De controversiële monnik Luang Pu Nen Kham Chattiko heeft dinsdag Frankrijk verlaten. Volgens de website www.alittlebuddha.com zou hij in het gezelschap van drie anderen naar de VS zijn vertrokken.

De abt van de Pothiyanaram tempel, waar Luang Pu verbleef, zou hem gevraagd hebben te vertrekken en naar een huis in Californië te gaan, dat eigendom van Luang Pu is. De website heeft een kopie van de eigendomsakte van het huis gedownload, plus een groot aantal foto’s geplaatst, onder andere van de villa (foto).

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft ontdekt dat de monnik 22 Mercedes-Benz wagens heeft besteld bij een dealer in Ubon Ratchatani. De duurste kost 11 miljoen baht; de overige tussen 1,5 en 7 miljoen baht. Opgeteld gaat het om 95 miljoen baht.

Volgens een anonieme bron, aangeduid als ‘close associate’ van Luang Pu, bezit de monnik al zes luxueuze wagens, waaronder een Mercedes-Benz, Rolls-Royce, BMW en Toyota, die bij elkaar meer dan 50 miljoen baht waard zijn.

Verder is op de social media een foto opgedoken, waarop de slapende monnik naast (vermoedelijk ) een vrouw te zien is. Tarit Pengdith, hoofd van de DSI, zegt dat de foto niet is gemanipuleerd. Maar of de persoon naast de monnik een man of een vrouw is, kan niet worden vastgesteld.

Een team van het Central Institute of Forensic Science heeft gisteren bij een vrouw en haar zoon DNA afgenomen. De 11-jarige jongen zou verwekt zijn door Luang Pu, toen de vrouw 14 jaar was. De ouders van de monnik hebben geweigerd DNA af te staan.

NB Chris de Boer, die vanochtend tv keek, tekent hierbij aan dat volgens de journaals van verschillende tv-zenders de 22 Mercedes-Benz al in 2010 en 2011 werden geleverd. De tv toonde ook een foto van Luang Pu leunend op een wagen, versierd met strik.

Update: In een breaking news-item herhaalt Bangkok Post dat de 22 Mercedes-Benz zijn besteld. Bovendien heeft de DSI vandaag bekend gemaakt dat de monnik ook nog eens 35 voertuigen – sedans en busjes van verschillende merken – heeft gekocht bij verschillende dealers. De DSI zoekt uit aan wie die voertuigen zijn gegeven.

Tarit Pengdith, hoofd van de DSI, maakte verder vandaag bekend dat DNA is verkregen van de halfbroer van de monnik. De ouders hebben geweigerd DNA af te staan. Aan de hand van het DNA kan worden vastgesteld of Luang Pu de vaderis van een nu 11-jarige jongen. Zijn moeder zou hij op bezwangerd hebben, toen ze 14 jaar was.

Ten slotte zal de DSI uitzoeken of Luang Pu kan worden uitgewezen door de VS.

– Een sub-commissie van de National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar G-to-G rijstverkopen (government to government), is op verdachte bankcheques gestuit. Sommige van de 1.460 cashier’s cheques die onderzocht worden, betreffen betalingen van minder dan 100.000 baht.

En daar zit een luchtje aan, want zegt commissielid Vicha Mahakhun: ‘Denk je dat een G-to-G contract uit een transactie van 80.000 baht bestaat?’ De commissie heeft de banken, die de cheques hebben verstrekt, om nadere informatie gevraagd. Sommige banken hebben volgens Vicha ‘a little push’ nodig om die te verstrekken.

Volgens minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (Handel) hebben andere regeringen in totaal voor 10 miljoen ton rijst bestellingen geplaatst. Met Indonesië, Maleisië en China zijn Memorandums of Understanding afgesloten. Binnenkort krijgen deze landen bezoek van de minister en zijn staatssecretaris (vice-minister) om de verkoop af te handelen.

– Zoon Panthongtae van oud-premier Thaksin heeft het bevestigd, dus moet het wel waar zijn. De ene stem op de audioclip met een gesprek tussen twee mannen, die is gepost op YouTube, is die van zijn vader. Maar de clip bevat niet het gehele gesprek, schrijft hij op zijn Facebook pagina. Toen Thaksin en vermoedelijk de huidige vice-minister van Defensie met elkaar spraken, moest de vice-minister, Yuthasak Sasiprasa, nog benoemd worden.

