Nieuws uit Thailand – 14 november 2014

De officiële lancering is eind deze maand, maar passagiers die aankomen op Suvarnabhumi maken er nu al kennis mee. De toewijzing van taxi’s is geautomatiseerd.

Bij gate 4 en 7 op de first floor (begane grond) staan apparaten met een touchscreen, die alleen een druk op een button vereisen. Dan rolt er een bonnetje uit (zie illustratie) met het nummer van een queue (rij), lane (rijstrook), de naam van de bestuurder, het nummer van de wagen, kenteken, plus de mogelijkheid klachten te noteren.

De bestuurders zijn verplicht de passagiers die aan hen zijn toegewezen, naar het opgegeven adres te brengen en de taximeter aan te zetten. Tol op de tolweg is voor rekening van de passagier en verder wordt, zoals al gebruikelijk was, 50 baht extra in rekening gebracht.

– De tempel Wat Mab Sam Kliew in Hua Raw (Chonburi) staat te koop, maar of er veel kopers voor zullen zijn, valt te betwijfelen. De abt doet tempel plus grond namelijk in de verkoop vanwege de luchtverontreiniging van het nabijgelegen industrieterrein Amata Nakorn en herrie van vrachtwagens, waardoor de monniken niet kunnen slapen en mediteren. De overlast heeft alle monniken al weggejaagd.

De koopprijs bedraagt 2 miljard baht. Lijkt me een koopje voor zo’n fraai maar ongezond onderkomen. Nadat de abt een bord met ‘Te koop’ had neergezet, kreeg hij bezoek van vertegenwoordigers van de gemeente en het industrieterrein. [Met welk doel vermeldt het bericht niet.] Een woordvoerder van Amata Nakorn zegt dat geluidsmetingen gedaan gaan worden.

– Het kabinet heeft een budget van 1,97 miljard baht goedgekeurd voor de aanleg van een weg in Laos tussen Hongsa en Ban Chiang Mai met een aansluiting op de grenspost Huay Kon in de provincie Nan. De 114 km lange weg vergemakkelijkt het vervoer naar Luang Prabang, een Unesco werelderfgoed site, en zal een stimulans betekenen voor de economie en goederentransport tussen Nan en Luang Prabang, zegt regeringswoordvoerder Sansern Kaewkamnerd. De weg sluit aan op de wegen nummer 13 en 14, waardoor reizen naar Vietnam wordt vergemakkelijkt.

– De Asean Fisheries and Aquaculture Conference and Exposition 2016: Asean Seafood for the World wordt in Thailand gehouden. Het kabinet heeft daarvoor een budget van 30,3 miljoen baht uitgetrokken. Exposanten zijn producenten en exporteurs uit de visserij-industrie van over de hele wereld. Een goede gelegenheid voor Thaise bedrijven om te bewijzen, zoals ze zeggen, geen gebruik van kinderarbeid te maken.

– Bij een inval in een hotel in Wat Koh (Sukothai) heeft de politie een vermeende drugsdealer doodgeschoten en twee anderen gearresteerd. Volgens de politie probeerde het slachtoffer een agent met een mes te steken. De agent liep een lichte snijwond aan zijn linkerhand op.

In beslag genomen werden twee miljoen methamphetamine pillen, een mobiele telefoon en twee pickup trucks. De twee aangehouden dealers hebben verklaard dat ze gehuurd waren om de drugs van Tak naar Nakhon Sawan te brengen. Onderweg waren ze in het hotel neergestreken om een uiltje te knappen. Hoe de politie hen op het spoor kwam, wordt me niet duidelijk uit het bericht.

– Phuket dreigt een aanzienlijke inkomstenbron te verliezen nu privé jets langer dan 4,04 meter niet meer mogen overnachten op een terrein van de marine dat aan de luchthaven grenst. Uit een recent veiligheidsonderzoek is gebleken dat die gevaar opleveren voor de toestellen die op de luchthaven taxiën. De enige uitwijkmogelijkheid voor de jets is marineluchtmachtbasis U-tapao in Rayong, waar voldoende ruimte is.

