Aan de illegale praktijk dat snorders arriverende passagiers op het vertrekdek van Suvarnabhumi oppikken, wordt paal en perk gesteld.

Airports of Thailand, de beheerder van de luchthaven, heeft begin deze maand tourniquets aangebracht. De maatregel heeft tot doel de verkeerscongestie bij de vertrekhal te verlichten. Veel taxichauffeurs wachten daar nadat ze passagiers hebben afgeleverd.

De chauffeurs vormen ook een veiligheidsrisico omdat de luchthaven niet over hun vergunning beschikt. Ze rekenen passagiers te veel, weigeren hun taximeter aan te zetten en maken zich schuldig aan andere twijfelachtige praktijken.

Passagiers die aankomen, dienen op de begane grond een taxi te nemen. Die chauffeurs zijn geregistreerd bij de luchthaven. Passagiers betalen 50 baht extra boven het metertarief. Ze krijgen een kwitantie met details over de chauffeur voor het geval ze een klacht indienen. Er staan alleen taxi’s, die niet ouder dan 2 jaar zijn.

AoT is ook van plan wachtende passagiers het iets gemakkelijker te maken door volgnummertjes uit te geven. Mensen hoeven dan niet meer in de rij te staan. Wanneer ze een volgnummer trekken, kunnen ze tegelijk hun bestemming opgeven en de gewenste grootte van de taxi.

Volgens minister Chadchart Sittipunt (Transport) hebben de tourniquets effect: het aantal passagiers dat op de begane grond een taxi neemt, is gestegen van 6.000 naar 9.000 per dag.

– De anti-regeringsgroepen gaan de protestlocatie op de Ratchadamnoen Klang Avenue uitbreiden, zodat er meer ruimte is voor de 1 miljoen mensen die zondag verwacht worden. Er komen meer luidsprekers en videoschermen.

De target van 1 miljoen is genoemd door rallyleider Suthep Thaugsuban, die elke dag op het rallypodium van oppositiepartij Democraten een peptalk houdt. Hij wil het ‘Thaksin regime’ elimineren, doelend op de sinds 2008 in ballingschap levende oud-premier Thaksin die nog steeds als een Big Brother aan de touwtjes trekt.

Woordvoerder Ekkanat Phromphan zegt dat de rally ook na zondag doorgaat. Zondag is ‘just the start’ van een grote rally om de regering ten val te brengen. De gemeentepolitie maakt zich zorgen over de rally van zondag. Ze zegt over inlichtingen te beschikken dat sommige mensen geweld willen uitlokken.

Adul Narongsak, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie, roept de bevolking ‘voor hun eigen veiligheid’ op thuis te blijven. Hij verwees naar de ontploffing van een explosief bij de rallysite van het Network for Students and People for Reform of Thailand waardoor een politieagent werd gewond.

Naar aanleiding van het ontploffinkje (meer was het niet) heeft de politie het aantal controleposten van 12 naar 23 uitgebreid. Maandag werd bij de Phan Phiphop intersection een soldaat aangehouden, die een vuurwapen droeg.

– Omdat de koning tegenwoordig in zijn zomerpaleis in Hua Hin woont, wordt op de 86ste verjaardag van de vorst op 5 december een grote verkeersstroom richting Zuiden verwacht. Al die auto’s nemen de Phetkasem Road, reden waarom de gouverneurs van de bovenzuidelijke provincies is gevraagd verkeersmaatregelen te nemen.

Op 1 december is de weg gedeeltelijk gesloten, zodat de koninklijke garde ongestoord het Klai Kangwon paleis kan bereiken. Ze gaan daar repeteren voor de traditionele ceremonie, waarbij ze trouw aan de monarch beloven. Een eerste repetitie werd gisteren al op het hoofdkwartier van het elfde infanterie regiment gehouden; een tweede volgt donderdag. Aan de eedaflegging nemen twaalf bataljons van de koninklijke garde en een bataljon reguliere troepen deel.

Op 5 december ’s ochtends houdt de koning een audiëntie in het Rajpracha Samakhom Pavilion voor leden van de koninklijke familie en ambtenaren en vindt de eedaflegging plaats.

– Een telefoonrekening van 1,3 miljoen baht na een 10-daagse reis voor de hadj naar Mekka. De man die deze rekening kreeg, heeft een klacht ingediend bij telewaakhond NBTC. Hij had een roaming data package van 350 baht per dag gekocht voor 25 megabyte per dag en dacht dat de service beëindigd zou worden, wanneer hij zijn limiet van 7.000 baht had bereikt. Maar dat gebeurde niet, omdat de service niet voor Saoedie-Arabië geldt.

