In de eerste negen maanden van dit jaar is het aantal non-performing loans (NPL’s; niet-presterende leningen, ook wel vertaald als noodlijdend krediet) bij 11 beursgenoteerde financiële instellingen met 6 procent toegenomen.

Dit wijst erop dat de slappe economie zijn tol begint te eisen, waardoor leners in toenemende mate moeite hebben aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Analisten maken zich echter geen zorgen, want de banken hebben een hoge voorzieningen-dekkingsgraad, een maatregel om mogelijke verliezen op te vangen.

In totaal wordt een bedrag van 279 miljard baht als NPL aangemerkt. Eind vorig jaar was dat 263 miljard baht. Negen van de elf banken melden een toename aan NPL’s. De Tisco Financial Group had te maken met de grootste stijging (van 3,1 naar 4,2 miljard baht), gevolgd door de Bank of Ayudhya en de Kiatnakin Bank.

Van de vier grootste kredietverleners maakten bij de Bangkok Bank (BBL) de NPL’s de grootste sprong omhoog: van 42,3 miljard naar 46,6 miljard baht. Vice-president Suvarn Thansathis van de BBL verwacht dat ze de rest van het jaar langzaam zullen stijgen, maar het percentage (als deel van het totaal uitstaande krediet) blijft gelijk op 2,5 procent.

Krirk Vannikkul, adjunct-gouverneur financiële institutionele stabiliteit van de Bank of Thailand, maakt zich geen grote zorgen over de stijging van de NPL’s omdat het percentage laag blijft.

Woraphon Wiroonsri, assistent vice-president van Maybank Kim Eng Securities, zegt dat met name instellingen die zich voor een groot deel met autofinancieringen bezig houden, geconfronteerd worden met een sterke stijging van wanbetalingen. Dit komt omdat de tweedehands automarkt verstoord is als gevolg van het eerste-autoprogramma van de overheid. Eind vorig jaar liep het programma af en langzaam herstelt de markt zich.

– Het leger heeft tien luidsprekers, gericht op Cambodja, langs de grens bij Hindu-tempel Preah Vihear opgehangen. ‘Bij schermutselingen, geweervuur of andere ongewenste incidenten aan de Thaise zijde, zullen we in het Khmer de Cambodjanen laten weten wat er gebeurt’, verklaart Thanasak Mitpanont, commandant van de 11de Speciale Eenheid van de Suranaree Tas Force, de maatregel. Thanasak denkt dat zo’n mededeling misverstanden en het uitbreken van gevechten kan voorkomen na de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie te Den Haag.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is er zeker van dat de uitspraak niet tot gevechten leidt, omdat de Thaise en Cambodjaanse soldaten die aan de grens zijn gestationeerd, nauw met elkaar samenwerken. Hij heeft zijn manschappen opdracht gegeven met grensbewoners te praten en hen te verzekeren dat ze veilig zijn.

Op 11 november doet het Hof uitspraak in de zaak. Cambodja heeft om een herinterpretatie gevraagd van het vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Het Hof deed toen geen uitspraak over het omliggende gebied. Beide landen betwisten een gebied van 4,6 vierkante kilometer. De tempel is al sinds 2008 toen die de werelderfgoedstatus kreeg, ontoegankelijk vanuit Thailand. Wel kan die geobserveerd worden vanaf een punt in nationaal park Khao Phra Wihan. Dat uitkijkpunt is nog steeds open.

– Het vijfde Thaise slachtoffer van de vliegtuigramp in Laos is nu ook terecht. Het lichaam is geborgen uit de Mekong en geïdentificeerd. Vandaag wordt het naar Thailand gevlogen. De andere vier lichamen zijn al teruggebracht.

Bij de ramp kwamen alle 44 passagiers en 5 bemanningsleden om het leven. Inmiddels zijn 44 lichamen geborgen. De zwarte doos van het toestel is gelokaliseerd maar de sterke stroming van de rivier en het modderachtige water bemoeilijken de berging.

– Het aantal studenten dat een beroepsopleiding volgt, moet omhoog, want de industrie heeft arbeidskrachten nodig, de economie moet groeien en de Asean Economic Community komt er eind 2015 aan. Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) wil dat de verhouding beroepsstudenten-universitaire studenten in 2015 51:49 bedraagt. Thans is die 36:64.

Volgend jaar moeten 75.600 studenten een beroepsopleiding volgen, wat neerkomt op een verhouding 36:45. Beroepsopleidingen beginnen na de derde klas Mathayom (middelbare school). Het ministerie gaat mentor-docenten trainen, zodat ze leerlingen bewust kunnen maken van het belang van een beroepsopleiding. Er komen ook roadshows en open dagen bij beroepsopleidingen.

