Nederlander aangehouden wegens drugshandel

Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten is in Pattaya gisteren een Nederlands-Thais echtpaar, dat verdacht wordt van drugshandel, aangehouden. Op vier plaatsen in Bang Lamung en Sattahip deed de politie invallen. Bezittingen ter waarde van 100 miljoen zijn in beslag genomen.

De verdachte is volgens de Nederlandse autoriteiten betrokken bij de handel in marihuana via een drugsnetwerk in Nederland. Hij en zijn echtgenote zouden al enkele jaren grote hoeveelheden van het spul naar Nederland hebben gesmokkeld, waar het zijn weg vond naar een koffieshop. Met het verdiende geld kochten ze in verschillende landen, waaronder Thailand, vastgoed en goederen.

Het arrestatieteam, dat onder leiding stond van topambtenaren van het openbaar ministerie, Anti-Money Laundering Office (Amlo) en de DSI (Thaise FBI), heeft tien bankrekeningen met twintig miljoen baht, eigendom van het echtpaar en hun twee kinderen, in beslag genomen. Verder werd de hand gelegd op gebouwen en condo’s in Samut Prakan, drie auto’s, gouden ornamenten, twee pistolen en munitie.

Voordat het echtpaar naar Nederland wordt uitgewezen, wordt het eerst in Thailand berecht op beschuldiging van transnationale drugshandel en het witwassen van geld.

Volgens de woordvoerder van het openbaar ministerie valt er vermoedelijk nog meer geld te achterhalen. Amlo is door het openbaar ministerie gevraagd te onderzoeken of de verdachte en zijn vrouw ook nog kluisjes hebben bij financiële instellingen.

(Bron: Bangkok Post, 24 juli 2014)

No votes yet.

33 gedachten over “Nederlander aangehouden wegens drugshandel

 1. Aardig van je Dick, en ook typisch Nederlands om de naam van de aangehouden Nederlander niet te vermelden. De Thaise pers (de Bangkok Post en ook Pattaya News) denkt anders over de privacy van verdachten en vermeldde hun namen voluit.

  • Ik heb er geen enkel probleem mee dat criminelen met naam en toenaam en fotos in de media te zien zijn . Iedereen in de wereld mag best weten ,met wat voor soort duistere zaken ze zich bezighouden ..
   Maar het is de gewoonte in Nederland om lieden die criminele aktiviteiten ontplooien .
   In bescherming te nemen .
   Voor slachtoffers geld veelal het omgekeerde , en moeten door een hel gaan .

   Jan Beute .

   • Dat ben ik helemaal met je eens Jan. Ik ken enkele mensen die via softdrugs aan de harddrugs zijn geraakt en helemaal naar de klote zijn gegaan. Financieel en lichamelijk.
    Laat deze klojoos maar met hun gezicht in de media komen, dan weet iedereen die contact met ze heeft, met wie ze eigenlijk omgaan.

   • beste Jan,
    De aangehouden Nederlander is tot nu toe ‘slechts’ een verdachte. De rechter moet bepalen in hoeverre hij schuldig is aan hetgeen hem ten laste wordt gelegd.
    Ik mag aannemen dat, als de Thai politie een van jouw vrienden of kennissen oppakt op basis van verdenkingen, je hun naam ook niet graag in de pers of op internet wilt zien…..

    • Mee eens, Chris. Gelukkig hebben we in Nederland als een belangrijk rechtsbeginsel nog de onschuldpresumptie: je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

 2. Deze man is kortgeleden in Nederland ook aangepakt, eigenaar van vier koffieshops in Brabant, al meer dan 30 jaar eigenaar officieel, groot bedrijf.
  Wie het onderste uit de kan haalt…

  Mvrgr.

  Cor

 3. Goed werk! Een deel van onze hollandse jeugd wordt kapotgemaakt door dit spul! Mijn overleden echtgenote kwam uit Suriname, daar staan ook giga-villa’s leeg van opgepakte drugsbarons. Er gaat heel veel (zwart) geld om in deze wereld door middel van drugs, uitroeien die lui!

