Het Constitutionele Hof heeft het vandaag niet gemakkelijk. Het moet beslissen of het wetsvoorstel ter wijziging van de verkiezing van de Senaat, dat inmiddels is ondertekend door premier Yingluck, naar de koning kan.

Elk besluit is controversieel. Wanneer het Hof er een stokje voor steekt, staat regeringspartij Pheu Thai op zijn achterste benen; wanneer het Hof dat niet doet, is oppositiepartij Democraten in alle staten.

Het verzoek om het indienen van het voorstel bij de koning te verbieden is gedaan door twee senatoren, nadat de Staten Generaal van Thailand (Huis van Afgevaardigden plus Senaat) zaterdag in derde lezing het voorstel goedkeurden. Fluitje van een centje want Pheu Thai heeft er een ruime meerderheid. Volgens de twee senatoren is het in strijd met de grondwet omdat het huidige democratisch systeem de nek wordt omgedraaid.

Pheu Thai dreigt de opponenten op basis van de Strafwet voor de rechter te slepen alsmede de rechters van het Hof aan te klagen als ze niet haar zin krijgt. Noppadon Pattama, juridisch adviseur van oud-premier Thaksin, dringt er bij het Hof op aan de trias politica (scheiding der machten) te respecteren.

Maar dat is nog niet alles. Een groep van veertig senatoren en Democratische parlementsleden heeft ook een verzoekschrift ingediend, nu om het wetsvoorstel zelf te schorsen. Volgens de Raad van State kan het voorstel juridisch door de beugel.

Foto: De gezichten van de rechters zijn om begrijpelijke redenen onherkenbaar gemaakt.

– Voor de Amerikaanse ambassade en het consulaat in Chiang Mai is het vandaag business as usual, ondanks de sluiting van Amerikaanse regeringsdiensten nadat Republikeinen en Democraten de begrotingsdeal maandag goedkeuring onthielden. Voor projecten die door US-Aid worden gesubsidieerd, hebben de Amerikaanse budgetproblemen geen gevolgen, omdat de gelden voor 3 tot 5 jaar zijn goedgekeurd. Organisaties die via het National Endowment for Democracy worden gefinancierd, kunnen er wel last van hebben.

Siri Karncharoendee, lid van het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand, verwacht niet dat de Amerikaanse problemen erg veel invloed op de Thaise financiële markten zullen hebben, omdat ze van tijdelijke aard zijn.

– Ze dachten er goud ter waarde van 300 miljoen aan te treffen, maar de kluis in de bank was leeg. Dus konden ambtenaren van het Anti-Money Laundering Office (Amlo) onverrichterzake terug naar kantoor. Amlo ontkent dat eigen personeel heeft gelekt, maar zegt wel dat informatie over de raid is gedeeld met het Department of Special Investigation. De kluis was voor het laatst geopend in mei.

De raid hield verband met de BTW-oplichtingszaak, die de regering 4 miljard baht aan gederfde belastinginkomsten heeft gekost. Vijf personen worden ervan verdacht met nepbedrijven en nepfacturen (niet afgedragen) BTW te hebben teruggevraagd.

Geen goud dus, maar Amlo kon wel beslag leggen op twee condo’s ter waarde van 15 en 11 miljoen baht en tientallen percelen, die eigendom van de verdachten zijn.

– De vredesgesprekken met verzetsgroep BRN worden deze maand hervat en mogelijk schuiven twee andere verzetsgroepen aan. De BRN gaat hen vragen de volgende vergadering over drie weken bij te wonen. De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut wil de namen niet bekendmaken, maar hij meent wel dat ze zich schuldig aan gewelddaden maken. Hij verwacht dat hun deelname zal leiden tot een verbetering van de geweldssituatie in de drie zuidelijke provincies.

Het kabinet heeft gisteren het groene licht gegeven voor verhoging van de vergoeding aan onderwijzers en onderwijspersoneel die in het Zuiden werken. Hun gevarentoeslag gaat van 2.500 naar 3.500 baht. Er komt ook een toelage voor verbetering van de onderwijskwaliteit.

Verder nam het kabinet het principebesluit 120 miljoen baht uit te trekken voor scholen en de bouw van 41 futsalstadions, ook in het Zuiden.

– Praten de minister en staatssecretaris van Onderwijs niet met elkaar? De minister vindt het geen goed idee om leerlingen een waardebon voor de aanschaf van een tablet te geven, een idee dat vorige week door de staatssecretaris op een conferentie werd gelanceerd. Een waardebon vergroot de sociale kloof, zegt hij, omdat rijkere ouders een duurder exemplaar kunnen aanschaffen. De staatssecretaris opperde het idee om problemen met de aanbesteding en verspreiding te omzeilen.

De minister erkent dat de distributie niet van een leien dakje gaat ‘omdat we aan veel regels moeten voldoen’. Dit schooljaar hadden de leerlingen van Prathom 1 en Mathayom 1 de tablets in juni moeten krijgen, maar dat gebeurt pas volgende maand.

