Nieuws uit Thailand – 17 maart 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
17 maart 2013
Korn-uma Phongnoi

Het komt niet als een verrassing voor de weduwe van de in 2004 vermoorde milieuactivist Charoen Wat-aksorn: de vrijspraak voor het brein achter de moord. Ze had het wel verwacht, nadat de twee huurmoordenaars in gevangenschap waren overleden, alhoewel ze een natuurlijke dood stierven. Twee dingen weet Korn-uma Phongnoi zeker: zij en de tegenstanders van een kolengestookte energiecentrale in Bo Nok (Prachuap Khiri Khan) geven niet op en er gaan meer doden vallen.

Het brein achter de moord werd vorige week vrijgesproken door het hooggerechtshof nadat de rechtbank hem tot de doodstraf had veroordeeld. Het OM kon geen aanvullend bewijs voor zijn betrokkenheid leveren en de dood van de twee huurmoordenaars was voor de rechters aanleiding om minder geloof aan hun belastende verklaringen te hechten.

‘Sinds de dood van Charoen hebben we ons geloof in het rechtssysteem verloren. We hebben altijd gedacht dat we overtuigend bewijs hadden ondanks de dood van de gunmen. We hebben niemand anders om ons te beschermen. Ik zei altijd tegen Charoen: we eindigen ofwel dood ofwel in de gevangenis’, zegt Korn-uma.

Alhoewel sommige tegenstanders zich hebben teruggetrokken omdat ze bedreigd werden, is de strijd niet verloren want nieuwe leden hebben zich aangesloten bij de protestbeweging. De publiciteit die de acties kregen, zijn voor de provincie Prachuap Khiri Khan aanleiding geweest haar ontwikkelingsplan te herzien om te voorkomen dat de provincie over-geïndustraliseerd wordt.

Maar nieuwe gevaren doemen op, want een buitenlands bureau en een ontwikkelingsbank hebben vastgesteld dat sommige delen van de provincie aan de kust geschikt zijn voor zware industrie. Dus de strijd is nog allerminst gestreden. ‘Het is allemaal een kwestie van mentaliteit van de autoriteiten. Als ze doorgaan dorpelingen en milieubeschermers te beschouwen als mensen die de ontwikkeling van het land in de weg staan, is er niets om te hopen’, aldus de weduwe.

[Zie verder Nieuws uit Thailand van 16 maart.]

– De laatste aflevering van het discussieprogramma Tob Jote Thailand op de tv-zender PBS is vrijdag niet doorgegaan. Die aflevering zou over de monarchie gaan, maar het station vreesde dat de discussie sociale onrust zou kunnen ontketenen.

De afgelopen week praatten gastsprekers over nationale verzoening, amnestie en enkele gevoelige onderwerpen. Het debat donderdag tussen historicus Somsak Jeamteerakul en sociaal criticus Sulak Sivaraksa riep al de nodige kritiek op. Ook een debat over wijziging van het majesteitsschennisartikel in het Wetboek van Strafrecht was op het randje.

De beslissing om de (al opgenomen) uitzending van vrijdag te schrappen is genomen, nadat zo’n twintig personen bij het station tegen verdere uitzending hadden gedemonstreerd.

– Een toestel van Thai Airways International, vertrokken uit Kolkata in India, heeft op Suvarnabhumi een noodlanding moeten maken omdat de bandenspanning van twee banden te laag was. Nadat de banden waren verwisseld, werd het toestel naar de gate gesleept en konden de passagiers uitstappen. Bij de landing raakte niemand gewond. THAI onderzoekt waarom in India niet is geconstateerd dat de bandenspanning te laag was.

– Een groep roodhemden heeft gisteren op de Pridi brug in Ayutthaya eer bewezen aan de voormalige premiers Pridi Banomyong en Thaksin Shinawatra. Volgens de roodhemden zijn beiden er door de Democraten van beschuldigd dat ze niet loyaal aan de monarchie waren.

Enkele uren later hielden de Democraten een rally, die op aandringen van de gouverneur was verplaatst van het Provinciehuis naar het stadion. De gouverneur deed het verzoek onder druk van de roodhemden, die later een tegenrally op Bueng Phra Ram hielden.

Politiek nieuws

– Komt er voortijdig een eind aan Yingluck’s loopbaan als eerste vrouwelijke premier van Thailand? Die mogelijkheid doemt op nu de National Anti-Corruption Commission (NACC) onderzoek doet naar een lening van 30 miljoen baht die ze verleend zou hebben aan een bedrijf waarvan haar echtgenoot aandeelhouder is. Yingluck zou mogelijk haar vermogen hebben verborgen, een overtreding die haar de (politieke) kop kan kosten.

Volgens ´bronnen´, schrijft Bangkok Post, zou Thaksin´s zuster Yaowapa klaargestoomd worden om Yingluck op te volgen. Die gedachte is gebaseerd op het feit dat een kennis van Yaowapa, Kasem Nimmonrat, zijn parlementszetel [voor Chiang Mai] abrupt heeft opgegeven. Zijn ontslag stelt Yaowapa in de gelegenheid bij de tussentijdse verkiezing een gooi te doen naar een parlementszetel als voorzorgsmaatregel mocht Yingluck het veld moeten ruimen.