De clip heeft opzien gebaard omdat gesproken wordt over Thaksin’s terugkeer naar Thailand met hulp van de legerleiding. Die zou het kabinet moeten vragen Thaksin bij kabinetsbesluit amnestie te verlenen. Thaksin werd in 2008 bij verstek tot een gevangenistraf van 2 jaar veroordeeld wegens machtsmisbruik.

Panthongtae zegt zijn vader gebeld te hebben over de clip. Die heeft sommige opmerkingen bevestigd. Panthongtae reist vandaag naar Beijing om zijn vader te ontmoeten. Hij neemt de clip mee en zal hem voor Thaksin afspelen.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft dinsdag het legerpersoneel gezegd dat de clip niets te maken heeft met het leger; alleen valt zijn naam tijdens het gesprek. Payuth zei geen idee te hebben of de clip authentiek is. Volgens Prayuth heeft Yuthasak ontkend dat hij de man in de audioclip is.

Een anonieme bron zegt dat legeropperbevelhebber Thanasak Patimapragorn de commandanten van de drie legeronderdelen gebeld heeft en hun op het hart heeft gebonden rustig te blijven en hun werk te doen. Thanasak zou gezegd hebben dat de clip ‘een externe factor’ is, die geen gevolgen dient te hebben voor de strijdkrachten.

– Drie werknemers van Canon Hi-Tech zijn om het leven gekomen en vier werknemers plus de chauffeur zijn gewond geraakt toen het minibusje waarin ze zaten over de kop sloeg. Volgens getuigen probeerde de chauffeur met grote snelheid een ander voertuig in te halen. De chauffeur moest op zijn rem gaan staan, toen hij van rijstrook wisselde en een pickup truck voor hem bleek te rijden. Het busje slipte, raakte een boom op de middenberm en sloeg over de kop.

– Academici van de Thammasat universiteit hebben de regering geadviseerd ter wille van de politieke stabiliteit een referendum te houden alvorens de grondwet te wijzigen. Het advies is gegeven als reactie op het verzoek van de regering aan drie universiteiten om commentaar te leveren op een uitspraak van het Constitutionele Hof in juli.

Het Hof legde toen de parlementaire behandeling van een wijzigingsvoorstel stil. Dat voorstel behelsde het vormen van een burgerassemblee die tot taak zou krijgen de gehele grondwet van 2007 te herzien. Het Hof adviseerde eerst een referendum te houden, een standpunt dat door de Thammasatmensen is overgenomen.

Volgens hen heeft het Hof destijds een aanbeveling gedaan en niet een juridisch bindend bevel gegeven. Niettemin vinden ze het verstandig eerst de bevolking de vraag voor te leggen of wijziging van de grondwet gewenst is. Wanneer dat niet gebeurt, zou dit tot een nieuwe ronde van politieke conflicten kunnen leiden.

Over de vraag van de regering of de grondwet in zijn geheel dient te worden herschreven, waren de Thammasat academici verdeeld.

– De nieuwe minister van Natural Resources and Environment gaat een panel van 15 personen vormen dat tot taak krijgt het zich al jaren voorslepend probleem van illegaal gebruik van bossen op te lossen. Daarbij gaat het om illegaal aangelegde vakantieparken en illegaal gebouwde vakantiehuizen. Het panel gaat zich in de lopende zaken verdiepen en zal ze voor verder onderzoek aan de politie overdragen.

De minister ontkent dat vorming van het panel een vertragingstaktiek is. Integendeel, zegt hij, het helpt de autoriteiten om zorgvuldige onderzoeken naar het probleem te doen. Wanneer het panel wordt gevormd, is nog niet bekend.

De minister is van plan alle nationale parken en bossen, waar sprake is van illegale bebouwing, te bezoeken, waaronder Thap Lan National Park in Prachin Buri, dat berucht is vanwege de vele vakantieparken.

Damrong Pidech, voormalig hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, die een strenge aanpak voorstond, vindt een panel overbodig. De meest praktische oplossing is wanneer de hoofden van de nationale parken juridische actie ondernemen, zegt hij.

