Nieuws uit Thailand – 13 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
13 februari 2013

Politieagenten gewapend met HK33 geweren hebben posities ingenomen bij het Amerikaanse consulaat in Chiang Mai. Leden van al-Qaeda en Salafisten zouden van plan zijn een aanval op het consulaat uit te voeren. Ze zouden bewapend zijn door drugshandelaren, die niet gelukkig zijn met de rol van de Amerikanen bij de bestrijding van drugshandel in het gebied.

Volgens een bron zouden ze vorig jaar het land zijn binnengeslopen om het terrein te verkennen. Sommigen hebben Thailand al weer verlaten, maar de politie en soldaten in Chiang Mai zijn nog op zoek naar vijftien mannen, die lid zouden zijn van een Salafistische groep.

Gouverneur Thanin Suphasaen van Chiang Mai zegt dat veiligheidsmensen hotels controleren om te zien of er verdachten logeren. Extra bewaking is ingezet op plaatsen waar veel buitenlandse toeristen komen.

De Amerikaanse ambassade in Bangkok geeft geen commentaar; woordvoerder Walter Braunohler zegt alleen dat het consulaat normaal functioneert en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Hij bedankte de Thaise regering voor haar steun en samenwerking.

Naar aanleiding van de dreiging in Chiang Mai is in Phuket de bewaking op het vliegveld en andere plaatsen versterkt. Bewoners en bedrijfsleven is gevraagd extra alert te zijn op verdachte personen en bewegingen.

Overigens begonnen maandag in Chiang Mai gezamenlijke militaire oefeningen van troepen uit de VS, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Thailand. Die duren tot donderdag.

– Thailand heeft weer een record gevestigd: 4.483 personen hebben gisteren op de campus van de Thammasat universiteit 7 minuten de hula hoop rond hun taille laten draaien. De (geslaagde) recordpoging was een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, dat tot doel had mensen te laten bewegen. En dat lukte in ieder geval gisteren gedurende korte tijd (zie video). [Volgens Wikipedia is de hoelahoep in 1948 ontwikkeld door twee Amerikaanse studenten.]

– De politie heeft de afgelopen week een online onderzoek gedaan naar de knellendste verkeersknelpunten in Bangkok. Daar kwam – niet verwonderlijk – een waslijst aan wegen en kruispunten uit. De grootste problemen doen zich voor op de intersections in Asok, Sukhumvit soi 24, Sukhumvit soi 26, Surasak-Sathon, Silom, Narinthon, Kae Rai, Pongpet, Pratunam, Makkasan, Nana, Phloenchit, Chalerm Phao en Pathumwan.

Volgens de respondenten is de congestie te wijten aan het feit dat automobilisten dezelfde weg nemen naar warenhuizen, scholen, regeringsgebouwen en andere plaatsen, waar de parkeerruimte schaars is. De situatie wordt verergerd doordat verkeersdeelnemers de verkeersregels aan hun laars lappen. Ze rijden tegen het verkeer in, negeren parkeerverboden en nemen bochten te krap.

– Tussen 5 en 15 maart zijn in delen van Thailand waarschijnlijk twee kometen te zien, zegt een amateur-astronoom. In die periode bevinden ze zich het dichtst bij de zon. De kometen zijn in juni 2011 en maart 2012 ontdekt. Wie ze wil zien, moet wel de hooglanden intrekken waar de lucht bij zonsondergang het helderst is.

– Thailand is vol vertrouwen de Preah Vihear-zaak voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag in zijn voordeel te kunnen beslechten. Vorige week had minister Phongthep Thepkanchana in Londen overleg met het juridisch team, dat Thailand gaat verdedigen. Het team denkt het gebruik van de omstreden Dangrekkaart, die in 1962 de basis vormde voor de toekenning van de tempel aan Cambodja, te kunnen pareren.

Cambodja stapte vorig jaar naar het Hof met het verzoek de uitspraak van 1962 te ‘herinterpreteren’ met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel dat door beide landen wordt geclaimd. Van 15 tot 19 april geven beide landen een mondelinge toelichting in Den Haag. De uitspraak wordt een halfjaar later verwacht.

