Ik ben de minister-president en alle beleidsbeslissingen worden onder mijn leiding door het kabinet genomen. Dit zegt premier Yingluck in reactie op een artikel in New York Times, waarin wordt beschreven hoe het land door haar broer via Skype wordt geregeerd.

Yingluck wijst op recente peilingen waaruit blijkt dat de bevolking tevreden is met haar leiderschap. ‘Ik laat de prestaties van het kabinet liever voor zichzelf spreken.’ Gevraagd of Thaksin via Skype met het kabinet heeft gesproken, antwoordt Yingluck dat het gebruik van mobiele telefoons tijdens kabinetsvergaderingen verboden is.

Ook regeringswoordvoerder Tossaporn Serirak verwijst het artikel in NYT naar het rijk der fabelen. Volgens hem heeft Thaksin tijdens de wekelijkse kabinetsvergaderingen geen contact opgenomen met ministers. Wanneer het kabinet vergadert, zijn alle telefoonsignalen geblokkeerd om te voorkomen dat informatie uitlekt. Dat betekent dat gesprekken van buiten niet kunnen doorkomen.

– Niet alle pijlers, niet de helft van de pijlers (afhankelijk van een onderzoek door een consultancybureau), zoals Bangkok Post eerder meldde, maar 90 procent van de pijlers van het zogeheten Hopewell project wordt afgebroken. Dit zegt Withawat Khunapongsiri, directeur van Italian-Thai Development Plc, de aannemer die de Red Line tussen Bang Sue en Rangsit gaat aanleggen.

Gisteren tekenden de State Railway of Thailand (SRT) en de aannemer het contract van 21,2 miljard baht. Het is het tweede van drie contracten voor de lijn. Het eerste (29,82 miljard baht), eerder deze maand met twee andere bedrijven afgesloten, voorziet in de bouw van het hoofdstation in Bang Sue, een depot en een station in Chatuchack. Het derde contract (26,27 miljard baht) heeft betrekking op de aanschaf van treinen en apparatuur.

De Red Line zou oorspronkelijk zes stations krijgen, maar op last van de minister van Transport zijn er twee aan toegevoegd. De lijn komt naast de spoorlijn langs de Vibhavadi-Rangsit Road te liggen op de plaats waar het Hopewell project was gepland. De sloop van de pijlers kost 200 miljoen baht.

Zie voor meer informatie over het Hopewell project: De sloophamer gaat in Bangkok’s Stonehenge.

– Vanmiddag wordt in Phnom Penh (Cambodja) Ratree Pipattanapaiboon vrijgelaten, die in december 2010 een gevangenisstraf heeft gekregen wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage. Ratree profiteert van gratie ter gelegenheid van het overlijden en de crematie van ex-koning Norodom Sihanouk.

Ratree werkt als secretaresse voor Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network. Die kreeg acht jaar en zit nog gevangen. Onlangs kreeg hij een strafvermindering van zes maanden. Mogelijk profiteert hij later dit jaar van een gevangenenruil tussen beide landen.

Ratree, Veera en vijf anderen, waaronder een parlementslid van de Democraten, werden op 29 december 2010 bij en volgens Cambodja over de grens aangehouden toen ze een omstreden grenszone in Sa Kaeo inspecteerden. Die vijf kregen een voorwaardelijke straf en werden na een maand vrijgelaten.

– Bijna zeven jaar zag de woensdag gearresteerde Somchai Khunploem, wegens moord en corruptie veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, kans uit handen van de politie te blijven. Dus de vraag is: wie heeft hem daarbij geholpen? De politie gaat daarover familieleden en functionarissen, die van hulp verdacht worden, aan de tand voelen.

De politie kon de man arresteren nadat ze getipt was dat hij in Chon Buri woonde. Ze ging op onderzoek, maar moest voorzichtig opereren omdat Somchai een machtig man in de provincie is. Om te voorkomen dat er gelekt werd, maakte de politie geen gebruik van informanten.

