Verduistering van negenduizend kilo goud, openstaande rekeningen van 20 miljoen baht voor sieraden en misleiding. De ‘jet-set’ monnik Luang Pu Nen Kham Chattiko kan zijn borst nat maken wanneer hij zich moet verantwoorden, want de beschuldigingen tegen hem nemen maar toe.

Veertig monniken van een klooster in Thawi Watthana hebben aangifte van verduistering tegen Nen Kham gedaan (foto). Hij zou negenduizend kilo goud, dat gedoneerd was, achterover hebben gedrukt.

Ze beschuldigen de monnik ook van misleiding. Hij zou geld hebben ingezameld voor de bouw van een dependance van het Roi Et ziekenhuis voor zieke monniken. Dat is nooit gebouwd.

In de provincie Mae Sot (Tak) doen de Crime Suppression Division van de politie en het Anti-Money Laundering Office onderzoek naar de activiteiten van de monnik in Wat Khanti Barami. De monnik heeft de tempel vaak bezocht en meer dan 100 miljoen baht aan donaties ingezameld om een paviljoen te bouwen, waar de dhamma kan worden beoefend. Het onderzoek is een reactie op de klacht van drie goudhandelaren, die zeggen dat de monnik nooit betaald heeft voor sieraden. Ze moeten nog steeds 20 miljoen baht krijgen.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) probeert erachter te komen of de monnik inderdaad naar de VS is gegaan. Zodra de Sangha commisie heeft besloten dat Nen Kham zijn pij moet inleveren, vraagt de DSI een arrestatiebevel aan. Wanneer het OM besluit hem te gaan vervolgen, kan de DSI aan de VS vragen het visum van de monnik in te trekken. [De krant spreekt niet over uitlevering, dus de monnik zou naar een derde land kunnen vluchten.]

Het Anti-Money Laundering Office blijft spitten in het geldspoor. De monnik zou twee bankrekeningen in de VS hebben en een huis in Californië.

Het Central Institute of Forensic Science gaat een rechtbankbevel vragen voor de afgifte van DNA door de ouders van de monnik. Die hebben dat eerder geweigerd. De halfbroer van de monnik heeft al wel DNA afgestaan. Aan de hand van het DNA hoopt het instituut te kunnen vaststellen of de monnik de vader is van een nu 11-jarige jongen, wiens moeder, toen 14 jaar, hij verkracht zou hebben.

– Nadat legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zich donderdag heeft gedistantieerd van de audioclip op YouTube met een gesprek tussen Thaksin en vice-minister Yutthasak Sasiprasa (Defensie) heeft nu ook opperbevelhebber Tanasak Patimapragorn gezegd er niet van wakker van te liggen.

Thaksin en Yutthasak bespreken in de geluidsopname de mogelijkheid dat hij [Thaksin] met steun van het leger amnestie krijgt en terugkeert naar Thailand. ‘We zijn niet het ministerie van Justitie en we zijn ook niet de politie. Er is geen wet die voorschrijft wat we moeten doen’, zegt Tanasak, wiens naam in het omstreden gesprek valt.

Tanasak neemt de clip niet serieus. ‘Ik ken generaal Yutthasak al behoorlijk lang. Zelfs wanneer wat in de clip werd gezegd tegen mij in persoon zou worden gezegd, of wanneer ik het uit de eerste hand zou horen, zou ik niet boos worden. Het zou me niets kunnen schelen. Ik zou me niet op  mijn werk kunnen concentreren als ik me door kritiek van de wijs liet brengen.’

Een ander onderwerp dat in de controversiële clip ter sprake kwam (en waarover niet eerder werd bericht) is het ambitieuze plan van Thailand en Myanmar om gezamenlijk een diepzeehaven en industrietterein in Dawei in Myanmar aan te leggen. Het gesprek gaat over de mogelijkheid om hun relatie [van Thaksin en Yutthasak] met generaal Min Aung Hlaing, Tanasak’s counterpart in Myanmar, te gebruiken met als doel de Myanmarese leiders te beïnvloeden over het Dawei-project en andere zaken.

Tanasak die Min op 8 juli heeft ontmoet, zegt dat Min er niets over had gezegd. Hij was even vriendelijk als altijd. ‘Ik kan je verzekeren dat hij het begrijpt.’

