De helft van de bewoners van de historische Pom Mahakan gemeenschap in hartje Rattakosin Island dient uiterlijk zondag zijn biezen te pakken. De gemeente wil van het wijkje een park maken.

Waarom die haast, vraagt Michael Herzfeld, hoogleraar en coördinator Thaise studies aan de universiteit van Harvard, zich in Bangkok Post af. Dat verdient de wijk niet, die 21 jaar geleden nog werd geteisterd door drugsgebruikers, maar met politiehulp is geworden tot ‘tranquil, its lanes echoing to the happy laughter of clean, carefree children and youth’. De wijk is nu een oase van rust, die sterk contrasteert met de herrie en de vervuiling elders, en waar de bewoners alle mogelijk moeite hebben gedaan om het historische karakter van de wijk te behouden.

Een deel van het gebied is al in bezit genomen door de gemeente. Herzfeld: ‘… a soulless lawn that has already degenerated into a sordid, unkempt, and deeply embarrassing mess.’ Herzfeld benadrukt dat het verdwijnen van de gemeenschap een smartelijk verlies voor Bangkok en Thailand zou zijn.

(Zie: Pom Mahakan eviction would be a calamitous loss, Bangkok Post¸ 27 september 2013)

– Uit de krant van vrijdag: De zes industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani lopen geen gevaar te overstromen, zegt minister Prasert Boonchaisuk (Industrie). Ze worden beschermd door dijken die hoger zijn dan in 2011. Zelfs industrieterrein Saha Rattana Nakorn hoeft niet te overstromen. De dijk om het terrein is weliswaar pas voor 30 procent klaar, maar voor noodgevallen beschikt de beheerder over een vloedsysteem, dat snel geplaatst kan worden.

– Vier agenten zijn gisteren in Rueso (Narathiwat) in een vuurgevecht van een uur door opstandelingen gedood en elf raakten ernstig gewond. De chauffeur van een passerende personenauto werd ernstig gewond en een passagier gedood.

Verder kwamen vier agenten van het bureau Bacho om het leven en zeven raakten gewond, toen de wagen waarmee ze waren uitgerukt om de anderen te hulp te komen, een klapband kreeg en over de kop sloeg.

De opstandelingen hadden hun aanval goed voorbereid. Ze brachten eerst een bom tot ontploffing waardoor de vier patrouillevoertuigen met zestien bomexperts onder het stof en gruis werden bedekt. De zichtbaarheid was daardoor zo slecht dat strips kraaienpoten die dwars over de weg lagen, niet werden opgemerkt. Toen de wagens tot stilstand kwamen, openden de opstandelingen het vuur.

Ook in Rueso ontplofte een bermbom die bedoeld was voor een team, dat onderwijzers beschermt, maar niemand raakte gewond.

In Rangae (Narathiwat) werd gisteren een vrouw doodgeschoten nadat ze haar kind naar school had gebracht. Ze werd op de motorfiets onder vuur genomen door een passerende motorfietser. Op soortgelijke wijze werd in Kapho (Pattani) een dorpsdefensievrijwilliger gedood. Hij had de moskee bezocht en was op weg naar huis.

– Thailand en Myanmar zijn het erover eens dat ze een Memorandum of Understanding moeten afsluiten als raamwerk voor de grensonderhandelingen. Beide landen delen een grens van 2.401 kilometer. Er gaan luchtfoto’s gemaakt worden om bij toekomstige onderhandelingen te worden gebruikt. Als eerste wordt gepraat over de Singkhon-Mawdaung pas in Prachuap Khiri Khan. Het is de bedoeling er een permanente grenspost te openen.

– Binnen 6 jaar moet Suvarnabhumi de beste luchthaven ter wereld zijn, zegt plaatsvervangend AoT-president Pongsak Semsan. Thans staat Suvarnabhumi op een lijstje van de Airport Council International op de zesde plaats.

