De oogst van invallen op dertig plaatsen in Bangkok gisteren: 18 gearresteerde drugsverdachten, 13 speedpillen, 1,5 gram crystal methamphetamine, vier kleine pakjes marihuana, een kleine hoeveelheid ecstacy, een pakje ketamine, een .38 pistool met 8 kogels en 51.410 baht aan contant geld. En daarvoor waren tussen half zes en tien uur ’s ochtends vierhonderd soldaten en anti-drugs functionarissen in de weer geweest.

Volgens een bron zijn de grote jongens niet gepakt; die hadden al de benen genomen. De aangehouden verdachten zijn twaalf drugsgebruikers en zes anderen die illegale drugs bij zich hadden.

– Wat bedoelde coupleider Prayuth Chan-ocha toen hij vorige week aan het eind van zijn wekelijks tv-praatje zei ‘I am thinking of you’? Over dat zinnetje is al druk gespeculeerd; sommigen vroegen zich af of de generaal wellicht op bepaalde politici doelde of dat hij het had over degenen die naar het buitenland waren gevlucht.

Gisteren sprak de generaal het verlossende woord. Hij doelde op alle Thais die moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. ‘Dat komt uit het diepst van mijn hart en dat van alle NCPO-leden. Wij denken aan alle medelandgenoten die het zwaar hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. De meesten zijn laagbetaalden, inclusief boeren.’

Prayuth gaf toe dat de NCPO niet bij machte is aan alle noden van de boeren tegemoet komen, omdat de boeren voor hun oogst afhankelijk zijn van irrigatie en regenval. ‘Ze hopen op een goede oogst en dat geluk kunnen we in hun ogen zien. […] Iedereen in de regering moet proberen de problemen van de boeren op te lossen. De NCPO zal er voor proberen te zorgen dat hun verwachtingen worden vervuld.’

– Nog meer Prayuth. Hij riep de boeren gisteren op geen protesten te houden. ‘Ik wil niet dat jullie je tijd verspillen.’ Zijn oproep hield verband met het begin van het nieuwe seizoen en is een reactie op rally’s die door boeren zijn gehouden, maar daarover rept het bericht met geen woord.

De boeren eisen geld uit het door de junta afgeschafte hypotheeksysteem voor rijst. Prayuth deed een beroep op bedrijven en tussenpersonen om de bevolking te helpen en prijzen te verlagen. Tussenpersonen, zei hij, dienen geen misbruik van de situatie te maken door de boeren een lage prijs te betalen, wanneer ze producten van hen kopen.

– Mooie uitvinding: de wielklem. Maandag gaat dat ding ingezet worden door de gemeentepolitie van Bangkok, die uit een 100-jarige slaap lijkt te zijn ontwaakt. Voor verkeerd geparkeerde auto’s geen compassie meer; ze krijgen een wielklem aangemeten. Wat dat de eigenaar gaat kosten, vermeldt het bericht niet. Eerder deze maand trok de politie ten strijde tegen automobilisten die onder het rijden telefoneren of nog erger een spelletje op hun mobieltje spelen.

– Twee bomaanslagen in Yala en Narathiwat gisteren. Daarbij kwamen een politieagent en een ranger om het leven en werden drie agenten gewond. In Kabang (Yala) ontplofte een bom toen vier agenten op de motorfiets aan het patrouilleren waren. De bom was verstopt in een kunstmestzak die aan de kant van de weg lag en zoals altijd telefonisch tot ontploffing werd gebracht.

De andere bom was verstopt in een motorfiets. Drie paramilitairen, die in een zeswieler vrachtwagen brandstof vervoerden, waren het doelwit. De wagen werd beschadigd en een van de rangers overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

– Honderden pamfletten waarin het leger wordt aangevallen, zijn gisterochtend vroeg vanuit een taxi voor het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue (Bangkok) verspreid. Een roze taxi, bleek uit camerabeelden, waarmee het taxibedrijf is geïdentificeerd, dat de wagen heeft verhuurd. Het pamflet bevatte ook sarcastische opmerkingen over coupleider Prayuth.