– Gedurende de Ramadan, die gisteren is begonnen, worden geen troepen teruggetrokken uit het Zuiden. Terugtrekking is een van de condities van de BRN, de verzetsgroep waarmee Thailand vredesgesprekken houdt, om te proberen het geweld tijdens de vastenmaand te beperken. Maar Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider bij de gesprekken, zei gisteren dat daarvan geen sprake kan zijn.

Wel kan op sommige plaatsen legerpersoneel worden vervangen door vrijwilligers en politie en in sommige gebieden zullen minder huiszoekingen plaatsvinden. ‘Maar dat [eerste] is geen troepenterugtrekking’, zegt Paradorn.

Gisteren was het een rustige dag in het Zuiden, want er werd geen enkel incident gemeld, maar de autoriteiten durven nog niet de conclusie te trekken dat het staakt-het-vuren werkt.

– Indonesië is bereid Thailand’s pogingen om een eind te maken aan het geweld in het Zuiden, te ondersteunen, wanneer Thailand daar om vraagt. Dit zei minister Marty Natalegawa (Buitenlandse Zaken) gisteren toen hij te gast was van de Foreign Correspondents’ Club in Bangkok. ‘Onze positie is duidelijk. We zijn bereid de lessen te delen die we zelf hebben geleerd.’

In 2005 tekenden de Indonesische regering en de Free Aceh beweging na 29 jaar van conflicten een vredesovereenkomst. De regering verleende amnestie aan de rebellen en politieke gevangenen en breidde Atjeh’s autonomie uit.

Thailand praat sinds februari met verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional (BRN), maar tot vermindering van het geweld heeft dat niet geleid.

– De voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative en zes anderen worden ervan verdacht sinds 2007 12 miljard baht achterover te hebben gedrukt. Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) maakte dit gisteren bekend nadat diverse invallen waren gedaan om bewijsmateriaal te zoeken. De voorzitter wordt vandaag aan de tand gevoeld.

De zaak is aan het rollen gebracht door een voormalig adviseur en honderd leden, die argwaan hadden gekregen over geldopnames. Amlo legde vorige maand al beslag op 300 percelen (waarde meer dan 1 miljard baht), tien voertuigen en elf bankrekeningen.

– Een Russische man van 51 is in Bangkok aangehouden op verdenking van het vervalsen van in Europa gestolen creditcards om daarmee in Bangkok geld op te nemen. In zijn hotelkamer vond de politie 129 creditcards, een skimmer en een notebook. De verdachte was zaterdag gearriveerd en had al zesmaal geld opgenomen, maar bij zijn arrestatie had hij slechts 500 baht bij zich. De politie vermoedt dat hij het geld heeft doorgesluisd naar medeplichtigen.

– Het Royal Irrigation Department heeft voorgesteld Thailand’s langste stuwdam, de Khun Dan Prakarnchon in Nakhon Nayok (2.594 meter), tot een belangrijke toeristische eco-attractie te ontwikkelen. Dat initiatief kreeg gisteren de goedkeuring van premier Yingluck die de dam in het gezelschap van drie kabinetsleden bezocht. Het plan omvat verbetering van de omgeving, meer activiteiten op het water, restaurants en recreatieve plaatsen. Uitvoering van het plan kost 1,042 miljard baht.

– Een man (24) en zijn 14-jarig liefje zijn door de jaloerse vriend van het meisje doodgestoken. Hun lichamen werden dinsdag in (bij?) een school in Sawi (Chumphon) gevonden. De verdachte is op de vlucht.

– Een 67-jarige Britse pedofiel, die in Cambodja bij verstek tot 10 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, wordt uitgewezen naar Cambodja. Het gerechthof verwierp gisteren zijn beroep tegen het uitwijzingsbevel van de rechtbank. De man werd in 2010 in Bangkok aangehouden.

– Het bericht in Sunday Times dat oud-premier Thaksin van plan is een aandeel te verwerven in het Indonesische kolenmijnbedrijf Bumi, is onjuist, zegt Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin.

Financieel-economisch nieuws

– De nieuwe schijven van de inkomstenbelasting zullen waarschijnlijk niet dit belastingjaar van kracht worden. De Raad van State buigt zich nu over het voorstel om het aantal schijven van 5 naar 8 uit te breiden en het tarief voor de hoogste schijf te verlagen van 37 naar 35 procent.

