Lampionnen zijn zwevende pyromanen

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Opinie, Uitgelicht
Tags: ,
21 november 2013

’t Is zo’n leuk gezicht: de honderden yee peng lampionnen die met Loy Krathong de lucht in gaan en dat met Oud en Nieuw ook doen.

‘Noem me een spelbreker’, schrijft Ploenpote Atthakor in een commentaar in Bangkok Post, ‘maar zwevende lampionnen – hoe mooi ze ook zijn – maken het Loy Krathong-festival alleen maar lelijk evenals het oorverdovend vuurwerk en de krathongs zelf die de volgende dag de waterwegen verstoppen.’

Dit jaar waren de lampionnen verantwoordelijk voor zes branden in Bangkok. Gelukkig werden ze snel ontdekt en in de kiem gesmoord en leidden ze niet tot een ramp. In Pathum Thani werden vier winkelpanden in de as gelegd en in Nonthaburi viel een lampion op een braakliggend stuk land met droog gras. Bijna was het vuur overgeslagen naar een woonwijk, maar gelukkig arriveerde de brandweer op tijd.

Het risico beperkt zich niet tot branden. Een automobilist vertelde op het radiostation Jor Sor 100 dat een lampion op zijn wagen dreigde te landen toen hij over de Rama IV brug reed. Hij zag ternauwernood kans de vuurbal te ontwijken en had het zeldzame geluk dat er geen andere voertuigen in de buurt waren.

Ook in de buurt van luchthavens vormen de lampionnen een gevaar. Er hoeft er maar één in de motor van een stijgend of landend toestel te belanden en je hebt weinig fantasie nodig om te bedenken wat er dan kan gebeuren.

Ploenpote wijst erop dat de lampionnen traditioneel in het veld werden opgelaten en niet in stedelijke gebieden. Maar die traditie is al lang bijgezet in het museum. De gemeente Bangkok begint langzaam oog te krijgen voor de gevaren. Ze gaat een regeling met een verbod opstellen.

’Gezien de bureaucratische red tape duurt het maanden voor zo’n regeling er is. Kunnen we het ons veroorloven zo lang te wachten?’, verzucht Ploenpote. Waar ik zelf aan zou willen toevoegen: En wie gaat dat controleren?

(Bron: Bangkok Post, 21 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Lampionnen zijn zwevende pyromanen”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Afgelopen weekend Loi Kratong in Si Chumphu meegemaakt. Ook hier veel van de papieren zakken de lucht in. Wat me verbaasde, was dat het aantal zakken dat in brand vloog tijdens het opstijgen, beduidend meer was dan het jaar ervoor. Volgens mij ligt het aan de elementen die in brand gestoken worden. De vlammen die veroorzaakt worden zijn niet te controleren. In de omgeving zijn heel veel suikerriet velden en die zijn zo goed als klaar om afgebrand te worden voor verwerking in de suikerfabriek. Er moeten regels komen, maar ja TiT.
  De drijvertjes hier zijn vanwege de beschikbaarheid wel van schijven van de bananenboom gemaakt, dus niet van die styrofoam zoals in BKK en andere grote plaatsen. Dat is bucht en werkt vervuilend in de vijvers en kreekjes.

 2. andre lenoir zegt op

  Beste Gerrie.., ‘het aantal zakken in brand’ is niet het branden van de zak maar een extratje dat je vasthaakt aan de lampion, je deze direct aansteken en geeft dan snel een extra effect net of hij in brand staat.., of je doet dit niet en deze ontsteekt dan hoger zodra er een vlam aankomt..,, ik heb er ook enkele in men omgeving zien neerkomen, de meesten waren dan slecht opgebrand zodat ze geen hoogte kunnen maken.., maar het is en blijft gevaarlijk.., al hebben we er ook eentje opgelaten; een Angry Bird om al het kwaad weg te sturen…, ,))
  sanderaags lagen er wel honderden in de wijde omgeving van Chiang Mai, en natuurlijk ook op andere plaatsen.., grtjs ,)

 3. janbeute zegt op

  Jantje en zijn vrouw blijven meestal tijdens Loy Kratong thuis .
  Mijn vrouw waarschuwde mij al jaren over de gevolgen van die brandende luchtzakken ,uit ervaring .
  Wij hebben ook een Logan ( lumjai ) boomgaart met op dit moment veel droog gras .
  De dag na Loy Kratong lagen er twee van die ballonnen op ons grondstuk , alle nog in goede staat .
  Bij een ons aangrenzend perceel lagen er ook een paar .
  Gelukkig weer niets gebeurt .
  Maar in het verleden zijn wel branden geweest bij mij in de omgeving .
  Boomgaart in vlammen op , en er is niets te verhalen , kun je weer opnieuw beginnen voor lange tijd .
  Ik heb echter ook enkele honden , en dat is mijn grootste zorg , deze dieren waren de afgelopen dagen dan ook zeer angstig en schichtig .
  Van al dat geknal meer dan 3 dagen .
  Ik heb het moeilijk gehad met ze , straks met oud en nieuw begint het gedonder weer .
  Sorry voor de dieren, twee van mijn honden konden we mijn schuur en huis niet uitkrijgen .
  Dieren waren doods benauwt , een is een sterke hond .
  Maar gedurende deze dagen ken je hem niet weer , een zielig hondje geworden .
  Nee Loy Kratong is niet feest voor iedereen .
  Denk dan ook nog aan het milieu , duizenden kratongs gemaakt van piepschuim gaan in het water .
  Mooi feest , heb het diverse malen meegemaakt in Thailand , maar houd het nu wel voor gezien .

  Jantje .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website