Volgens de NBTC betalen klanten jaarlijks in totaal 100 miljoen baht voor dit soort grappen. De NBTC adviseert klanten zo nu en dan te controleren hoeveel tegoed is gebruikt.

– De Prince Mahidol Award 2013 gaat naar een Belgische arts en drie Amerikaanse artsen voor hun inzet en/of research op het gebied van HIV/Aids. Peter Piot uit België is directeur van de Londen School of Hygiene & Tropical Medicine. Hij speelt een belangrijke rol bij de bewustwording van Aids en de toegang tot medicijnen ter bestrijding van HIV. De onderscheidingen worden op 28 januari in de Chakri Throne Hall in het Grand Palace-complex uitgereikt.

– Projecten op het gebied van het onderwijs in de Engelse taal in Thailand missen een duidelijke doelstelling, zijn niet geïntegreerd in het leerplan, en missen een professionale aanpak en resultaatbeoordeling. Die conclusie trekt Sa-ngiam Torut, docent aan de faculteit Onderwijs van de Silpakorn universiteit, na een vergelijkend onderzoek.

Ze stelt China ten voorbeeld met de English Corners in scholen, universiteiten en in wijken, Singapore met uitgebreide leesprogramma’s en Vietnam waar aan deskundigheidsbevordering van leraren Engels wordt gedaan.

Sa-ngiam waarschuwt voor het plan om de lessen wis- en natuurkunde in het Engels te geven. Maleisië deed het, maar is ermee gestopt omdat de leerlingen weliswaar hogere cijfers voor Engels scoorden maar lagere in die vakken.

– Bij een aanval op een huis in Rueso (Narathiwat) hebben agenten zeven vermeende leden van de rebellengroep Runda Kumpulan Kecil aangehouden. De mannen waren, toen ze zagen dat het huis belegerd werd, een nabijgelegen rubberplantage ingevlucht, maar die vluchtpoging had niet het gewenste effect. In het huis werden wapens, munitie, militaire unformen, slaapzakken en nog wat meer spullen gevonden.

– Tachtig bewoners van Phum Srol aan de grens met Cambodja hebben de Thaise ambassadeur in Nederland in de bloemetjes gezet. Zij reisden naar Bangkok en gaven hem op het ministerie van Buitenlandse Zaken een mooie bos rode rozen als dank voor zijn werk in Den Haag bij het Internationale Hof van Justitie (ICJ).

De bewoners zijn dankbaar dat dankzij het werk van hem en zijn team geweld is uitgebleven. Ze werden begeleid door de gouverneur van Si Sa Ket. De ambassadeur gaf de bewoners een toelichting op het vonnis van het ICJ.

– De koffieverkoper met het bord waarop een logo stond dat erg op dat van Starbuck leek, heeft eieren voor zijn geld gekozen en het bord verwijderd. De zaak werd in der minne geschikt, nadat Starbuck aangifte had gedaan en een schadevergoeding van 300.000 baht had geëist. Het koffiezaakje van de man heet nu ‘Bung’s Tears’.

– Het ministerie van Toerisme en Sport heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gevraagd onderzoek te doen naar goudwinkels in Phuket, die nepproducten verkopen. Onlangs hebben dertig toeristen daarover een klacht ingediend. De meest recente zaak betreft een Pool die in Bangkok werd opgelicht. Vaak werken tuktuk bestuurders mee, omdat ze toeristen naar de desbetreffende winkels brengen. De DSI heeft twintig winkels in Greater Bangkok en enkele toeristenbestemmingen in het vizier.

– Na drie dagen met stortregens zijn enkele dorpen in Pattani en Yala onder water gelopen. De rivier Pattani is buiten haar oevers getreden. De situatie kan nog verergeren wanneer het lagedrukgebied boven Yala, Pattani en Narathiwat zich niet snel oplost.

– Pech voor de producenten van de Hollywood thriller The Coup. Brand in een gebouw in Lampang dat als studio werd gebruikt, vernielde woensdagavond elf units. Pierce Brosnan, Lake Bell en Owen Wilson zouden ternauwernood aan de vlammen zijn ontsnapt. De brand is vermoedelijk ontstaan bij een explosie, een special effect dat deze keer wel erg special was.

– Het standbeeld van de zeemeermin in Songkhla is een symbool voor het strand van Samila en dient geen ander doel. Bezoekers hebben er gele doeken omgewonden en bloemenkransen aan gehangen alsof het een boeddhistisch beeld is. De gemeente is er niet van gecharmeerd; het komt de reputatie van het beeld niet ten goede. Het beeld is geïnspireerd op de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen. De officiële naam luidt Nang Nguek Thong (Golden Mermaid).