– De chauffeur die Somchai Khunploem eind januari naar het ziekenhuis reed en medepassagier Vinai Ponpaiparn zeggen pas op die dag erachter te zijn gekomen dat Somchai, die al bijna zeven jaar op de vlucht was voor een gevangenisstraf van 30 jaar, zich in het land bevond. Dat hebben ze gisteren verklaard tijdens een verhoor bij de Crime Suppression Division.

Somchai bezocht die dag het Samitivej Srinakarin ziekenhuis in Bangkok en werd op de terugweg naar Chon Buri aangehouden. De politie heeft de derde inzittende, een hoofdzuster, nog niet kunnen vinden. Ze woont niet op het adres, waarop ze staat ingeschreven.

Somchai, bijgenaamd de ‘Peetvader van Chon Buri’, is veroordeeld wegens corruptie en moord op een politieke rivaal. Naar verluidt was hij al tijden in het land, hetgeen in het gebied waar hij woonde, alom bekend was. Somchai wordt thans verpleegd in het provinciaal ziekenhuis van Chon Buri.

– Om het tekort aan politieagenten op te heffen, gaat de Royal Thai Police voorstellen de politiedienstplicht in te voeren als deel van de militaire dienstplicht. Jaarlijks heeft de politie 10.000 agenten nodig. De politiedienstplichtigen krijgen evenwel niet dezelfde bevoegdheden als het reguliere personeel, maar ze worden ingezet bij publieke dienstverlening.

Een strategisch plan van 10 jaar geleden gaat uit van een politiekorps van 300.000 man. Als dit aantal wordt aangehouden, komt de politie 90.000 man tekort. Bij de Border Patrol Police begint de vergrijzing een probleem te worden.

Watcharapol Prasanratchakij, adjunct-hoofd van de landelijke politie, denkt niet dat het leger bezwaar zal maken als de politie 10.000 recruten van de jaarlijkse lichting afsnoept. De politierecruten krijgen dezelfde training als de militaire recruten.

– Vrijdag beslist het Internal Security Operations Command of in het Zuiden een avondklok wordt ingesteld. Wanneer daarvan wordt afgezien, zal vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die het voorstelde lanceerde, zich erbij neerleggen.

‘Het gaat niet om gezichtsverlies en ik probeer ook niet koppig te zijn.’ Chalerm zegt dat de politie hem het idee had ingefluisterd naar aanleiding van de moord op twee boeren en vier fruithandelaren. Premier Yingluck woont de vergadering van vrijdag niet bij. Die wil blijkbaar schone handen houden.

De laatste keer dat in het Zuiden een avondklok van kracht was, was in 2006. Oppositieleider Abhisit zegt dat de regering heel wat heeft uit te leggen aan de bevolking in het Zuiden wanneer de avondklok wordt ingesteld. De bevolking moet er dan van overtuigd worden dat de maatregel effectief is. Veel lokale en geestelijke leiders hebben zich er al tegen uitgesproken. De maatregel is ineffectief en veroorzaakt veel overlast.

– Maak onderscheid tussen islamitische scholen en sympathisanten van opstandelingen of degenen die van onrust in het Zuiden worden verdacht, zegt ‘peace academic’ [?] Ahmadsomboon Bualuang naar aanleiding van de sluiting van een islamitische ponoh (religieuze) school door het Anti-Money Laundering Office en het beslag op een stuk land dat door opstandelingen voor trainingsdoeleinden gebruikt zou zijn.

Hij wijst erop dat die scholen op religieuze grond staan, die gedoneerd is door de lokale bevolking met het doel dat de grond wordt gebruikt voor islamitische studies en religieuze activiteiten. Het beslag op die eigendommen zou de weerstand tegen de overheid kunnen aanwakkeren, waardoor nog meer onrust ontstaat, aldus Ahmadsomboon.

– Het luchtruim boven Thailand begint te krap te worden, waarschuwt de Aeronautical Radio of Thailand (luchtverkeersleiding). Het ministerie van Transport gaat daarom de luchtmacht vragen ruimte vrij te maken voor commerciële vluchten.

In de laatste drie maanden van het vorig jaar bedroeg het aantal vluchten per dag 1.735 tegen 1.575 in dezelfde periode een jaar eerder. Gezien de groei van het toerisme en de luchtvaart zal de drukte in het luchtruim alleen maar erger worden, zegt vice-minister Prin Suwannathat (Transport).

