Khan.

Hall staat nu terecht voor de Phra Khanong Court. De zaak trekt behoorlijk wat aandacht want de zitting [geen datum] werd bijgewoond door vertegenwoordigers van drie ambassades, de ILO en vakbonden. Het bedrijf is in 2013 drie strafrechtelijk rechtzaken en één civielrechtelijke procedure tegen hem begonnen. In de civiele procedure eist het bedrijf 300 miljoen baht. De drie strafrechtelijke zaken zijn goed voor een gevangenisstraf van in totaal acht jaar.

– Dertien gevangenbewaarders zijn de laan uitgestuurd omdat ze betrokken waren bij het binnen smokkelen van drugs en mobieltjes in de gevangenis, waar ze werkten.

De afgelopen zes maanden zijn negen bewaarders ontslagen die betrokken waren bij drugshandel, zeven anderen zijn ontslagen wegens plichtsverzuim en 51 zijn overgeplaatst omdat ze op de een of andere manier te maken hadden met drugs. Namen van gevangenissen worden niet in het bericht vermeld.

– Er zijn al enkele tegenstrijdige berichten over verschenen, maar nu weten we het zeker: de staat van beleg wordt voorlopig niet opgeheven, want de grote baas zegt het zelf. De regels worden versoepeld ‘at the appriopriate time’. [Mijn moeder zou zeggen: in de pruimentijd.] Thans is de krijgswet nog steeds nodig, vindt coupleider Prayuth Chan-ocha. Verder zei de kersverse premier gisteren tijdens een vergadering van de NCPO dat de junta haar rol gaat terugschroeven nu het land een nieuwe regering heeft.

– Soldaten hebben gisteren 24 Myanmarezen aangehouden die probeerden stiekem Thailand binnen te komen. Dat wilden ze via het district Suan Phung in de provincie Ratchaburi doen, maar ze stuitten op troepen van de 14th Military Ranger Special Task Force. Het ging om vijftien mannen en negen vrouwen.

– Wanneer LPG en NGV (aardgas) duurder worden, gaan we de taxitarieven verhogen, zegt Withoon Naewpanich, voorzitter van het Bangkok Taxi Cooperatives Network. Withoon anticipeert op een eventuele prijsverhoging, waarover ‘berichten circuleren’, zoals de krant dat vaak formuleert.

Withoon gaat het ministerie van Justitie en Transport vragen de chauffeurs van LPG-taxi’s dezelfde creditcard te geven die hun collega’s van het aardgas krijgen. De NGV-rijders krijgen thans een korting van 2 baht per kilo.

Een tariefsverhoging lijkt er op korte termijn niet in te zitten, want het Land Transport Department heeft het National Institute of Development Administration gevraagd onderzoek te doen naar oplossingen. De resultaten worden deze maand bekendgemaakt.

Met de verhoging van de gasprijs krijgen de exploitanten van zo’n 80.000 taxi’s te maken. De transportsector is van plan de prijzen in november met 5 procent te verhogen vanwege de nieuwe eisen voor de maximum belading van vrachtwagens. Als verhoging doorgaat, betekent dit dat er 1,1 tot 1,2 baht per kilometer bij komt voor agrarische producten en 1 baht voor industriële producten.

– Het gaat er hard aan toe in Nakhon Ratchasima. Soldaten die bezig zijn illegaal in gebruik genomen grond te heroveren, worden bedreigd. ‘We zijn gewaarschuwd dat we op onze rug moeten letten’, zegt Sommai Bussaba, lid van het juridisch team van het 2nd Legerkorps. De dreigementen komen van ‘invloedrijke figuren’ die door de operaties worden getroffen. Maar het leger laat zich niet afschrikken. Integendeel, ze vormen een aanmoediging om er nog harder tegenaan te gaan.