  • “Een deel van onze hollandse jeugd wordt kapotgemaakt door dit spul!”. Dat is een verkeerde uitleg
   De Jeugd maakt zich zelf kapot enkel en alleen door er aan te beginnen. Doorgaans door kontakten met verkeerde vrienden en de drang naar experimenteren. Nadien door het gedoogbeleid.
   EEN goede raad, begin er niet aan Heel deze rotzooi kost handen geld aan de gezondheidszorg.
   Drugs, roken, HIV zaken die je op de hals haalt. nadien is het de overheid die moet opdraaien voor de verzorging. En laat nu de kritiek maar komen. We kunnen er iets van leren.

   • Beste Hans,
    Hoe verdachten In Thailand behandeld worden, vind ook ik beneden alle peil.
    Tevens heb je formeel gelijk met jouw bewering; dat marihuana in Nederland als een ongevaarlijke drug wordt beschouwd. Echter, we leven niet meer in de jaren 70.
    Het tegenwoordige spul heeft een vele malen sterker THC gehalte dan vroeger. Tevens heeft onderzoek aangetoond, dat het spul al lang niet meer zo onschadelijk is, als vaak nog in brede kring wordt beweerd.

    Ik vind dat Daniel ons hier terecht attendeert op de gevaren en de schadelijkheid van deze drug.

    Zie:
    http://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/cannabis/cannabis-risicos/

   • Beste Daniel
    Ik heb geen kritiek wel wat feitjes. Over handen vol geld gesproken
    In Amsterdam rijdt de ambulance 2000 keer per jaar uit voor problemen rond alcoholmisbruik
    Tegen 300 keer voor cannabis
    Jaarlijks overlijden 4000 mensen als gevolg van ziekten door alcoholgebruik
    Door het gebruik van cannabis GEEN
    Ik ga beslist niet in de verdediging voor het gebruik van cannabis
    Maar het is net als met alcohol gebruik met mate dan is er niks aan de hand
    Kinderen experimenteren nu eenmaal daar kan jij nog ik iets aan doen
    je kan er geen 24 uur per dag bij zijn. Ik heb 4 zoons inmiddels allemaal grote kerels
    Ik hoor de verhalen van toen ze hebben het allemaal gedaan en Paps Mams wisten van niks
    Wat HIV er mee te maken heb begrijp ik ff niet

    Groet Kees

    • Kees, het experimenteren van softdrugs gaat, in verloop van tijd, vaak over in experimenteren met harddrugs. De softdrugs van nu zijn inderdaad niet meer de softdrugs van de jaren 70. Het HIV verhaal heeft idd niets met softdrugs te maken en komt meer voor bij heroine gebruikers.

     • Softdrugs zijn inderdaad veel gevaarlijker dan men in Nederland vaak denkt. Maar dat soft drug gebruikers in een later stadium vaak naar de hard drugs grijpen is onzin. Het zijn twee totaal verschillende circuits. Wel is het zo dat iedere hard drug gebruiker ooit met soft drugs begonnen is, en dat is waarschijnlijk de wortel van deze mythe. Zo is ook iedere alcoholist ooit met melk begonnen natuurlijk.

 4. Bijzonder verhaal. Ik probeer via Google een en ander te weten te komen over deze meneer, maar ik kan weinig vinden. Het lijkt mij dat de Thaise media zijn naam verkeerd hebben gespeld. Weet iemand de correcte spelling?

 5. Nuanceren? Kom op zeg! Deze handelaren zijn criminelen, dat de wet in Nederland dit toestaat, hoeft niet te betekenen dat ook andere landen dit moeten volgen! Oprollen, al dit soort organisaties! Ze verzieken de maatschappij! Ze verdienen goud geld aan de zwakte van mensen!

  • Wel in dat geval moet je ook de verkoop van alcohol verbieden. Er zijn nog altijd meer alcoholverslaafden dan drugverslaafden. Alcohol is eigenlijk de gevaarlijkste harddrug die er bestaat.

