Koraal in Thaise wateren aangetast door stijging temperatuur

De opwarming van de aarde heeft ook gevolgen voor het koraal in Thaise wateren. Zo is het koraal in de zee bij Koh Talu en Koh Leum in Prachuap Khiri Khan aangetast. Hierdoor verliest het koraal haar kleur, wat erop wijst dat de watertemperatuur stijgt. Vijf procent van het koraalrif is aangetast.

Een koraalrif is een ondiepte in de zee die opgebouwd wordt door koraalpoliepen. Dat zijn kleine diertjes die in helder en warm water leven. Ze zetten kalk af waardoor na verloop van tijd uitgestrekte koraalriffen (banken) kunnen ontstaan.

Bioloog Nalinee van het Department of Marine and Coastal Resources verwacht dat de watertemperatuur tot boven de 30 graden stijgt. Hierdoor zal er steeds meer koraal worden aangetast. Nalinee schrijft de temperatuurstijging toe aan El Niño en aan de warme zomerperiode, maar de opwarming van de aarde speelt ook een rol.

Het verkleuren van het koraal is al een tijdje aan de gang, met 2010 als dieptepunt. In de noordelijke Andaman Zee ging daardoor 66,9 procent van de koraalriffen verloren en in het zuidelijk deel 39 procent. Het Department of Marine and Coastal Resources maakt een inventarisatie en kan eind deze maand meer zeggen over de situatie. Eventueel worden de plaatsen met riffen gesloten voor duikers om verder verlies te voorkomen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.

4 gedachten over “Koraal in Thaise wateren aangetast door stijging temperatuur

 1. Net zoals alles in het leven blijft niets hetzelfde. Ook het lot van het koraal. Overigens niet alleen in Thaise wateren, kijk maar naar het Great Barrière reef aan de oostkust van Australië. Dus voor de echter liefhebber wees er nog op tijd bij en maak nog een een duik waar mogelijk en geniet er van, want het zal er niet beter op worden als deze berichten juist zijn.

 2. Het verhaal hierboven klopt. Maar niet helemaal.
  Aantasting van het koraal – bleaching – heeft inderdaad te maken met de opwarming van het water.
  Dat de duiksport worden gesloten om dit effect tegen te gaan klopt niet. Er is namelijk geen enkel verband. Uit eigen ervaring ( Padi duikinstructeur) kan ik vertellen dat de organisaties waar ik de afgelopen jaren mee ben opgetrokken zeer verantwoordelijk omgaan met de duikomgeving.

  Deze foute overname van het verhaal gebeurde ook al op een bekende duiksite in Nederland.

  Als er door de Thaise overheid duikspots worden gesloten dan is dat omdat er door diezelfde overheid meetapparatuur wordt geplaatst om deze stijging van de temperatuur te meten.
  En dus niet omdat het koraal kapot wordt gedoken.

 3. Duikplaatsen en of riffen sluiten voor duikers? Of het bleken van de koralen te wijten is aan duikactiviteiten. Natuurlijk worden riffen door duikers beschadigd hoe voorzichtig men ook is maar het bleken van koralen wordt veroorzaakt door opwarming van de aarde. Duikers leveren een belangrijke financiële bijdrage waardoor meer onderzoek naar dit probleem mogelijk is.
  Op diverse plaatsen zijn met succes projecten gestart om koraalsoorten te kweken die beter bestand zijn tegen de opwarming van het water. Deze koralen worden vervolgens uitgezet op kunstmatige riffen en plekken waar het koraal is aangetast.

  Mvg Peter.

 4. De grootste aantasting van koraal komt door de mens ja maar vooral door de vervuiling en ellende die wij veroorzaken en niet een paar duiken. Het Great Barrier reef in Australie heeft ook zeer veel last van de opwarming van de aarde. En dat is pas echt een serieus probleem aangezien het Great Barrier reef gezien word als de koraal kraamkamer van de hele wereld. Dus dit is niet enkel een Thais probleem maar een wereld probleem veroorzaakt door de mens en zijn wanbeleid betreffende de natuur en aarde ( natuurfenomeen El nino overal de schuld van geven is wel heel erg makkelijk )

Reacties zijn gesloten.