– Om kinderen die in veraf gelegen gebieden wonen, een betere kans te geven om toegelaten te worden tot topscholen, zijn nieuwe richtlijnen opgesteld voor de zogeheten catchment areas. Middelbare scholen zijn tot nu toe verplicht uit de directe omgeving 50 procent van de nieuwe leerlingen aan te nemen en 50 procent uit de buitengewesten. Dat eerste percentage gaat naar 40 en dat tweede [even op zijn Thais de zakjapanner raadplegen] – juist – 60 procent.

De wijziging reflecteert de daling van het geboortecijfer en gemakkelijker vervoersmogelijkheden, zegt Kamol Rodklai, secretaris-generaal van het Office of the Basic Education Commission (Obec).

De toelatingprocedure voor leerlingen uit de eigen omgeving kan bestaan uit een toelatingsexamen, nummertjes trekken of beide. Vorig jaar opteerden slechts 22 van 100 scholen voor de loterij. Obec overweegt het systeem te schrappen.

– In januari verwacht het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) de beschikking te krijgen over 489 van de 3.183 te bestellen bussen die op aardgas rijden. De aanbesteding van die bussen begint volgende maand, het contract wordt in oktober getekend en daarna kan de eerste serie worden geleverd. De overige bussen dienen tussen april en december volgend jaar geleverd te worden in een maandelijks gemiddelde van 300. Werk aan de winkel dus voor de (vermoedelijk) Chinese fabrikant.

– Vier zogeheten one-stop service centra in Bangkok gaan morgen dicht. Alleen de centra in Din Daeng en Bang Khen blijven open en een derde gaat open in Bang Mod (Thonburi). Volgens het Employment Department hebben de meeste buitenlandse werknemers zich al laten registreren, dus kunnen die vier gemakkelijk dicht.

De centra (ook elders in het land) zijn opgezet nadat Cambodjaanse migranten in groten getale het land uit vluchtten, toen geruchten over een razzia de ronde deden. In de one-stop centra krijgen de buitenlanders een tijdelijke werkvergunning, waarna hun identiteit en nationaliteit geverifieerd wordt ter verkrijging van een permanente werkvergunning. De centra zijn opgezet als strijdmiddel tegen illegale arbeid en mensenhandel.

Sumeth Mahosot, directeur-generaal van het Employment Department, ontkent geruchten dat ambtenaren steekpenningen aannemen in ruil voor een kortere wachttijd. Hij belooft ambtenaren te straffen die daarop betrapt worden.

Tot woensdag hebben in het hele land 122.652 werkgevers een aanvraag gedaan voor registratie en 678.782 migranten hebben zich geregistreerd, de meesten uit Myanmar. Het verificatieproces van geregistreerde migranten vindt plaats tussen november 2014 en maart 2015.

– De 2-jarige peuter die op 7 augustus een elektrische schok kreeg toen ze een ATM (geldautomaat) bij een benzinestation in Yan Ta Khao (Trang) aanraakte, is gisteren overleden. De familie besloot toestemming te verlenen de beademing stop te zetten, nadat artsen hadden geconstateerd dat er geen hersenactiviteit meer was.

Volgens de grootvader heeft dezelfde avond dat het meisje de schok kreeg, eerder een volwassene een schok gehad, maar die werd niet ernstig gewond. Na de eerste schok was het elektriciteitsbedrijf wezen kijken, maar de inspectie was nog niet afgerond toen het meisje de ATM aanraakte. Met de ATM van een andere bank die ernaast stond, waren geen problemen. Gebleken is dat de ATM rechtstreeks op het elektriciteitsnet was aangesloten en niet via een transformator. De bank betaalt de medische en begrafeniskosten van het meisje.

– Een jongen met een geestelijke beperking (zoals dat tegenwoordig heet) is vermoedelijk door zijn onderwijzer met een hard voorwerp geslagen als gevolg waarvan hij opgenomen moest worden in het Chaiyaphum ziekenhuis. Hij was door een buur ziek naar huis gebracht. Volgens de moeder verslechterde zijn toestand de volgende dag met bloed dat uit zijn neus, mond en anus kwam. De jongen zit in Mathayom 1 van een school voor gehandicapte kinderen.

– Bij een drukkerij in Bangkok zijn honderden valse monsterboekjes (voor zeevarenden) in beslag genomen alsmede materialen om er nog eens duizend te drukken. De drukkerij kreeg bezoek van personeel van Immigration en de marine. Aangetroffen werden 400 blanco, 100 ingevulde monsterboekjes en een Garuda-stempel. Vier personen zijn aangehouden. Volgens de eigenaar heeft hij in opdracht van een derde de afgelopen twee jaar tweeduizend monsterboekjes gedrukt.