Apichart Jeerawuth, secretaris-generaal van het Office of the Basic Education Commission, denkt dat de operatie wel enige tijd zal vergen. ‘We moeten leerlingen en ouderen stimuleren om “outside the box” te denken.’

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft provinciale diensten gewaarschuwd voor een uitbraak van longontsteking. Tussen mei en vorige maand zijn 63.037 gevallen van longontsteking gediagnostiseerd met 283 dodelijke slachtoffers. Zeventig procenten van de patiënten bestond uit ouderen en kinderen. Grootste risicogroep vormen  mensen die in overstroomde gebieden wonen. Sinds 17 september zijn daarbij 73 personen om het leven gekomen. De meesten verdronken, 3 procent werd geëlektrocuteerd.

– Naar een huis, eigendom van het adjunct-hoofd van nationaal park Thap Lan in Prachin Buri, is een bom gegooid. De man en zijn vriendin, die binnen waren, bleven ongedeerd. Het raam aan de voorzijde van het huis en de ruiten van enkele geparkeerde auto’s gingen aan gruzelementen. Voor het huis werd een 40 cm diep gat geslagen. Als mogelijk motief denkt de adjunct aan wraak vanwege de recente inbeslagnames van palissanderhout.

– Een vrouw, die had ontdekt dat haar echtgenoot zijn concubine financieel ondersteunt, heeft hem door een huurmoordenaar laten ombrengen. Kostte wel 150.000 baht, maar voor dat bedrag heb je ook wat. De moordenaar hoefde er niet veel moeite voor te doen, want de vrouw zette de deur voor hem open, terwijl haar man lag te slapen. Die werd in zijn been geschoten, naar buiten gesleept, omdat de vrouw niet wilde dat hij in de woning zou sterven, en dood geslagen. De vrouw, dader en een tweede man zijn aangehouden.

– De douane heeft op een onder Cambodjaanse vlag varend schip, dat de haven van Phra Pradaeng in Samut Prakan naderde, sigaretten en alcohol ter waarde van 2 miljoen baht in beslag genomen. Ook het schip (waarde 22 miljoen baht) werd in beslag genomen. De schipper en een bemanningslid zijn gearresteerd.

Bij een andere operatie werden gisteren 2.210 flesjes met glutathione ter waarde van 1 miljoen baht onderschept. Dat spul wordt gebruikt bij injecties om de huid blanker te maken. Het kwam uit Singapore.

Politiek nieuws

– Het orakel van Dubai heeft weer eens gesproken. In een ‘exclusief’ interview met Post Today, het Thaistalige zusje van Bangkok Post, zegt de oud-premier (dit keer vanuit Singapore) het gewijzigde amnestievoorstel te steunen. Het land heeft behoefte aan ‘resetting back to zero’. Hij ontkent dat het voorstel tot doel heeft hem te bevoordelen.

Thaksin zegt inmiddels gewend te zijn aan zijn leven in het buitenland. ‘De eerste twee jaar waren moeilijk voor me, maar nu heb ik er geen moeite meer mee. Ik kan mezelf nuttig maken voor het land, alhoewel in beperkte mate. Als je me vraagt: wil je naar huis gaan, natuurlijk wil ik dat. Maar het stoort me niet als het niet kan. De situatie heeft me geleerd me aan te passen.’

Het amnestievoorstel waar Thaksin op doelt, is het door een kamercommissie gewijzigde voorstel van Pheu Thai-kamerlid Worachai Hema. In de oorspronkelijke versie gold de amnestie niet voor protestleiders, militairen en autoriteiten. De kamercommissie heeft daar een streep doorgehaald met als gevolg dat zowel anti-regerings groepen als de roodhemd beweging op hun achterste benen staan.

Wie belangstelling heeft voor wat Thaksin verder zegt, kan het interview op de website van Bangkok Post lezen. De titel luidt: Thaksin backs panel on amnesty, en meer valt er eigenlijk over het interview niet te melden.

-En nu ik het toch over het amnestievoorstel heb: Vicha Mahakun, lid van de National Anti-Corruption Commission (NACC), waarschuwt dat het doorzetten van het amnestievoorstel beschouwd kan worden als een schending van de rechterlijke macht. Vichai zegt dat parlementsleden zich ervan moeten vergewissen dat hun macht niet het recht van andere mensen belemmert.

