Een opmerkelijke stap van de politie in Bangkok. De zaak rondom de bomaanslag bij de Erawan heiligdom is nog niet opgelost, er is nog geen verdachte veroordeeld, maar de beloning voor de gouden tip is al wel uitgeloofd: aan de politie!

De politie van Bangkok had een flinke beloning over voor degene met informatie over de dader van de bomaanslag twee weken geleden: 3 miljoen baht, oftewel bijna 75.000 euro. Afgelopen weekend heeft de politie een verdachte opgepakt, dus liet de politiechef vandaag weten dat het geld uitgedeeld kan worden.

Een opmerkelijke stap, dat vond de politiechef Somyot Poompanmoung zelf ook, maar de arrestatie is gewoon het gevolg van goed politiespeurwerk: “Dit geld moeten de agenten krijgen die hun werk hebben gedaan”, zei de chef op een persconferentie. Goed voor de motivatie en om te laten zien dat de politie van Thailand goed in z’n werk is.

Deze jubelstemming komt nadat een verdachte werd opgepakt in het district Nong Chok, in het oosten van Bangkok, waar hij een appartement had gehuurd. “Deze arrestatie is puur het werk van de politie”, zei Somyot. Berichten dat dat de opsporing het resultaat was van tips door het publiek negeerde hij daarbij.

Kritiek op functioneren politie

Sinds de bomaanslag heeft de Thaise politie nogal wat kritiek gekregen op het onderzoek. Veel Thai denken niet dat de zaak ooit opgelost gaat worden, vanwege corruptie bij de politie. Over de arrestatie van zaterdag is nog veel onduidelijk. De naam van de verdachte is niet bekend en z’n nationaliteit ook niet. Net zomin als z’n motief of tot welke terreurgroep hij zou behoren. Het is ook niet duidelijk of hij de hoofdverdachte is.

Twee verdachten

De politie heeft ondertussen twee nieuwe verdachten op het oog. Een van hen is een 26-jarige Thaise vrouw, die met een Turkse man getrouwd zou zijn. De andere verdachte wordt met nadruk een buitenlander genoemd, meer details worden niet gegeven.

Tegen een persbureau liet een vrouw weten dat zij de gezochte persoon is, maar niets met de bomaanslag te maken heeft. Ze woont met haar man in Turkije en was drie maanden geleden voor het laatst in Thailand. “En in dat appartement ben ik al een jaar niet meer geweest”, aldus de vrouw.

Politie: Verdachten mogelijk in Cambodja

Bangkok Post schrijft dat de twee hoofdverdachten (waaronder de bewuste vrouw) zijn ondergedoken in Cambodja en zij hebben de Cambodjaanse autoriteiten gevraagd om hen op te sporen.

De man die gearresteerd is in Non Chok is volgens een legerbron de 47-jarige Turk Bilan Muhammed. De politie gaat via de Turkse ambassade na of hij de Turkse nationaliteit heeft.

Ook premier Prayut denkt nu dat er een link is met de kwestie van de Oeigoeren die Thailand zijn uitgezet. Dat zou blijken uit de 200 nagemaakte Turkse paspoorten die zijn gevonden bij de inval in het appartement in Non Chok.

Bron: NOS.nl en Bangkok Post – goo.gl/aPcXEM

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Bomaanslag Bangkok: Politie geeft zichzelf een beloning”

 1. Jacques zegt op

  De politie die tipgeld aanneemt, terwijl zij gewoon hun werk doen???? Wat een wereld van verschil met Nederland. De moraal is ver te zoeken, te meer daar er kennelijk tips van burgers zijn verstrekt waarop het onderzoek is verricht. Je zou toch denken dat die tipgevers hiervoor in aanmerking zouden moeten komen. De politie moet hier verre van blijven. Een politiechef die dit rechtvaardigt???? !! Slechte reclame en ik begrijp niet dat dit niet wordt ingezien.

