Nieuws uit Thailand – 10 juni 2014

Thailand kan naar de stembus gaan, want de wet die de verkiezingen regelt, is door het militair gezag (NCPO) weer in werking gesteld. Maar dat betekent niet dat er op korte termijn verkiezingen komen. Eerst verzoening en hervormingen en pas daarna is de tijd rijp voor verkiezingen, luidt de mantra van de NCPO.

Behalve de wet op de verkiezingen heeft de NCPO gisteren ook de opschorting van twee andere wetten ongedaan gemaakt: de wet op de politieke partijen en de wet over referendums. Politieke partijen mogen evenwel nog steeds geen activiteiten ontplooien, registratie van nieuwe partijen is niet mogelijk en de partijen krijgen niet de gebruikelijke vergoeding uit het Political Parties Development Fund.

De NCPO was gisteren in een besluitvaardige stemming, want besloten is de onderzoekstijd voor klachten over lokale verkiezingen te verlengen van 30 naar 60 dagen. En dat inspireerde de Kiesraad om de NCPO te vragen dezelfde verlenging toe te staan voor klachten over verkiezingsfraude bij de landelijke verkiezingen. Van belang daarbij is dat de Kiesraad binnen 30 dagen na verkiezingen tenminste 95 procent van de voor het parlement gekozen kandidaten moet bevestigen, wil het parlement in functie kunnen treden.

Intussen zit de Kiesraad niet stil. De raad bereidt zestien projecten voor die tot doel hebben het publiek bij de verkiezingen te betrekken en verkiezingsfraude te voorkomen. ‘Publieke participatie is een must want wetgeving alleen kan niet voor goede politici zorgen’, zegt kiesraadcommissaris Prawit Rattanapian.

Gisteren bestond de Kiesraad 16 jaar. Tijdens een merit-making ceremonie in het regeringscomplex aan de Chaeng Watthanaweg boden de kiesraadcommissarissen giften aan monniken aan.

– ‘Return Happiness to the Public’ heet het tv-programma. Coupleider Prayuth Chan-ocha (foto homepagina) kon daarvoor vrijdag nog geen garantie geven. Over de energieprijzen (elektriciteit, benzine, diesel, aardgas, butagas) zei hij slechts dat het militair gezag (NCPO) de prijsstructuur gaat herzien ‘om de beste manier te vinden voor een eerlijke prijsstelling’. Een commissie van achttien leden, National Energy Policy Council (NEPC) gedoopt, is door de NCPO opgetuigd om ‘criteria en voorwaarden’ te formuleren.

Dat moet zorgvuldig gebeuren, zei Prayuth, want ‘de zaak is complex en heeft vele facetten’. ‘Haastige besluiten over prijsverlagingen, waar sommige groepen om gevraagd hebben, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de transportsector, de prijzen van producten en de openbare nutsvoorzieningen.’

Behalve de NEPC heeft de junta ook nog het Energy Planning and Policy Committee opgetuigd. Die commissie telt elf leden. Ze hebben tot taak de energieprijzen en bijdragen aan het State Oil Fund (een fonds waaruit brandstof wordt gesubsidieerd) te bepalen, het fonds bij brandstoftekorten te beheren en de elektriciteitstarieven vast te stellen.

Manoon Siriwan, energieanalist en voormalig directeur van staatsoliebedrijf Bangchak Petroleum, vindt dat er een eind moet komen aan het subsidiëren van de dieselprijs uit het State Oil Fund. Maar het fonds blijft wel nodig om energieprijzen te stabiliseren, wanneer de prijzen op de wereldmarkt te sterk fluctueren, zegt hij. PTT Plc, het andere staatsoliebedrijf, is het daarmee eens. Zonder fonds is er geen overheidsmechanisme om prijsfluctuaties en mogelijke tekorten te beheersen, aldus directeur Pailin Chuchottaworn.

– Het is voor Thai Airways International business as usual op de luchthaven Jinnah International in Karachi. Ook de THAI-vluchten tussen Jinnah en Suvarnabhumi gaan normaal door. Vanmiddag vertrekt een Thai-toestel naar de Pakistaanse luchthaven, die gisteren door terroristen werd aangevallen. Bij een gevecht tussen hen en veiligheidspersoneel kwamen 29 personen om het leven, waaronder 10 militanten.

THAI vliegt vijfmaal per week naar Jinnah. Tijdens de aanval kon een THAI-toestel uit Muscat niet naar Bangkok vertrekken. De passagiers, waaronder drie Thais, werden geëvacueerd. Gisteravond hervatte het toestel zijn vlucht, nadat het vliegveld weer in gebruik was genomen.