In 2017 is de uitbreiding van de luchthaven klaar. Ze kan dan 60 miljoen passagiers per jaar verwerken tegen 45 miljoen nu. Daarna gaat 2 jaar hard gewerkt worden aan verbetering van de dienstverlening. Volgens Pongsak schort het aan de talenkennis van de staf, het luchtverkeer heeft last van congestie en de service kan beter. Zo moet de tijd tussen touch-down en vertrek uit de terminal worden teruggebracht tot gemiddeld 12-15 minuten.

Om meer ruimte te maken in de vertrekhal zijn de ticket counters verplaatst. In aanbouw is een gebouw waarin de bagage van transitpassagiers wordt verwerkt.

– Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) vindt dat het onderwijs in de Engelse taal beter moet, omdat veel Thaise studenten niet behoorlijk Engels kunnen spreken, zelfs na 10 jaar onderwijs. Hij heeft leraren Engels gevraagd met ideeën te komen hoe het onderwijs kan worden verbeterd. Het Office of the Basic Education Commission gaat seminars organiseren om die ideeën te verzamelen. Chaturon sneed de kwestie gisteren aan tijdens het seminar ‘the Education Ministry’s English Reform’. Hij zei dat de nadruk minder op grammatica en meer op spreekvaardigheid dient te liggen. Tijdens zijn eigen opleiding van 16 jaar had hij nimmer conversatieles gekregen, vertelde hij.

– De politiekorpsen van Pathum Thani, Prachuap Khiri Khan, Lampang en Chiang Rai hebben aardige succesjes geboekt in de strijd tegen de drugshandel. In totaal werden 1,6 miljoen speedpillen en 2 kilo crystal methamphetamine in beslag genomen. Als ik het goed tel, werden acht personen gearresteerd. Mooie kop trouwens boven het artikel: narcotics blitz.

– Het huis van Yaena Salaemah, coördinator van de nabestaanden van de Tak Bai slachtoffers, is vorige week door soldaten doorzocht. Yaena is under military surveillance, alhoewel de rechtbank in 2009 heeft vastgesteld dat het leger destijds verantwoordelijk was voor de dood van de 78 demonstranten. Zij kwamen door verstikking om het leven toen ze in afgesloten vrachtwagens naar een militair kamp werden gebracht.

Nog steeds strijden de nabestaanden en mensenrechtenactivisten voor berechting van de verantwoordelijken. Volgens hen zijn intimidatie (zoals het doorzoeken van Yaena’s huis) en de omslachtige rechtsgang de belangrijkste hordes in hun gevecht om gerechtigheid.

Pikul Promchan van het Kalasin Relatives’ Network against Extrajudicial Killings zegt dat het gevecht om gerechtigheid een eenzame strijd is. Degenen die zich inzetten voor de mensenrechten, worden door de autoriteiten fysiek en psychisch bedreigd. Pikul’s neef werd in 2004 door agenten vermoord. Ze zijn na berechting (drie kregen de doodstraf) op borgtocht vrijgelaten en ze zijn ook nog eens bevorderd.

[Uit het artikel wordt niet duidelijk bij welke gelegenheid de geciteerde personen aan het woord kwamen. Ik vermoed een seminar, want daar zijn ze in Thailand gek op.]

– Minderjarige migranten dienen niet in detentiecentra te worden ondergebracht. De leefomstandigheden zijn daar armzalig en ze lopen het risico misbruikt te worden, zegt de Lawyers Council of Thailand (LCT). De meeste kinderen worden samen met hun ouders vervolgd omdat ze illegaal het land zijn binnengekomen, waardoor ze al op jonge leeftijd een strafblad hebben.

‘Deze kinderen zijn niet schuldig. Ze behoren zo niet behandeld te worden’, zegt Surapong Kongchantuk, lid van de mensenrechtencommissie van de LCT. Hij wijst er ook op dat die behandeling in strijd is met binnenlandse en internationale wetgeving.

