Even voorstellen: Waterbuffel Ruam Boon (Combined Merits) uit Nakhon Ratchasima, 19 jaar oud, met prachtige 2,4 meter lange neerwaartse horens. Dankzij een foto op Facebook is het dier gered van het abattoir en is het op weg een filmster te worden.

De Movies, Music, Arts and Communications Cooperative kocht de buffel voor 100.000 baht. Ruam Boon wordt in het Assawin Production House in Nong Khaem (Bangkok) klaargestoomd voor het filmscherm.

– De discussie over amnestie blijft zich maar voortslepen en iets van een compromis is nog lang niet in zicht. Gisteren stuitte een van de amnestievoorstellen tijdens een seminar in het parlement op kritiek van Democratisch parlementslid Chamni Sakdiset. Hij noemde het voorstel van het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law ‘een blanco amnestie die geen rekening houdt met de complexiteit van de situatie’.

Alhoewel het voorstel protestleiders en autoriteiten, die naleving van de wet afdwongen [lees: die het leger in 2010 toestonden met scherp te schieten], uitsluit van amnestie, is het volgens Chamni niet specifiek genoeg wie er wel en niet van profiteren. ‘Het voorstel dient herzien te worden, anders zal het op tegenstand van het parlement stuiten.’

Nicha Hirunburana Thuwatham, weduwe van een in 2010 omgekomen generaal, zei dat verzoening begint met waarheidsvinding alvorens het recht zijn loop kan hebben. Daarna dienen gedupeerde partijen gecompenseerd te worden. Wanneer dat allemaal gebeurd is, kan er pas sprake van amnestie zijn. ‘Zolang de waarheid achter de ongeregeldheden in 2010 verborgen blijft, is amnestie niet mogelijk’, vindt Nicha.

Volgens Banjerd Singkhaneti, deken van de Graduate School of Law van het National Institute of Development Administration, is de voorgestelde amnestieperiode (19 september 2006-10 mei 2011) te lang. ‘Die periode telt tal van gecompliceerde incidenten, wat het moeilijk maakt om te bepalen wie amnestie dient te krijgen.’

Verschillende sprekers verwezen naar de aanbevelingen van de Truth for Reconciliation Commission, een commissie die nog onder de vorige regering is ingesteld, en in september vorig jaar na 2 jaar studie een rapport van 400 pagina’s uitbracht. Ze achtte zowel leger als roodhemden verantwoordelijk voor de 92 doden en bijna 2.000 gewonden in april en mei 2010. De roodhemden deden het rapport af als ‘sprookjes’ en ‘dezelfde oude leugens’.

– De Thaise en Cambodjaanse minister van Defensie en legerofficieren gaan dinsdag in de buurt van de omstreden Hindu-tempel Preah Vihear een lunchvorkje prikken om de vriendschappelijke banden, die sinds de regeringswisseling tussen beide landen bestaan, aan te halen.

De exacte plaats is nog niet bekend, mogelijk wordt dat de compound van Wat Keo Sikha Kiri Svara of een andere plaats die onder gezamenlijk beheer staat. Zoals bekend valt dit jaar de beslissing van het International Hof van Justitie in Den Haag over de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

– Eerder deze week besloot de regering in sommige delen van het Zuiden de draconische Noodverordening te vervangen door de meer soepele Internal Security Act (ISA). Gisteren ging het ministerie van Justitie ermee akkoord dat het Internal Security Operations Command (Isoc) voorstellen doet welke gebieden daarvoor in aanmerking komen. Die voorstellen gaan vervolgens naar het Centre for the Implementation of Policies and Strategies for Solving Southern Problems, die de eindbeslissing neemt.

De ISA biedt de mogelijkheid dat opstandelingen zich aangeven en deelnemen aan een rehabilitatieprogramma waardoor ze niet vervolgd worden. De Noodverordening biedt die mogelijkheid niet. De vraag waarover de autoriteiten zich thans het hoofd breken is: hoe kunnen we opstandelingen in de gebieden waar de Noodverordening van kracht is, verleiden zich over te geven?

– Zes politieagenten zijn licht gewond geraakt toen gistermiddag drie granaten naar de compound van het politiebureau Kapho (Pattani) werden gelanceerd. Ze kwamen terecht op een arrestantenwagen. De agenten waren op dat moment een potje aan het voetballen.

Eerder gisteren ontsnapte een ploeg van zes mannen, die onderwijzers beschermt, ternauwernood aan een bomaanslag bij het wijkgezondheidscentrum in Talohduerama (ook Pattani). De bom ontplofte net voordat ze er zouden passeren.

Bijna gelijktijdig werden twee soldaten gewond bij de Ban Koh Ta school in het district Khok Pho, toen daar een bom explodeerde. De bom was verstopt in een berg aarde op een bouwplaats.

– Opschieten met de Red Line, heeft premier Yingluck tegen de State Railway of Thailand (SRT) gezegd. De aanbesteding van het elektriciteits- en signaleringssysteem tussen Bang Sue en Rangsit en de aankoop van materieel is vertraagd omdat twee bieders dezelfde commissieleden hebben en dat zou tot een belangenconflict en prijsmanipulatie kunnen leiden. De vertraging heeft ook gevolg voor het al aanbestede tracé Bang Sue-Taling Chang vanwege de inkoop van de treinen.