De president van het Parent-Youth Network for Education Reform vraagt zich af wat het beleid is wanneer ouders de coupons niet gebruiken. Een moeder van een Prathom-1 leerling zegt dat veel leerlingen al een iPad hebben, die superieur is aan de uitgedeelde tablets. De waardebon zou alleen naar arme gezinnen moeten gaan, vindt ze.

– Hoeveel water kan het beoogde stuwmeer achter de controversiële Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park bevatten? Het Royal Irrigation Department zegt 258 miljoen kubieke meter water, Sueb Nakhasathien (de man van de protestwandeltocht) heeft een rekensommetje gemaakt en komt op 100 miljoen kubieke meter, waardoor veel minder land zou kunnen worden geïrrigeerd. De gemaakte EHIA (milieu- en gezondheids effectrapportage die het RID-cijfer noemt) moet volgens hem over. Bovendien besteedt die te weinig aandacht aan de milieugevolgen.

De door Mcot geschorste tv-documentaire over de wandeltocht wordt alsnog op 12 oktober uitgezonden. Het bestuur vond die eenzijdig en heeft de producent gevraagd wederhoor toe te voegen. Of dat gebeurt, vermeldt het artikel niet.

– Enkele overheidsziekenhuizen zijn begonnen het P4P-beloningssysteem voor artsen te hanteren, alhoewel het ministerie van Volksgezondheid nog nadenkt over een alternatief dat de Rural Doctors Society heeft voorgesteld. P4P staat voor pay-for-performance oftewel prestatiebeloning. Thans worden plattelandsartsen betaald op basis van hun standplaats. De helft daarvan wordt vervangen door P4P. De tegenstanders van P4P zeggen dat het systeem een extra last vormt omdat elke medische handeling moet worden geadministreerd.

– De bekend geelhemdleider Sondhi Limthongkul, die aan de wieg van de geelhemdbeweging stond, is wegens majesteitsschennis door het gerechtshof veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Sondhi werd eerder door de rechtbank vrijgesproken. Sondhi citeerde in een toespraak in 2008 Daranee Charnchoengsilpakul, beter bekend als Da Torpedo, en dat had hij beter niet kunnen doen, want Da Torpedo kreeg in 2011 een gevangenisstraf van 15 jaar wegens majesteitsschennis. Sondhi gaat in beroep.

– De voormalige minister van ICT en zijn permanent secretaris worden niet met terugwerkende kracht uit hun functie ontzet. Gisteren overleefden ze de stemming in de Senaat over hun impeachment. De National Anti-Corruption Commission had het tweetal van plichtsverzuim beschuldigd omdat ze in 2008 Thaksins bedrijf Shin Corp bevoordeelden en de staat schade hadden berokkend.

– De regeling voor gratis bus- en treinritten is door het kabinet verlengd tot eind maart volgend jaar. De regeling geldt voor 800 BMA-bussen op 73 routes in Bangkok en enkele derdeklas treinen. Geen goedkope regeling want die kost de BMA 1,5 miljard baht en de SRT 532 miljoen baht.

– De anti-rook beweging heeft er nieuwe club bij. Gisteren zag de National Alliance for Tobacco Control het licht, een club van artsen en academici. De vorming is een reactie op het gesteggel momenteel over de grootte van de gezondheidswaarschuwing op sigarettenpakjes. Het ministerie van Volksgezondheid eist dat ze van 55 naar 85 procent van het oppervlakte gaan, tabaksfabrikanten hebben er via de bestuursrechter voorlopig een stokje voor kunnen steken.

Commentaar

– De noodpakketten die aan de slachtoffers van de overstromingen in Prachin Buri zijn uitgedeeld, droegen de tronie van een misdadiger, die op de vlucht is. Eenmaal raden wie ik bedoel. Inderdaad, oud-premier Thaksin die in ballingschap in Dubai leeft, nadat hij tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

Het bijbelwoord ‘Laat uw rechterhand niet weten, wat uw linkerhand doet’ is blijkbaar ook niet aan hem besteed, maar dat verbaast me niets. De noodpakketten en ook platbodems waren betaald door Thaksin en het United Front for Democracy against Dictatorship (=roodhemden).  (Bron: Ingezonden brief, Bangkok Post, 1 oktober 2013)

Economisch nieuws

– Vijfhonderd websites bieden tussen 26 november en 3 december kortingen tot 80 procent op hun producten tijdens de Thailand Online Mega Sale 2013. Verwacht wordt dat die week voor 90 miljard baht wordt verkocht. De campagne heeft tot doel klanten te stimuleren vaker online inkopen te doen. Van de 25 miljoen Thaise internetgebruikers winkelt slechts 10 procent online, maar elk jaar wordt wel een groei van 20 procent geboekt.

Struikelblokken zijn het beperkt aantal producten dat online beschikbaar is en ontbrekend vertrouwen van de consument. Thaise consumenten hebben in het algemeen geen vertrouwen in transacties via e-commerce. Het Electronic Transactions Development Agency is van plan een centrum op te zetten ter bescherming van online-shoppers.

Uit een onderzoek onder 2.000 online shoppers in Thailand, Indonesië, Taiwan en en Maleisië is gebleken dat 78 procent niet tevreden met haar aankoop is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website