Vitrine in een restaurant op Siam Square met haai en vinnen.

Liefhebbers van de echte haaienvinnensoep moeten het (misschien?) in de toekomst met de imitatiesoep doen, die bij de Nederlandse Chinees op tafel komt. Er komt weliswaar geen totaal verbod op de haaienvangst en –handel, maar de handel in vijf soorten wordt wel aan banden gelegd. Dat besluit is gisteren genomen tijdens de Cites-vergadering in Bangkok.

De meerderheid van 178 landen die zijn aangesloten bij Cites, stemde voor plaatsing van de vijf soorten op de Appendix II, een lijst die van landen vereist dat ze de handel middels exportvergunningen reguleren. Wanneer landen in gebreke blijven, kunnen ze handelssancties verwachten. Landen hebben 18 maanden de tijd om de restricties door te voeren.

De vijf soorten waar het om gaat, zijn [ik geef de Engelse namen] de oceanic whitetip shark, porbeagle shark en drie soorten hammerhead sharks. Thailand verzette zich tegen plaatsing van de porbeagle shark op de lijst en onthield zich bij de whitetip shark van stemming.

De statuswijziging van de haaien heeft nauwelijks invloed op Thailand omdat de hammerhead sharks in diep water zwemmen en zelden door Thaise vissers worden gevangen. Het Department of Fisheries uitte eerder zorgen dat vissers in de problemen zouden kunnen komen wanneer ze toevallig haaien vangen.

Cites is de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. De aangesloten landen vergaderen tot 14 maart in Bangkok om maatregelen te bespreken tegen de illegale wildhandel.

(Bron: Bangkok Post, 12 maart 2013)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Haaienvangst aan banden, maar geen totaalverbod”

  1. Joseph Jongen zegt op

    De Nederlandse ‘haaienvinnensoep’ is simpel het wit van een ei. Neem een zeef en wrijf daar het eiwit door en laat vervolgens de slierten in de hete bouillon glijden. Soep binden en ingredienten toevoegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website