Nieuws uit Thailand – 3 november 2014

De Green World Foundation heeft tijdens een onderzoek van 24 uur 675 soorten flora en fauna gevonden in Bang Kachao, een schiereiland in Bangkok dat bekend staat als ‘de longen van de stad’. Aan het onderzoek dat zaterdag om 10 uur begon, namen 200 academici en 150 burgers deel.

Zorgen over de toekomst van het gebied doken begin dit jaar de kop op, toen bewoners ontdekten dat het bestemmingsplan was gewijzigd. De wijzigingen zijn zonder voldoende input van de bevolking tot stand gekomen, zeggen critici. Ze vrezen dat vastgoedontwikkelaars het plan zullen misbruiken. Zorgen bestaan ook over erosie en afvalwaterlozingen.

– Tijdens een inval zaterdagnacht/maandagochtend in een massagesalon in Khum Phra Ram (Bangkok) heeft een team van politie en leger een lijst met namen gevonden van agenten die geld opstrijken om een oogje dicht te knijpen. Verder werden er drugs gevonden.

Een tweede inval werd gedaan in de nabij gelegen uitgaansgelegenheid annex restaurant Rider Resort. Het etablissement beschikt niet over de vereiste vergunningen en biedt seksdiensten aan. Het hoofd van het landelijk politiekorps heeft een onderzoek gelast.

– De autoriteiten in Songkhla zijn op zoek naar vier jongeren die verdacht worden van een aanval zaterdag waarbij vier dorpelingen om het leven kwamen en zeven werden gewond. Dat het om jongeren gaat, is door getuigen verklaard. De politie vermoedt dat ze pas getraind zijn, want ze zijn bij de autoriteiten niet bekend.

Op de plaats des onheils zijn 28 patronen van M16 geweren gevonden. Aan de hand van camerabeelden hoopt de politie achter de identeit van de daders te komen. Ze lieten flyers achter waarin ze zeggen dat de aanval een wraakoefening was omdat de autoriteiten ‘de verkeerde mensen’ in oktober in Bacho hadden doodgeschoten.

– Wanneer het district Chiang Khong (Chiang Rai) de status van special economic zone krijgt, verliest het ‘zijn identeit en ziel’, zegt adjunct-districtshoofd Thawatchai Phucharoenyod. Het aantal Chinese investeerders neemt nu al toe. Ze kopen land en vastgoed.

Thawatchai voorspelt dat de grondprijzen zullen stijgen tot 6 miljoen baht per rai. Lokale bedrijven en bewoners staan dan buiten spel. Het adjunct-hoofd maakt zich ook zorgen over het milieu en industrialisatie in het district. Hij schetst verder een toekomst van internationale misdaad, illegale drugs, geldwitwas transacties en mensenhandel. Hij ziet slechts één lichtpuntje: baankansen en meer geld voor bewoners.

De regering is voornemens twaalf grensstreken als speciale economische zone aan te wijzen. In de eerste fase zijn dat Mae Sot (Tak), Aranyaprathet (Sa Kaeo), Khlong Yai (Trat), Muang (Mukdahan) en Muang (Songkhla). Later komen de zeven andere aan de beurt, waaronder Chiang Khong. Doel van die zones is om de economie er aan te jagen. Buitenlandse investeerders zouden zich erg graag vestigen vanwege vrijstelling van douanetarieven.

– De 147 nationale parken in Thailand zijn op Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag gratis toegankelijk, heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation bekend gemaakt. Tot de  vrijstelling is besloten vanwege de juntacampagne Returning Happiness to the People.

De DNP gaat ook een fietsroute in nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima) ontwikkelen, want de premier heeft een beleid om fietspaden te promoten. Die verklaring geeft Nipol Chotiban, hoofd van de DNP. Ook voor andere parken bestaan soortgelijke plannen. De DNP probeert die voor de jaarwisseling rond te krijgen.

In veel populaire nationale parken zijn de kampeerterreinen al volgeboekt, zegt Nipol. Doi Inthanon, Suthep-Pui en Hauy Nam Dang in Chiang Mai liepen als eerste vol. Ook Phu Kradueng (Loei) en Preah Vihear (Si Sa Ket) zijn vol.

De DNP heeft de parken de opdracht gegeven zich voor te bereiden op noodsituaties. In vijf nationale parken zijn noodcoördinatiecentra opgezet. Toeristen die avontuurlijke dingen willen doen als rafting en bergbeklimmen, dienen zich te registreren.

– Ruim 10.000 personen doen in een petitie aan de National Library het verzoek historische  documenten online toegankelijk te maken. Het Fine Arts Department zegt dat personeelstekorten en een beperkt budget dat bemoeilijken. Er wordt wel gewerkt aan een zoekmachine die lezers verwijst naar boeken van manuscripten.

Academicus Praphatsorn Phosrithong overhandigde donderdag de petitie waarbij hij met name om documenten vroeg van voor de periode Rama V. ‘Veel mensen willen die raadplegen’, zegt hij. ‘Ze weten niet waar die te vinden of ze weten niet van hun bestaan.’ Wanneer de Nationale Bibliotheek op het verzoek ingaat, is Praphatsorn bereid fondsen te werven.

Volgens een specialist in oude talen zijn de manuscripten in oud-Thais en in een oud alfabet geschreven, waardoor ze alleen door kenners ontcijferd kunnen worden. Het lijkt hem beter de vertaalde documenten online te zetten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend
Vorige week: Vier aanrijdingen op spoorwegovergangen

No votes yet.

1 gedachte op “Nieuws uit Thailand – 3 november 2014

  1. Ik lees dat mogelijk het district Chiang Khong (Chiang Rai) de status van “special economic zone” krijgt en dat daarom het aantal Chinese investeerders nu al toeneemt. Ze kopen land en vastgoed.

    Kan iemand mij vertellen waarom Chinezen wel land mogen kopen (en dus bezitten) en Europeanen niet.

Reacties zijn gesloten.