Ivoorverkopers vrezen voor hun hachie

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: , ,
10 maart 2013

’t Is ook nooit goed. Nu de regering onder internationale druk staat een eind te maken aan de illegale ivoorhandel, beginnen ivoorhandelaren in Nakhon Sawan en Uthai Thani te koeren dat de aangekondigde strenge controle de traditie van ivoorsnijden de nek omdraait. Het zou hen dwingen hun werk klandestien voort te zetten teneinde arrestatie te voorkomen.

Het commmentaar is een reactie op uitspraken van minister Preecha Rengsomboonsuk (Natural Resources and Environment), die naar aanleiding van de discussies daarover in de Cites-conferentie in Bangkok heeft gezegd dat Cites er bij Thailand op aandringt de ivoorhandel strenger te reguleren, met name om een eind te maken aan het gebruik van gesmokkeld ivoor uit Afrika.

Alhoewel Cites in 1989 de internationale ivoorhandel heeft verboden, staat Thailand de verkoop toe van ivoor van in gevangenschap levende olifanten, mits gecertificeerd door het Provincial Administration Department. Dierenactivisten vermoeden dat de ivoren kunstwerken die in Thailand worden gesneden, ook gemaakt zijn van gesmokkeld ivoor uit Afrika of van slagtanden van olifanten die in het wild leven. Het World Wildlife Fund noemt Thailand daarom de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.

Minister Preecha heeft gezegd dat de autoriteiten alle ivoorwinkels gaan controleren om hun voorraad vast te stellen. De winkels mogen geen nieuwe slagtanden kopen totdat die inventarisatie is voltooid. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation gaat inventariseren hoeveel slagtanden er in olifantenkampen liggen. Mogelijk wordt een verbod op de handel in binnenlands ivoor uitgevaardigd.

Suchart Aparasokul, eigenaar van een ivoorwinkel in Uthai Thani, ziet de bui al hangen. ‘De traditie van ivoorsnijden loopt gevaar. Ambachtslieden verliezen dan de mogelijkheid om hun vakmanschap verder te ontwikkelen omdat het moeilijk wordt slagtanden te vinden. Wanneer er een verbod komt op de binnenlandse ivoorhandel, weten wij niet hoe we moeten overleven.’ Suchart vindt dat de overheid maatregelen dient te nemen tegen overtreders in plaats van een blanco verbod op de ivoorhandel uit te vaardigen.

Deze week buigt een Cites-commissie zich over de vraag of een ban wordt ingesteld tegen acht landen, waaronder Thailand, vanwege hun armzalige prestaties bij de bestrijding van de ivoorhandel.

Cites is de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. De aangesloten landen vergaderen tot 14 maart in Bangkok om maatregelen te bespreken tegen de illegale wildhandel.

(Bron: Bangkok Post, 10 maart 2013)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Ivoorverkopers vrezen voor hun hachie”

  1. Frans A zegt op

    Hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt !
    De Thai zijn bezig hun natuur behoorlijk te verknallen.
    Regelmatig bezoek ik kaeng krachan en de verhalen (?) die je daar te horen krijgt zijn schrijnend.
    Hoog tijd dat het bewustzijn van de Thai scherper wordt gesteld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website