De Thaise overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Thailand.

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen – en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

 • Lees de veelgestelde vragen over bijzondere bijstand buitenland.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Thailand?

Op 25 maart 2020 is een noodverordening ingevoerd die voorlopig geldt tot 30 april 2020. Als gevolg hiervan zijn in Thailand bijna alle openbare gelegenheden gesloten. Supermarkten en apotheken zijn open. Verder heeft Thailand alle grenzen gesloten voor inkomende reizigers, behalve voor personen met de Thaise nationaliteit, personen met een Thaise werkvergunning en personen met beroepen in de transportsector zoals piloten.  Om het land in te kunnen reizen is een ‘fit to fly’ verklaring verplicht.

* Meer beperkingen verwacht
Door de noodverordening kan het reizen tussen de provincies in Thailand moeilijker worden of in sommige gevallen zelfs verboden zijn. Naar verwachting worden de beperkingen binnenkort verder aangescherpt. Wilt u op korte termijn naar Nederland reizen, houd hier dan rekening mee.

* Gezondheidsverklaring

Bent u in Thailand en wilt u naar Bangkok reizen, dan heeft u geen gezondheidsverklaring nodig.

* Lokale maatregelen
De gouverneur van Phuket heeft besloten dat vanaf de nacht van 9 op 10 april geen vliegverkeer van en naar Phuket mogelijk is. Hierdoor kunt u niet naar Bangkok vliegen. Ook andere lokale overheden treffen maatregelen, zoals het instellen van een avondklok en het afsluiten van een provincie. Bovendien wordt het naar verwachting steeds moeilijker of zelfs onmogelijk om de Thaise eilanden te verlaten.

* Blijf op de hoogte
De verspreiding van het coronavirus in Thailand gaat snel. Het is belangrijk om via de media en lokale overheden goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Ik zit nu in Thailand, moet ik terug naar Nederland?

Nee. Maar wij raden u wel aan om te overwegen of een langer verblijf in Thailand noodzakelijk is. Als u terug naar Nederland wilt, dan moet u zo snel mogelijk in actie komen. Houd er rekening mee dat er in toenemende mate beperkingen gelden om binnen Thailand te reizen.

Ik wil terug naar Nederland, wat moet ik doen?

* U heeft al een ticket voor de terugreis

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, ook als uw vlucht is geannuleerd. Misschien kan uw luchtvaartmaatschappij een alternatief bieden. Het is erg druk, maar heb geduld en blijf het proberen.

* U heeft nog geen ticket voor de terugreis

Boek zo snel mogelijk een ticket voor een vlucht naar Nederland. Er zijn minder vluchten, maar het is nog steeds mogelijk om vanuit Bangkok naar Amsterdam te vliegen. KLM vliegt tweemaal per week rechtstreeks. Lufthansa en Qatar Airways verzorgen dagelijks vluchten met overstap. Let op! Tickets kunnen duur zijn.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

* Het lukt niet om een ticket te boeken

Meld u aan bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.

* Ik ben niet in Bangkok

Kom zo snel mogelijk naar Bangkok, vanwaar vrijwel alle internationale vluchten vertrekken. Houd er rekening mee dat u op korte termijn niet meer naar de Thaise hoofdstad kunt reizen omdat de corona-maatregelen steeds strenger worden. Terugkeer naar Nederland wordt dan vrijwel onmogelijk.

Ik woon in Thailand, maar ben in het buitenland. Kan ik nog inreizen?

Alleen als u een Thaise werkvergunning heeft. Daarnaast moet u een door een arts ondertekend ‘fit to fly’ certificaat hebben. Het certificaat moet zijn afgegeven binnen 72 uur voor de vertrektijd van de vlucht.

Thailand heeft alle grenzen gesloten voor inkomende reizigers, behalve voor personen met de Thaise nationaliteit, personen met een werkvergunning en personen met beroepen in de transportsector zoals piloten.

Heeft u vragen over de voorwaarden waaraan u moet voldoen om in Thailand in te kunnen reizen?  Bel dan met het International Office of the Department of Disease Control (OICDDC) van het Thaise ministerie van Volksgezondheid: +66 9-6847-8209. De Engelstalige hulplijn is dagelijks bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur lokale tijd (GMT+07.00).

Ik heb een vlucht met overstap in Bangkok. Kan ik nog in Bangkok overstappen?

Nee. De eerdere tijdelijke uitzondering voor transitreizigers is per 1 april 2020 komen te vervallen.

Komt er een repatriëringsvlucht?

Zolang het nog mogelijk is om met reguliere vluchten vanuit Bangkok naar Nederland te reizen, is het advies om hier gebruik van te maken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Op dit moment is een repatrieringsvlucht niet aan de orde.

* Kan ik mee met een vlucht van een ander EU-land?

Meestal zijn repatriëringsvluchten van andere EU-landen in eerste instantie bedoeld voor de burgers van dat land. Als er plaatsen over zijn, kunnen die worden ingevuld door EU-burgers. Zijn er plekken beschikbaar, dan wordt dat bekendgemaakt op de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand.

Kan ik nog een visum of paspoort verlengen of aanvragen?

* (Toeristen)visum

Het kan moeilijker zijn om uw (toeristen)visum te verlengen, onder meer omdat zogenoemde ‘visa runs’ momenteel onmogelijk zijn. Neemt u voor verlenging van uw visum tijdig contact op met het Thaise ‘Bureau of Immigration’.

Nederlanders in Thailand van wie het visum dreigt te verlopen, kunnen om het visum te verlengen bij de ambassade een ondersteuningsbrief aanvragen. De Thaise overheid kijkt op dit moment naar maatregelen om het verlengen makkelijker te maken van toeristenvisa die zijn afgegeven na 1 maart 2020.

* (Nood)paspoort aanvragen

De consulaire dienstverlening van de ambassade is beperkt tot 6 april 2020. De ambassade blijft beschikbaar voor Nederlanders in acute nood: a. als uw paspoort verloopt, b. u een nieuw (nood)paspoort nodig heeft om een verblijfsvergunning aan te vragen, c. u om medische of humanitaire redenen uw reis niet kunt uitstellen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Blijf op de hoogte via de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand.

Alle Nederlanders in Thailand wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Thailand (update)”

 1. Geert zegt op

  Ik blijf lekker in Thailand , de situatie in Europa is niet beter of slechter dan hier.
  De planning is om eind juni terug te gaan naar Belgie. voor een paar maanden, maar als dat dan nog niet zou kunnen dan is dat ook geen probleem.

  Gegroet.

 2. jean-pierre zegt op

  Ter info. Op de baan Chiang Mai – Mae Jo – Prao zijn ook winkels in bouwmateriaal, recyclage van plastiek e.d., enz gewoon open.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website