Wanneer de Raad van State akkoord gaat, moet het parlement zich er nog in drie ‘readings’ over buigen, maar dat proces kan versneld worden door alle drie termijnen tegelijkertijd af te werken.

Doel van de operatie is de last van belastingbetalers te verlichten, met name van de middeninkomens, en de binnenlandse consumptie, die enigszins achterblijft, te stimuleren.

De Belastingdienst schat dat de belastingopbrengst in het fiscale jaar 2013 (dat op 30 september eindigt) iets boven de target van 1,77 biljoen baht uitkomt. De eerste zeven maanden (oktober tot april) incasseerde de fiscus 821 miljard baht, 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 5,4 procent meer dan gepland.

Een werknemer van een mediabedrijf zou het betreuren als de nieuwe schijven een jaar later worden ingevoerd, omdat ze haar belastingafdrachten al had gepland op basis van de nieuwe tarieven. Nu moet ze de broekriem aanhalen en meer sparen in het equity and retirement mutual fund dan eerder begroot.

– De Tanachart Bank (TBank) komt niet in de problemen door de krappe kasvoorraad van de Saha Farms Group. Het percentage NPL’s (non-performing loans) gaat daardoor niet omhoog, omdat de bank al geld heeft gereserveerd om het verlies op Saha’s leningen op te vangen. De bank heeft dit de Stock Exchange of Thailand laten weten.

TBank is een van de drie crediteuren van Saha Farms. De andere twee zijn de Krunthai Bank (KTB) en de Siam Commercial Bank. KTB is de grootste crediteur met 5 miljard baht, T Bank volgt met 1 tot 2 miljard baht.

Saha Farms, met een aandeel van 20 procent in ’s lands pluimveemarkt, verkeert in liquiditeits moeilijkheden als gevolg van verliezen die vorig jaar werden geleden door de stijgende kosten van diervoeder, stijgende arbeidskosten en de koersstijging van de baht.

Vrijdag werd het bedrijf geconfronteerd met protesterende werknemers, voornamelijk uit Myanmar, omdat ze hun salaris niet hadden ontvangen. De voorzitter van het bedrijf heeft eerder verklaard dat het bedrijf bezig is activa te verkopen om zijn financiële positie te verbeteren.

– Over 5 jaar heeft Thailand nauwelijks nog rijstpelmolens, die in Thaise handen zijn. Als gevolg van stijgende loon- en energiekosten zullen de kleintjes (het exacte aantal is niet bekend) die minder dan 50 ton per dag pellen, het loodje hebben gelegd. Ze kunnen alleen overleven door de vorming van joint ventures.

Dit zegt Manat Kitprasert, president van de Thai Rice Mills Association. Om concurrerend te blijven zullen ze niet alleen de krachten moeten bundelen, maar zich ook meer moeten richten op premie-rijst om de waarde te vermeerderen en ze moeten meer investeren in de ontwikkeling van de productie en verpakking.

Thailand telt thans 2.400 rijstpelmolens. De Thaise rijstexport is grotendeels in handen van internationale handelaren.

– De vertraging van de economie is voor het Monetary Policy Committee geen reden om de policy rate te verlagen, denkt Usara Wilaipich, econoom bij de Standard Chartered Bank (Thailand). Voor de MPC staat financiële stabiliteit voorop bij haar besluitvorming. Hij zei dit dinsdag, een dag voor de maandelijkse vergadering van de MPC.

De huidige rente is volgens Usara niet te hoog en de centrale bank verwacht dat die het gehele jaar op hetzelfde niveau blijft. Usara zegt dat de stijgende huishoudschulden en de lage-renteleningen van commerciële banken de MPC dwingen om de policy rate op hetzelfde niveau te houden. Andere overwegingen zijn de vertraagde Chinese economie en het trage herstel in de eurozone en de VS.

In mei verlaagde de MPC de policy rate (waarvan de banken hun rentetarieven afleiden) met een kwartprocent punt.

– De omzet van PTG Energy Plc, Thailand’s zesde benzinemaatschappij, is het eerste halfjaar met 33 procent op jaarbasis gestegen naar 26 miljard baht. In volume gerekend werd eveneens 33 procent meer verkocht; in totaal werd 800 miljoen liter getankt.