De rest van het bericht bestaat, zoals Bangkok Post vaak doet, uit het herkauwen van de voorgeschiedenis. Ik volsta met de mededeling dat het om 330 rai gaat bij de Lam Takong dam. Het Army Special Warfare Command te Lop Buri zegt dat het land van het leger is, alhoewel door het Department of Social Development and Welfare voor een deel van gebied grondaktes zijn verstrekt aan boeren die voor de bouw van de dam in 1972 moesten wijken. Beide diensten ruziën nu over de precieze grens, elkaar om de oren slaand met kaarten met een verschillende schaal (foto homepagina).

Economisch nieuws

– De Thai National Shipper’s Council (TNSC) is aanzienlijk pessimistischer over de exportverwachtingen voor de tweede helft van het jaar dan het ministerie van Handel. Voorspelt het ministerie een herstel; de TNSC heeft zijn eerdere prognose bijgesteld van 1,6 naar minder dan 1 procent.

De raad wijst erop dat de wereldeconomie zich nog steeds niet hersteld heeft, dat de wereldhandel wordt gehinderd door internationale conflicten en dat de uitbraak van het Ebola-virus reizen voor internationale zakengesprekken verstoort.

Nog belangrijker vindt de TNSC dat de prijzen van landbouwproducten blijven zakken en dat er zorgen zijn over IT-veiligheid na berichten over cyberaanvallen op Amerikaanse banken. De FBI en de Amerikaanse geheime dienst hebben onlangs een onderzoek aangekondigd naar aanvallen op enkele financiële firma’s waaronder JPMorgan, Amerika’s grootste bank qua vermogen. Financiële instellingen en grote bedrijven maken zich zorgen dat de aanvallen de internationale handel verstoren omdat overboekingen kunnen verdwijnen.

De TNSC hoopt dat de nieuwe regering met een verstandige strategie voor de handelsoorlog komt. De regering moet helpen de beschikbare markten voor de Thaise export uit te breiden en dient met diverse landen handelsgesprekken te houden. Verder is verbetering van de infrastructuur een must om ’s lands logistiek en transport te verbeteren. (Bron: Bangkok Post, 2 september)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Forum afgeblazen; actievoerders opgepakt
Pleidooi: Junta, kijk verder dan je neus lang is

No votes yet.

4 gedachten over “Nieuws uit Thailand – 3 september 2014

 1. Citaat uit het nieuws:

  “Volgens het ministerie van Volksgezondheid hoeft de bevolking zich geen zorgen te maken omdat besmetting alleen mogelijk is via direct contact tussen lichaamsvloeistoffen. Maar uit een andere bron weet ik dat dit slechts een gissing is en dat ebola mogelijk uiterst besmettelijk is.”

  Ebola is uiterst besmettelijk zodra er contact is met lichaamsvloeistof van een geïnfecteerde. Het is niet zo dat er uitsluitend is bij contact tussen lichaamsvloeistoffen is zoals hierboven beschreven. Het moet zijn contact met lichaamsvloeistoffen. Huidcontact met bloed, urine braaksel etc van een ebolapatient is uiterst besmettelijk.

 2. Juist dan is het gevaarlijk met het ebola
  besmetting via direct contact en lichaams-
  vloeistoffen.
  Denk maar eens met meerdere personen
  die water drinken uit een en dezelfde beker!
  Ook de afwas van bestek en glazen bij
  o.a.
  straat restaurants.

 3. Door experts wordt Ebola als een arme landen ziekte gezien.

  Door goede hygiëne is een epidemie te voorkomen en door goede gezondheidszorg is de overlevingskans redelijk tot goed. Ook de traditionele Afrikaanse gewoonten zoals afscheidsrituelen zoals het vasthouden en zoenen van doden, maken het moeilijk de ziekte onder controle te krijgen. Het spookbeeld van een oncontroleerbare ziekte zoals de zwarte pest in de middeleeuwen was is ebola zeker niet.

  Het ontbreekt de Afrikaanse landen aan de juiste middelen en bewustwording van de bevolking.

 4. Ik lees iedere dag met veel plezier de stukjes en vind het tijd om Dick hier maar eens voor te bedanken.
  Grote klasse dat je je tijd hieraan wilt besteden, bedankt en ga hopelijk nog lang door.
  Rob.

Reacties zijn gesloten.