Europese Commissie wil vakantiegangers die via internet boeken beter beschermen

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de EU-regelgeving voor pakketreizen te moderniseren en vakantiegangers beter te beschermen.

De nieuwe regels moeten de positie van de Europese vakantieganger die voor een traditioneel reisarrangement kiest, versterken. Ook wie zelf zijn vakantiepakket uit verschillende onderdelen samenstelt, wordt voortaan beschermd.

Voorbij zijn de tijden waarin iedereen zijn vakantie bij het reisbureau boekte, na eindeloos geblader in stapels vakantiefolders op zoek naar de ideale reis. Vakantiegangers spelen nu een veel actievere rol bij de organisatie van hun reis. Ze stellen deze vaak zelf online samen uit verschillende onderdelen. Veel reizigers naar bijvoorbeeld Thailand stellen hun eigen reis samen via internet. Ze kopen een vliegticket, boeken een hotel en huren een auto. De huidige Europese regels bieden te weinig mogelijkheden voor toeristen die kiezen voor een samengestelde reis. Met de nieuwe regels voor georganiseerde vakantiereizen worden de huidige, die van 1990 dateren, aangepast aan het digitale tijdperk.

Volgens de huidige regels, op zichzelf al een mijlpaal, moet iedereen die een vakantiereis boekt alle relevante informatie krijgen voor hij zijn handtekening zet, moet hij zijn geld kunnen terugkrijgen bij verandering van een van de reisonderdelen en moet hij een boeking ook op naam van iemand anders kunnen zetten. Ze verplichten de reisorganisator ook om alternatieven aan te bieden als een deel van het vakantiepakket niet door kan gaan. De nieuwe regels gaan nog een stapje verder:

 • Er komen strengere regels voor toeslagen en organisatoren moeten kortingen doorberekenen.
 • De informatie over de aansprakelijkheid moet in eenvoudige bewoordingen worden gegeven.
 • Vakantiegangers krijgen ook recht op schadevergoeding bij “immateriële schade”, wanneer de vakantie niet verloopt zoals mag worden verwacht.
 • Er moet één enkel contactpunt komen voor het geval dat er iets misgaat tijdens de reis.

Voortaan gelden de regels niet meer alleen voor wie een vooraf samengesteld vakantiepakket boekt, maar ook voor wie zelf zijn vakantie samenstelt uit twee of meer diensten van dezelfde aanbieder op hetzelfde contract.

Nog steeds boekt 23% van de vakantiegangers een traditioneel reisarrangement, maar inmiddels kiest al 20% van de reizigers voor een samengesteld vakantiepakket. Voor wie zijn vakantie helemaal zelf organiseert (54% van alle vakantiegangers), gelden deze regels niet, maar hij kan wel terugvallen op de EU-regels voor passagiersrechten en consumentenbescherming.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Europese Commissie wil vakantiegangers die via internet boeken beter beschermen”

 1. Jan Tebbes zegt op

  Uit ervaring weet ik dat je bij een reisbureau alle reispakketten kunt voorstellen die er zijn.
  Dit hoeft niet perse via internet. Internet gebruik ik voor informatie, van wat kan ik enz. Gaat men op de bonnefooi, dan is dat ook een heerlijk avontuur. Ook via het reisbureau ben ik beschermd. Sluit daarbij een goede reis – en ongevallenverzekering af. Daar ontbreekt het soms aan. De gedachten van mij overkomt dat niet is een hele foute gedachtengang.
  Ik wens u allen een goede vakantie en kom goed terug.

  Jan Tebbes

 2. Henk zegt op

  Dus ik die alleen een vliegticket koop, ben nog steeds niet beschermd?
  Maar kan ik nu wel het ticket van iemand anders overnemen of de mijne overdragen?

  • Jan Tebbes zegt op

   Informeer zeer goed bij de instantie waar u uw ticket koopt en vraag of u daardoor ook beschermd bent. Een kwestie van doorvragen en laat het desnoods op papier zetten of lees de voorwaarden. Bij het ontbreken daarvan, doorvragen aan de desbetreffende organisatie. Uit eindelijk wordt men daarvoor betaald. Laat u niet afschepen.
   Sterkte.
   Jan Tebbes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website