– Een 13-jarige jongen in Udon Thani heeft de vingers van zijn rechterhand verloren, doordat een rotje in zijn hand afging. De knaap is niet de enige die gewond is geraakt door vuurwerk. De adjunct-directeur van het Udon Thani ziekenhuis dringt er bij ouders op aan hun kinderen te verbieden met vuurwerk te stunten, met name tijdens Ork Pans (het einde van de boeddhistische vastentijd) en Loy Krathong.

In 2010 raakten 101 personen in Udon Thani gewond, in 2011 86 (één raakte zijn gezichtsvermogen kwijt) en in 2012 79. De meeste patiënten waren tussen 8 en 13 jaar. Udon Thani telt 100 geregistreerde verkooppunten. Ze mogen geen vuurwerk verkopen aan kinderen jonger dan 15 jaar.

– De Supreme Patriarch of Thailand (zeg maar de paus van de boeddhisten) heeft gisteren 119 onderscheidingen aan organisaties en personen uitgereikt, die bijdragen hebben geleverd aan het boeddhisme. Onder de gelukkige ontvangers waren vier kranten: Bangkok Post, Thai Post, ASTV Manager en Krungthep Turakij.

– Rubberboeren in Nakhon Si Thammarat eisen dat hun leider Chayanin Kongsong wordt vrijgelaten. Hij werd op 16 september aangehouden tijdens schermutselingen tussen politie en demonstrerende rubberboeren. Nog steeds houden de boeren de kruising Khuan Nong Hong in Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) bezet. Een groep teenagers heeft geprobeerd barricades te verwijderen. De boeren vermoeden dat de adjunct permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken hen heeft opgehitst een eind te maken aan de bezetting.

– Het Easy Pass systeem op tolwegen zou nu zo goed als feilloos moeten werken. De Expressway Authority of Thailand zegt dat het systeeem nu zelfs sneller werkt dan voorheen. De afgelopen maand regende het klachten. Pasjes werden geweigerd of foutieve bedragen werden van het tegoed afgeschreven.

Politiek nieuws

– Premier Yingluck heeft een probleem. Ze is wettelijk verplicht het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat binnen 20 dagen na goedkeuring door het parlement aan de koning ter ondertekening voor te leggen. Maar oppositiepartij Democraten heeft het Constitutionele Hof gevraagd de grondwettelijkheid van het voorstel te beoordelen. Dus handelt Yingluck onbehoorlijk tegenover de monarch, wanneer ze dat doet, zeggen de Democraten.

Een gezamenlijk vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat behandelt het voorstel vandaag in derde lezing. Gezien de overgrote meerderheid van regeringspartij Pheu Thai in het parlement kan de stemming geen verrassing zijn.

Volgens PT-er Apiwan Wiriyachai heeft Yingluck geen keus, want de grondwet eist dat ze het wetsvoorstel voor koninklijke goedkeuring moet indienen. Het juridisch team van de partij heeft de kwestie bestudeerd en is tot die conclusie gekomen. Het vindt dat het Hof niet bevoegd is de verzoekschriften, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen het wijzigingsvoorstel, te behandelen. Het team baseert dit op een juridische redenering, die ik ter wille van de begrijpelijkheid weglaat.

Oppositieleider Abhisit adviseert Yingluck te wachten met indiening van het wetsvoorstel totdat het Constitutionele Hof binnen 20 dagen een uitspraak heeft gedaan, ‘om juridische complicaties te voorkomen’. Democraat Wirat Kalayasari vindt dat Yingluck de kamervoorzitter moet vragen de stemming in derde lezing uit te stellen.

Bij het Constitutionele Hof zijn twee petities ingediend, die verschillende artikelen in de grondwet aangrijpen ter onderbouwing van de strijdigheid. Gisteren kwamen er nog eens twee bij, eveneens ingediend door Democraten.