Gedurende het hoogseizoen, dat deze maand is begonnen, landen maandelijks honderd privé jets op Phuket. De elitereizigers blijven meestal vijf dagen en geven per dag 500.000 baht uit. Wanneer de expoitanten van privé jets het gevoel hebben niet meer welkom te zijn op Phuket, moeten ze naar minder populaire bestemmingen uitwijken zoals de Langkawi Archipel in de Andaman zee (Myanmar). De directeur van de luchthaven van Phuket hoopt dat de marine haar besluit herziet en alsnog privé jets toestemming geeft op haar terrein te parkeren.

– Het boek A Kingdom in Crisis: Thailand’s Struggle for Democracy in the Twenty-First Century van de Schotse journalist Andrew McGregor Marshall is verboden. Het mag niet geïmporteerd worden en exemplaren die al in Thailand zijn, worden in beslag genomen en vernietigd. Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang heeft het verbod uitgevaardigd op basis van de Printing Act van 2007. Volgens hem is het beledigend voor de monarchie  en vormt het een bedreiging van de nationale veiligheid, vrede en de publieke moraal.

– Delen van de zuidelijke provincies Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat en Phatthalung lopen nog steeds het risico onder water te lopen als gevolg van een storm boven de Golf van Thailand. In Ban Bang Yot (Surat Thani) kampen bewoners al met overstromingen, waardoor ze geen gewassen kunnen verbouwen en inkomen mislopen.

– 81 studenten van drie beroepsopleidingen zijn op kamp in Chon Buri om te leren dat ze elkaar niet de hersens moeten inslaan of beschieten, want soms ga je daardoor dood. De training wordt gegeven in de Naval Rating School voor onderofficieren van de marine in Sattahip.

Het is allemaal niet mis wat de studenten voor hun kiezen krijgen, want ze moeten om half zes opstaan en gaan om 22 uur naar bed. En het ergste is nog dat mobieltjes alleen in de pauzes tussen de trainingsessies mogen worden gebruikt. De studenten maken ook studietrips naar fabrieken en bezoeken militaire eenheden.

Wat die trainingssessies behelzen, vermeldt het artikel niet. Dus nou weten we nog niet hoe het gaat lukken de attitude van de vechtersbazen en –bazinnetjes [ja,die heb je ook; we discrimineren niet] te veranderen en er enige discipline in te rammen. Gisteren nam de minister van Onderwijs een kijkje in het kamp (foto homepagina).

– De minister van Transport ontkent dat Thailand China’s leningen voor de aanleg van drie dubbelspoorlijnen in natura gaat aflossen met rijst en rubber. De berichtgeving daarover gisteren (ook in Nieuws in Thailand) klopt niet. De lijnen worden voor 100 procent gefinancierd door China of voor 85 procent met de rest door Thailand te fourneren.

– 19 Karen die in Chiang Mai zijn aangehouden omdat ze illegale blokken teakhout in hun bezit hadden, moeten op borgtocht worden vrijgelaten. Die opdracht hebben de autoriteiten in Chiang Mai van de regering gekregen. Leden van de Northern Peasants Federation kregen dit gisteren te horen van minister Panadda Diskul (PM’s Office).

De 19 maken deel uit van een groep van 39 die begin mei werd aangehouden omdat ze het beschermde hout gekapt zouden hebben in het stroomgebied van de Salween. Tijdens de rechtsgang zijn twee Karen overleden en 15 kregen 1 jaar gevangenisstraf. De borgtochtsom is vastgesteld op een bedrag van 100.000 à 150.000 baht. De Karen zeggen het hout te gebruiken voor reparaties aan hun huis.

– Vijftien animatiestudio’s hebben in samenwerking met het Software Industry Promotion Agency een animatiefilm gemaakt van Mahajanaka, een boek geschreven door de koning. De film gaat in diverse bioscopen gratis vertoond worden op 29 november en 6 december, ter gelegenheid van de verjaardag van de vorst op 5 december.