Een bron bij het Department of Civil Aviation zegt dat de luchtmacht en marine niet volledig gebruik maken van het aan hen toegewezen luchtruim. Tot nu hebben gesprekken daarover geen resultaat opgeleverd. De dienst hoopt dat nu de minister in actie komt, er schot in de zaak komt.

– Alhoewel de resultaten van een studie naar de effectiviteit van de tablet PC’s in het onderwijs pas volgende maand bekend worden gemaakt, heeft de leider van het onderzoeksteam van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi gisteren tijdens een persconferentie wel al een tipje van de sluier opgelicht.

Mathayom 1 (1ste klas middelbare school) leerlingen zeiden dat de tablets hen helpen online informatie op te zoeken en presentaties voor te bereiden. De tablets zouden vooral creatief denken en teamwerk bevorderen. Ze bevatten echter nog te weinig lesmateriaal. Het onderzoek werd uitgevoerd op vier openbare scholen in Bangkok.

– Politieagenten mogen tijdens het Chinees Nieuwjaar geld aannemen van Chinese ondernemers. Het is deel van een traditie en wordt niet beschouwd als omkoping, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Ze ontvangen dan een zogeheten tae-ear (rode envelop) met geld. Chinezen geven die omdat ze vriendelijk zijn en ze doen het uit vrije wil.

Chalerm reageert daarmee op een video die op internet circuleert. Daarop is te zien dat een Indiase kleermaker geld wordt afgetroggeld door drie politieagenten. Dat mag niet, zegt Chalerm, de agenten gingen in de fout.

– De luchtkwaliteit in de provincie Lampang loopt in hoog tempo terug als gevolg van bosbranden en brandend oogstafval. De concentratie aan stofdeeltjes kleiner dan 10 micron steeg gisteren naar 101 ug/cu m (microgram per kubieke meter). De veiligheidslimiet bedraagt 120 ug/cu m. Het Environmental Office van de provincie maakt zich daarover zorgen.

Politiek nieuws

– Kandidaat Sereepisuth Teemeeyaves voor de post van gouverneur van Bangkok, die volgens de peilingen op 3 maart als derde eindigt, wil het stadsbestuur losweken van politieke invloed. Wanneer hij wint, wil hij ook aandringen op een regeling, die voorschrijft dat leden van politieke partijen niet in aanmerking komen voor een plaats in de gemeenteraad.

Sereepisuth, voormalig hoofd van de landelijke politie, wijst op de ontstaansgeschiedenis van de gouverneurspost. Die werd in 1985 ingesteld met de Bangkok Metropolitan Administration Act. De bedoeling daarvan was het stadsbestuur los te maken van het landelijke bestuur. De eerste gouverneur, die twee termijnen diende, was ook een onafhankelijke kandidaat. Maar sindsdien hebben de politieke partijen het stadsbestuur gedomineerd.

Sereepisuth geeft zichzelf een goede kans omdat hij bekend is. In 1971 verwierf hij de bijnaam ‘Na Kae Hero’ vanwege zijn onderdrukking van de communistische beweging in het district Na Kae (Nakhon Phanom). ‘In tegenstelling tot andere bestuurders ben ik niet bang voor de mafia of politieke macht en ik weet hoe je de misdaad en corruptie moet bestrijden.’

Economisch nieuws

– Het aantal leningen (of het bedrag aan leningen, dat is me niet duidelijk) aan de detailhandel is vorig jaar met 14 procent gestegen en aan grote bedrijven met 11 procent, aldus cijfers van de Bank of Thailand. Bij de grote bedrijven is sprake van een vertraging als gevolg van de zwakke export en een toename in de uitgave van bedrijfsobligaties.

De consumentenleningen gaven een stijging te zien van 22 procent , toe te schrijven aan het eerste-autoprogramma van de regering en de behoefte aan geld vanwege de schade veroorzaakt door de overstromingen. De groei werd ook gestimuleerd vanwege een scherpere concurrentie tussen kredietmaatschappijen. De consumentenleningen vormen 30 procent van alle leningen.

Aan het eind van vorig jaar stond de teller bij de NPL’s (non-performing loans) op 254 miljard baht, 1 procent van alle leningen na aftrek van de waarde van het onderpand en 2 procent voor aftrek.

