Over ruim een dag gaat in 69 provincies het nieuwe minimum dagloon in. Het minimum dagloon in Thailand gaat in dan na vier jaar met 5, 8 of 10 baht omhoog. 

Deskundigen wijzen er op dat de magere verhoging op de lange termijn alleen maar negatieve gevolgen heeft. Werkenden zijn vooral teleurgesteld en gefrustreerd over de beperkte loonstijging.

Sunee Chaiyaros van het College of Social Innovation aan de Rangsit universiteit, zegt dat werknemers niet blij zijn met de loonstijging. Zelfs de verhoging van 10 baht, die voor Bangkok en buurprovincies geldt, is onvoldoende om de steeds hoger wordende kosten van levensonderhoud te compenseren.

Dat geldt ook voor de overige provincies waar de prijzen voor eten en drinken even hoog zijn als in Bangkok, zegt ze. Sunee meent dat de verhoging vooral bedrijven ten goede komt, het personeel kan er niet veel mee. Veel werkenden verdienen nauwelijks meer dan het minimumdagloon van 300 baht, alhoewel ze al 20 tot 30 jaar werkervaring hebben. Dat komt omdat werkgevers te weinig belang hechten aan hun vakmanschap en capaciteiten.

Bundit Thanachaisetthawut, een arbeidsdeskundige, noemt het ironisch dat de regering het minimumloon van werkende de afgelopen vier jaar niet heeft verhoogd, maar de salarissen van ambtenaren wel.

De voorzitter van het Thai Labour Solidarity Committee is kritisch over de nieuwe verhoging omdat die alleen maar verwarring schept vanwege de verschillen tussen provincies die in dezelfde economische zone liggen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Veel kritiek op geringe verhoging minimum dagloon”

 1. Rob zegt op

  Ik vraag me echt af wanneer de Thai eens echt wakker worden, en inzien hoe krom alles is in dit land.
  Al hoop ik er dan niet te zijn, want als dit ongenoegen van vele barst…………….

 2. Ronny sisaket zegt op

  tja dat heb je in een land waar geen noemenswaardige vakbond bestaat en nooit zal bestaan , al was het alleen maar om het feit dat de Thai niks gunnen aan anderen .

  • Tino Kuis zegt op

   Sorry hoor, dat is onzin. Thailand heeft veel actieve vakbonden gekend die in het Labour Museum worden beschreven en waar hun werk wordt geeerd. Ga daar eens een kijkje nemen:

   http://www.bangkok.com/magazine/labour-museum.htm

   In de zeventiger-jaren kende Thailand ook een Socialistische Partij waarvan de voorzitter in februari 1976 werd doodgeschoten.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Party_of_Thailand

   Heel veel vakbondsmensen in Thailand deden goed werk, velen zijn vermoord of ‘verdwenen’.

   Stel je op de hoogte voordat je iets beweerd.

   • Ger zegt op

    Ronny praat volgens mij over vakbonden in de huidige tijd. Kom zelf ook nooit iets noemenswaardig tegen in het nieuws wat duidt op een actieve en een rol spelende onderhandelingspartner bij gesprekken oven salarissen, arbeidsvoorwaarden en meer. Als er iets wordt geregeld is dat meer van overheidswege dan vanuit het front van de werkende mensen, werknemers. Het heeft geen zijn om voorbeelden van 40 en 50 jaar geleden te gaan benoemen, een generatie geleden. Maar als iemand dan kennis heeft van georganiseerde werknemersorganisaties met enige invloed in Thailand van de laatste 10 jaren dan mag deze het graag melden.

 3. Nelly zegt op

  Niet alleen de Thai hoor. Ik ken heel veel farang, die hun personeel behoorlijk onderbetalen. Wij betaalden 5 jaar geleden in Bangkok al 12000 Baht voor een meid uit Myanmar, en zelfs nu nog hoor ik dat er mensen zijn die 7000 baht betalen. Wij hebben nu in chiang mai een meid die maar 1 of 2 dagen per week komt en zij krijgt netjes 400 baht voor een 8 uren werkdag. Daar heb je in belgie nog niet iemand voor
  1 uur.

 4. old-amsterdam.com zegt op

  In onze bar Old-Amsterdam op Koh Samet betalen we onze manager 5% van de dagomzet met een minimum van 350 Baht per dag mocht ze de 7000 Baht niet halen.
  Soms gebeurt dat in het laag seizoen maar de rest van het jaar verdient ze voor Thaise begrippen een klein fortuin ,en dan heb ik het nog niet eens over de fooien pot.
  Neem van mij aan dat deze dame keihard werkt en alle zaakjes op orde heeft.
  Daarom krijgt ze 31 december ook een lekkere bonus van 10000 Baht !!

 5. Fransamsterdam zegt op

  Moderator: Discussie graag bij Thailand houden.

 6. Bertus zegt op

  @ Ronny,Thailand heeft vakbonden, Sociale voorzieningen, pensioenen en healthcare maar daar moet (vrijwillig) contributie en premies e.d. voor betaald worden, en daar heeft de men geen zin in. Grote bedrijven, met een zeker aantal werknemers, zijn wettelijk verplicht om premies in te houden dus deze werknemers zijn overal tegen gedekt. Mijn dochter werkt op de account afdeling van een groot bedrijf en er worden elke maand premies van haar loon ingehouden. Doe wat research voor je wat beweert over Thailand.

 7. Bertus zegt op

  Nog wat, mijn dochter verdient Baht 18,000- p/mnd schoon voor een 5 daagse werkweek, Maandag tot Vrijdag. Wat een behoorlijk loon is in Thailand en heeft recht op alle Sociale Voorzieningen waar zij premie voor betaalt.

 8. chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  1. Heel veel Thaise mensen werken niet voor een salaris maar zijn eigen baas (winkel, restaurant, kapperszaak, loterijverkoper, marktkoopman, taxichauffeur enz). Daarvoor geldt geen minimumloon. Dus slechts een deel van de werkende bevolking ‘profiteert’ van deze zeer kleine verhoging;
  2. Een deel van de werkgevers (ik weet niet hoe groot) lapt het minimumloon aan zijn laars omdat niemand het controleert dan wel protesteert;
  3. Veel medewerkers zijn ongeschoold en hebben het vak dat zij uitoefenen in de praktijk geleerd: sommigen zijn goed, anderen niet zo goed. Het is moeilijk om de kwaliteit vast te stellen en daarnaar te betalen;
  4. De Thaise economie draait stroef mede omdat de particuliere bestedingen achterblijven. Een fikse verhoging van het minimumloon zou een goede maatregel zijn om de economie (een beetje) te helpen.
  5. Gelet op de kwaliteit van het onderwijs kun je er niet van uitgaan dat iedereen die een diploma heeft (op welk niveau ook) ook een gekwalificeerde medewerker is.

 9. Bertus zegt op

  Het minimum loon verhogen is een vicieuze cirkel. Loon omhoog, prijzen omhoog, Weer loon omhoog, weer prijzen omhoog. Prijzen omhoog in Thailand gaat niet procentsgewijs, iedereen verhoogt zijn prijzen wat hij/zij denkt, meestal met 50% zelfs 100%. Heb je het tegen de handelaar of welke Thai dan ook over procenten staan ze je dom en verloren aan te kijken. Bijv. van Bht 100- naar 120- is 20% maar de Thai zegt ‘ doe niet zo moeilijk over 20 baht, cheapskate’. Nou ik erover nadenk zijn er vele farangs die hetzelfde zeggen, struin maar eens de verschillende forums af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website