‘Het is internationaal standaard praktijk dat een nieuwe wet geen consequenties heeft voor voorgaande rechtbankuitspraken. Dus men dient voorzichtig te opereren wanneer acties gevolgen hebben voor beslissingen van de rechtelijke macht .’

Volgens Vicha kan het amnestievoorstel gevolgen hebben voor het onderzoek van de NACC naar de rol van voormalig premier Abhisit en dito vice-premier Suthep tijdens de politieke ongeregeldheden in 2010. ‘De vraag is: willen we de waarheid vaststellen of alleen maar het onrecht absolveren?’

[Dit nogal raadselachtige betoog heeft volgens mij betrekking op de angst dat Thaksin van het amnestievoorstel profiteert. Thaksin werd in 2008 tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld en de Supreme Court nam 46 miljard baht van zijn vermogen in beslag. ]

– Nog meer amnestie. Zeven organisaties hebben afgesproken een ‘network for ethical and moral power promotion’ te vormen. De vorming valt samen met de protesten tegen de wijziging van het amnestievoorstel. In het gewijzigde voorstel geldt de amnestie ook voor protestleiders, autoriteiten en leger. De netwerkleden hebben nog niet hun standpunt over het voorstel bepaald. Op 7 november wordt een conferentie gehouden. Een van de topics is de toenemende corruptie.

– Uthen Chartpinyo, voormalige adviseur van de premier op het gebied van waterhuishouding, heeft een nieuwe politieke partij opgericht: de Khon Thai Party. De partij wordt gevormd door mensen die menen dat het land ‘reset’ moet worden.

Economisch nieuws

– Commerciële banken hebben voldoende liquide middelen om de 2 biljoen baht te financieren, die de regering wil besteden aan infrastructurele werken. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand zegt dat dit blijkt uit het feit dat de banken hun excess liquiditeit van 500 tot 600 miljard baht hebben gebruikt om in de overnight repo market [?] te investeren. Bovendien bedraagt de excess liquiditeit in andere schuldinstrumenten nog eens 4,4 biljoen baht.

De investeringen van 2 biljoen baht worden verdeeld over een periode van zeven jaar. Dit betekent dat de regering jaarlijks 300 tot 400 miljard baht nodig heeft en dat is ongeveer even veel als het jaarlijks begrotingstekort. Prasarn neemt met dit rekensommetje de angst weg dat de locale financiële markt zou opdrogen wanneer de regering aan het lenen slaat. Naar verwachting wordt volgend jaar met de werken begonnen.

– Het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat het de belasting op braak liggend land wil verhogen naar meer dan 0,5 procent tegen minder dan 0,5 procent in de huidige voorstellen. Het ministerie wil zo het speculeren met grond tegengaan.

De verhoging is een initiatief van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), die alleen braakliggend land wil belasten. Het Fiscal Policy Office heeft de opdracht gekregen een haalbaarheidsstudie te doen en te bezien of een nieuwe wet nodig is.

Een belasting op braakliggende grond is een idee dat al tientallen jaren overwogen wordt. Het maakte deel van een belastingvoorstel voor grond en gebouwen van de Democratische partij toen ze aan de macht was.

Als ik het bericht goed begrijp, wilden de Democraten een grondbelasting en onroerendgoedbelasting gaan heffen, maar wil de huidige regering dit niet.

– Het gebruik van butagas is in september met 26 procent afgenomen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Het Energy Busines Department schrijft dit toe aan de bestrijding van smokkel naar buurlanden. De prijsverhoging van LPG met 50 satang had slechts een beperkt effect. Eerder dit jaar begon het Department of Special Investigation LPG-exporten te controleren en die controles hebben blijkbaar succes gehad. Een kilo LPG kost in Thailand 19,13 baht en in de buurlandn 35 tot 45 baht.

Vanaf deze maand gaat de prijs elke maand met 50 satang omhoog totdat die in oktober volgend jaar 24,83 baht bedraagt. Mensen met een minimuminkomen blijven 18,13 baht betalen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 24 oktober 2013”

  1. chris zegt op

    “Beste mensen daar aan de overkant. Ja jullie, Cambodjanen. BInnen vijf minuten zullen we een granaat jullie kant opschieten. Dus drink gerust je thee, koffie of biertje op maar maak dan dat je wegkomt. Het is niet om jullie bang te maken maar onze minister wil graag dat we ons materiaal testen voor 11 November. Daarna wordt alles weer rustig. Wellicht doen we het morgen nog een keer. Dus let op als je een muziekje hoort want daarna komt er een boodschap van juliie Thai vrienden. HERHALING: beste mensen daar aan de over………”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website