Volgens Arthip Taennil, hoofd van een speciale eenheid van de Crime Suppression Division (CSD), kwam de politie pas twee tot drie maanden geleden achter zijn verblijfplaats. Dit antwoordt hij in een interview in Bangkok Post op de vraag waarom hij pas nu is gearresteerd, terwijl ‘iedereen wist dat hij acht maanden geleden naar Chon Buri was teruggekeerd’, aldus de interviewer.

Volgens een bron bij de politie zouden tien personen die in een huis, genaamd Ban Saen Suk, in Muang (Chon Buri) wonen, Somchai geholpen hebben uit handen van de politie te blijven. Daaronder zijn Somchai’s zonen en dochters. Somchai zou er een normaal leven hebben geleid en vrijelijk hebben rondgereisd.

Het hoofd van de CSD zegt dat Somchai’s familieleden en artsen die hem hebben behandeld, vermoedelijk niet vervolgd worden. Artsen zijn uit hoofde van hun functie verplicht patiënten te behandelen; familieleden gaan vrijuit omdat ze in de Thaise context een ‘daad van dankbaarheid’ hebben verricht. Alleen wanneer er sprake is van een ‘speciaal motief’, is vervolging mogelijk op basis van artikel 59 van de Criminal Procedure Code. Somchai werd in het Samitivej Srinakarin ziekenhuis behandeld aan kanker in de neusholte.

– Thailand en Cambodja hebben gisteren een overeenkomst getekend over het ruimen van mijnen in de gedemilitariseerde zone bij Hindu-tempel Preah Vihear. De komende twee weken wordt het gebied verkend, waarna beide landen elk vijftien teams van drie man sturen om de mijnen te ruimen.

De gedemilitariseerde zone is vorig jaar ingesteld door het Internationale Hof van Justitie en meet 17,3 vierkante kilometer. De door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer maakt er deel van uit. De overeenkomst werd bereikt na een driedaagse vergadering van het Thailand Mine Action Centre en het Cambodian Mine Action Centre van de provincie Siem Raep. Het is voor het eerst dat Thailand toegang krijgt tot Cambodjaans grondgebied om mijnen te ruimen.

– De aanwijzing van het ministerie van Onderwijs aan scholen om minder huiswerk te geven roept gemengde reacties bij leerlingen op. Sommigen juichen, anderen zijn bang dat dit hun prestaties zal beïnvloeden.

De aanwijzing geldt voor leerlingen van Prathom 1 (klas 1 lagere school) tot Mathayom 6 (klas 6 middelbare school). De scholen is ook gevraagd meer openlucht activiteiten te organiseren. Volgens het Office of the Basic Education Commission heeft de aanwijzing tot doel te voorkomen dat de leerlingen te gestresst raken.

– Vier studenten van de Chulalongkorn universiteit hebben in december in Japan onderzocht of algen in een toestand van gewichtloosheid kunnen worden gekweekt. Als dat het geval is, kunnen ze in de ruimte worden gebruikt als bron van voedsel en waterstof.

De studenten namen deel aan de zevende Student Zero-Gravity Flight Experiment Contest. Ze kregen twee dagen dagelijks tien maal gedurende 20 seconden de tijd hun theorie te beproeven aan boord van een parabolic flight. De studenten zijn nog bezig hun gegevens uit te werken.

– De beslissing van de regering om de Rohingya vluchtelingen toe te staan zes maanden in Thailand te blijven, betekent niet dat ze de vluchtelingenstatus krijgen, zegt Paradon Pattanathaboot, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC). Thailand zal geen permanente vluchtelingenkampen inrichten, hooguit tijdelijke.

Sinds begin januari zijn 1.400 Rohingya aangehouden, die het geweld tegen hen in Rakhine in Myanmar zijn ontvlucht. De NSC heeft de regering gevraagd detentiecentra voor hen in Songkhla en Ranong te bouwen. Daar kunnen ze zes maanden blijven, waarna de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) de zorg voor hen moet overnemen.

Naar verluidt zouden de meeste vluchtelingen naar Maleisië willen. De NSC heeft contact opgenomen met de autoriteiten aldaar en vindt dat de UNHCR Maleisië moet vragen de vluchtelingen op te nemen.