– Op de achterkant van het eerste katern van Bangkok Post van vrijdag staat een paginagrote advertentie van oppositiepartij Democraten met als kop ‘A Future You Can Choose’. In de advertentie wordt het plan van de regering om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken vergeleken met het alternatief van de Democraten. Het voorstel van de Democraten heet ‘Investing for the Future, het voorstel van de regering ‘Creating debt for the Future’.

Commentaar

– Thailand’s 37.075 tempels ontvangen jaarlijks 100 tot 120 miljard baht aan giften. De abts hebben het alleenrecht om het geld naar eigen goeddunken te gebruiken. Een behoorlijke boekhouding wordt vaak niet bijgehouden, externe controle ontbreekt. Dit is een ‘recipe for disaster’, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag. BP ontleent de gegevens aan een studie van het National Institute of Development Administration.

De krant wijst erop dat monniken geen geld mogen aanraken volgens de Vinaya, de gedragsregels voor monniken. Dat stelt hen bloot aan verleidingen, die leiden tot misbruik en corruptie. Er is één tempel in Thailand, die dit heeft opgelost door een stichting op te richten, de 81 jaar oude bostempel Suan Mokh. De stichting en een comité beheren het geld, waardoor de monniken zich kunnen concentreren op de spirituele praktijk.

De tempel is onlangs in het nieuws geweest, omdat de nieuwe abt aan dit gebruik een eind wil maken. Thans is Suan Mokh een onafhankelijke tempel, maar hij wil die weer onder het gezag van de kerkelijke autoriteiten brengen. Zijn voornemen leidde tot een storm van protest en is ook in strijd met de laatste wilsbeschikking van de vorige abt.

Hoe het gaat aflopen, is nog niet bekend, maar de krant stelt wel vast dat het (huidige) Suan Mokh-model een lichtend voorbeeld is voor de rest van het land.

– Sasin Chalermlarp, de man die 388 kilometer liep uit protest tegen de bouw van een dam in nationaal park Mae Wong, heeft meer gedaan dan alleen maar zijn anti-dam boodschap te verspreiden. Hij heeft de slapende milieubeweging wakker geschud en misschien een andere historische verandering in dit ‘chaotische en verdeelde’ land teweeg gebracht, schrijft freelancer Wasant Techawongtham in BP van vrijdag.

Sasin begon met drie man aan zijn wandeling van 13 dagen, onderweg sloten honderden mensen zich bij hem aan en toen hij in Bangkok arriveerde, begroetten duizenden hem. Dat is mede te danken aan de olie die minister Plodprasop Suraswadi op het vuur gooide door de dag tevoren te zeggen dat die dam er komt. Hij vindt mensen belangrijker dan bomen en dieren, doelend op het vermeende effect van de dam, het tegengaan van overstromingen benedenstrooms.

Wasant signaleert dat Sasin kans heeft gezien de zaak niet te laten vervuilen door de polarisatie tussen rood en geel. En nog belangrijker: er wordt gepassioneerd gedebatteerd door geïnteresseerden, de intelligentsia en actievoerders. Eén artikel op de social media springt er tussenuit in dat debat. Het noemt de menigte die zondag Sasin begroette, ‘a feel-good crowd’, die de gelegenheid te baat nam haar liefde voor de natuur te tonen.

Sasin heeft laten zien dat effectief campagne voeren op tal van verschillende manieren mogelijk is, waaraan ik zelf zou willen toevoegen: en niet alleen door het blokkeren van wegen of gebouwen in de brand te steken. Blijft natuurlijk de vraag, eindigt Sawant, of een paar voeten de verbeeldingskracht kunnen inspireren en uiteindelijk tot een positieve sociale verandering kunnen leiden.

