Nieuws uit Thailand – 20 april 2014

Lekkere jongens – het zijn eigenlijk nog snotneuzen want 15 en 17 jaar – maar de politie verdenkt hen ervan maandag tijdens een ruzie in soi Rambutri bij Khao San Road (Bangkok) een 14-jarige jongen te hebben doodgestoken.

De namen van het tweetal zijn niet bekend gemaakt, omdat ze minderjarig zijn. Vooralsnog ontkennen ze elke betrokkenheid, maar de politie is vrij zeker van haar zaak de daders in handen te hebben. Het slachtoffer was met een groot aantal vrienden aan het feestvieren toen hij werd aangevallen.

De politie heeft nog een derde verdachte in het vizier, maar een arrestatiebevel voor hem is nog niet verleend omdat getuigen niet kunnen bevestigen dat hij erbij betrokken was. Al motief denkt de politie aan een persoonlijk conflict of rivaliteit tussen scholen (niet ongebruikelijk in Thailand).

– De Israëlische ambassade heeft de gemeentepolitie Bangkok gevraagd de veiligheidsmaatregelen voor toeristen op de Khao San Road en Soi Rambutri tot dinsdag te versterken. Het verzoek is een reactie op de geplande aanval tijdens Songkran, die verijdeld is kunnen worden dankzij de arrestatie van twee Libanezen, die mogelijk banden hebben met Hezbolla.

Volgens de ambassade zouden de mannen tijdens het joodse festival Passover, dat samenvalt met Songkran, op zes plaatsen in Bangkok hebben willen toeslaan. Khao San en Rambutri waren het doelwit, omdat daar veel Israëlische toeristen komen. Ze gaan er naar een synagoge om te bidden en te zingen, bezoeken joodse restaurants en logeren in guesthouses. De politie heeft agenten in burger en extra geüniformeerd personeel ingezet op Khao San en omliggende straten.

Het Immigratiebureau laat weten dat beide verdachten nog niet in staat van beschuldiging zijn gesteld omdat er geen duidelijk bewijs is dat hen in verband brengt met criminele activiteiten in Thailand. Explosieven zijn niet gevonden tijdens een zoektocht op plaatsen waar de twee hebben verbleven. De politie vond alleen zout, nagellak, een graafmachine [?] en zuur.

– Twee mannen zijn vrijdagavond in Phuket om het leven gekomen toen het bungee jumping platform waarop ze stonden, als gevolg van een kabelbreuk 52 meter naar beneden viel. Beiden waren op slag dood. Een derde man, wiens sprong het ongeluk veroorzaakte, werd ernstig gewond. Hij kwam in een vijver terecht.

De bungee was nog niet geopend voor het publiek; het ongeluk gebeurde tijdens een test. De politie vermoedt dat het ongeluk te wijten is aan nalatigheid, maar een definitieve conclusie valt pas te trekken na het horen van getuigen.

Volgens een civiel ingenieur werkzaam bij tambon Chalong was de toren hoger dan hij van de gemeente mocht zijn. In de vergunningaanvraag stond als hoogte 12 meter vermeld. De beheerders waren al door de gemeente gesommeerd de bungee niet te openen voordat de autoriteiten de constructie hadden geïnspecteerd.

– Oppositieleider Abhisit woont dinsdag de door de Kiesraad uitgeschreven vergadering bij, alhoewel de partij zich verzet tegen pogingen nu al de datum van de nieuwe verkiezingen vast te stellen.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut zegt dat Abhisit’s aanwezigheid en die van vice-partijleider Chamni Sakdiset niet geïnterpreteerd mogen worden als een teken dat de partij op dit punt om is. De Democraten vinden dat het land nog niet rijp is voor verkiezingen vanwege de voortgaande politieke ruzies.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai komt met partijleider Charupong Ruangsuwan, tevens minister van Binnenlandse Zaken, en een juridisch specialist. Pheu Thai woordvoerder Jirayu Huangsap zegt dat Pheu Thai de Democraten gaat voorstellen zich te verplichten geen acties te ondernemen die de verkiezingen hinderen. Volgens hem hebben ook veel mensen genoeg van de anti-regeringsbeweging, die geleid wordt door Suthep Thaugsuban. Dat zou uit een peiling van de partij zijn gebleken.

De Kiesraad heeft alle politieke partijen uitgenodigd om over de nieuwe verkiezingen te overleggen. Die zijn nodig omdat de vorige op 2 februari door het Constitutionele Hof ongeldig zijn verklaard. Op tal van plaatsen kon toen niet gestemd worden en in 28 kiesdistricten in het Zuiden ontbraken districtskandidaten, omdat hun registratie in december was verijdeld.

– Vijf Thais die in Maleisië in voorlopige hechtenis waren genomen, zijn gisteren na een dag vrijgelaten. Ze waren verdwaald in de bossen en belandden per ongeluk op Maleisische grondgebied in Kedah, tegenover Than To (Yala) in Thailand. De Thais hadden twee geweren en munitie bij zich omdat ze op wild jaagden.

– Tien personen zijn gewond geraakt, toen tijdens een veiligheidsdemonstratie door de Thaise luchtmacht een traangas granaat ontplofte. Na de ontploffing rende het publiek dat op de demonstratie was afgekomen – zo’n tweehonderd man – in paniek weg. Tijdens de demonstratie liet een luchtmachtman personeel van de gemeente Bangkok waaronder straatvegers zien hoe om te gaan met verdachte voorwerpen. Een van de deelnemers was wel erg onfortuinlijk. Hij pakte een traangasgranaat, die daarna ontplofte.

– Een 19-jarige Myanmarese tiener is in Chiang Mai gewurgd, vermoedelijk door haar vriend. Het levenloze lichaam werd gisteren in haar kamer gevonden. Om haar nek, handen en voeten zaten doeken. Het meisje had al eens tegen haar moeder geklaagd over ruzies met haar vriend. Getuigen zeggen haar op 13 april horen gillen. Uit camerabeelden is gebleken dat de vriend de kamer op 16 april verliet.

– Het schoolgeld voor particuliere scholen gaat met ingang van het schooljaar 2014 met 2.000 baht per jaar omhoog. De Private Education Commission is daarmee akkoord gegaan. De aangepaste maximumtarieven bedragen 14.900 baht (pre-elementary en elementary), 17.780 (junior high en high school) en 19.910 tot 29.970 baht (vocational high school). De verhoging geldt voor 3.000 scholen.

Economisch nieuws

– Het ministerie van Financiën wil nog eens 40 miljard baht onttrekken aan de begroting om de boeren te kunnen betalen die al maanden wachten op geld voor hun ingeleverde rijst.

Eerder haalde de regering met toestemming van de Kiesraad 20 miljard baht uit de post noodvoorzieningen. De Kiesraad gaf hiervoor het groene licht onder voorwaarde dat het bedrag uiterlijk eind mei terugvloeit. Ook voor de 40 miljoen heeft de regering het fiat van de Kiesraad nodig.

De achterstallige betalingen bedragen op dit moment 90 miljard baht. Een bedrag van 100 miljard baht is al betaald. Het terug te storten bedrag moet uit de verkoop van rijst door het ministerie van Handel komen. Hoeveel rijst nog in voorraad ligt, vermeldt het bericht niet.

Meer nieuws in:
En het politiek gekissebis gaat maar door en door…
Heksenjacht dreigt tegen mensen die de monarchie beledigen

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.