In Hat Yai (Songkhla) hebben de autoriteiten gisteren een inval gedaan in een rubberplantage, waar tweehonderd Rohingya zich verstopt zouden hebben. Ze troffen er niemand aan, maar wel restanten van een kamp, zoals plastic zeilen, een keuken met keukengerei en toiletten. Vermoedelijk zijn ze er enkele uren voor de inval door smokkelaars weggehaald. Later die dag stuitten bewoners op acht Rohingya uit het kamp die de weg kwijt waren, en nog eens later werden 29 Rohingya gevonden. Ze vertelden een maand in de rubberplantage gebivakkeerd te hebben nadat smokkelaars hen hadden beloofd naar Maleisië te brengen.

– Op zoek naar opstandelingenleider Usman Korkor hebben zestig agenten en soldaten gisteren een inval gedaan in een boomgaard in Muang (Yala), maar de vogel was al gevlogen. Wel werden twee geweren gevonden en zeven liter kunstmest, die gebruikt kan worden om explosieven te fabriceren. Tijdens de inval werden wel vier lokale teenagers aangehouden. Ze zouden iets te maken hebben met de gevonden wapens. Tegen Kusman lopen diverse arrestatiebevelen.

– Interessant nieuws. Het Chinese bedrijf CAMC Engineering Co heeft zich teruggetrokken uit de aanbestedingsprocedure voor watermanagement projecten. En laat dit nu net het bedrijf zijn dat minister Plodprasop Suraswadi bevoordeeld zou hebben. Dit meldde de krant woensdag op gezag van een bron bij de Water and Flood Commission (WFMC). Het bedrijf zegt zich terug te trekken omdat de vereiste documenten niet op tijd klaar komen. Thans blijven zeven bedrijven over die azen op een van de tien projecten, waarvoor een bedrag van 350 miljard baht is uitgetroken.

– Het plan van het ministerie van Volksgezondheid om de medical service fees van overheidsziekenhuizen te verhogen, stuit op kritiek van oppositiepartij Democraten. Het tarief wordt in rekening gebracht aan de drie ziektekostenverzekeringen. Het gaat met 5 tot 10 procent omhoog vanwege de verhoging van het minimumloon en de hogere kosten van medicijnen en apparatuur.

De Democraten geven de regering de zwarte piet. Die zou onvoldoende geld ter beschikking stellen aan het National Security Office dat verantwoordelijk is voor een van de drie verzekeringen (het 30-baht programma waar 48 miljoen Thais onder vallen). De vergoeding per patiënt is door de regering tot 2014 bevroren en bedraagt 2.755 baht per jaar.

– Het gebruik van elektronische enkelbanden bij minderjarige delinquenten heeft dinsdag de goedkeuring gekregen van het kabinet. Voorzitter Ukrit Mongkolnavin van het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law vindt dat ze ook gebruikt kunnen worden bij politieke gevangenen en vrouwelijke delinquenten.

Het gebruik van enkelbanden zou een belangrijk probleem uit de weg ruimen, want politieke demonstranten zitten al een jaar in voorarrest en een voorgestelde amnestie wordt vertraagd door geruzie.

Dol Bunnag, opperrechter van het Office of the President of the Supreme Court, vindt dat de enkelbanden pas geïntroduceerd mogen worden wanneer de politie er klaar voor is. Hij wijst ook op het risico dat verdachten getuigen intimideren. Van geval tot geval op basis van het gedrag van de verdachte moet worden bekeken of de enkelband wordt gebruikt, zegt Dol.

Volgens de directeur van het IT Crime Prevention and Suppression Bureau worden 1.000 enkelbanden ad 20.000 baht gekocht.

– Vier jaar en drie maanden was het en dat blijft het, heeft het Supreme Court gisteren bepaald. De gevangenisstraf is voor een arts met een kliniek in Chiang Mai, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een 17-jarig meisje na een liposuctie in 2002.

– Lange tijd was het stil rond Dr Death oftewel de politiearts in wiens boomgaard drie skeletten zijn gevonden. Supat Laohawattana en zijn twee zonen zijn gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op een werknemer uit Myanmar en illegaal bezit van vuurwapens. Nog steeds is niets bekend over het echtpaar dat voor Supat werkte en spoorloos verdween.