– De condooms die het ministerie van Volksgezondheid verspreidt, beginnen te knellen. Omdat veel mannen jonger dan 30 jaar langer zijn dan 1.70 meter zijn en 70 kilo wegen, voldoen de huidige condooms met een omtrek van 49 of 52 mm niet meer. Het ministerie gaat daarom grotere met een omtrek van 54 mm kopen.

‘Ze voelen zich ongemakkelijk door die kleine condooms en gebruiken ze uiteindelijk niet meer’, zegt Pornthep Siriwanarangsun, directeur-generaal van het Disease Prevention and Control Department. En dat zou rampzalig zijn gezien het risico dat ze lopen op besmetting met het HIV-virus. Pornthep schat dat tussen 2012 en 2016 43.000 personen besmet kunnen raken. Mensen aanmoedigen een condoom te gebruiken helpt dit aantal terug te brengen. Het ministerie gaat ook risicogroepen stimuleren om hun bloed te laten testen op HIV. Wie geïnfecteerd is, wordt onmiddellijk behandeld om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Elk jaar gaan 230 miljoen condooms over de toonbank, waarvan het ministerie en het National Health Security Office er 40 miljoen verspreiden. Geld voor meer is er niet.

– Nog meer gedoe met monniken. Phra Kru Palad Sitthiwat is ervan beschuldigd dat zijn tempel Wat Pailom in Nakhon Pathom een basis is voor illegale activiteiten. De beschuldiging is afkomstig van de abt van Wat Or Noi, eveneens in Nakhon Pathom.

De beschuldigde monnik weigert commentaar en stapt ook niet naar de rechter. ‘Ik wil niet dat het boeddhisme in een nog negatiever licht wordt gesteld.’  Over de beschuldiging van belastingontduiking bij de import van een luxe auto zegt hij dat hij inderdaad zo’n wagen bezit, maar de zaak al heeft uitgelegd aan de autoriteiten.

Phra Buddha Isara van Wat Or Noi neemt geen woord terug van wat hij heeft gezegd. Niet alleen heeft hij Wat Pailom beschuldigd, maar ook een tempel in de provincie Samut Sakhon. Wat Pailom is verwikkeld in tal van schandalen, zegt hij, variërend van seksueel wangedrag tot drugshandel.

Een monnik in Samut Sakhon verdient fortuinen met zijn toekomstvoorspellingen en koppelpraktijken. Rijke klanten en celebrity’s raadplegen hem graag. Er is ook een monnik die stiekem in een aparte kamer het internet raadpleegt,voordat hij een voorspelling doet. Hij beweert dat hij er naar binnen gaat om zijn mentoren te consulteren, aldus Phra Buddha Isara.

– De rechtbank heeft het bevolen, dus het gaat er toch van komen: openbare hoorzittingen over de watermanagementprojecten, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken en waarvoor de bedrijven al zijn geselecteerd. Vice-minister Plodprasop Suraswadi heeft een panel gevormd dat in de 39 betrokken provincies hoorzittingen organiseert en dat ook 200.000 mensen gaat informeren die gevolgen ondervinden van de projecten. De projecten betreffen waterwerken in het stroomgebied van zeventien rivieren. De hoorzittingen beginnen medio volgende maand en gaan drie maanden door.

– Het geldverslindende en door corruptie geplaagde hypotheeksysteem voor rijst blijft van kracht totdat boeren een ‘adequate income’ hebben. Dit zegt minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) in reactie op zorgen van de voorzitter van de Bank of Thailand over de financiële schade die het land oploopt, wanneer het systeem wordt voortgezet.

‘Het regeringsbeleid is erop gericht voor mensen te zorgen die niet genoeg geld verdienen. We hebben nu een tijdje voor ze gezorgd. Wanneer er een balans is tussen inkomsten en uitgaven, zou het systeem kunnen worden aangepast’, zegt Varathep, die tevens vice-minister van Landbouw is.

– De moeder van een 14-jarig meisje, eigenaresse van een karaokebar in Muang (Phuket), is aangehouden omdat ze haar dochter als prostituee liet werken. Ze liep tegen de lamp in een undercover operatie van de politie.

– Het kabinet ver gadert volgende week in Ayutthaya. Een goede gelegenheid, vinden bewoners, om nog eens aan te dringen op de aanleg van een rivierdijk langs de Chao Praya, Pasak en Lop Buri rivier. In 2011 werd Koh Muang, het hart van de stad, hard getroffen door de overstromingen. Bewoners van zestig wijken in Koh Muang hebben een resolutie opgesteld met het verzoek om snelle actie.

