Een nieuw geformeerde groep van academici neemt geen blad voor de mond en noemt het voorstel van actieleider Suthep Thaugsuban (foto homepagina) voor de vorming van een Volksraad ‘puur fascisme’.

De groep, die zich Assembly of the Defence of Democracy (AFDD) noemt, roept alle partijen op om hun politieke wensen via verkiezingen kenbaar te maken. In tegenstelling tot de Council of University Presidents of Thailand is de AFDD tegen de vorming van een interim-regering. Dat is ondemocratisch en in strijd met de grondwet.

Kasian Tejapira, docent geschiedenis aan de Thammasat universiteit, zegt dat elke democratische natie democratische middelen moet gebruiken om corruptie in te perken. Sutheps voorstel komt erop neer dat de elite en het leger de macht krijgen. ‘Dat opent de weg naar bloedvergieten en geweld.’

Worachet Pakeerut (foto), docent recht aan dezelfde universiteit, vindt het belachelijk om degenen die gestemd hebben op door Thaksin gesteunde partijen een pion te noemen, wiens stem gekocht is. ‘De mensen hebben herhaaldelijk op die partijen gestemd. De continue vastbeslotenheid van de kiezers kan niet worden afgedaan als het resultaat van het kopen van stemmen’, zegt hij. Worachet beschouwt de poging van Suthep om een Volksraad te vormen, zonder de grondwet te wijzigen, neerkomen op een coup.

Thanet Abhornsuvan (Asean Programma, Thammasat universiteit) trekt zelfs een vergelijking met het fascistisch corporatisme ten tijde van dictator Benito Mussolini.

– Boeren die hun rijst aan de overheid verkocht hebben, zullen nog langer op hun geld moeten wachten nu de regering demissionair is. Sinds het begin van het nieuwe rijstseizoen op 1 oktober hebben ze nog geen cent gezien of een deel van het bedrag ontvangen, omdat de Bank for Agriculture and Africultural Cooperatives (BAAC) daarvoor geen gelden heeft.

De Bank, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, wacht op twee geldbronnen:  verkopen door het ministerie van Handel van rijst die de afgelopen twee seizoenen is gekocht, en een garantie van het ministerie van Financiën op een lening. De bank wacht ook op toestemming van het National Rice Policy Committee om de limiet van 500 miljard baht te verhogen. Die is al overschreden met 180 miljard baht.

De noodmaatregel om door de uitgifte van obligaties inkomsten te genereren, heeft weinig zoden aan de dijk gezet. Van de 75 miljard baht aan obligaties is 37 miljard baht opgehaald, omdat investeerders niet staan te trappelen om hun dure geld aan het kostbare (door corruptie geplaagde) systeem te spenderen en vanwege politieke onzekerheid.

De BAAC laat weten de boeren niet langer uit de eigen liquiditeit te kunnen betalen. Wanneer de bank dat zou doen, komt de toekomst van de bank in gevaar, aldus een bron bij de bank. Tot afgelopen donderdag hebben boeren 6,16 miljoen ton paddy aangeboden.

De regering heeft de garantieprijs voor witte rijst vastgesteld op 15.000 baht per ton en voor Hom Mali (jasmijnrijst) op 20.000 baht, prijzen die circa 40 procent boven de marktprijzen liggen. Per boer mag voor 350.000 baht worden ingeleverd. De tweede oogst begint op 1 maart. Dan vangen de boeren 13.000 baht voor een ton witte rijst en bedraagt het maximum 300.000 baht. Of het hypotheeksysteem dan in werking blijft, zal van de nieuwe regering afhangen.

– Nog meer rijst. Boeren dreigen in 26 provincies wegen te gaan blokkeren als de regering niet snel met geld over de brug komt. Prasit Boonchoey, president van de Thai Rice Farmers Association, zegt dat de meeste boeren sinds oktober niet betaald zijn voor hun ingeleverde paddy. De boeren hebben het geld hard nodig voor de tweede oogst.

– De voor 2 februari geplande verkiezingen gaan 3,8 miljard baht kosten, 400 miljoen baht meer dan de vorige omdat er meer stemgerechtigde kiezers zijn, heeft de Kiesraad berekend. Het is nog onduidelijk of de verkiezingen doorgaan gezien de impasse tussen het demissionaire kabinet en de anti-regeringsbeweging.

Kandidaten dienen zich tussen 23 en 27 december (districtskandidaten) te registreren en tussen 28 december en 1 januari (landelijke kieslijst). De voorverkiezingen vinden op 26 januari plaats.

Regeringspartij Pheu Thai zal vermoedelijk Yingluck weer lijsttrekker maken, hetgeen betekent dat ze ook de PT-kandidaat voor het premierschap is. Enkele politici, die 5 jaar geleden een politieke ban kregen opgelegd toen de voorganger van Pheu Thai werd ontbonden, maken naar verwachting hun rentree in het parlement. Yingluck heeft nog niet beslist of ze zich wil kandideren. Volgende week maakt Pheu Thai haar kieslijst bekend.