Sommige leden van regeringspartij Pheu Thai menen, aldus diezelfde ‘bronnen’, dat de opvolging van Yingluck door Yaowapa de partij meer kwaad dan goed zou doen. In tegenstelling tot Yingluck, die voor de verkiezingen een politiek onbeschreven blad was, wordt Yaowapa beschouwd als een ‘political broker’ en leider van de Pheu Thai-parlementsleden uit het Noorden. Haar image zou Thaksin’s critici en neutrale groepen kunnen verontrusten en zelfs de stabiliteit van de regering ondermijnen.

Pheu Thai houdt vandaag een personferentie over de kwestie. Overigens is het niet de eerste keer dat onderzoek wordt gedaan naar Yingluck. In 2011 is ze beschuldigd geweest van meineed in de zaak Thaksin, maar die dans is ze ontsprongen.

– Oppositiepartij Democraten is erachter gekomen dat ze haar public relations moet verbeteren. Dat is vooral gebleken bij de gouverneursverkiezing in Bangkok, traditioneel een bolwerk van de Democraten, maar regeringspartij Pheu Thai rukt er op. Sukhumbhand Paribatra, herkozen als gouverneur, heeft het ook al toegegeven: hij moet beter met de bevolking communiceren en vertellen wat er allemaal bereikt is.

Op 6 april openen de Democraten een klachtencentrum, bemand door vrijwilligers, dat rond de klok klachten van voornamelijk bewoners van Bangkok noteert en analyseert. De partij hoopt met het centrum de hearts and minds van de bevolking te winnen. En nu maar hopen dat al die klachten en suggesties niet in de la verdwijnen, maar dat er ook daadwerkelijk iets mee wordt gedaan.

– Al eerder gemeld: minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) is niet langer verantwoordelijk voor alle financiële zaken die met het hypotheeksysteem voor rijst te maken hebben. Volgens ingewijden is dat gedaan om te voorkomen dat hij politiek beschadigd raakt, want het systeem begint aan alle kanten te kraken.

In januari zag Kittiratt blijkbaar de bui al hangen, want toen trad hij af als voorzitter van de Raad van Bestuur van de door geldzorgen geplaagde Bank for Agriculture and Agricultural Cooperation (BAAC), een post die hij q.q. vervulde. De voorzitterspost is nu in handen van zijn vice-minister Tanusak Lek-uthai, iemand die nauwe banden heeft met Thaksin’s zuster Yaowapa. Niet eerder is het voorkomen dat een vice-minister voorzitter van de RvB van de BAAC is.

Alvorens Kittiratt de voorzittershamer doorschoof, heeft hij de Raad van State gevraagd of hij dat mocht doen en dat mocht hij. De functie valt niet te benijden, want de BAAC heeft grote moeite voldoende gelden op te hoesten voor het peperdure systeem.

De overige rijstwerkzaamheden van Kittiratt worden nu gedaan door minister Niwatthamrong Bunsongphaisan, verbonden aan het kantoor van de premier. Hij is de verbindingsschakel tussen het ministerie van Financiën en Handel. Niwatthamrong heeft weer nauwe banden met Thaksin en Yaowapa, want zo gaat dat nu eenmaal in Thailand. En de minister van Handel, verantwoordelijk voor de verkoop van de door de regering opgekochte rijst, is close met Yaowapa.

Kittiratt wordt ook op een ander beleidsterrein uit de wind gehouden, namelijk het plan om 2,2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken. Alhoewel sommige leden van Pheu Thai vinden dat Kittiratt het niet goed doet op Financiën, heeft hij blijkbaar nog de volle steun van Yingluck, aldus de rubriek About Politics in Bangkok Post van zaterdag.

Economisch nieuws

– De eerste twee maanden van dit jaar bedroeg de rijstexport 1,04 miljoen ton en dat is meer dan India (960.000 ton) en Vietnam (750.000 ton) exporteerden. India en Vietnam haalden Thailand vorig jaar in als ’s werelds grootste rijstexporteur.

Tikhumporn Natvaratat, adjunct-directeur-generaal van het Foreign Trade Department, is in zijn nopjes want dat zou betekenen dat de export, die vorig jaar dramatisch is ingezakt, herstellende is. Gemiddeld deed de Thaise rijst in januari en februari $711 per ton tegen $688 vorig jaar.

– Het panel dat over de rijstverkopen uit de regeringsvoorraad beslist, gaat akkoord met de verkoop van 20.000 ton Hom Mali (jasmijnrijst) aan de Public Warehouse Organization en 10.000 ton witte rijst aan de Marketing Organization for Farmers, beide bestemd voor de binnenlandse markt. Voorts heeft de PWO toestemming gekregen voor de koop van 20.000 ton, die in 5 –kilozakken naar China wordt verkocht. En ten slotte wordt 40.000 ton oude rijst uit de seizoenen 2003-2005 verkocht om verwerkt te worden tot veevoer. Die rijst is niet meer geschikt voor menselijke consumptie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website