– Dengue fever (knokkelkoorts) rukt op in de provincie Lampang. Sinds vorige maand hebben 1.668 personen de ziekte opgelopen. De autoriteiten verwachten dat de komende weken de situatie nog verergert omdat muggen op veel plaatsen in de provincie in hoogtempo broeden.

– De drie inheemse plantensoorten, die tussen 1998 en 2011 in Nakhon Ratchasima, Tak en Yala zijn gevonden, zijn internationaal erkend. Het gaat om de Nervilia khaoyaica (Nakhon Ratchasima), Lecanorchis betongensis (Yala) en Teucrium scabrum (Tak).

– ’t Is maar dat je het weet: de nieuwe minister van Science and Technology is een voorstander van kernenergie. Hij gaat zich sterk maken voor de bouw van kernenergiecentrales. Dat zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst op het ministerie.

Phiraphan wijst erop dat in Frankrijk dertig centrales staan en ‘ik heb nog nooit gehoord dat ze problemen opleveren’.  Volgens de minister zijn de meeste Thai niet tegen het gebruik van kernenergie, maar sommigen verzetten zich tegen de geplande lokaties. Volgens het Power Development Plan 2010-2030 moet 5 procent van de energie uit kernenergie komen.

Withoon Permponsacharoen, directeur van het Mekong Energy and Ecology Network, is teleurgesteld over de uitspraken van de minister. Veel ontwikkelde landen, zegt hij, zijn al veel verder en richten zich op andere energiebronnen. Pleidooien voor kernenergie noemt hij een verspilling van tijd. ‘De meeste Thai zijn tegen kernenergie.’

– Over vier dagen vindt het jaarlijkse Bangkok Chefs Charity Fundraising Gala Dinner plaats in het Mandarin Oriental hotel. Eregast is prinses Maha Chakri Sirindhorn. Alvorens de gasten aan tafel gaan worden ze getracteerd op champagne en canapés. De maaltijd bestaat uit negen gangen met als toetje een raspberry tart. Als hoofdgerecht wordt carved whole roast fillet of Wagyu beef geserveerd met Cabernet Sauvignon rode wijn en smoked marrow sauce, wild summer chantarelles en palette of fresh market vegetables. Een stoel aan een tafel van 10 kost 12.500 baht. De opbrengst wordt niet vermeld in het artikel, maar dat gaat dan ook over het hoofdgerecht.

Economisch nieuws

– Ondanks de vertraagde wereldeconomie gaat de regering dit jaar geen extra maatregelen nemen om de economie te stimuleren. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft zijn hoop gevestigd op de twee leningen die worden afgesloten: 350 miljard baht voor watermanagementprojecten en 2 biljoen baht voor infrastructurele werken.

Die leningen zijn op de lange termijn een zegen voor de economie, zegt hij. ‘We willen niet de economie stimuleren, zoals in het verleden is gedaan toen de regering veel uitgaf, maar het geen investering was.’

Kittiratt doelt met die opmerking op het zogeheten Thai Khem Khaeng project, een initiatief in 2008 van de vorige (Democratische) regering, dat tot doel had de binnenlandse vraag te stimuleren en Thailand te behoeden voor de wereldwijde economische crisis. Het programma had een budget van 350 miljard baht en bestond uit 40.000 projecten. Meer dan 80 projecten waren elk minder dan 5 miljoen baht waard.

Volgens de minister zal de economische groei dit jaar uitkomen tussen 4,5 en 4,7 procent, een percentage dat overeenkomt met de 4,5 procent geschat door het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën.

De National Economic and Social Development Board houdt het daarentegen op een percentage tussen 4,2 en 4,5 procent, maar meer in de richting van 4,2 procent. De Bank of Thailand maakt haar prognose vrijdag bekend. Eerder schatte de bank 5,1 procent.

In tegenstelling tot de minister zegt Wiboonlasana Ruamraksa, directeur-generaal van het Internal Trade Department, dat zijn afdeling aan een stimuleringsprogramma voor de tweede helft van het jaar werkt. Dat programma sluit aan bij het beleid van de regering om de vraag naar landbouwproducten te stimuleren, zodat het inkomen van boeren stijgt.

