Thailand zakt als rechtstaat verder op WJP index

Er is veel mis met de rechtstaat in Thailand. Dat blijkt wel uit de jaarlijkse index van het World Justice Project (WJP). Thailand zakte met negen plaatsen en staat nu op plaats 56 in de lijst met 102 landen.

The World Justice Project neemt jaarlijks een groot aantal landen de maat op een achttal aspecten van de rechtstaat, zoals de afwezigheid van corruptie, het functioneren van het strafrecht, openbaarheid van bestuur en orde en veiligheid.

Thailand’s ranking daalde na de militaire staatsgreep van vorig jaar. Volgens de WJP index is de bescherming van de fundamentele rechten van de Thaise bevolking sterk beïnvloed en dat is belangrijke factor als het gaat om het beoordelen van de rechtstaat. 

Denemarken scoort op de lijst het hoogst en Venezuela het laagst. Nederland staat op de vijfde plaats en scoort vooral goed dankzij de duidelijke en effectieve wetten, de goede toegankelijkheid van het recht en de onafhankelijkheid van de rechters. België staat op de zestiende plaats.

Bron: The Nation – http://goo.gl/DQgs2T

No votes yet.

5 gedachten over “Thailand zakt als rechtstaat verder op WJP index

 1. Verbazingwekkend dat er nog steeds expats zijn die weglopen met Prayuth. Alleen zijn ze nu wel erg stil…

  Negen plaatsen gezakt is niet mis. Met een score van 0,52 op een scoreschaal van 0 tot 1 moet toch duidelijk zijn dat Thailand met Prayuth in een vrije val is beland. Zelfs verschillende bananenrepublieken moet Thailand voor laten gaan als het om de rechtstaat gaat. Verbazingwekkend, toch?

 2. Dat verwondert mij niks, als ik vandaag lees dat ik me moet legitimeren op het postkantoor wanneer ik een pakketje aanbiedt, ervaar ik dat steeds een stapje verder in dit land, of zoals onlangs de verplichte registratie van mijn telefoon nummer. Het stelt zogenaamd allemaal niks voor, maar toch de WJP konstateert dit ook, dus….

 3. Als de criteria die hierboven Nederland een 5de plaats waard maken, ook op België zouden toegepast zijn… zou die 16de plaats wel enorm optimistisch zijn. Ik denk dat tussen ogenschijnlijke theorie en effectieve praktijk grote verschillen bestaan. Daardoor wordt o.m. Thailand benadeeld en o.a. België bevoordeeld. Westerse landen zijn nu eenmaal beter bij het in wet- en regelgeving formuleren en in het door ordediensten en justitie toepassen van net die criteria die door Westerse landen typisch als maatstok gebruikt worden. De mate waarin een bevolking in het algemeen recht dan wel onrecht moet ervaren, staat niet noodzakelijk in verhouding.

 4. Zo zie je maar weer .
  Dat bijna alles wat gebeurt hier onder het nieuwe management van Thailand .
  De gewone Thai niet ten goede komt op gerechtelijk gebied .
  Als je uberhaupt nog over gerechtigheid kan spreken .
  Want wie de poen heeft ( de gevestigde elite dus ) , heeft het recht in Thailand .
  Wat mij nu verbaast is waarom zijn ze dan zo snel gedaald op de wereld ranglijst .
  Ik dacht dat de vooraf gaande regeringen van de Thaksin families al slecht was , maar blijkt nu toch weer anders .
  Of zie ik dat soms verkeerd .

  Jan Beute .

Reacties zijn gesloten.