Economisch nieuws

– Minister Kittiratt Na-Ranong vindt het niet nodig om de goud contantmarkt te reguleren. De Bank of Thailand heeft dat voorgesteld omdat ze vermoedt dat via de goudhandel met valuta wordt gespeculeerd. Kittiratt noemt speculatie een normale praktijk in de markt; wel moet voorkomen worden dat die te wispelturig wordt. Het vermoeden van speculatie baseert de bank op de discrepantie tussen de handel op de contantmarkt en de waarde van de transacties in Amerikaanse dollars.

– Na drie maanden negatieve groei krabbelt de export weer op. In augustus steeg de export met 3,92 procent op jaarbasis en de import daalde met 2,1 procent. De export, gerekend over de eerste acht maanden van dit jaar, is gestegen met 1,03 procent. De betere augustusmaand wordt door het ministerie van Handel toegeschreven aan herstel van de wereldeconomie en een toename van de export van de belangrijkste exportproducten, zoals elektronica, auto’s en auto-onderdelen, plastic producten en plastic pellets (korrels?), textiel, edelstenen, sieraden en meubels.

– Het Fiscal Policy Office heeft zijn prognose voor de economische groei dit jaar verlaagd van 4-4,5 procent naar 3,5-4 procent. Ook gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand verwacht dat de groei van het bruto binnenlands product onder de 4 procent uitkomt.

De verlaagde prognose van het FPO ziet Prasarn als een teken dat de economie in de tweede helft van het jaar zich matig herstelt, gevoegd bij twijfels of ’s werelds snelst groeiende regio haar economische snelheid kan handhaven. Daarbij komen de groeiende huishoudschulden, de krimp in binnenlandse bestedingen en de vertragingen bij overheidsuitgaven terwijl de export langzaam opkrabbelt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 28 september 2013”

 1. Rob Piers zegt op

  Alweer een tijd terug heb ik vooral Engels geleerd door veel naar Engelstalige films (bioscoop en TV) met Nederlandse ondertiteling te kijken. In Thailand zie ik vooral Thaise movies of movies uit het buitenland maar dan met Thaise stemmen er overheen.
  Ik vraag me af in hoeverre de TV (veel Thai zijn ‘verslaafd’ ) een rol kan spelen bij het leren van de Engelse taal door met Thaise ondertiteling te werken.
  Heeft iemand hier een idee over of dit een manier is om de Thai meer vertrouwd te maken met het Engels?

  • ronny sisaket zegt op

   Heb je er al bij stilgestaan dat heel weinig Thai fatsoenlijk kunnen lezen ?Zelfs de jeugd heeft daar problemen mee.

   mvg
   ronny

 2. pascal zegt op

  Het is algemeen geweten, dat men het touristich centrum altijd wil behouden, al lijkt de regenval ‘voorlopig’ meer boven BKK voor te komen. Ik zie nu al de berichten en vragen opduiken in december. Moeten wij annuleren ?! Is het overstroomd ?!

  Verder is het zeer moeilijk te reageren op “nieuws”. In Nederland gaan er ook wel terug een hand verliezen rond nieuwjaar, zo is het altijd (geweest) en zal het altijd zijn.

  Over de monks en hun inkomsten zwijg ik liever 🙂 velen hebben inderdaad een dubbele agenda en dubbele boekhouding. Doet me denken aan het artikel toen Amerika president Thailand bezocht en de tempel toen ECHT niet beschikbaar was, staatsveiligheid … monnik zei je kost ons vandaag 50.000 euro waarop de rekensom werd gemaakt !

  Dat is enorm veel geld die omgaat in die tempels ! En je kan dat opzoeken, misschien moeten we een ‘kerk’ bouwen en ook 500 baht vragen 🙂 of een Moskee… is niks mis mee, kijk naar de collecte in de kerk (mandjes gaan rond je gooit er kleingeld in) en dan bouwen ze het Vaticaan.

  Dus ergens is religie aan de vooravond van 2014 misschien niet meer zo van doen ?!