– Een 35-jarige Rus ging gisteren bij de grenspost Aranyaprathet over de rooie. Hij sprong over de slagboom, probeerde personeel dat hem achtervolgde te stompen en stompte bij een controlepost van de Paramilitary Ranger Company 1206 een ranger in diens nek. Uiteindelijk wisten tien man hem te overmeesteren. Volgens de vriendin van de man is hij geestelijk ziek.

– De 10 jaar gevangenisstraf voor Somyot Prueksakasem wegens majesteitsschennis is velen een doorn in het oog. Actievoerders [geen details] gaan protestbrieven schrijven naar regering, parlement en rechtbank.

Economisch nieuws

– De voorzitter van de Bank of Thailand verschilt van mening met zijn eigen bank over de maatregelen die nodig zijn om de baht in toom te houden. Ook sommige economen pleiten evenals hem voor verlaging van de policy interest rate.

Volgens voorzitter Virabongsa Ramangkura is het verschil tussen de Thaise en Amerikaanse rentetarieven te groot. In tegenstelling tot de bank denkt hij dat dit verschil de belangrijkste factor is waardoor buitenlands kapitaal het land in stroomt. Virabongsa wijst erop dat de koersstijging schadelijk is voor het bedrijfsleven.

De Bank of Thailand daarentegen denkt dat die kloof slechts een ondergeschikte rol speelt. Volgens de bank zal een lage rente leiden tot een onaanvaardbare toename van vastgoedprijzen, waardoor er een luchtbel ontstaat.

Exporteurs maken zich zorgen over de snelle koersstijging van de baht in de eerste twee weken van dit jaar en de huidige trend. Ze hebben de centrale bank gevraagd de baht binnen de grenzen van de valuta van regionale concurrenten en enkele landen met arbeidsintensieve bedrijven te houden.

Econoom Sethaput Suthiwart-narueput denkt dat de centrale bank goedkoper uit is wanneer ze de rente verlaagt in plaats van baht te injecteren en die later te absorberen door het uitgeven van obligaties, wat de huidige praktijk is.

‘Een renteverlaging van een kwart procent doet niet veel schade, maar geeft de markt een signaal dat we bereid zijn een eenrichtings weddenschap op de baht toe te staan’, zegt hij.

Somprawin Manprasert, vice-deken van de faculteit economie van de Chulalongkorn universiteit, zegt echter dat verlaging van de rentetarieven nauwelijks effect heeft op beslissingen van investeerders. Dit blijkt uit de praktijk.

‘Erg groot zal de invloed van verlaging van de rente niet zijn op de wisselkoers. Te lang rentetarieven laag houden in een goede economie bevordert speculatie in financiële vermogens en vastgoed – hetzelfde scenario dat we in de VS hebben gezien in de aanloop naar de financiële crisis.’

Somprawin verwacht dat de baht niet veel meer zal stijgen omdat de financiële markten nu weer neigen naar de sterke dollar.

[Het is niet de eerste keer dat Virabongsa, een zetbaas van de regering, pleit voor renteverlaging. Voorgaande keer gebruikte hij andere argumenten. De regering Yingluck is er alles aan gelegen de economie op te jagen. Dat de inflatie daardoor oploopt, zal ze worst wezen. De centrale bank wil daarentegen de inflatie beperken.]

– Vraag een willekeurig Spaans of Koreaans bruidspaar waar het de wittebroodsweken wil doorbrengen en het antwoord luidt vermoedelijk Thailand. Elk jaar gaan 100.000 Koreaanse paren naar Thailand en in Spanje staat Thailand ook bekend als topbestemming voor huwelijksreizen vanwege de value-for-money prijzen en gastvrije diensten.

Volgens Sansern Ngaorungsi, adjunct-gouverneur voor Azië en de Zuid-Pacific van de Tourism Authority of Thailand (TAT), heeft Thailand de potentie om bestemmingen als de Malediven en Bali te evenaren als bestemming voor bruiloften en huwelijksreizen. Potentiële markten zijn Zuid Korea, India, China, Spanje en de VS, zegt hij.