Het Japan International Cooperation Agency, dat het project financiert, heeft geen bezwaar tegen twee gelijke commissies, want dat is niet in strijd met de Japanse wet. Wanneer de SRT echter tot de conclusie komt dat het niet door de beugel kan, wordt een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Op het project is door vier consortia ingeschreven.

– Gisteren zijn de stembiljetten voor de gouverneursverkiezing in Bangkok aan de vijftig districtskantoren afgeleverd. De politie hield een en ander scherp in de gaten. Ook in de districtskantoren zullen de biljetten streng worden bewaakt om te voorkomen dat er vals spel wordt gespeeld.

Op 3 maart gaan de inwoners van Bangkok tussen 8 en 15 uur naar de stembus. Om half vier wordt in de ruim zesduizend stemlokalen begonnen met het tellen van de stemmen. Dat gaat vrij vlot, want in elk stemlokaal komen maximaal 800 kiezers. De onofficiële uitslag wordt om 21 uur verwacht.

Nog steeds heeft de Pheu Thai-kandidaat in de peilingen een voorsprong op Democraat Sukhumbhand Paribatra, die de afgelopen 4 jaar gouverneur was.

– Een brand in een gasgestookte energiecentrale in aanbouw op Rojana Industrial Park in Ayutthaya heeft gisteren een schade veroorzaakt van 10 miljoen baht. Tien arbeiders zijn behandeld omdat ze rook hadden ingeademd. Driehonderd arbeiders en dertig Japanse ingenieurs moesten in allerijl de bouwplaats ontvluchten. De brandweer had het vuur binnen 2 uur onder controle.

– Ondanks protesten van milieugroepen is de Naresuan universiteit in Phitsanulok vastbesloten een proef met genetisch gemodificeerde maïs door te zetten. Zodra het kabinet het groene licht geeft, kan de proef van zeven maanden volgende maand beginnen. Donderdag houdt de universiteit een forum over het project. Hiervoor zijn bewoners, academici en ambtenaren uitgenodigd.

Het is de bedoeling dat een perceel van 5 rai in Wang Thong met NK 603 wordt beplant. Nagegaan wordt of de maïs grasdodende chemicaliën overleeft. Volgens rector Suchin Chinayon heeft Thailand dringend behoefte aan maïs die beter bestand is tegen insecten en ziektes. Suchin wuift zorgen over de veiligheid van GM gewassen en de gevolgen voor het milieu weg. Thailand importeert al 10 jaar GM soyabonen zonder enige problemen uit China, zegt hij.

Greenpeace International, een belangrijke tegenstander van GM, waarschuwt voor ‘genetische vervuiling’ bij proeven in het open veld. Uiteindelijk kan die de natuurlijke groei van planten en de biodiversiteit aantasten.

– De afgelopen drie jaar zijn in de provincie Trat 65 dode Irrawaddy dolfijnen op het strand aangespoeld. Hun karkassen vertoonden diepe wonden, die vermoedelijk veroorzaakt zijn door visnetten. Deze maand zijn al negen dolfijnen gevonden. Volgens het hoofd van de provinciale visserijdienst vissen trawlers in beschermde delen van de zee waar de dolfijnen fourageren.

Economisch nieuws

– Het ministerie van Financiën wil een nieuw regeringscomplex bouwen, bij voorkeur langs de route van de nieuwe Red Line (Taling Chan-Bang Sue-Rangsit). Het huidige onderkomen aan de Chaeng Watthana Road begint uit zijn voegen te barsten. Het nieuwe complex moet ongeveer even groot worden als het huidige. Areepong Bhoocha-oom, permanent secretaris van het ministerie, droomt van een groen concept voor het complex met een grote tuin in het gebouw.

De huidige regeringsgebouwen zijn na een bouwtijd van drie jaar in 2008 geopend. De kosten bedroegen 20 miljard baht. Het was het eerste project dat via securitisation is gefinancierd. Het complex staat op een terrein van 400 rai en de kantooroppervlakte bedraagt 929.000 vierkante meter.

Areepong noemt het nieuwe complex belangrijk omdat veel regeringsdiensten, die nu nog in het centrum van Bangkok zijn gevestigd, naar de buitenwijken dienen te verhuizen. De ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken bijvoorbeeld staan in het oude stadsgedeelte van Rattanakosin Island, zijn omringd door een dichte bebouwing van kantoren en woningen, met verkeersopstoppingen als gevolg.

Areepong heeft ook al een ideetje voor wanneer die gebouwen leegkomen. Ze kunnen ingericht worden als museum naar het voorbeeld van het Smithsonian, een idee van premier Yingluck.

Ook droomt hij over een kenniscentrum voor kinderen en volwassenen. Dat zou gebouwd kunnen worden op grond die eigendom is van de spoorwegen, bij het Thailand Cultural Centre en Rama IX.

’s Lands eerste distributiecentrum voor het OTOP-programma kan ontwikkeld worden op een perceel bij weekendmarkt Chatuchak, eveneens eigendom van de spoorwegen. Otop betekent One Tambon One Product. Het is geïnitieerd tijdens de regering Thaksin met specialisatie per dorp (dus kwaliteitsverbetering en betere marketing) als doel. De producten worden her en der in het land in speciale Otop-winkels verkocht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website