Een militaire coup kan niet worden uitgesloten, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha naar aanleiding van de chaos donderdag bij het Thai-Japan stadion. ‘Het is duidelijk dat een bepaalde groep mensen niet voor geweld terugdeinst, zoals in 2010, maar het leger zal er alles aan doen om geweld te voorkomen.’

Prayuth noemt een coup ‘een mogelijkheid’, maar die hangt af van de situatie en het tijdstip. Hij denkt dat zelfs wanneer het leger nu een coup zou plegen, niemand zou luisteren. De legerchef roept alle partijen op om een eind te maken aan het creëren van nog meer conflicten. ‘Ik sta niet onverschillig tegenover de situatie, maar ik kan niet veel zeggen. Het leger is vastbesloten rechtvaardigheid te handhaven en een gevoel van veiligheid te scheppen.’

Gisteren besprak de Kiesraad in een teleconferentie met de hoofden van de provinciale kiesraden de gebeurtenissen bij het stadion, die aan twee personen het leven hebben gekost, 153 slachtoffers maakten en de nodige schade veroorzaakten (foto homepagina). Radicale demonstranten van het Network of Students and People for Reform of Thailand probeerden toen de registratie van verkiezingskandidaten voor de landelijke kieslijst te verhinderen.

Vandaag begint de registratie van districtskandidaten in 375 kiesdistricten. Wanneer er problemen zijn, mag de locatie waar dat gebeurt, gewijzigd worden of mag de registratie worden uitgesteld, wanneer kandidaten en personeel gevaar lopen. Het hoofd van de kiesraad in de zuidelijke provincie Satun (een bolwerk van oppositiepartij Democraten) verwacht dat duizend anti-regerings demonstranten bij de registratielocatie zullen demonstreren.

In Bangkok wordt het Thai-Japan stadion niet meer gebruikt; de registratie vindt plaats op een veld bij een parkeerterrein van bussen op het terrein van het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg.

Minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Centre for the Administration of Peace and Order, acht meer protesten tegen het verkiezingsproces mogelijk. Hij gaat het leger vragen verkiezingskandidaten en kiezers in het land te beschermen en ervoor te zorgen dat de verkiezingen op 2 februari eerlijk verlopen.

Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de demonstranten enkele dagen vrij gegeven. Na de jaarwisseling wordt de rally op de Ratchadamnoen Avenue voortgezet. Suthep kondigde een nieuwe grote rally aan. ‘Geen enkele vierkante inch in Bangkok wordt door ons opengelaten voor aanhangers van Thaksin. Degenen die het daarmee oneens zijn, dienen de hoofdstad voorgoed te verlaten.’

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuyhiyakorn herhaalde gisteren de suggestie van de Kiesraad om de verkiezingen uit te stellen. Donderdag opperde de Kiesraad die mogelijkheid. Somchai denkt aan een uitstel van vier tot zes maanden. Tijdens die periode kunnen de rivaliserende partijen aan regels voor eerlijke verkiezingen werken.

Aftreden van commissarissen, waardoor de verkiezingen niet door kunnen gaan, noemt Somchai een ‘laatste optie’. Mocht dit gebeuren, dan kan de Senaat nieuwe commissarissen benoemen, zegt senaatsvoorzitter Nikhom Wairatpanich, zodat de verkiezingen toch kunnen doorgaan.

Volgens Somchai is de Kiesraad bevoegd in bepaalde problematische kiesdistricten de verkiezingen uit te stellen. De regering kan de gehele verkiezingen uitstellen, zegt hij, maar dat wordt door de regering bestreden.

Vijftien politieke partijen meldden zich gisteren in het Thai-Japan stadion waarmee het aantal politieke partijen dat met een landelijke lijst aan de verkiezingen deelneemt, op 53 komt. Het Thaise Huis van Afgevaardigden telt 500 leden: 375 parlementariërs, gekozen via het districtenstelsel, en 125 via evenredige vertegenwoordiging.

(Bron: Bangkok Post, 28 december 2013)

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Legerbevelhebber: Coup is een ‘mogelijkheid’, indien nodig”

 1. de laender zegt op

  Wat een circus dat heb ik nog nooit mee gemaakt ,de pot verwijt de ketel dat hij zwart zie.En dan weten dat er nog zoveel nuttig werk te doen valt in thailand ,op die manier zullen ze nooit vooruit gaan.Spijtig

 2. teun zegt op

  Suthep begint zich hoe langer hoe gekker te gedragen. Hij geeft de demonstranten “vrij” voor de jaarwisseling. Alsof hij een soort genereuze leider is!

  En de volgende uitspraak geeft helemaal te denken!
  ‘Geen enkele vierkante inch in Bangkok wordt door ons opengelaten voor aanhangers van Thaksin. Degenen die het daarmee oneens zijn, dienen de hoofdstad voorgoed te verlaten.’

  Deze uitspraak geeft aan hoe de man zich zal gedragen mocht hij ooit aan de macht komen! Hij is totaal niet geinteresseerd in oplossing. Hij wil absolute macht en zal dan de jacht openen op de rooien en misschien zelfs wel op buitenlanders.
  Als we dit zetten naast eerdere uitspraken van bijvoorbeeld de erfgename van Singha (plattelanders weten niet wat democratie is of woorden van gelijke strekking) dan wordt het doel van de gelen langzaam maar zeker duidelijk: macht van elite zonder inbreng van wie dan ook buiten de “grachtengordel”.

  Het is maar goed dat legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha de mogelijkheid van een coup expliciet heeft genoemd. Alleen via die dreiging is het misschien nog mogelijk, dat iemand Suthep kan intomen. Deze man is levensgevaarlijk met zijn Volksraad (uiteraard zonder rooien, lees plattelanders) en Volksregering. Naar zijn idee betekent het woord “volk” in beide woorden “ekite” en zullen er zeker geen verkiezingen meer komen als hij ooit premier wordt. Tenzij de verkiezingen door een aangepaste kieswet (wat Suthep dan een hervorming zal noemen) altijd de gelen als winnaar zal opleveren.

  • top martin zegt op

   Dan werd vergeten te zeggen dat Suthep ook gezegd heeft, dat hij niet PM wil worden. Als je dan even terug kijkt, waar de familie Thaksin in de afgelopen jaren Thailand naar toe gebracht heeft, dan wordt het tijd dat andere gedachte naar boven komen. Thailand is nu goed op weg een ontwikkelings land te gaan worden.

 3. Joy zegt op

  Hoe lang zal het duren eer het leger ingrijpt? Ik denk niet zo lang gezien de chaos, die er nu al heerst. Politiek gezien zit Thailand in een patstelling en de oplossing is nog heel ver weg.
  Overigens is dit vooral een kwestie, die in Bangkok speelt en wellicht nog wat grotere steden. Hoe verder weg van de hoofdstad en met name op het platteland zal het de mensen worst wezen, wat er in Bangkok gebeurt.

  groet Joy

 4. theoS zegt op

  Waarom herinnert mij dat aan de jaren ’30-’40 in Europa? Met name Mussolinie en Hitler.Opzwepen van de massa’s,waren daar meesters in.Ik denk dat Suthep het boek Mijn Kampf gelezen heeft,clown dat ‘ie is!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website