– Het is altijd hetzelfde liedje, ook in Nederland. Wanneer er een probleem is, mag het onderwijs het oplossen. Kinderen kunnen niet zwemmen? Schoolzwemmen. Kinderen gedragen zich niet in het verkeer? Verkeersles. Ouderen geven geen seksuele voorlichting? Seksuele voorlichting als vak.

In Thailand doen ze hetzelfde. ‘Experts’ stellen voor kinderen life skills te onderwijzen ter voorkoming van huiselijk geweld. Dat pleidooi hield Jadet Chaowilai, directeur van de Women en Men Progressive Movement Foundation (WMPMF), gisteren op het seminar Violence, Love and Teens. Het seminar vormde een prelude op de internationale dag voor de Elimination of Violence Against Women and Children op 25 november.

Volgens cijfers van het One Stop Crisis Centre van het ministerie van Volksgezondheid neemt huiselijk geweld toe. In 2007 noteerde het centrum 19.067 gevallen van geweld tegen vrouwen en kinderen; in 2013 31.866.

De WMPMF deed dit jaar onderzoek naar geweld in tienerrelaties in 14 universiteiten in Bangkok en omgeving. Ondervraagd werden 1.204 vrouwelijke studenten. 98,4 zegt met geweld geconfronteerd te zijn geweest als gevolg van een ontrouwe partner. [Dit percentage zegt niets. Typische enquêtefout, wanneer het woord geweld niet nader wordt gedefinieerd.]

Gisteren vond een protestmars plaats tegen huiselijk geweld, maar meer dan een foto en een eenregelig bijschrift besteedt de krant er niet aan.

– De bekende actiemonnik Phra Buddha Isara was gisteren in een productieve bui. Hij heeft de voorzitter van de NLA (noodparlement) voorgesteld een orgaan te vormen dat toeziet op het ethisch gedrag van politici, hij wil dat de verjaringstermijn voor corruptiezaken vervalt en hij stelt voor dat politici die beschuldigd worden van corruptie, geschorst worden.

En – het houdt maar niet op – hij had nog meer noten op zijn zang in een gesprek met de voorzitters van de NRC (raad die hervormingen bedenkt) en CDC (commissie die nieuwe grondwet schrijft). Er moeten drie  nieuwe raden komen: een nationale monetaire raad, agrarische raad en energieraad. Verder leverde hij een lijstje met 90 [!] voorstellen in voor energiehervormingen, hij  riep op tot beëindiging van de staat van beleg, zodat politieke partijen kunnen vergaderen over hun ideeën voor de nieuwe grondwet en hij toonde zich een voorstander van een referendum over die wet, wanneer eenmaal geschreven.

Junta-woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat politieke partijen de junta toestemming kunnen vragen voor brainstormsessies over de gewenste grondwet mits ze geen politieke agenda hebben en de richtlijnen voor de nationale veiligheid niet overtreden.

– Drie gevallen van encroachment (overheidsland kraken) in nationaal park Sirinat en de bergketen Kamale in Phuket gaan door het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) als special case behandeld worden. Wat dat precies betekent, weet ik niet: misschien met voorrang onderzocht of door meer personeel. In het beklaagdenbankje zitten onder anderen een voormalig gouverneur van Phuket en exploitanten van 14 hotels en vakantieparken.

Vice-premier Wissanu Kreangam houdt nog een slag om de arm. Wanneer een zaak niet gecompliceerd is of geen speciale bevoegdheden vereist, kan de zaak onderzocht worden door de Royal Thai Police of de National Anti-Corruption Commission.

– U bent gewaarschuwd. Wanneer u uw kentekennummer wegkrast, krijgt u een boete van 10.000 baht, waarschuwt  het Department of Land Transport naar aanleiding van het toenemend aantal minibusjes met onzichtbaar gemaakt kenteken om een boete wegens het overtreden van de maximumsnelheid te ontlopen.