Politiek nieuws

– Aan het wapengekletter tussen kamervoorzitter Somsak Kiatsuranon en oppositiepartij Democraten lijkt een einde te zijn gekomen. Somsak zet het aangevraagde censure debate op de agenda van het Huis. Eerder zei hij dat het verzoek onvoldoende was onderbouwd en de Democraten beschuldigden hem ervan de regering te helpen.

Die extra informatie wil Somsak nu uiterlijk maandag ontvangen. Het debat moet voor donderdag plaatsvinden, want dan gaat het parlement met reces. Waarnemers wijzen erop dat de premier nu niet het Huis kan ontbinden, omdat het debat op de agenda staat. Pas na het debat en nadat er over de moties van wantrouwen is gestemd, kan dat.

De Democraten gaan een motie van wantrouwen indienen tegen premier Yingluck, de minister van Binnenlandse Zaken en vice-minister-president Plodprasop Suraswadi. De regeringswhip verwacht dat het debat één dag in beslag neemt, de oppositiewhip zegt drie dagen nodig te hebben.

– De Senaat is woensdag akkoord gegaan met het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken. Een groep senatoren vraagt via de senaatsvoorzitter het Constitutionele Hof de rechtmatigheid van dit voorstel te beoordelen; de oppositie heeft woensdag een soortgelijke petitie bij het Hof ingediend. De tegenstanders zeggen dat het geld via de normale begrotingsprocedure uitgetrokken kan worden; het huidige voorstel geeft de regering een vrijbrief het geld naar eigen goeddunken te besteden.

– De National Anti-Corruption Commission krijgt het druk. Behalve de petities die ik al noemde in de posting ‘Regeringspartij gaat in de tegenaanval’ heeft de commissie nog meer verzoekschriften ontvangen, die allemaal te maken hebben met het voorstel tot wijziging van de Senaat (dat woensdag door het Constitutionele Hof is afgewezen). De NACC veegt ze allemaal bij elkaar en behandelt ze als één zaak, die aldus een NACC-lid ‘some time’ in beslag zal nemen.

Ik noem ze puntsgewijs:

 • Een groep senatoren vraagt om strafrechtelijke actie tegen de parlementsleden die voor het voorstel hebben gestemd.
 • Burgers vragen om strafrechtelijke vervolging tegen het Pheu Thai-parlementslid dat namens partijgenoten heeft gestemd. Hij gebruikte hun elektronische stempasjes. Oppositiepartij Democraten gaat een zelfde verzoek doen. Volgens de partij heeft hij de Computer Crime Act overtreden.
 • Oppositiepartij Democraten en anti-regerings senatoren eisen de afzetting van de voorzitters van Huis van Afgevaardigden en Senaat. Ze worden beschuldigd van politieke vooringenomenheid tijdens het parlementsdebat over het voorstel.
 • Het Network of Students and People for Thailand’s Reform eist de afzetting van premier Yingluck, beide kamervoorzitters en de 310 parlementsleden die voor het voorstel hebben gestemd. Het netwerk beschuldigt hen van plichtsverzuim in strijd met de grondwet en de ethische code van politici.
 • De bekende groep van 40 kritische senatoren levert vandaag een afzettingspetitie in tegen de 312 parlementsleden (zowel uit het Huis van Afgevaardigden als de Senaat), die voor het voorstel hebben gestemd. Wanneer de NACC dit verzoek honoreert, gaat de zaak naar de Senaat die over afzetting beslist.
 • In het krantenbericht ontbreekt wat ik op de website heb gelezen, namelijk dat oppositiepartij Democraten volgende week een zelfde verzoek zal doen als de senatoren.

Economisch nieuws

– ’t Eigenlijk oud nieuws, maar ik vermeld het toch maar even. De regering heeft met het Chinese staatsbedrijf Beijing Great Northern Wilderness Rice Industry in Harbin in het noordoosten van de provincie Heilongjiang een contract getekend over de levering van 1,2 miljoen ton rijst en 900.000 ton tapioca. Hoeveel Thailand vangt, is niet bekend gemaakt anders dan dat de prijs gebaseerd is op de wereldmarktprijs.

De verkoop van de rijst komt uiterst gelegen, want Thailands graansilo’s liggen barstensvol met rijst dat in de afgelopen twee seizoenen tegen een garantieprijs van de boeren is opgekocht. Volgens de regering bedraagt de voorraad nog 10 miljoen ton, maar industriebronnen achten 16 tot 17 miljoen ton aannemelijker. Zoals bekend lukt het Thailand nauwelijks rijst te verkopen omdat de prijs te hoog is.

Surasak Riangkrul, directeur-generaal van het Foreign Trade Department, zegt dat Thailand momenteel met Maleisië, Indonesië en de Filipijnen en landen in het Midden-Oosten en Afrika over rijstverkopen onderhandelt. Hij denkt dat het volgend jaar beter gaat met de export van rijst.

