Nieuws uit Thailand – 25 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
25 juli 2013

Van het staakt-het-vuren, afgesproken tussen Thailand en verzetsgroep BRN, lijkt steeds minder sprake te zijn, want gisteren werd het Zuiden weer opgeschrikt door een ernstige bomaanslag, waarbij twee onderwijzeressen om het leven kwamen en drie personen gewond raakten.

De onderwijzeressen en een onderwijzer waren onder begeleiding van een politie-escorte op weg naar school. Toen ze het Chanae ziekenhuis passeerden, ontplofte een bom. De wagen waarin ze zaten, slipte en belandde 100 meter verder in een greppel. De inzittenden, twee vrouwen, werden gedood; de onderwijzer die de wagen bestuurde, werd ernstig gewond. De explosie verwondde twee agenten in de patrouillewagen. De bom sloeg een krater van 60 cm diep en een diameter van 1.30 meter.

Volgens de politie gaf de onderwijzer, die de wagen bestuurde, gas toen hij de explosie zag. Daarbij verloor hij de macht over het stuur, waardoor de wagen crashte. De chauffeur bevindt zich in kritieke toestand.

Een bron bij een coördinatiecentrum [?] zegt dat het geweld de afgelopen 14 dagen is afgenomen. Vorig jaar waren er in dezelfde periode 28 geweldsincidenten, dit jaar 16 waarvan 4 ernstig. Volgens de bron is die vermindering te danken aan de vredesgesprekken, die eind februari zijn begonnen. Maandelijks vergaderen Thailand en BRN in Kuala Lumpur onder het toeziend oog van Maleisië. Vorige week maakte Maleisië bekend dat de twee partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen tot het einde van de Ramadan op 18 augustus.

– Hoe veilig zijn dubbeldeks bussen, wil minister Chadchat Sittipunt (Transport) weten naar aanleiding van de fatale aanrijding dinsdag tussen een vrachtwagen en een touringcar. Daarbij kwamen 19 passagiers om het leven en 21 passagiers raakten gewond.

Dubbeldekkers zijn volgens directeur-generaal Somchai Siriwattanachoke van het Land Transport Department populairder dan gewone bussen. Van de 16.000 dubbeldekkers zijn 447 gecertificeerd door de Transport Co oftewel die zijn veilig. Uit een onderzoek van de uitgebrande bus is gebleken dat de brandstoftank en accu’s onder de chauffeursstoel waren geïnstalleerd. Dit zou de brand kunnen verklaren die uitbrak nadat de vrachtwagen tegen de bus was gebotst. Naar verluidt was de chauffeur van de vrachtwagen in slaap gevallen. De wagen reed door de middenberm met de fatale aanrijding als gevolg.

Rechercheur Asawathep Jannaree van het politiebureau Kaeng Khoi zegt dat de nabestaanden van de slachtoffers 200.000 baht krijgen uitgekeerd van een verzekeringsmaatschappij. Transport Co doet daar 100.000 baht bij; gewonde passagiers krijgen 30.000 baht, aldus Sahachan Sukruang van de busmaatschappij.

Het Institute of Forensic Medicine heeft tot nu zes dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. De identificatie verloopt moeizaam omdat de lichamen zwaar verminkt zijn.

– Boeren krijgen in het volgende seizoen 12.000 baht voor een ton paddy (ongepelde rijst) en ze mogen voor maximaal 400.000 baht paddy voor het hypotheeksysteem aanbieden. Thans geldt een garantieprijs van 15.000 baht en een maximum van 500.000 baht.

De betrokken diensten overleggen nog over de prijsstelling met de boerenbonden, die een garantieprijs van 13.500 baht hebben voorgesteld. De prijs van 12.000 baht is gebaseerd op productiekosten van 6.000 baht per ton en een opbrengst van 600 tot 800 kilo per rai. Het voorstel van de bonden gaat uit van 9.000 baht aan productiekosten en een opbrengst van 300 kilo per rai.

Het voorstel van de bonden lijkt weinig kans te maken. Wiboonlasana Ruamraksa, directeur-generaal van het Internal Trade Department en secretaris van het National Rice Policy Committee, zegt dat bij een prijs van 12.000 baht het hypotheeksysteem nog twee seizoenen in werking kan blijven en bij 13.500 baht nog één oogst. De prijsverlaging is nodig omdat het ministerie van Financiën het verlies van het systeem heeft gemaximeerd op 70 miljard baht per jaar.

– Tweehonderd personeelsleden van de Tourism Authority of Thailand (TAT), gekleed in zwarte rouwkleding, hebben geprotesteerd bij de TAT-gouverneur en het ministerie van Toerisme en Sport tegen politieke inmenging in de promotie van leidinggevend personeel. Ze zeggen dat de helft van de 25 promoties een beloning is voor de politieke trouw van betrokkenen. Sommige personeelsleden zeggen elke vrijdag in het zwart gekleed naar hun werk te zullen gaan. Bij de TAT werken 900 personen.

– De jongere broer van ex-monnik Sirapol Sukhpol beweert dat zijn broer nooit een seksuele relatie heeft gehad met de vrouw, die zegt op 14-jarige leeftijd te zijn verkracht en van hem een kind te hebben. De jongen is inmiddels 11 jaar.