De busjes zijn uitgerust met RIFD, een systeem dat de verkeersautoriteiten waarschuwt wanneer het busje te hard rijdt, maar blijkbaar gaat die waarschuwing niet vergezeld van het kenteken van het busje [wat ik raar vind]; daarvoor is een foto nodig van een camera langs de weg. Verder wordt het rijgedrag van de snelheidsduivels op de wegen naar Bangkok in de gaten gehouden door een mobiel team van inspecteurs met snelheidsmeters.

– Een islamitische leraar in Beton (Yala) is woensdagavond doodgeschoten en zijn 7 jaar oude zoon is ernstig gewond geraakt. De leraar werd onder vuur genomen toen hij na een bezoek aan de moskee zijn motorfiets bij zijn huis stalde, waar zijn vrouw en hun vier kinderen hem opwachtten. De man werd vanaf de overkant door een groep mannen beschoten. De politie vond negen AK-47 patronen.

– Een oplettende bloglezer wees mij erop dat Bangkok Post niet 40 baht kost, zoals ik gisteren schreef, maar 30 baht. Ik berekende trouwens ook de ritprijs foutief van de motorsai man die de krant voor me had gehaald. Die retourrit kost 30 baht.

Meneer vond de tip van 50 baht (herberekend 40 baht) die ik hem gegeven, te hoog. Hij schreef: ‘Zo krijgen Thaise mensen nou een verkeerd beeld over ferang [zijn spelling] en drijven we zelf de prijzen onnodig op.’ Volgens hem zou de behulpzame motorsai man al met een tip van 10 baht tevreden zijn geweest.

Bij de huidige koers is 10 baht € 0,24. Doet me denken aan Kniertje, die van de gierige reder een pannetje soep krijgt (waarschijnlijk getrokken van viskoppen).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Op de fiets, op de fiets, dan zie je iets

No votes yet.

2 gedachten over “Nieuws uit Thailand – 14 november 2014

 1. Wat een vrolijkmakend nieuws zo vlak voor het weekend.

  Een abt die zijn tempeltje in de etalage zet voor pakweg 48 miljoen euro. Voor vrijwel hetzelfde bedrag gaat men een weg van 114 km aanleggen in Laos. Vast niet door Nederlandse wegenbouwers, anders staat de komma verkeerd.

  Een smokkelaar is aangehouden en zijn bezittingen zijn in beslag genomen. Twee miljoen pillen, 2 pickup trucks en, let op: een mobiele telefoon.

  Tenslotte mogen prive jets langer dan 4,04 meter niet meer overnachten op Phuket. Een van de kleinste prive jets is een Cessna Mustang; met een lengte van 12,37 meter nog ruim boven de ondergrens.
  Welke militaire zot bepaald zo’n maximale lengte?

 2. De toewijzing van public taxi’s op Suvarnabhumi is inderdaad geautomatiseerd. Er was gisteren slechts 1 scherm daadwerkelijk in bedrijf, waardoor er nu nog 2 minuten wachttijd bestaat. Verder is het inderdaad 1 druk op de knop en je kunt instappen zonder verteld te hebben waar je heen wilt. In mijn geval werd de meter niet aangezet, wellicht omdat ik vroeg of het nog steeds 1500B was naar Pattaya. Dat was dan wel incl. tol, een rookpauze en een flesje water. Het geplastificeerde overzicht met de vaste prijzen naar ongeveer elke denkbare locatie hangt nog steeds aan een voorstoel. Bijv. Nonthaburi 20km 400B tot Changmai 700km 7.300B en Narathiwat 1149km 12.000B (€300).
  Ik vind dat nette prijzen. Naar Pattaya is het overigens 115km en geen 145 zoals wordt vermeld. Ik denk dat die afstand nog over Sukhumvit Road is gemeten, in een ver verleden. Benieuwd wat er gebeurt als iemand eens aandringt om de meter aan te zetten. Ik gok op 1100 meter + 50 legale surcharge + 170 tol + 30 filerijden = 1350B.

Reacties zijn gesloten.