PTG opende 68 nieuwe benzinestations, waarmee het nu over 647 verkooppunten beschikt. Dit jaar moeten er 160 bijkomen, 30 meer dan de eerdere target. Die is verhoogd omdat de vraag naar brandstof stijgt. De maatschappij verwacht 80 tankwagens toe te voegen aan het wagenpark van 103 wagens. Ze is ook van plan de benzinestations uit te breiden met minimarts en koffieshops.

– BTS station Bang Son is klaar. Het bevindt zich op de Krung Thep-Nonthaburi Road. Passagiers kunnen er t.z.t. overstappen op het spoorwegstation Bang Son en de BTS Red Line. Het bericht vermeldt niet wanneer het nieuwe station, onderdeel van de Purple Line, in gebruik wordt genomen.

– Thailand’s economie zal vermoedelijk in het tweede kwartaal een laag groeicijfer te zien geven als gevolg van de trage particuliere investeringen en de inkrimpende huishoudconsumptie, industriële bestedingen en agrarische productie. Deze voorspelling wordt gedaan in een rapport van de National Social and Development Board dat dinsdag aan het kabinet is aangeboden.

De huishoudbestedingen bleven in april en mei steken op 0,8 procent vergeleken met 3,9 procent in het eerste kwartaal. Cijfers van de eerste twee maanden van vorig jaar zijn niet beschikbaar en van juni zijn niet nog vrijgegeven.

Particuliere investeringen namen in april en mei af met 2,1 procent (Q1 2013 plus 11,1 pct) en de gemiddelde industriële bestedingen bedroegen 63 procent (Q1 67,1 pct). De enige sector die veelbelovende cijfers liet zien, was het toerisme met een groei van 19,4 procent oftewel 3,9 miljoen bezoekers.

Volgens een regeringswoordvoerder maakt premier Yingluck zich zorgen over de malaise. Ze heeft de betrokken regeringsdiensten opgedragen vrijdag een workshop te houden om de economische trends te evalueren en maatregelen uit te werken ter stimulering van de economie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 juli 2013”

 1. TAK zegt op

  Toerisme is gestegen 19,4 % in aantal arrivals. Dat zegt dus niets over hoe lang ze blijven en hoeveel ze besteden. Veel Europeanen die van oudsher naar Phuket kwamen blijven weg om diverse redenen. In plaats daarvan Chinezen, Russen, Indiers en Arabieren. Chinezen blijven kort en besteden weinig. Russen, Indiers en Arabieren blijven iets langer maar besteden nauwelijks in bars en restaurants. De enige die van deze toeristen profiteert is de Family Mart, Big C en Lotus.

 2. Daniel zegt op

  Als Thaise monniken een leven in armoede leiden op basis van wat ik hier lees word ik ook een van hen. Ik schaf mij ook een oranje pij aan.
  En de gewone arme boedhhist maar geven. Ik ben van plan niet één satang nog te spenderen. Corruptie is van ALLE standen.

 3. TAK zegt op

  Er is net bekend geworden in BKK post dat naast de 22 Mercedessen de Jet Set Monnik ook nog 35 andere autos in bestelling had. Misschien voor alle vaste bloggers op Thailandblog een auto ?? Wat moet deze megalomane monnik met al die autos.
  Dat huis in VS viel een beetje tegen maar ruim 200.000 USA dollar. Er stond wel weer een hele vette Mercedes en een aantal andere autos.

  Mischien moet de monnik naar Nederland worden uitgeleverd omdat het huidige cabinet
  wil dat mensen hun geld laten rollen in plaats van oppottten :-))

 4. willem zegt op

  Leuk stukje omtrent onze Thaise monniken. Persoonlijk heb ik altijd met enig wantrouwen de bekende rituelen met mijn vriendin in de tempel aanschouwd! ‘s Morgens om 6 uur koken voor de monniken, en als ik om een gekookt eitje vroeg, mocht het niet. Nee; voor de monniken en zie hier het resultaat. Mercedessen en een hoop geld in de pocket. Ik denk dat dit verhaal nog wel een staartje zal krijgen. En die arme “Isaaners” maar elke dag koken voor de monnik! Mijn “roeping” lokt !
  Gr;Willem Schevenin…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website