De bancaire sector scoorde vorig jaar een netto winst van 174 miljard baht, 21 procent meer dan het jaar ervoor. De reductie van de bedrijfsbelasting naar 23 procent is daar mede debet aan, afgezien van gezonde rentes en inkomsten uit tarieven.

De centrale bank concludeert uit een onderzoek dat de banken het eerste kwartaal van dit jaar zullen doorgaan de kredietvoorwaarden voor het MKB (midden- en kleinbedrijf) aan te scherpen door een verhoging van de rente en niet rente-tarieven, reductie van uitstaande kredieten en striktere voorwaarden.

De bank verwacht een gestage groei van consumentenleningen als gevolg van een groter consumentenvertrouwen en een stijging van het gezinsinkomen. Mogelijk zullen sommige banken de voorwaarden voor hypotheken versoepelen, maar de voorwaarden voor algemene consumentenleningen en creditcards worden verscherpt.

– Projectontwikkelaar SC Asset Corporation Plc (eigendom van de Shinawatra clan) gaat dit jaar condo’s in twee nieuwe flatgebouwen proberen te slijten tijdens roadshows in Peking, Moskou en Singapore.

Eén flat is het Centric Ratchadaphisek-Huay Khwang project in Bangkok. Daarvoor zullen voornamelijk Chinezen belangstelling hebben, want die zijn bekend met de Ratchadaphisek-lokatie. Het gebouw met 600 condo’s verrijst op 100 meter afstand van het MRT-station Huay Khwang. De flatjes vanaf 28 vierkante meter kosten 110.000 baht per vierkante meter. Centric Pattaya wordt geïntroduceerd in Moskou en Singapore.

Dit jaar heeft SC Asset 13 nieuwe projecten op het programma staan met een totale waarde van 20 miljard baht. Ze omvatten vrijstaande huizen, rijtjeshuizen en condo’s.  Op het verlanglijstje staan verder de aankoop van grond en de bouw van een kantoorgebouw aan Phahon Yothin Road vlakbij Shinawatra Building 1.

– Het hypotheeksysteem voor tapioca krijgt maar een lauwe ontvangst van boeren. Kopers bieden hogere prijzen omdat de productie is gedaald vanwege de droogte.

Het systeem loopt van oktober 2012 tot maart 2013. Tot nu toe is 2,5 miljoen ton cassavewortels aangeboden. De overheid betaalde aan het begin 2,5 baht per kilo, een bedrag dat elke maand met 5 satang wordt verhoogd tot 2,75 baht in maart.

Voor de oogst had de regering 44 miljard baht gereserveerd, goed voor 27,5 miljoen ton. Vanwege het lage aanbod is de reservering teruggebracht naar 30,48 miljard baht. Gerekend wordt op 10 miljoen ton cassavewortels.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

[youtube]http://youtu.be/YvEk9rc6ICM[/youtube]

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 februari 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Leve de verwarring. Bangkok Post meldt vandaag in Breaking News dat slechts één al-Qaeda lid Thailand zou zijn binnengekomen, maar die zou al naar Maleisië zijn gevlucht, aldus een anonieme bron. Het consulaat in Chiang Mai zou alleen om extra beveiliging van de ambassade in Bangkok hebben gevraagd. Het consulaat zelf heeft geen extra maatregelen genomen.

  De onthulling van de terreurdreiging zou verband kunnen houden met de gezamenlijke militaire oefeningen in Chiang Mai.

  Volgens het hoofd van politieregio 5 in Chiang Mai zijn vijf agenten toegevoegd aan de beveiliging van het consulaat in Chiang Mai. Rond het consulaat patrouilleren agenten in burger.

  Tino Kuis, die in Chiang Mai woont, meldde mij vandaag in een mail dat er veel helicopters overvliegen. Op zoek naar die geheimzinnige al-Qaeda en Salafisten terroristen?

 2. Jacques zegt op

  Dat hula hoopen met z’n allen is toch wel geslaagd. De dikkertjes doen hun best en daar was het allemaal om begonnen. In Nederland wordt bijna ieder jaar het wereldrecord koekhappen verbeterd. Daar worden dikkertjes alleen maar dikker van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website