Oppositiepartij Democraten heeft nog niet aangekondigd of ze meedoet aan de verkiezingen. Zondag namen alle 153 parlementsleden van de Democraten en masse ontslag. De krant besteedt geen woord aan de andere (kleinere) partijen.

– Tijdens de bezetting van het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg zijn vier kantoren van de politie geplunderd. Het gaat om het Immigration Bureau, het kantoor van de Inspector-General, het kantoor van de Technology Crime Suppression Division en het kantoor van de Internal Audit. Uit die kantoren werden waardvolle spullen gestolen, zoals computerapparatuur. Het complex werd op 27 november deels bezet en maandag verlaten, toen de demonstranten naar het Government House marcheerden.

Bij het ministerie van Financiën, dat [nog steeds?] bezet is door de demonstranten, zijn busjes en politievoertuigen open gebroken en beschadigd.

Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), dat verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie in Bangkok, is op zoek naar de daders en zal hen laten vervolgen.

– De gemeente Bangkok heeft met 400 personeelsleden en 50 soldaten het regeringscomplex en de straten waarover maandag werd gemarcheerd, schoongemaakt. Er is 20 ton aan afval opgehaald. Nog eens 30 gemeentewerkers zijn naar het ministerie van Financiën gestuurd om daar de boel te reinigen.

– Sinds het begin van de politieke onrust eind vorige maand zijn 290 personen gewond geraakt, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan zijn 89 opgenomen in het ziekenhuis. De meesten zijn inmiddels ontslagen. In 11 ziekenhuizen liggen nog 15 gewonden, maar niemand is in levensgevaar. Het aantal doden bedraagt 5. Op maandag tijdens de marsen naar het Government House is niemand gewond geraakt.

– Behalve de VS en Engeland heeft nu ook Duitsland zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Thailand. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vreest voor een mogelijke escalatie van het protest. Hij heeft een beroep op alle partijen gedaan om zich in te houden en geduld te oefenen, zodat een onbeheersbare situatie wordt voorkomen. Westerwelle pleit voor onderhandelingen.

– De Stop Global Warming Association wil dat het watermanagement programma van 350 miljard baht wordt uitgesteld, nu het Huis van Afgevaardigden is ontbonden. President Srisuwan Janya is het niet eens met Supoj Tovichakchaikul, secretaris-generaal van het Office of the National Policy on Water and Flood Management, die maandag zei dat het programma kan doorgaan. Volgens Supoj zouden de contracten in februari getekend kunnen worden.

De vereniging wijst er ook op dat de hoorzittingen, die zijn gehouden, niet aan de daarvoor geldende eisen voldeden. Tegenstanders van projecten werden vaak niet toegelaten, registratie was ingewikkeld, insprekers kregen te weinig spreektijd en betrokkenen werden te laat of onvolledig tevoren geïnformeerd. (Zie verder Economisch nieuws)

– Thirayuth Boonmee, ‘social critic’en ‘prominent academic’, aldus de krant, steunt de ‘whistle revolution’. Dit zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de Thai Journalists Association. Maar de demonstranten moeten wel invloedrijke institutionele krachten achter zich krijgen om een echte verandering tot stand te brengen.

En verder vind ik het wel best wat die meneer te berde bracht. Wie geïnteresseerd is, verwijs ik naar de website van de krant. De titel van het artikel luidt: Thirayuth gets behind whistle blowers, hopes for democracy.

– Een man in Klong Toey (Bangkok) heeft zijn echtgenote en zijn 2-jarige dochter doodgeschoten, zijn 15-jarige zoon levensgevaarlijk gewond en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Het echtpaar verkocht catfish. Naar verluidt was de man gokverslaafd en had hij een schuld van meer dan een miljoen baht.

– Een koffer die was achtergelaten op een bagagecaroussel van Suvarnabhumi, wekte de achterdocht van de douane en terecht, want er zaten zestig zeldzame schildpadden in. De douane wist ook de eigenaar te arresteren aan de hand van het kofferlabel, waarop zijn naam stond. De schildpadden en de verdachte kwamen uit Madagaskar.

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok loopt elke dag 600.000 baht aan inkomsten mis door de protesten. Normaal incasseert de BMTA dagelijks 10 miljoen baht, nu 9,4 miljoen baht. 28 busroutes moesten omgeleid worden om de protestlocaties te omzeilen. Een extra handicap vormen geparkeerd staande auto’s van demonstranten op sommige wegen, zoals de Phahon Yothinweg. Het aantal telefoontjes naar de hotline is met 40 procent omhoog geschoten. De meeste bellers wilden weten welke routes geblokkeerd waren.

