Koh Tao moorden: Thailand schoorvoetend akkoord met buitenlandse waarnemers

Thailand gaat ‘in principe’ akkoord met het toelaten van buitenlandse waarnemers uit Engeland en Myanmar om de rechtsgang te observeren die gevolgd wordt in de zaak van de dubbelmoord op Koh Tao een maand geleden. Deze afspraak is gisteren gemaakt in een gesprek tussen de Britse en Myanmarese ambassadeur, het hoofd van de landelijke politie en de permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Engeland is de Thaise zaakgelastigde door de minister voor Zuidoost-Azië ontboden. [De diplomatieke term voor: op het matje geroepen] Hugo Swire heeft hem duidelijk gemaakt dat er in de UK ‘ernstige zorgen’ bestaan over de manier waarop de Thaise autoriteiten de zaak hebben aangepakt.

Swire had ook kritiek op de mediacontacten van de Thaise politie. Hij bood de hulp van de Britse politie aan bij het onderzoek en de daarop volgende rechtsgang en eiste dat de Britse regering en de gezinnen van de slachtoffers op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van het onderzoek.

Premier Prayut Chan-o-cha [bang voor gezichtsverlies?] ontkent echter dat de zaakgelastigde is ‘ontboden’. ‘Ze hebben ons niet ontboden. We zijn ernaar toe gegaan om uitleg te geven.’ Prayut zegt dat Myanmar en Engeland in verwarring kunnen zijn geraakt door de mediaberichtgeving en de social media.

‘Het is vrij normaal dat ze ons om uitleg vragen, maar dat betekent niet dat ze ons rechtssysteem niet vertrouwen.’ Volgens Prayut heeft de politie de zaak ‘deskundig’ aangepakt.

In Surat Thani ging de Koh Samui Provincial Court gisteren door met het horen van de getuigen van het OM.  De twee verdachten kregen de gelegenheid hen te ondervragen. Ze werden bijgestaan door een advocaat van de Lawyers Council of Thailand.

Maung Maung, een kamergenoot van de verdachten, verklaarde dat ze met zijn drieën bier hadden gedronken op het strand en gitaar gespeeld, zo’n 100 meter vanaf de plaats delict. Toen het bier op was, was hij vertrokken. Volgens een eerdere verklaring van de politie is hij getuige geweest van de moorden. Maar ja, wie kun je nog geloven in deze zaak?

(Bron: Bangkok Post, 15 oktober 2014)

Op de bovenste foto verlaat Somyot Pumpanpuang, hoofd van de landelijke politie, het ministerie van Buitenlandse Zaken na overleg met de Britse ambassadeur (foto onder) en de Myanmarese ambassadeur, in het bijschrift ‘gevolmachtigde’ genoemd.

No votes yet.

4 gedachten over “Koh Tao moorden: Thailand schoorvoetend akkoord met buitenlandse waarnemers

 1. Ik ben overigens benieuwd hoe de reactie val Thailand zal zijn als blijkt dat deze 2 Birmezen onschuldig zijn . Ik ben bang dat de waarheid nooit boven tafel zal komen en dat deze twee onschuldig of schuldig lang zullen zitten zoals zovelen ” arme ” thais e.a in de gevangenis onschuldig vastzitten

 2. In Thailand denk ik vaak :” wees toch wat opener naar de wereld” .maar zelfs advies vragen aan een buitenlander is waarschijnlijk al gezichtsverlies. Als je advies vraagt blijf je echter zelf de regie houden of je het advies wel of niet opvolgt.

  Dus de praktijk is meestal eerst belachelijke oplossingen , theorien of ideeen naar buiten brengen en pas als de hele wereld over je heen buitelt of niet meer bijkomt van het lachen schoorvoetend aanpassingen doorvoeren of de zaak onder het vloerkleed vegen.Het gezichtsverlies is dan echter vele malen groter.

  Het is allemaal de charme van Thailand maar niet meer zo leuk als je door klungelig beleid achter de tralies komt. Ook is het niet leuk om te moeten denken of je het bovenstaande wel kan uitten.

 3. Sorry maar ik ben er van overtuigd dat de politie in deze kwestie alles behalve “correct” gehandeld heeft !

  Er waren “fotobeelden” heel in het begin en die zijn miraculeus “nooit” meer opgedoken !

  Ik heb een donker vermoeden dat DIE bewuste beelden wel degelijk van de echte moordenaars kunnen zijn, temeer omdat ze zonder 1 woord onder tafel geveegd werden.
  Ik denk daarbij gelijk aan de corruptheid van de politie ginds, en ja die bestaat echt wel, heb ik uit hele goede bron, en ik denk ook aan die “mishandelingen” van de Birmanen om hen tot bekentenissen te dwingen…

  Er moest en zou “iemand” schuldig bevonden worden en wel zo snel mogelijk want die moorden pasten helemaal niet in Prayuth zijn “denkbeeld” over een “veilig, corruptievrij en toeristenvriendelijk Thailand”.
  Dus er moest absoluut snel “gehandeld” worden maar Thailand mocht zeker geen “blaam” treffen, laat staan dat de moordenaar(s) Thai zouden mogen zijn !

  Dus die Birmanen moeten voor alles opdraaien, halve kinderen, amper 21 jaar met heel arme ouders bovendien, ongeletterd en de taal niet machtig !

  Intussen loopt of lopen de ECHTE daders nog wel “vrij” rond ! Hoe lang zou het duren alvorens er daar “weer” gemoord wordt?

  Ik vind een heel degelijk en professioneel onderzoek van de UK specialisten en deze van Birma (zoals vroeger genoemd) wel een absolute must en een hoogdringendheid !

  Zeker OOK voor de nabestaanden van die arme vermoorde mensen, besef goed dat er mensen hun kind kwijt zijn en zo iets dat draagt men zijn leven lang mee ! Dat verdriet slijt niet, nooit !

  En dan nog die “moord” die werd “weg gewuifd onder gelach van de politie” op 1 januari j.l. !

  Nooit onderzocht, er werd gezegd: “dronken en van de rotsen gevallen”, goed maar met enkel 1 diepe wonde in de schedel en verder geen blauwe vlek, schaafwonde of laat staan ergens iets “gebroken” ?

  Ook die ouders zijn door de politie met “een kluitje in het riet” weg gezonden en zij hebben, bang voor hun leven en dat van hun andere zoon letterlijk het hazenpad gekozen en wel zo snel mogelijk !

  Neen, er is TE veel toeval, te veel open vragen, te veel losse eindjes, niets is wat het nu lijkt te zijn en dat moet degelijk onderzocht worden !

  Niemand moet opdraaien voor moorden die men niet gepleegd heeft, de ware schuldige(n) moeten gevat en gestraft worden !

 4. Moderator: uw standpunt is duidelijk het blijven herhalen van uw mening zonder nieuwe feiten of argumenten is niet toegestaan.

  Reacties op Thailandblog zijn uiteraard van harte welkom. Wel zijn er een paar spelregels:
  1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.
  2) Het blog is een platform voor reactie en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten, worden niet geplaatst.
  3) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.
  4) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.
  5) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

  Reacties die niet aan de spelregels voldoen, worden niet geplaatst.

Reacties zijn gesloten.