Even uitrekenen: 1 rai is 40 bij 40 meter, dus 3.900 rai is 6,24 vierkante kilometer. Zo groot is het gebied dat een ‘invloedrijk’ persoon in Nakhon Ratchasima zich wederrechtelijk heeft toegeëigend.

Aan de grond die in een bosreservaat ligt, heeft de man dik geld overgehouden. Hij plant er suikerriet op en incasseert huur van dorpelingen. Dat heeft de lieve duit van 100 miljoen baht in het laatje gebracht. Zo berekent hij de dorpelingen een huur van 2.000 baht per rai, maar betaalt zelfs slechts 5 baht per rai aan grondbelasting.

Gisteren legde een team van soldaten, vergezeld door functionarissen van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) en het Land Department beslag op de grond. Ze constateerden onregelmatigheden in de grondaktes die de man, eigenaar van het Ammarin Resort hotel in Pak Chong, produceerde. De documenten die bij de aanvraag waren gebruikt, hadden deels betrekking op grond elders en sommige documenten waren door de autoriteiten ingetrokken.

Het leger kwam in actie naar aanleiding van een klacht, ingediend door Wan Lertsanoi, vertegenwoordiger van de dorpelingen in Ban Nong Kung en Ban Nong Kaeo. De dorpelingen, zo zegt de klacht, wordt door de man de toegang tot het land ontzegd, alhoewel het – weten ze – deel uitmaakt van het bosreservaat Sung Noen.

Voordat de man in 1992 het eigendom claimde, werkten acht families in het gebied als houthakker. Ze leverden hout aan de spoorwegen, dat als brandstof werd gebruikt. Uit luchtfoto’s van het Land Department bleek dat ’s mans land inderdaad in het bosreservaat ligt.

De junta gaat de PACC vragen de zaak tot op de bodem uit te zoeken, want ambtenaren moeten valse grondaktes hebben uitgegeven. De gemeenteraad van Takhu, die de grondbelasting incasseerde, ligt ook onder vuur; die hanteerde een ‘ongebruikelijk’ tarief [lees: belachelijk laag].

En verder is er nog een hoge ambtenaar in het Land Department die dacht slim te zijn. Hij stuurde een urgente brief aan het lokale kantoor met de opdracht binnen een week aan de illegale grondeigenaar grondaktes te leveren. Kortom: alles bij elkaar een fraaie historie van fraude en [neem ik aan] intimidatie van dorpelingen door een diknek, die meent zich alles te kunnen permitteren.

(Bron: Bangkok Post, 29 juli 2014)

Foto: Dorpelingen praten met soldaten bij de illegaal in gebruik genomen grond. 

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Leger legt beslag op 6,24 km2 gejat land in bosreservaat”

 1. ruud zegt op

  Ik ben bang, dat die diknek geen 20 jaar de cel in hoeft.

  • Johannes zegt op

   Misschien wordt hij NU even opgepakt. Hij zal ‘n FLINKE borg moeten betalen en gaat vervolgens naar huis om daar ‘n langdurig proces voeren……….
   OF………….het leger maakt er ‘n GOED einde aan.

   • chris zegt op

    Ik schat in dat de man en alle medeplichtigen er niet goed vanaf komen. Voor de Thai die dat nog niet begrepen hebben: het is de junta menes….

 2. Daniel zegt op

  Als de foto ter plaatse is genomen blijkt er nog bosreservaat over te houden.
  6,24 km2 is een perceel land van 1.000 m breed en 6,24 km lang. Is reeds een heel groot vliegveld.
  Ik veronderstel dat die dikkenek zelfs geen dag zal vastzitten. Deze invloedrijke man heeft zijn invloed reeds goed weten aanwenden en zal dit nog wel eens doen.

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Het is werkelijk schandalig wat die kerel de boeren aanrekent als huur voor het land. Wij wonen 50 km. van Korat en goed 5 jaar geleden hebben we ‘n stuk landbouwgrond gekocht, ‘n oud rijstveld van 2,5 Rai (4.000 m2) aan 100.000 ฿, dat is dus 25 ฿/m2 of 40.000 ฿/Rai en die kerel rekent de dorpelingen 2.000 ฿/Rai aan huurgeld (per maand of per jaar)??? En de grondwaarde v.d. landbouwgrond zal ondertussen niet veel gestegen zijn volgens mijn gedacht. Die strijkt werkelijk ‘n zeer grote woekerwinst op!!! Die behoren ze voor heel lange tijd op water en rijst te zetten, met de verplichting om de boeren die woekerwinst terug te betalen maal het aantal jaren dat hij die winst opgestreken heeft. Grond die hij dus bovendien illegaal verkregen heeft. Terzijde: voor onze grond, 2,5 Rai landbouwgrond en 2,5 Rai bouwgrond betalen we slechts, eenmalig geweest, 100 ฿ enkele jaren geleden!!!

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  Die 100 ฿ was dus als grondbelasting gerekend.

 5. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Zo, de rook van mijn calculator is weggedreven.

  3900 minus 5- maal 1995,– maal 22 jaar is zo’n kleine 172 miljoen bahtjes.

  Als eerst moet deze man dit gewoon in de thaise schatkist doen.
  [Louise, je ben een gek mens, want dat gebeurd niet]

  Die man van de “”versnelde grondaktes moeten ze ontslaan en dus niet aan een ander buro zetten en deze gewoon, uuuhhh, kan even niet op de naam komen, maar werk doen voor het publiek, zoals middenbermen schoonmaken etc..
  En laat die diknek maar naast hem werken, kunnen ze mijmeren over wat het allemaal had kunnen betekenen.

  En @Chris,

  ik mag hopen dat de junta hier lettrlijk en figuurlijk induikt.
  Twee duidelijk foute personen heb zij zo wie zo al.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website