   • Dat zou voor veel alcoholverslaafden ook eigenlijk moeten, Maar criminelen verdienen geen geld (meer) met het leveren van alcohol, wel met drugs. Veel mensen gaan er aan kapot. Ik heb het van heel dichtbij meegemaakt en die persoon zei altijd dat hij het softdrugs gebruik wel in de hand kon houden en nooit aan de harddrugs zou beginnen Totdat hij eens een snuifje coke probeerde. Daar kon hij niet meer zonder totdat hij het niet meer kon betalen, toen is hij familie, vrienden en onbekenden gaan bestelen. Daarbij is hij overgegaan op de goedkopere heroine en daar heeft hij zicht kapot mee gespoten. Ik moet de eerste alcohol verslaafde nog tegenkomen die vrienden, familie of onbekenden besteelt om bier te kopen. (ik zeg niet dat die er niet zijn, maar ik ken ze niet)

   • Je hebt daar een goed punt Khun Peter. Alcohol is inderdaad een (legale) hard drug, en een zware last op het sociale zekerheidsstelsel. Denk aan behandelingen c.q. ziekten, werkverlet, opvang, …

    Het grote probleem van illegale drugs, buiten hierboven beschreven problematiek, is dat deze zich in het criminele circuit bevindt. Dus niet alleen de drugs an sich, maar ook de handel er in, voedt een hele illegale en criminele subcultuur. Een kanker voor de samenleving.

    Recreatief gebruik van softdrugs, zie daar geen graten in. Tenzij dat het een springplank kan zijn naar gebruik van andere verslavende middelen, met alle gekende gevolgen.

    In Antwerpen (al eens de cocaine hoofdstad van wereld genoemd) doen de dealers in softdrugs meestal ook in harddrugs, of zijn ze aan dat milieu snel gelinkt, of ze verwijzen door. Het aantal wietverslaafden is ook niet te onderschatten. Die hebben al gauw voor 10 € per dag nodig, en vraag je maar eens af hoe dat betaald wordt. De meesten leven van een uitkering, +/- 800 € per maand… Gegevens: SODA, Stedelijk Drugs Overleg Antwerpen.

  • Beste Henk
   Voor dat je wat roept verdiep je er dan eerst een beetje in dat kan bvb met Google
   er is geen enkel land dat zich laat dwingen door Nederland om zijn drugs beleid over te nemen
   Er zijn wel landen die naar Nederland kijken. HOE wij dat doen
   Amerika in de staten Washington en Colorado daar mag je kweken verkopen blowen en winst maken
   Daar mee is ons omslachtige gedoogsysteem volledig ingehaald.
   Uruguay gelegaliseerd Canada is er mee bezig Argentinië gedoog beleid Colombia Ecuador Peru
   Portugal kan men vrij wiet kopen En als klap op de vuurpijl Cambodja waar een vrije moraal heerst over het gebruik van cannabis er is zelfs een complete toeristen industrie ontstaan
   Rond het roken van wiet. In Phnom Phenh zijn zelf restaurants waar men met wiet kookt

   Mexico costarico Belize Jamaica is het gebruik uit de criminele sfeer gehaald
   Niet zo afgeven op Nederland is nergens voor nodig

   • Als leraar heb ik de ellende bij kinderen gezien, handelaren die bij de schoolpoort die zooi verkochten, kinderen die stoned in de klas zaten! Wanhopige ouders die woedend waren. Kinderen die daardoor hun school lieten schieten, en hun toekomst onzeker maakten! Ik geef niet af op Nederland, maar die gasten die hun geld op een dergelijke manier verdienen, moeten aangepakt worden en voor heel lang verwijderd worden uit de maatschappij! Ook ik had 4 zonen die ermee geëxperimenteerd hebben. Gelukkig zijn ze er goed doorgekomen. En dat is gewoon mazzel hebben! Ik respecteer een ieders mening, en ik heb me verdiept voordat ik iets riep, omdat het destijds dichtbij kwam. Maar ik blijf zeggen, stop de handel!