  Ronny / * Dat Thai niet kunnen lezen (U bedoelt Engels ?) Zonder het hier in een chat om te gooien. Veel mensen spreken een taal ‘zonder dat ze kunnen lezen’; Ken iemand in Malaysie spreekt VLOEIEND chinees maar lezen kan hij het niet ! Is dat dan zo fout ?!
  Doet me denken aan de touristen met hun 10 woorden thais (kan je het schrijven ook of de krant lezen ?!) Als je 1 van de 3 (lezen, spreken, schrijven) kan, heb je volgens mij een stap voor. 2 of 3 van de 3 is uiteraard beter….

  En verder stond in het artikel :
  De rubberboeren heb ik niet zo gevolgd (volg meer de palmolie plantages)
  De tolwegen <- Ik heb nooit tol betaald, maar soms moet je er dat expliciet bijzeggen, akkoord de rit duurt een kwartierje langer maar al bij al is het terug centen … in twee bijten zeg maar. **

  ** De rit Airport BKK naar On Nut of eender welk adres op de "strip" zeg maar, bv kan je op 2 manieren, stel het alternatief voor ! Zelf neem ik altijd de skytrain allez de airport link "" gewoon rustig 4 of 5 roltrappen is zo druk niet (misschien nu meer en meer met Belgen en Nederlanders) neem een taxi dan downtown bkk. (enkel handig voor 1 a 2 personen) vanaf 4 personen is de taxi goedkoper.

  Kortom wij gaan voor de zoveelste keer terug en laat ze in thuisland maar lachen met "apeland" ze zouden eens moeten weten. Enkel jammer dat ze na jaren nog altijd vragen TukTuk (als ik er geen vraag wil ik er geen <-) Want TukTuk sir, (dagelijks) nuja BKK is groot, zeer groot. Je kan niet verwachten dat al die mensen je kennen.

  Of Where you go ?! (I don't know I'm just walking around) YOU WALK ?? I have tuktuk jezus 🙂 Dat is het enige waar ik tegen opzie ! Heb er een eigen truckje voor, want ze "geven niet af" From where R U sir"… probeer : Iran, Irak , Syria 😉 dan laten ze je gerust. Meermaals getest ! (niet omdat het vreemde landen zijn, maar als ze iemand horen FR BE DE NL UK etc of australia of usa —- dan blijven ze praten in Engels met 1001 voorstellen) look I only speak 10 words English (just like you) … 🙂

  En als de taximeter een rond bedrag krijgt en je bent bijna thuis, zet U maar af (ook funny) maar das voor een andere keer 😉 (Kort gezegd Zoek een duur hotel in uw buurt en vraag U daar af te zetten — komt dan die ander Thai portier — waarschijnlijk commissie regelen , ik zeg ja neen, ik logeer hier niet maar moet nog wat "zaken regelen" en de rest wandel ik wel. Ik moet ook een boek schrijven of een "appendix" aan het huidige boek 😉 (is zeer ambetant, moeilijk als ze tegen elkaar beginnen met twee of drie en jij er geen jota van snapt). Meter stand bekijken, betalen (keep the change) (thank you sir) en maken dat je wegbent 🙂 (geef zelden mijn eigen adres aan taxis, alles voor veiligheid). Ik wandel nog liever de laatste 10 minuutjes ! 🙂 Meeste weten toch niet al die sois (en hou zou je ook 😉 **

  ** Als het niet anders kan, geef ze uw foon, laat ze bellen naar je hotel maar zelf bellen ze ook spotgoedkoop en voila. NOOIT PROBLEMEN GEHAD ! En ben zeker geen 100kg spiermassa. Ben gewoon een zakelijk talent , U verleend een dienst voert me terug en voila das de prijs en niks te family dit en dat !

  • ronny sisaket zegt op

   Wat ik bedoel is dat ze geen Thais kunnen lezen als onderschrift bij een Engelse film en dat daarom er steeds word gedubd , dus dit is niet zo’n beste oplossing voor het probleem van het leren van Engels.

   mvg
   ronny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website