– Roodhemd kernlid Arisman Pongruangrong heeft zich gisteren gemeld bij het militair gezag, daarmee berichten ontkrachtend dat hij gevlucht zou zijn. Arisman is een van de 34 personen die zondag door de NCPO zijn opgeroepen: verdachten van oude majesteitsschennis zaken en roodhemden.

Arisman is een voormalige popzanger die zijn heil in de politiek heeft gezocht. In 2009 leidde hij een groep roodhemden die in Pattaya een topconferentie van Zuidoost-Aziatische leiders verstoorden. In mei 2010 vluchtte hij naar Cambodja nadat het leger een eind had gemaakt aan de wekenlange bezetting van Ratchaprasong door roodhemden.

Arisman heeft blijkbaar zijn leven gebeterd, want hij heeft beloofd een song te componeren om eenheid en verzoening te bevorderen.

– Twee leiders van de anti-regerings beweging (PDRC) zijn de gevangenis ingegaan. Ze hadden hun borgtochtvoorwaarden overtreden door toch deel te nemen aan rally’s van de PDRC. De twee worden vervolgd wegens de bezetting van de luchthavens Don Mueang en Suvarnabhumi eind 2009.

– De junta krijgt steun van de Democratische partij om prioriteit te geven aan verdubbeling van spoorbanen en het peperdure speeltje van de regering Yingluck, de aanleg van vier hogesnelheidslijnen, voorlopig in de koelkast te zetten.

De verdubbeling van 1300 kilometer spoorbaan is een idee van de regering Chuan en overgenomen door de regering Abhisit (Democraten). De regering Yingluck schoof het in de infrastructurele plannen, waarvoor ze 2 biljoen baht wilde lenen. Daar haalde het Constitutionele Hof een streep door.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut (Democraten) zegt dat van de vier lijnen alleen de lijn Bangkok-Nong Khai het meest kosten-effectief is, omdat die een verbinding kan gaan leggen tussen Laos, de diepzeehaven Laem Chabang in Chon Buri, Cambodja en Myanmar. China kijkt met begerige ogen naar die verbinding.

– Social media zijn een onuitputtelijke bron van geruchten. Momenteel circuleert het bericht dat de NCPO al een interim-regering heeft gevormd. Andere geruchten: er is al een volksassemblee gevormd, Provincial Administration Organisations (een soort Provinciale Staten) worden opgeheven, provinciale gouverneurs worden voortaan gekozen, iedere provincie wordt verdeeld in zones met elk een volksraad en de verhouding benoemde-gekozen parlementsleden wordt gewijzigd ten gunste van de benoemde. De meeste van die geruchten komen overeen met voorstellen van de anti-regerings beweging.

Winthai Suvaree, woordvoerder van de NCPO, dringt er bij de bevolking op aan omzichtig met de social media om te gaan en bij alle zaken de NCPO om opheldering te vragen.

– Phetcharawat Wattanapongsirikul, leider van de roodhemd Rak Chiang Mai 51 groep, gaat zijn collega’s in acht noordelijke provincies vragen hun activiteiten op te schorten in afwachting van de plannen voor hervormingen van de NCPO.

Phetcharawat werd vrijdag door het leger vrijgelaten, nadat hij zich op 30 mei had gemeld. Volgens een bericht op Spring News Cable TV vindt hij dat binnen een jaar verkiezingen moeten worden gehouden. Hij denkt dat de roodhemden de intenties van de NCPO begrijpen om het land te hervormen, gerechtigheid te verzekeren en sociale ongelijkheid te verminderen.

– In het Chalerm Phrakiat stadion in Nakhon Ratchasima, eveneens een roodhemd machtsbasis, wordt morgen een verzoeningsbijeenkomst gehouden. De bijeenkomst wordt bijgewoond door supporters van de anti-regeringsbeweging en het UDD (roodhemden) uit alle 32 districten in de provincie.

– De uitdrukking luidt ‘Langzaam recht is geen recht’, maar in dit geval lijkt die niet op te gaan. De Supreme Court heeft gevonnist dat het resort Ban Pa Ngam in Prachin Buri illegaal is aangelegd in nationaal park Thap Lan.