 6. Vervelend voor de kinderen…je ouders in de bak en jij je leventje in de war.

 7. Prima zaak dat deze geestelijke milieu verontreiniger is opgepakt.
  Ik vind het prima dat dit soort lieden bij naam en toenaam worden genoemd in Thailand, zouden ze in
  Nederland ook moeten doen.
  Deze lieden zijn willens en wetens met kwalijke zaken bezig.( ontduiking belastingen, witwassen van crimineel verkregen geld en indirect de gezondheidszorg op kosten jagen. Ook hebben dergelijke elementen vaak e.o.a. uitkering om zich in te dekken. Alle gemaakte kosten van onderzoek e.d. terug laten betalen, naheffing belastingen plus een fikse prent eroverheen.

 8. Dat van die hogere THC gehaltes klopt alleen al eet je een kilo op er gebeurt niks ?
  De laatste tijd wordt steeds meer wetenschappelijk aangetoond dat het heel goed als medicijn gebruikt kan worden , net als 100 jaar geleden, alleen gaat de weten schap nu verder gelukkig.
  Google weet veel, meningen zijn zo subjectief 🙂

  Mvrgr.

  Cor

  • Juist Cor!

   Medicinaal gebruik van die middelen wordt zelfs verzekeringstechnisch, in bepaalde categorieën vergoed (België). Ja haalt het dan wel bij een apotheek, en je arts dient het voorgeschreven te hebben. die dient daar ook een aanvraag voor in, en heeft een medisch dossier van zijn patiënt. Waaruit de noodzaak of evidentie beschreven wordt.

   Voordeel voor de patiënt is dat zijn geneesmiddel (want dat is dan zo) ook gecontroleerd geproduceerd wordt.

   Verder, Google geeft nooit sluitende antwoorden op vragen. Wikipedia evenmin, alhoewel het goed gemonitord wordt. Maar je kan als leek daar zonder meer zogenaamde wetenschappelijke artikelen posten, aanpassen of verwijderen.
   De kunst bestaat er uit, goed te filteren in de zoekresultaten. Immers vele mensen zoeken een bevestiging van wat ze denken dat juist is, en die bevestiging vindt men ongetwijfeld op het web. M.a.w. eens op het verkeerde been, kan het www je daarin gewoon bevestigen.

   Honni soit qui mal y pense, googel dat maar eens ;~) En zoek de juiste betekenis.

 9. De spelling in de lokale pers is volkomen juist. Google maar raak maar je gaat weinig of niets vinden. Alleen al omdat de man zijn privacy weet te schatten. De verdachte is geen bekende drugscrimineel, geen veroordelingen. Lees alle krantenberichten in Thailand en Nederland en je ziet allerlei verschillende berichten, wat alles zegt over deze zaak. Hoofdpijn dossier voor justitie. Bij huiszoekingen in Nederland is niets gevonden. En Nederland heeft een rechtshulp verzoek gedaan aan Thailand, geen uitleveringsverzoek. Aanhouding hier is een initiatief van de Thaise autoriteiten. Bron: Telegraaf, Volkskrant en Omroep Brabant.
  De verdachte is een zakenman in goeden doen die mogelijk hier en daar wat grenzen heeft gezocht en daar mogelijk overheen is gegaan. Dat laatste mag het Thaise OM gaan bewijzen en dat zal hen niet gaan meevallen. Er ligt in Nederland geen arrestatiebevel dus uitlevering is vooralsnog volkomen onzin. Drugs smokkelen? Voorzover ik weet is hij al jaren niet meer buiten Thailand geweest. Slotsom, qua soft drugs is er niets aan de hand in Thailand, men zal hem hier hooguit kunnen vervolgen voor bezittingen die hij (mogelijk) niet kan verantwoorden (witwassen) en dat soort zaken lopen slechts zelden goed af voor justitie. Dus laat in deze zaak vooral eerst de rechter aan het woord, als de zaak daar al ooit komt.

 10. Als Nederland al een uitleveringsverdrag heeft met Thailand, ik kan dat niet vinden. Laos, Maleisië, Birma, Brazilië, er zijn vast nog meer landen waar meneer zich zou kunnen verstoppen. Het enige dat NL mits na veroordeling kan doen is een nieuw paspoort weigeren, dan moet meneer zich wel in NL komen melden.

  Als maar de helft waar is van het genoemde inkomen van meer dan 10 miljoen euro per jaar kun je in bepaalde landen betalen voor een low profile leven en een nieuwe identiteit. Loopt niet ook een bekende Thaise meneer rond met meer dan een paspoort ? Geld doet wonderen hoor.