Broer Suri Sukphol beweert ook dat hij de man is op de foto die op de sociale media circuleert, en niet zijn broer. De andere persoon op de foto is Suri’s voormalige echtgenote en de moeder van de jongen. Suri zegt bereid te zijn DNA af te staan om zijn claim te onderbouwen.

Het Security Crime Bureau van het Department of Special Investigation, dat onderzoek doet naar de monnik, hecht weinig waarde aan de verklaring van Suri. De man op de foto kan Suri niet zijn omdat Suri en zijn broer verschillende gelaatstrekken hebben.

Een getuige heeft verklaard dat de monnik een intieme relatie met de vrouw op de foto had. Die getuige, een naaste medewerker van Wirapol, zegt dat Wirapol drie tot vier safe houses had waar hij illegale drugs opsloeg. Vrouwen nam hij mee naar een huis in Ban Kham Nam Sap (Ubon Ratchatani) om van bil te gaan. De monnik gebruikte ook wel eens zijn busje voor dat doel.

– Zo’n duizend projecten en activiteiten van de Thai Health Promotion Foundation (Thaihealth) zijn ten goede gekomen aan de samenleving, aldus het Thailand Development Research Institute (TDRI). Maar de organisatie moet financieel wel transparanter worden en meer details van haar activiteiten bekendmaken.

Het TDRI nam één jaar onder de loep. De onderzochte projecten hadden betrekking op roken, alcoholgebruik, verkeersongelukken, junk eten en het gebruik van toxische materialen. De TDRI bestudeerde onder andere de veiligheidscampagne van Thaihealth. Sinds de oprichting van de stichting in 2001 is het aantal verkeersongelukken afgenomen van 124.530 in 2003 naar 74.359 in 2010. De TDRI denkt dat de campagne meer dan 189 miljard baht aan economische verliezen heeft voorkomen.

– De aannemer van de stilgevallen bouw van 396 politiebureaus heeft documenten en handtekeningen van politieofficieren vervalst om geld los te krijgen van de bank. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft ontdekt dat de handtekeningen van zeker 1.500 agenten zijn vervalst. Het bedrijf, PCC Development and Construction Co, kreeg ook leningen van de Government Savings Bank (GSB) of basis van vervalste documenten.

De GSB heeft aangifte tegen het bedrijf gedaan wegens prijsopdrijving en fraude. De DSI heeft beslag gelegd op 465 miljoen baht van het bedrijf. De bouw van de politiebureaus kwam vorig jaar stil te leggen, omdat de onderaannemers niet betaald kregen.

– Een tv-programma met beelden van een autorace in nationaal park Khao Yai heeft de irritatie gewekt van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. De race is in strijd met de parkregels, zegt diensthoofd Manopat Huamuangkaew. De dienst overweegt naar de rechter te stappen.

Amorn Vision, die de beelden schoot, vroeg twee maanden geleden toestemming om te mogen filmen in het park. Dat zou voor een tv-spotje zijn. Die toestemming kreeg hij, maar de huidige beelden zijn niet in overeenstemming met de aanvraag, constateert Manopat.

– Teenagers in Phuket hebben een nieuwe hobby: mensen een klap tegen hun hoofd geven. Ze hebben het voornamelijk gemunt op mensen die ’s ochtends oefeningen in parken doen en op straatvegers. De jongelui opereren op motorfietsen. Een aantal, verdacht van het nieuwe tijdverdrijf, is voor verhoor al aangehouden.

– Wat zit er in die pakken thee, wilde de politie wel eens weten. Bingo: geen thee maar crystal methamphetamine, zes kilo bij elkaar, straatwaarde zes miljoen baht. Vijf personen liepen zo tegen de lamp in een benzinestation in Taling Chan (Bangkok). Hun verklaringen leidden naar een huis waar nog eens eigendommen ter waarde van 3 miljoen baht in beslag werden genomen.

– In 2011 kostte een liter gasohol 95 32 baht, nu 41,3 baht. Dat klopt niet, want regeringspartij Pheu Thai heeft beloofd de stijgende kosten van levensonderhoud en brandstof in te perken. De Thai Energy Party heeft de Ombudsman daarom gevraagd onderzoek te doen naar de ethiek van de premier en haar kabinet. Consumenten zijn mogelijk door de regering voor de gek gehouden, veronderstelt de partij.

Politiek nieuws

– De kogel is door de kerk. Wanneer het parlement in augustus van reces terugkomt, behandelt het als eerste het amnestievoorstel Worachai Hema, vernoemd naar de indiener en ondertekend door 42 Pheu Thai parlementsleden. Het PT-bestuur hield gisteren in volle oorlogssterkte een persconferentie om die boodschap over te brengen.

Niet de begroting 2014 en niet het voorstel om de senaat voortaan in zijn geheel te laten kiezen, maar het amnestievoorstel komt als eerste aan de orde. De strategiecommissie van de partij heeft dat dinsdag besloten. De regeringswhips zijn ook eendrachtig: doorgaan met het voorstel Worachai, besloten ze gisteren.

