Is corruptie nog wel nieuws?

Bangkok Post opent vandaag met een groot nieuwsverhaal over corruptie bij de aanschaf van zonnepanelen voor straatlantaarns.

Al lezende bekroop me de vraag of gevallen van (vermeende) corruptie eigenlijk nog wel nieuws zijn. Want nieuws is wat afwijkt van het normale en corruptie lijkt in dit land zo ‘normaal’ dat de krant eigenlijk zou moeten openen met een project waarbij alles eerlijk verliep.

Goed, het gaat dus om de aanschaf van zonnepanelen, LED-lampen, palen, kabels, accu’s en een betonnen voet, die moet worden ingegraven. Het budget van 548 miljoen baht ging naar lokale autoriteiten in dertien provincies. De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) heeft vastgesteld dat de kosten per gemeente enorm verschillen: van 42.000 baht tot 174.000 baht per set. En da’s verdacht.

Het project was een initiatief van de regering Yingluck met als doel de veiligheid te vergroten op plaatsen zonder verlichting waar geen elektriciteitsnet ligt. Een mooi project, zij het dat het onderhoud problematisch kan worden.

Dat is gebleken bij een eerder project, geïnitieerd door grote broer Thaksin in 2003. De regering nam zich voor zonne-energie systemen te installeren bij 203.000 huishoudens in afgelegen gebieden. Kosten: 25.000 baht per woning. Tegen eind 2006 was dat bij 180.000 huizen gebeurd. Daarna stokte het project, nadat uit een onderzoek van de Rekenkamer was gebleken dat 10 procent van de systemen defect was en geen dienst meer deed.

De PACC [niet te verwarren met de National Anti-Corruption Commission] stelde de onregelmatigheden bij de aanschaf van het straatlantaarnproject vorige maand vast. Het onderzoek is nog in volle gang. Ben benieuwd of de daders op het kerhof liggen of er Barbertjes moeten hangen of dat de verantwoordelijken aangepakt worden. Misschien horen we het nog eens.

(Bron: Bangkok Post, 27 oktober 2014)

No votes yet.

8 gedachten over “Is corruptie nog wel nieuws?

 1. Morgen Dick,

  Ja, helemaal met je eens.
  Mijn hemel, een verschil van 133.000.– per paal, dan snapt Jan met de korte achternaam ook wel dat er iemand met een niet goed werkende telmachine bezig is.

  Ik houd me vast aan een van de meest bekende uitspraken ter wereld van M.Luther King:

  “” I HAVE A DREAM… “””

  LOUISE

 2. Je gaat je afvragen of in dit mooie land iets nog zonder corruptie en fraude kan verwezelijk worden.Het is jammer dat dit zo mooie land van corruptie en fraude aan elkaar hangt. Heel jammer.
  En dat er ondanks een aantal aangekondige wijzigingen er in de praktijk weinig tot niets van terecht komt.
  En als er iets verbeterd is dat vaak van korte duur en is alles snel weer terug bij af.

 3. Wellicht is het geen nieuws meer maar corruptie MOET aan de kaak gesteld blijven worden. En dat is ook een belangrijke taak van nieuwsbladen. Als het niet meer vermeld zou worden dan is het hek helemaal van de dam.

 4. Feit is dat men het in ieder geval heeft aangetoond.
  Nu nog de vinger aan de zere pols leggen.
  En dan komt het allemaal voor elkaar. ;-))

 5. Veel interessanter dan het opsluiten van schuldigen, is de vraag of al dat teveel betaalde geld wel eens wordt.
  Als het wordt teruggevorderd een 100% boete zal de corruptie snel minder worden.

 6. Spijtig dat deze aankopen in Thailand gelinkt worden aan het woord corruptie. Ik heb voorheen verschillende jaren kerstverlichtingen geplaatst voor grote steden. Het gaat via zogezegde openbare aanbestedingen, maar de verschillende stadsbesturen weten maar al te goed vooraf wie de opdracht gaat binnenrijven.
  Als voorbeeld geef ik in Belgie de stad Dendermonde. 3 jaar prijs gegeven voor steeds dezelfde opdracht. Heb ze nooit binnengehaald. Eerste jaar voor 17.000 €… Ik was nog te “groen”. Tweede jaar 27.000 €… Toen was ik de goedkoopste wat twijfel gaf. Derde jaar gaf ik prijs voor 37.000 € maar alweer de goedkoopste. De firma wist zich steeds 5000 € duurder te zetten dan mijn officieel bod. Toch haalde zij jaar na jaar dezelfde opdracht binnen steeds dezelfde 150 armaturen op te hangen in de straten. En er zijn zo vele steden waar er een stinkend geurtje hant aan de aanbestedingen.
  Als ik dit dan lees hier in Thailand…vind ik eerder “gewoon” en niet meer speciaal “corrupt ” te noemen.
  Ronny

 7. Corruptie zit zo diep ingeworteld, wat Ronny al zegt. Dat is gewoon onzichtbare corruptie.Wij zien alleen die politiagent, maar wat denk je van als men iets wilt bouwen. Ff wat bathjes onder het buro en men sluit de ogen.en de politiechef strijkt veel geld op als er iets georganiseerd wordt.Dacht men nu werkelijk dat we het onzichtbare gaan zien. Dat iedereen nu ineens eerlijk gaat worden, echt niet. En Kent men het bekende spreekwoord. Zand in de ogen strooien.

 8. En dan te bedenken .
  Tegen over mijn huis staat een simpele straatlantaarn .
  Een gewone lange TL lamp gemonteerd aan een betonnen paal van de PEA .
  Ongeveer meer dan 4 maanden werkt hij al niet meer .
  Mijn ega en ik zijn al enkele malen bij de Tambon hier voor geweest .
  Oh , ja er is tot drie maal toe een monteur geweest met 2 extra medewerkers in een kaki uniform .
  Uiteraard met een kleine truck met een kraan met werkbak .
  Lamp twee maal vernieuwt , en na enige wind lag hij weer in duizend stukken op de straat .
  Twee weken geleden weer gerepareerd .
  Ja wel maar nu met tape er om heen .
  S avonds was het weer als voorheen wel een lamp maar geen licht .
  Janneman is het nu langzamerhand zat , koopt overmorgen zelf een lamp en monteerd hem zelf ook aan de paal .
  Zal hij branden , wat denk je ???

  Jan Beute .

Reacties zijn gesloten.