  Laat eerst de Thaise justitie maar bewijzen dat hij hier iets verkeerds heeft gedaan. Meneer kan de beste advocaten betalen en zal hun hulp ook wel inroepen. Daarna is uitwijzen een optie, maar uitleveren ook ?

  • http://rechtennieuws.nl/2203/uitleveringsverdrag-met-thailand-rond.html

   Trouwens elk land kan op welk ogenblik ook om voor hun bepaalde reden een paspoort intrekken,( bewijs is je” bekende Thaise meneer “hierboven aangehaald)
   In dat geval is verblijf uit hoedanigheid van dat paspoort ,in dit geval Thailand ,niet meer geldig …..en wordt persoon uitgewezen , en Thailand heeft de gewoonte enkel vluchten naar Thuisland persoon toe te laten (omdat er geen geldig paspoort niet meer is, dus ook niet meer voor derde landen ….

   • Leuke reactie; return to sender? Dat is pas een terugkeerbeleid!
    ;~)

 11. Als je de helle handel legaliseert kan je controle uitoefenen op het product
  Net als ze dat doen met tomaten komkommers kaas enzovoort
  Zit er teveel THC in in beslag nemen die handel. Zo eenvoudig is het.
  Waarom is toch iedereen tegen legalisatie. Het probleem is er en dat los je niet op door het te verbieden
  Als volgen jullie het THC gehalte de schuldigen is voor de vele problemen rond het wiet gebruik dan moet toch iedereen dat willen. Nee we gaan het verbieden en dan is het probleem opgelost
  Het probleem is er en dat raken we nooit meer kwijt. Als je dat begrijpt. Ga je naar een oplossing zoeken hoe het beste om te gaan met dat probleem. En dat is hoe je het ook wend of keert legaliseren

  Ondanks het gedoog beleid is het percentage drugs verslaafden in Nederland lager dan het EU gemiddelde.
  Vergeleken met andere EU landen weinig probleem gebruikers in Nederland
  Als je even googelt zal je zien dat Nederland ontzettend goed scoort wereld wijd met zijn drugs beleid
  Gelijk krijgen doe ik toch niet. Ik ben blij dat mijn kleinkinderen in Nederland opgroeien

  En Hans nog een weetje
  THC gehalte Nederwiet lager. Het afgelopen jaar is het gemiddelde THC gehalte gedaald Van 15.5%
  Naar 13.5% aldus het trimbos instituut. De norm van het kabinet is 15% voor de verkoop in coffeeshops
  Blijf vooral roepen hoe slecht we het doen hier in Nederland

  Groet Kees

  • Mooi geschreven kees 1 en goed uitgelegd. Sommigen mensen snappen het niet of willen het niet snappen…..Geen speld tussen te krijgen!

   @ Hans, waar hebt u uw info van? Ik ken u als een begenadigd schrijver en iemand die de grenzen goed opzoekt en ook weet van heeft waarvoor respect!!! Maar van dit weet u niet al teveel, sorry!

   • Je reactie gaat niet meer over Thailand c.q. de posting. Voor discussies over drugsgebruik zijn andere fora.

 12. Waar begonnen we deze discussie ook alweer mee? Het ging over een meneer die op verzoek van het OM in Nederland door de Thaise politie is aangehouden, omdat hij handelde in marihuana. Dat handelen heeft hem multimiljonair gemaakt. Dat lijkt slim. Maar het mag niet. Gevolg, gezin totaal naar de knoppen. Waarschijnlijk lang de gevangenis in. Slim? Hoe ging deze discussie verder: rechtssysteem werd erbij gehaald, voors en tegens over dat spul werden erbij gehaald, hoe het in de wereld toegaat met dat spul, etc. Etc. Maar ik vindt het prima dat deze meneer de bak indraait! Dan kan hij rustig nadenken over zijn slimheid!

 13. Wij sluiten de discussie, want die gaat al lang niet meer over de posting of Thailand maar over de drugsproblematiek. Daar zijn andere fora voor.

Reacties zijn gesloten.