Partij secretaris-generaal Phumtham Wechayachai denkt dat het voorstel niet tot conflicten zal leiden, alhoewel critici zeggen dat te veel mensen van de amnestie profiteren. Het voorstel, zegt hij, heeft tot doel een einde aan conflicten te maken. De voorgestelde amnestie geldt voor alle groepen ongeacht hun politieke voorkeur.

Phuntham ontkent dat de beslissing is genomen onder druk van de roodhemden. ‘We proberen niet onze machtsbasis meer te handhaven dan dat we naar vrede streven’, zegt hij.

Partijleider Churapong Ruangsuwan, tevens minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat uit een peiling van het ministerie onder 75.000 personen is gebleken dat de meesten een voorstander zijn van het amnestievoorstel.

Wanneer het voorstel is aangenomen (het parlement wordt gevraagd er slechts één termijn aan te besteden en niet de gebruikelijke drie) buigt het parlement zich over de begroting en het senaatsvoorstel. De voorstellen om de grondwet te wijzigen (beperking bevoegdheden Constitutionele Hof; rol parlement bij internationale overeenkomsten) zijn volgens regeringswhip Amnuay Khlangha nog niet klaar voor behandeling.

Inmiddels blijkt het burgervoorstel van een groep nabestaanden van personen die in 2010 om het leven kwamen, niet door alle nabestaanden te worden gesteund. Een andere groep van familieleden distantieert zich ervan en steunt het voorstel Worachai. Ze zeggen dat het burgervoorstel de roodhemden niet helpt, inclusief degenen die van brandstichting zijn beschuldigd.

De indieners van het burgervoorstel laten zich niet uit het veld slaan. Ze hebben oppositiepartijen Democraten en Bhumjaithai om steun gevraagd en gaan dat ook aan coalitiepartij Chartthaipattana doen. Wanneer ze de handtekeningen van twintig parlementsleden hebben, komt het voorstel op de agenda van het parlement.

Economisch nieuws

– Het regent weer procenten met het ministerie van Handel en de National Economic and Social Development Board als meest optimische glazenbolkijkers. Het ministerie van Handel gelooft nog steeds in een exportgroei dit jaar van 7 tot 7,5 procent; het zou nog te vroeg zijn om dit percentage bij te stellen. De NESDB gokt op 7,6 procent, ook niet mis, maar wel aanzienlijk minder dan zijn eerdere voorspelling van 11 procent. De pessimisten, of moet ik schrijven realisten, zijn de Bank of Thailand (gezakt van 7,5 naar 4 pct) en de Thai National Shippers’ Council (van 5 naar 3 pct).

Vorig jaar exporteerde Thailand voor US$229 miljard, 3,12 procent meer dan in 2011. De eerste vijf maanden van dit jaar zagen nog een kleine groei te zien, 1,9 procent op jaarbasis gerekend in volume, maar gerekend in baht werd een teruggang met 2,7 procent geboekt.

Volgens Srirat Rastapana, directeur-generaal van het International Trade Promotion Department, is de prognose van 7 à 7,5 procent van het ministerie een ‘working target’ bedoeld om de autoriteiten en betrokken partijen achter de broek te zitten om dat doel te bereiken. Dat verhaal hebben we vorig jaar al eens gehoord uit de mond van een minister, die een volkomen belachelijk percentage noemde.

Srirat zegt dat haar afdeling een ‘white paper’ voor het kabinet voorbereidt met het voorstel voortaan de exportrevenuen uit de servicesector op te nemen in de cijfers. In voorgaande jaren heeft de afdeling de servicesector ondersteund en gepromoot. Ze noemt welness en spa’s, ziekenhuizen, gezondheidszorg, Thaise restaurants, onderwijs, digitale content en entertainment, de bouw en logistiek. De afdeling assisteert ook Thaise arbeiders die in het buitenland (willen) werken en een groot deel van hun verdiensten naar het land sturen.

‘De servicesector heeft een groot groeipotentieel en is de toekomst van het land’, zegt Srirat. ‘De verdiensten van deze sector dienen in de exportcijfers te worden opgenomen.’

– Studenten van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT) hebben een urinoir ontwikkeld met daaraan gekoppeld een systeem dat kunstmest produceert. Urine bevat voedingsstoffen waar planten gek op zijn, met name stikstof (urea). Met hun uitvinding hebben ze een creativiteits onderscheiding ontvangen van het ministerie van Natural Resources and Environment en East Water Resources Development and Management Plc.

De uitvinding is met name geschikt voor mobiele toiletten met kleine watertanks. Een gemiddeld toilet gebruikt circa 6 liter water ter reiniging; het urinoir van KMUTT slechts één liter. Het urinoir heeft een sensor, zodat bij de kleine boodschap een klep opengaat, waardoor de urine naar een tank stroomt. Als de plasser wegloopt, stroomt water uit de filtertank, waardoor 89 procent van de ammoniak verdwijnt. De tank waarin de urine wordt opgeslagen bevat een meetapparaat voor de concentratie ammoniak en de pH waarde.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website