Economisch nieuws

– ‘Dit is slechts een korte-termijn oplossing, want conflicten kunnen elk ogenblik de kop opsteken’, zegt Issara Vongkusolkij, de nieuw benoemde voorzitter van de Board of Trade en voorzitter van de Thai Chamber of Commerce. Maandag [?] zat hij een vergadering voor van zeven particuliere bedrijfsorganisaties.

De zeven zijn het erover eens dat ontbinding van het Huis van Afgevaardigden de beste manier is om de crisis te beteugelen en geweld te voorkomen, maar genoeg is dat niet. Het conflict gaat niet alleen over politieke verschillen, maar is in alle lagen van de samenleving geworteld. Om het vertrouwen van de bevolking en buitenlandse investeerders op de lange termijn te herstellen is hervorming nodig op het gebied van politiek, samenleving en economie.

De bedrijven hebben aangeboden een speciale commissie te vormen, die tot taak krijgt lange-termijn oplossingen voor Thailand te bedenken. Ze willen politici van de grote partijen uitnodigen om in die commissie zitting te nemen, alsmede vertegenwoordigers van alle sectoren.

– De waterwerken, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken, lopen geen vertraging op, nu het Huis van Afgevaardigden is ontbonden en de regering demissionair is, zegt secretaris-generaal Supoj Tovichakchaikul van het Office of the National Policy on Water and Flood Management.

In februari kunnen de contracten worden getekend, wanneer de nieuwe regering is aangetreden. Het enige wat nog resteert, is de hoorzitting in Bangkok. Die was gepland voor 6 december, maar kon vanwege de demonstraties niet doorgaan. Supoj verwacht dat de politieke demonstraties volgende week zijn afgelopen, zodat kort daarna de hoorzitting kan worden gehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 december 2013”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  De rijstboeren moeten op hun centen wachten. Eergisteren naar het gemeentehuis geweest om te vragen wanneer ik mijn 60.000 baht terug krijg vanwege de aankoop van een nieuwe auto precies 1 jaar geleden. Dit zou naar verluidt 5 januari worden. Maar gezien de situatie betwijfel ik dit. Eet er gelukkig geen boterham minder om, en ook kan ik mijn biertjes nog kopen. Heb wel medelijden met de arme boertjes hier uit de buurt die kunnen wachten tot ze een ons wegen.

 2. Jan van Velthoven zegt op

  Het is niet onterecht om, ondanks zijn volksgerichte sociale hervormingen (ziekenfonds, minimumloon, studiebeurzen) Thaksin de maat te nemen inzake zijn dictatoriale trekken. Evenmin is het onterecht om Suthep (en zijn medestanders), met zijn claim de volkswil te belichamen, zijn voorgenomen instelling van een totalitaire raad en het negeren van de uitkomst van democratische verkiezingen, de maat te nemen inzake zijn fascistische trekken. Je kunt de benaming ‘fascisme’ een vorm van doordraven of zelfs schelden noemen ( zoals in de naoorlogse politieke discussies in Nederland vaak gebeurde), maar ook een aanzet tot een analyse die tot nadenken stemt. Er zijn teveel voorbeelden in Europa en Zuid-Amerika waarbij het ‘tijdelijk’ bevriezen van de democratie (met al haar gebreken) uitmondde in totalitaire regimes die wel degelijk binnen het containerbegrip fascisme passen (onder andere doordat men zich altijd cynisch op het belang en de wil van het volk beroept). Bij een dergelijke tirannie verbleken de dictatoriale trekjes van Thaksin tot een karikatuur van Bromsnor. “Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”, schreef Van Randwijk.

 3. Eugenio zegt op

  “Vlucht voor de tijger en ontmoet de krokodil” is een Thais gezegde.
  Op Suthep zitten de meeste Thai dus ook niet echt te wachten.
  In Thailand is natuurlijk geen sprake van een echte democratie. Het is een land waar de scheiding der drie machten (parlement, regering en rechterlijke macht), ofwel de Trias Politica niet bestaat en waar je door geld en het afhankelijk maken van anderen, iedereen voor je kunt laten rennen. Tegenstanders kun je ruïneren, in de gevangenis laten zetten of soms zelfs laten verdwijnen.

  Een echte democratie neemt de scheiding der machten serieus.
  Thaise academici zouden dit natuurlijk moeten weten. Als ze echter alleen in Thailand op school zijn geweest, dan zijn ze geëxcuseerd. Deze “intellectuelen” leggen hun meetlat gelijk met landen als bijvoorbeeld Zimbabwe, Wit Rusland, Oekraïne, Zuid-Afrika en Venezuela. Allemaal landen waar je als volk de macht niet zo maar weer terug haalt. Waar rijke families het voor het zeggen hebben en die democratisch, volgens het Thaise model, worden geregeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website