  Overigens is de problematiek met de Oeigoeren en het terugsturen daarvan naar China ook een punt van aandacht in Nederland, waar veel kamer vragen over zijn gesteld en wat al jaren speelt. Asiel zoekende Oeigoeren zouden grote problemen krijgen wanneer te worden uitgezet???!!

  Met de criminele groep die kennelijk het grove geweld niet schuwt en die nu in Thailand verblijft heb ik minder moeite met uitzetten, maar beter is het om ze voor lange tijd op te sluiten.

 2. Khun Peter zegt op

  Te bizar voor woorden natuurlijk! De politie die zichzelf tipgeld toe-eigent. Misschien dat ze het verkeerd gelezen hebben en dachten dat er theegeld stond ipv tipgeld?
  Dit bericht is inmiddels de wereld overgegaan en de politie in Bangkok heeft zich volstrekt belachelijk gemaakt. Het is alleen maar een bevestiging dat het structureel mis is met het politieapparaat.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Peter,

   Dit is vast een Thaise manier om door politie aangenomen steekpenningen wit te wassen.

 3. simon borgers zegt op

  Dit is natuurlijk om ff vooruit te kunnen zonder corruptie.

 4. colin de jong zegt op

  De wereld op zijn kop. Kan het nog gekker hier? Deze tip hebben ze ongetwijfeld van iemand gekregen en nu gaat de hermandad er mee vandoor. Waanzin ten top !

 5. Gerardus Hartman zegt op

  Moet de nieuwe norm zijn als politie zijn werk doet hier extra voor wordt beloond. Rechtvaardigt dat bij zaken zonder grote beloning of een geen beloning de zaak onopgelost blijft. Verplicht stellen dat alle door farang in BKK gehuurde huizen, apartmenten e.a. moeten worden bezocht met grondige inspectie door politie is ook vreemd. Zolang de verdachten niet hebben bekend is prematuur de beloning op te eisen.

 6. RonnyLatPhrao zegt op

  Verdachte gearresteerd

  http://www.nationmultimedia.com/breakingnews/Erawan-Shrine-bomb-suspect-arrested-30267898.html

 7. Nico zegt op

  Door het openbaar maken, dat ze het tip geld aan zich zelf uitdelen, kunnen ze straks tegen potentiële tipgevers zeggen, sorry, het geld is al verdeeld.

  Dit zal de wereld overgaan als; “hoe corrupt Thailand wel niet is”

  Perfecte PR reklame. ongelofelijk.

 8. Leo Th. zegt op

  Trakteer mezelf ook wel eens op een extraatje, want ja als je jezelf niet kietelt wie doet dat dan. Nu denk ik dat dit gezegde niet opgaat voor de meeste Thaise agenten, heb de indruk dat die zich volop laten ‘kietelen’, dag in dag uit. Ben het dan ook volkomen eens met de reactie van Khun Peter. De Thaise politie weet niet anders dan dat gewoon het werk doen waar je voor aangenomen bent extra geld in het laatje brengt. En ondanks de hitte in Thailand houden ze er ook van om in het zonnetje gezet te worden, zij laten geen gelegenheid voorbijgaan om met een foto van zowat het halve politiekorps in de krant te verschijnen.

 9. marcel zegt op

  ik denk dat het toch anders zit .. dan hier boven geschreven..het kost namelijk ook geld om iets loos tekrijgen of boven water,,,, de hoofdt daader is namelijk al gepakt, goed toch.nl politie red dat niet. gr, marcel

  • robluns zegt op

   Deze gedachte is nog eens een doordenker

  • kjay zegt op

   Marcel, Het gaat hier om de Thaise politie. heeft de Nederlandse niets mee van doen! Jammer om toch nog even een sneer uit te delen.