Tot nu toe heeft Thailand dit jaar 5,63 miljoen ton rijst geëxporteerd, 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het streven is 6,5 miljoen voor het gehele jaar en volgend jaar 8 tot 10 miljoen ton. Sinds vorig jaar heeft Thailand zijn koppositie als ’s werelds grootste rijstexporteur verloren aan India en Vietnam.

De afgelopen vier rijstseizoenen (twee per jaar) heeft het hypotheeksysteem 683 miljard baht aan uitbetaalde garantieprijzen en 89,5 miljard baht aan managementuitgaven gekost. Tot nu toe is slechts rijst ter waarde van 135 miljard baht verkocht. Voor het nieuwe rijstseizoen, dat 1 oktober is begonnen, heeft de regering 270 miljard baht uitgetrokken. Boeren die hun rijst hebben ingeleverd, hebben nog geen cent gezien, want de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives heeft niet voldoende geld in kas. De garantieprijs die de boeren krijgen, ligt 40 procent boven de marktprijs, wat het systeem zwaar verliesgevend maakt.

Volgens de Thai Rice Exporters Association zit er een luchtje aan de verkoop, maar het bericht daarover snap ik niet. Zie: ‘Government under fire for not disclosing value’ op de website van de krant.

– Italian-Thai Development Plc (ITD) trekt zich niet terug uit het Dawei-project in Myanmar. De werkzaamheden aan de eerste fase van een kleine haven zijn stilgelegd, niet omdat het bedrijf gebrek aan kapitaal zou hebben, maar om andere investeerders aan te trekken [?].

In Dawei komen een diepzeehaven en economische zone, die gezamenlijk worden ontwikkeld door Thailand en Myanmar. Het project vordert maar langzaam, omdat investeerders niet staan te trappelen er hun dure geld in te steken.

ITD heeft een concessie van 75 jaar. De regering schat dat het bedrijf tot nu toe 3 miljard baht aan Dawei heeft uitgegeven.

– Thailand krijgt er volgende vier nieuwe Japanse restaurant- en voedselketens bij: Miyabi Grill Co, Central Restaurant Group (CRG), Kacha Brothers Co en Fuji Restaurant Group. Miyabi Grill onderhandelt momenteel met Japanse relaties over de opening van sushi en ramen winkels. De Fuji Group opent binnenkort in Bangkok Jojoen Yakiniku Restaurants.

De directeur van de Miyabi groep is optimistisch omdat Japans eten als gezond wordt beschouwd. Het bedrijf investeert dit jaar 50 miljoen baht in de introductie van twee nieuwe merken in de yakiniku-stijl. De eerste is Jousen Yakiniku & Bar, een authentiek Japanse hang-out voor jongeren in winkelcentrum Mercury Ville aan de Chidlom Road en The Walk Kaset-Nawamin. De andere is Wabi Sabi, een premie yakiniku eetgelegenheid in Groove@CentralWorld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 november 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Rijst export naar China : de prijs is gebaseerd op de wereldmarkt. Er wordt niet gemeld hoeveel korting de Chinezen hebben bedongen. Leer mij de Chinezen kennen.

 2. richard zegt op

  Na de ramp op de Filipijnen zou de overheid moeten overwegen de overtollige voorraden rijst te “dumpen” als vorm van hulp aan dit rampgebied. Het is een incidentele gebeurtenis en volgens mij werkt het derhalve
  niet marktverstorend.

 3. JacquesKoppert zegt op

  Was de Thaise regering maar net zo verstandig als de koffieverkoper Damrong Maslae. Tot het inzicht komen dat je ongelijk hebt en vervolgens een verstandige beslissing nemen.

  Ik denk dat ik het wedje met Chris heb gewonnen. Het logo verdwijnt en de koffie heet voortaan Bung’s Tears i.p.v. Starbung Coffee. Binnenkort in Bangkok maar eens op de koffie bij Chris.

  • chris zegt op

   Dat wordt dan koffie bij Chris Tears….(hahah)

 4. Cornelis zegt op

  @Dick: een ‘turnstile’ is zo’n draaiend toegangshekje zoals dat bij voorbeeld in de Skytrain-stations wordt gebruikt, en dat passage in maar één richting toelaat. Kennelijk kun je dus de vertrekhal niet meer uit, alleen maar erin.
  Overigens: dat bij de officiële taxistandplaats er uitsluitend taxi’s worden gebruikt die niet ouder zijn dan 2 jaar – daar heb ik nog nooit iets van gemerkt……………….

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Cornelis Bedankt voor je toelichting. Heb de tekst veranderd in tourniquet. Wel pech voor de rokers in de vertrekhal, die kunnen nu niet even naar buiten om een sigaretje te roken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website