Een tactische manoeuvre of oprechte bezorgdheid om het milieu? De regering heeft besloten een nieuwe studie te laten verrichten naar de controversiële Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park (Nakhon Sawan). Ze hoopt zo de toenemende anti-dam protesten in te dammen. Het verrassende besluit volgt op de protestwandeltocht van 388 kilometer, die zondag in Bangkok eindigde. Duizenden begroetten toen de wandelaars.

Inmiddels beginnen ook de voorstanders van de dam zich te roeren. Volgens de krant kwamen gisteren 10.000 mensen bij het districtskantoor van Lat Yao (Nakhon Sawan) bijeen om voor de dam te pleiten. Ze dreigen hun protest te verhevigen wanneer het project niet doorgaat.

Maar daarvan is nog geen sprake. ITD Power China Joint Venture, een bedrijf dat vijf werken gaat uitvoeren in het kader van het watermanagementprogramma van 350 miljard baht, heeft de opdracht gekregen de dam te ontwerpen en te bouwen, zegt minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de commissie die verantwoordelijk is voor het programma. In de nieuwe studie verandert de functie van de dam van irrigatie naar uitsluitend vloedpreventie met als bijkomend voordeel dat de bouwkosten lager zijn dan de begrote 13 miljard baht.

Het lijkt erop alsof Plodprasop, fervent voorstander van de bouw, is teruggefloten door premier Yingluck. De premier heeft hem opdracht gegeven met de tegenstanders in gesprek te gaan. Gisteren zei ze dat de regering bereid is naar de zorgen van de bevolking te luisteren. ‘We willen niet alleen de dam bouwen, maar aan milieuzorgen moet ook aandacht worden besteed.’

De organisator van de wandeltocht, Sasin Chalermlarp, secretaris-generaal van de Seub Nakasathien stichting, zegt niet tegen een dam als zodanig te zijn, maar wel een dam in het nationaal park. Wanneer aan die lokatie wordt vastgehouden, komen er weer nieuwe acties. De stichting is vernoemd naar Seub Nakasathien, hoofd van een wildreservaat, die de hand aan zichzelf sloeg uit frustratie vanwege alle tegenwerking. Dankzij zijn inspanningen verwierven twee wildreservaten later de status van Unesco werelderfgoed.

Een mogelijkheid die geopperd wordt door Santi Boonkrakub, secretaris-generaal van Onep, is verschuiving van de locatie naar  Khao Chon Kan buiten het park. Die locatie kan meer water bevatten. Maar er moet wel een groot aantal mensen voor wijken, die er volgens hem illegaal land in bezit hebben genomen.

Onep is het Office of the Natural Resources and Environmental Policy and Planning. Dit kantoor heeft tot taak milieu-effectrapportages (MER) te beoordelen. Het heeft de MER die in opdracht van het Royal Irrigation Department door een consultancybureau is gemaakt, afgekeurd en om meer details gevraagd. Mij is niet duidelijk of de nieuwe studie, waarvan sprake is, door dezelfde experts wordt gedaan. De Seub Nakasathien stichting had eerder grote bezwaren tegen de gemaakte MER omdat die onvoldoende aandacht besteedde aan de ecologische gevolgen van de bouw van de dam.

(Bron: Bangkok Post, 26 september 2013)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website