   De hoofddader is al gepakt? Goed werk? Is het de dader? Is hij een uitvoerder van de echte hoofddader? Weet u meer, want u denkt dat het anders zit of baseert u zich op feiten? Er zijn nog zoveel open vragen en hoop van harte dat de echte daders zeker gepakt en zwaar gestraft worden! maar eerst afwachten, want de Thaise politie houd ervan om mensen meteen als hoofdverdachte aan te wijzen, ook als men er niets mee van doen heeft. Eentje moet er toch hangen, niet?

 10. John Chiang rai zegt op

  Bij ons zou men zeggen eigen roem stinkt,in Thailand is het schijnbaar normaal,alleen stinkt het hier ook geweldig.

 11. Jos zegt op

  Te gek voor woorden, maar ik had niet anders verwacht van die corrupte rode police.

  Maar welke beloning zou ik nu krijgen als ik de opdrachtgever van deze bomaanslag kan leveren??

  Want de hele wereld en de normaal denkende Thais , weten wie achter al dit onnodige geweld zit..

  Met vriendelijke groet,

  Een echte Thailand liefhebber.

 12. Franky R. zegt op

  “Goed voor de motivatie en om te laten zien dat de politie van Thailand goed in z’n werk is.”

  Slecht voor de ‘burgerzin’ van de gemiddelde Thai, die heus wel weet dat de politie heeft gehandeld naar aanleiding van een tip.

  Extra zuur voor die oplettende man of vrouw die nu kan fluiten naar de beloning. Wat men hiermee ‘bereikt’ is dan mensen niet meer gevoelig zullen zijn om de politie te tippen, want ze krijgen het geld toch niet.

  Slechte zaak!

 13. David zegt op

  Al die verontwaardigheid. Ik snap het niet. Hoelang wonen jullie in Thailand. Alleen met een roze bril op? Wie van jullie zouden hier blijven als je meer geld te besteden had? Weinig denk ik! Gezeik met visa elk jaar, de taal die waarschijnlijk niemand machtig is. En dan nog je kan niks zonder een handtekening van een Thai. Hoeveel van jullie hebben betaald voor een huis wat nooit van jezelf zal zijn. Tuurlijk het gaat naar je liefje. Ja zorg maar goed voor ze Buddha zal je belonen. Lol
  Ik woon hier nu 2 jaar. Ik zou niet anders willen maar… Wees niet blind.

  • rob zegt op

   Helaas gaat m’n vrouw nu echt twijfelen om na dit jaar alsnog naar Thailand te gaan.
   Mocht je per ongeluk gearresteerd worden dan heb je een heel groot probleem, tja er zijn grenzen dit is te bizar voor woorden.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Neem dan die twijfels snel weg en ga ergens anders heen. Opgelost.

    • NicoB zegt op

     Zo is dat Ronny, heb je twijfels begin er dan niet aan, dat kan je flink opbreken.
     De Thaise politie arresteert niet per ongeluk, daar gaat deze posting ook niet over, die gaat over het zichzelf geven van de uitgeloofde beloning, nou dat staat wel erg ver weg van het nemen van een beslissing in Thailand te gaan wonen.
     Vreselijk deze bomaanslag en ook triest dat de politie het tipgeld nu in eigen gelederen houdt, helaas, normaal gaat het anders in Thailand, dan worden goede prestaties beloond met promotie. Maar ook dat staat toch wel erg ver weg van het nemen van de beslissing al dan niet in Thailand te gaan wonen. Een bovendien, is Europa dan zo veilig? Doden in Brussel, doden in Frankrijk, doden in Caïro, doden in India, doden in China, ja waar niet, dat risiko is in deze wereld overal aanwezig. Voor uw vrouw en een ieder is het te hopen dat er geen bommen meer af gaan, speciaal niet in NL, want dan voelt uw vrouw zich daar ook niet meer thuis, Naar België dan? Frankrijk dan? Duitsland dan? Waar is het nog bommen vrij?
     Sterkte met de twijfels van uw vrouw.
     NicoB

  • NicoB zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet alleen op elkaar, dat is chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website