Legale monsterboekjes worden verstrekt door het Marine Department op vertoon van de ID-kaart (Thai) of het paspoort (migrant)  van de aanvrager en het arbeidscontract.

Economisch nieuws

– Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft gisteren 25 leidinggevenden van buitenlandse fondsen en buitenlandse investeerders geprobeerd gerust te stellen. Thailand’s politieke, economische en veiligheidssituatie is stabiel en gunstig voor investeringen, zei hij.

Maar zijn gehoor was daar minder van overtuigd; die maken zich zorgen dat de staat van beleg nog steeds van kracht is, want die schaadt het investeringsklimaat. Een klein beetje gerust zijn ze wel, aldus Paiboon Nalinthrankurn, voorzitter van de Federation of Thai Capital Market Organisations, over het tijdpad naar de verkiezingen.

Prajin Juntong, adjunct-hoofd van de NCPO (junta), denkt dat de staat van beleg spoedig kan worden opgeheven, zodra de NCPO en de regering er vertrouwen in hebben dat de situatie onder controle is en de vrede is hersteld.

– Vier overheidsbedrijven, die zich in zwaar financieel weer bevinden, hebben van de State Enterprises Policy Commission (SEPC) de opdracht gekregen om alle zeilen bij te zetten bij het verbeteren van hun financiële positie.

Het gaat om de Small and Medium Enterprise Development Bank (SME Bank), de Islamic Bank of Thailand, TOT (Telephone Organisation of Thailand) en CAT Telecom Plc. De vier hebben al herstelplannen ingeleverd bij de SEPC. Twee andere moeten dat nog doen: Thai Airways International en de State Railway of Thailand. Ook de Bangkok Mass Transit Authority, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, moet zo’n plan maken.

De SME Bank heeft al bekend gemaakt 20 miljard baht te divesteren aan slechte leningen. De verkoop ervan verlicht de last om reserves te kweken en brengt het NPL-percentage (non-performing loans in verhouding tot de gehele leningenportefeuille) terug van 38 naar 14 procent.

THAI zoekt de oplossing in inkrimping van het personeelsbestand. Dit jaar vervallen 1.500 banen. Tegen 2018 moet een kwart van het personeelsbestand zijn afgevloeid.

De door de junta ingestelde SEPC (de krant spreekt van een superboard) heeft verder bij tien overheidsbedrijven het mes in het investeringsbudget gezet door overlappende en overbodige uitgaven te schrappen. THAI en de Government Savings Bank hebben al een eind gemaakt aan douceurtjes voor leden van de Raad van Bestuur.

– Thai Airways International (THAI) verwacht al in het vierde kwartaal uit de rode cijfers te geraken en dat is sneller dan de eerdere voorspelling van midden 2015. Dit jaar vervallen 1.500 banen; in 2018 moet een kwart van het personeel verdwenen zijn. Bij THAI zijn 25.000 werknemers in vaste dienst en 5.000 onder contract.

THAI-voorzitter Prajin Juntong zegt dat THAI de operationele kosten met 4 miljard baht wil terugbrengen en de inkomsten met 3 miljard baht wil verhogen. De nationale luchtvaartaatschappij verwacht dat het aantal passagiers dat naar Thailand vliegt, zal toenemen nu de politieke onrust voorbij is. Japanse en Indiase passagiers keren al terug en de Europese routes doen het beter. Alleen Australië blijft nog achter.

Vorig jaar leed THAI een verlies van 12 miljard baht. Voor dit jaar wordt een iets hoger verlies verwacht vanwege de lagere passagiersaantallen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Canberra vraagt om overgangsregeling voor 200 echtparen
Ingestort flatgebouw: Dodental loopt op naar 14

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 16 augustus 2014”

  1. wibart zegt op

    “Sumeth Mahosot, directeur-generaal van het Employment Department, ontkent geruchten dat ambtenaren steekpenningen aannemen in ruil voor een kortere wachttijd. Hij belooft ambtenaren te straffen die daarop betrapt worden”. Wat knap dat hij het eerst ontkent maar vervolgens degenen die erop betrapt wordt gaat straffen. Typisch staaltje van politiek gezwalk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website