De zaak dateert van 2000, toen het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) naar de rechter stapte. Donderdag besluit DNP of de slopershamer erin gaat, want ze wil absoluut zeker weten dat er geen wettelijke beletselen zijn. De DNP wacht nog op een uitspraak van de Supreme Administrative Court ter bevestiging van de uitspraak van de Central Administrative Court. Die heeft de DNP toestemming gegeven het sloopwerk uit te voeren. [Lekker ingewikkeld allemaal.]

De exploitant heeft een plaatselijke rechtbank in Kabin Buri gevraagd de zaak te heropenen omdat er ‘nieuwe informatie’ is. Volgens het hoofd van Thap Lan valt aan de uitspraak van de Supreme Court niet te tornen. Het resort wacht hetzelfde lot als eerder het resort Ban Talay Mhork: de slopershamer. In totaal zijn 400 zaken over illegale bebouwingen in het park onder de rechter.

– Het Student Loan Fund (SLF) heeft het militair gezag om een extra budget van 3,6 miljard baht gevraagd voor studieleningen aan 804.000 studenten. Het fonds zegt dat geld nodig te hebben omdat de regering Yingluck het aangevraagde budget van 23,5 miljard baht met 6,7 miljard baht had verlaagd en een verzoek om verhoging later had afgewezen. Het resterende budget plus terugbetalingen (10 tot 12 miljard baht) is onvoldoende voor de 600.000 huidige leners en 204.000 nieuwe aanvragen, zegt het fonds.

Het SLF bestaat sinds 1996. Het verleent leningen met een lage rente, tot nu toe aan meer dan vier miljoen studenten. Daarvan hebben 2,6 miljoen hun schuld al ingelost.

– Om rust te brengen in zes dorpen in Wang Saphung (Loei) zijn daar gisteren 120 soldaten gestationeerd. Ze blijven er voorlopig totdat de problemen tussen de dorpelingen en de plaatselijk goudmijn Tungkum Co zijn opgelost.

De situatie dreigt er uit de hand te lopen nadat driehonderd gewapende mannen op 15 mei dorpelingen aftuigden die een betonnen barrière bewaakten. Ze hadden die gebouwd om de toegang tot de mijn te blokkeren. Veertig dorpelingen raakten bij de schermutselingen gewond. De aanvallers zagen kans de barrière af te breken.

De dorpelingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de mijn voor milieu en gezondheid van de omwonenden. Volgens legercommandant Worawut Samran wordt het vuurtje door ‘een derde partij’ opgestookt, vermoedelijk doelend op kopers van kopererts uit de mijn en NGO’s. Vorige week waarschuwde het leger de Dao Din groep in Khon Kaen op te houden met haar campagne tegen de mijn omdat die alleen maar olie op het vuur gooit.

– In Chiang Mai, geboorteplaats van Thaksin en Yingluck dus niet verwonderlijk een roodhemd machtsbasis, is een verzoeningscentrum opgezet. Gisteren vond de openingsceremonie plaats. Het centrum heeft tot doel een klimaat te scheppen ‘waarin mensen verschillende politieke denkbeelden accepteren’.

Ook elders in het land worden initiatieven ontplooid ter vermindering van de politieke spanningen. In Yasothon dronken dorpshoofden koffie in een legerbasis. In Kalasin begon de afdeling communicatie met radioprogramma’s onder het motto ‘returning happiness to the country’.

– De Thaise ambassadeurs en consuls-generaal van 23 landen worden vandaag en morgen gebriefd over verbetering van Thailand’s internationale image. Ze moeten de boodschap gaan verspreiden dat de coup nodig was om verder bloedvergieten te voorkomen en een eind te maken aan de politieke onrust die het land verdeelt. Vandaag hebben ze een ontmoeting met de permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken en morgen met coupleider Prayuth.

Dezelfde boodschap gaat ook overgebracht worden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Human Rights Council later deze week in Geneve. Delegatieleider Sihasak zegt dat sommige westerse landen de situatie niet begrijpen. Gepland zijn ook gesprekken met de VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten en het hoofd van de Europese Unie.

De Thaise ambassadeur bij de VN in New York gaat met Human Rights Watch praten en de Thaise ambassade in Londen is gevraagd Amnesty International voor een gesprek uit te nodigen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:
Miss Universe Thailand (in tranen) levert kroontje in
Nog geen goed nieuws voor (Thaise) voetballiefhebbers


Ingezonden mededeling

Stichting Thailandblog Charity steunt dit jaar een nieuw goed doel. Dat doel wordt door u bloglezer bepaald. U kunt kiezen uit negen goede doelen. In de posting Oproep: Breng je stem uit op het goede doel van 2014 leest u er alles over.


No votes yet.