De TAT verwacht dit jaar Amerikaanse honeymooners aan te trekken, nadat het land 2 jaar met marketingcampagnes is bewerkt. Uit China worden dit jaar 1.000 paren verwacht.

In 2010 was het bruiloft en huwelijksreizen segment goed voor 7 procent van de 19,23 miljoen internationale aankomsten.

– De rijstexport zal dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar tegenvallen omdat de concurrentie groot is en de vraag van grote afnemers als China, de Filippijnen en Indonesië zwak is. De Thai Rice Exporters Association (TREA) verwacht dat Thailand dit jaar 6,5 miljoen ton rijst exporteert, nog minder dan de 6,9 miljoen ton die in 2012 werd geëxporteerd.

Thailand is als grootste rijstexporteur inmiddels ingehaald door India en Vietnam. De exporteurs wijten dat aan het hypotheeksysteem voor rijst waardoor Thaise rijst niet meer op prijs kan concurreren tegen rijst uit andere landen. De koersstijging van de baht komt daar nu nog eens bovenop.

Het ministerie van Handel voorspelt daarentegen een export van 8,5 miljoen ton en het Amerikaanse Department of Agriculture voorspelt dat Thailand dit jaar weer zijn toppositie herneemt met een export van 8 miljoen ton.

President Korbsook Iamsuri van de TREA acht het mogelijk dat de export hoger uitvalt dan de 6,5 miljoen ton die de vereniging voorspelt, indien het de regering lukt rijst aan andere regeringen te verkopen. Volgens het ministerie van Handel zou het dit jaar om 1,5 miljoen ton gaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 februari 2013”

 1. Khun Peter zegt op

  Een 35-jarige Rus ging gisteren bij de grenspost Aranyaprathet over de rooie. Hij sprong over de slagboom, probeerde personeel dat hem achtervolgde te stompen en stompte bij een controlepost van de Paramilitary Ranger Company 1206 een ranger in diens nek. Uiteindelijk wisten tien man hem te overmeesteren. Volgens de vriendin van de man is hij geestelijk ziek.

  Ik proef hier een stelling van de week: ‘Baalt u er ook zo van hoe de Russen een grenspost oversteken?’

 2. cor verhoef zegt op

  Grappig om te weten dat de genieën in het huidige kabinet niet weten dat skypen niet per mobiel gaat maar via de computer, die ze tijdens de ministerraad allemaal voor zich hebben staan in de ‘aan-stand’. Of is het internet dan ook afgesloten en gebruiken ze die laptop alleen voor het bekijken van familiekiekjes?

  • Lex K. zegt op

   Beste Cor,

   Helaas is het wel mogelijk om `te Skypen`via een mobiele telefoon, het moet echter wel een smartfoon zijn, waar de `app Skype` op zit en je moet verbinding met internet hebben uiteraard.
   Op een ouderwetse GSM kan je inderdaad niets met Skype.

   Groet,

   Lex K.

   • cor verhoef zegt op

    Lex, ben ik weer wat wijzer. Maar dat maakt het wereldvreemde excuus van Yingluck er niet minder werelvreemd op.

 3. willem zegt op

  Laat die bath maar stijgen, jongens! Vorig jaar 36.800 voor 1000 euro, vanmorgen las ik op wisselkoers.nl :voor 1000 euro krijgen we 40.670 bath! Toch even bijna 4000 bathjes, waar we in Pattaya volgende week weer een lekker Chang-biertje voor kunnen drinken!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Ik heb het niet bijgehouden, maar als je gelijk hebt betekent dit dat de koersstijging van de baht is omgezet in een koersdaling. Als dat ook voor de dollar/baht koers geldt, zou dat goed nieuws voor de exporteurs zijn die geklaagd hebben over de dure baht.

 4. willem zegt op

  Dick; ik mag niet chatten daar hebben we het gisteren over gehad [hopelijk heb je wat aan mijn reactie gehad] maar ik denk persoonlijk nu ben ik ook beslist geen econoom dat onze euro momenteel enorm sterk is. Richting 1.36 gaat ie nu en vorig jaar heeft ie op 1.29 gestaan en dat scheelt ook wat je dan voor je euro krijgt, dunkt mij!?! En correct me if i’m wrong.
  Groet: Willem.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  @ Tjamuk Je vrouw doelt waarschijnlijk op de maatregel dat exporteurs hun buitenlandse valuta langer mogen vasthouden. Grote exporteurs verzekeren zich trouwens tegen valuta risico’s.