Tanit Sorat, secretaris-generaal van de Federation of Thai Industries, vindt een stimuleringspakket noodzakelijk; arme mensen zouden er ook van moeten profiteren. Zonder maatregelen in de tweede helft van het jaar wordt de export verder getroffen [die het al moeilijk heeft vanwege de dure baht] alsmede de binnenlandse consumptie. ‘We komen nu zuurstof tekort en overleven misschien niet tot morgen. Wanneer je vandaag niets doet, is er morgen niets over. […] Ik maak me zorgen. Het is een moeilijk jaar.’

– De Krungthai Bank (KTB) en belangrijkste crediteuren van de noodlijdende Saha Farms Group hebben overeenstemming bereikt over nieuwe leningen, zodat het bedrijf weer vooruit kan. ’s Lands grootste pluimveebedrijf kampt met liquiditeitsproblemen en een hoge schuldenlast, maar volgens KTB president Vorapak Tanyawong is het bedrijf levensvatbaar. Hij verwacht dat de export van diepvrieskippen dit jaar aantrekt.

Saha staat voor 5 miljard baht in het krijt bij KTB. De twee andere grote crediteuren zijn de Thanachart Bank en de Islamic Bank of Thailand. Welk bedrag Saha aan nieuwe leningen krijgt, is nog niet precies bekend. Wel zijn de crediteuren het eens geworden over uitstel van betaling voor zowel de hoofdsom als de rente. Het wachten is nu op een audit rapport van Ernst & Young Thailand.

Saha Farms kwam vorig jaar in zwaar weer als gevolg van de gestegen prijs van kippenvoer en hogere loonkosten. De schuldenlast is ontstaan door financieel mismanagement. De afgelopen jaren is het bedrijf te snel gegroeid. Bovendien liep de export van diepvrieskippen terug.

De Bank of Thailand is bereid naar de schuldenlast te kijken en na te gaan of die het gevolg is van de schommelingen op de wereldmarkt of bedrijfsspecifieke zaken. De bank heeft geen bericht van de commerciële banken ontvangen over de verstrekte leningen aan het bedrijf.

– Office Mate Plc, Thailand’s grootste kantoorboekhandel, hoopt de komende drie jaar haar omzet te verdubbelen naar 20 miljard baht. Eind dit jaar wordt een nieuwe eenheid toegevoegd voor online verkopen, waarvoor een nieuw centraal magazijn wordt gebouwd. Directeur Worawoot Oonjai denkt dat de online verkopen de komende jaren de groeimotor van het bedrijf worden, daar ze inspelen op de digitale levensstijl van mensen.

Office Mate en boekhandel B2S hebben het eerste halfjaar wat minder gepresteerd als gevolg van de economische teruggang. Worawoot zegt dat mensen meer tijd besteden aan de social media en meer op elektronische apparaten lezen. Niettemin heeft het boekenbedrijf volgens Worawoot nog steeds potentie omdat klanten liever boeken kopen in winkels in winkelcentra dan in zelfstandige boekhandels.

Dit jaar gaan vijf nieuwe B2S winkels open, waardoor het totaal eind dit jaar op negentig komt. Office Mate opent drie of vier nieuwe winkels en heeft er dan vijftig.
Moederbedrijf van Office Mate is Central Retail Corporation, dat verder moeder is van Central Department Store, Robinson Department Store, boekhandel B2S, Supersport, Power Buy en Tops Supermarket.

– De direct sales sector groeit dit jaar naar verwachting met 5 procent naar 73,5 miljard baht, de helft minder dan in de afgelopen 10 jaar, aldus de Thai Direct Selling Association (TDSA). Sinds het eerste kwartaal nemen de bestedingen af. Consumenten kopen niet meer zo snel schoonheidsproducten en voedselsupplementen.

De teruggang is merkwaardig omdat direct sales meestal bloeien wanner de economie slecht is. Maar deze keer was het net omgekeerd: consumenten stelden hun uitgaven uit en reageerden ook niet op promotiecampagnes.

Kittawat Rittirawee, president van de TDSA en directeur van Amway (Thailand), verwacht in de tweede helft van het jaar een intensieve concurrentiestrijd met marketingcampagnes om de koopkracht te stimuleren.

Giffarine Skyline Unity Co gaat haar producten gemakkelijker verkrijgbaar maken. Er komen in het land meer leveringen en loyalty programma’s om het aantal klanten te handhaven. In Bangkok wordt minder geëxposeerd, in het land meer. Tevens wordt bespaard op de wijze van inkoop van grondstoffen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website