 6. Cornelis zegt op

  De euro is de laatste weken aan een gestage opmars bezig en is o.a. gestegen t.o.v. de US Dollar, de Filippijnse Peso en de Vietnamese Dong, om maar een paar valuta te noemen. Inderdaad, ook ten opzichte ban de Baht. Dat wil niet zeggen dat de Baht zwakker is geworden, in dit geval is er gewoon sprake van een hardere groei van de euro. Er is geen sprake van koersbeinvloedende maatregelen van de Thaise overheid.

 7. willem zegt op

  Cornelis;dank dit wilde ik alleen even bevestigd hebben dat wij als Farang zijnde meer voor de Bath krijgen en het verhaal dat de bath alleen gekoppeld is aan de US-dollar begrijp ik nog steeds niet,want er zijn toch veel meer factoren die de schommelingen in koers van de bath beinvloeden lijkt mij?En Tjamuk@Dick tevens dank voor de reaktie en ik blijf erbij: op het blog moet gediscussieerd kunnen worden onderling,daar leren we uiteindelijk allemaal van;Dick zoals ik op jouw mail naar mij toe reageerde gisteren,toch?
  Vrienden dank…….!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem De koersstijging van de baht wordt door de Bank of Thailand toegeschreven aan de instroom van buitenlands kapitaal. Lees mijn dagelijks Economisch Nieuws. De baht is niet gekoppeld aan de dollar. Die koppeling is in 1997, het jaar van de financiële crisis, losgelaten.

 8. J.Jordaan zegt op

  Veel van bovenstaande beweringen zijn allemaal waar. Toch is het zo dat als de dollar zakt ten opzichte van de euro, de Bath ook zakt ten opzichte van de euro. Misschien in mindere mate als vroeger, maar toch. Wat is loskoppelen of loslaten als de Thaise staat voor miljarden dollars in zijn bezit heeft en er steeds meer van binnen krijgt.
  Ga je toch mee in de molen.
  J.Jordaan.

  • BA zegt op

   Ligt er aan wat er gebeurt tov de rest van de markt. Wat er nu gebeurt is dat de Euro stijgt tov de rest van de markt, niet specifiek dollar. Dus ook tov de Thai Baht. De relatie USD / Baht blijft dan normaal gesproken redelijk ongewijzigd.

   Gebeurt het andersom, de dollar daalt relatief aan de markt dan blijft EUR/THB dus redelijk gelijk.

   Overigens staat de Baht al hoger tov de Dollar de laatste 2 weken dus er is wel degelijk iets aan de hand, maar wat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar daarom maken ze zich waarschijnlijk druk. Wij Nederlanders hebben wat voordeel bij de stijging van de Euro tov de Baht maar de Thaise export heeft dus op dit moment te maken met een Baht die nog sterker geworden is tov de USD.

   De gouverneur van de Bank of Thailand heeft een punt. Wat de USA aan het doen is is het volgende: de FED, welke de US dollar uitgeeft, is geld in de Amerikaanse economie aan het pompen door middel van het opkopen van amerikaanse staatsobligaties. Daardoor blijft de rente op die obligaties erg laag en vloeit het geld van private investeerders richting andere assets zoals aandelen (rara Dow Jones bijna op all time high) en buitenlandse investeringen. Maar nadeel is dus ook dat je de markt overspoelt met extra dollars en daardoor verzwak je de USD als munt.

   De EUR/USD dipte omdat ze in Europa een tijd lang hetzelfde aan het doen waren, de ECB was obligaties van PIIGS landen etc aan het opkopen. Maw de ECB gooide ook gewoon extra euro’s op de markt.

 9. Marien zegt op

  In augustus vorig jaar kreeg je 38,4 baht voor een euro, nu is het 40,7 baht. Een voordeel dus. Maar begin 2011 was het 44,5 baht. Het blijft dus wisselvallig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website