BNK48 zangeres emotioneel bij excuses voor T-shirt met swastika

Alfredo Garcia Saz / Shutterstock.com

De bekende popster is Pichayapa ‘Namsai’ Natha, van de populaire meidengroep BNK48 heeft in tranen haar excuses gemaakt voor het feit dat ze tijdens een repetitie voor een optreden een T-shirt droeg met daarop de swastika en de Nazivlag.

Op sociale media en in de internationale pers sprak men er schande van. Velen noemde haar dom en onwetend. Anderen gaven de schuld aan het slechte onderwijs in Thailand. Het incident kwam ook op ongelukkig moment omdat gisteren de slachtoffers van het Nazi bewind werden herdacht op de International Holocaust Remembrance Day.

Pichayapa ‘Namsai’ Natha – Foto: Facebook

Manager Nataphol van de band en Namsai bezochten gisteren de Israëlische ambassadeur om hun excuses aan te bieden. Eerder plaatste de ambassade een bericht op Facebook en Twitter dat het verkeerd was van Namsai om Nazi symbolen te dragen en zij daarmee de gevoelens van miljoenen mensen waaronder nabestaanden van slachtoffers, heeft gekwetst.

De Duitse ambassadeur heeft in een tweet de band uitgenodigd om hen geschiedenisles te geven over de Tweede Wereldoorlog en de massamoorden van het Nazi-bewind.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.

30 gedachten over “BNK48 zangeres emotioneel bij excuses voor T-shirt met swastika

 1. Volgens mij is het onwetend voor de tweede keer om excuses aan te bieden aan de ambassadeur van Israel. Er wonen ook Joden in andere landen van de wereld en de Joden die in in de tweede wereldoorlog zijn vermoord kwamen voor het overgrote merendeel niet uit Israel.

  • Neen want Israel bestond in WOII nog niet dacht ik.

    • Beste Chris,De joden waren verspreid over haast de hele wereld,maar de staat Israel waar jij het in jou eerste reactie over had,is eerst ontstaan in 1948.

     • Lees mijn link naar Wikipedia. In Duitsland zijn Europese Joden vermoord. In het mandaatgebied Palestina woonden 600.000 Joden. Geen van hen is vervoerd naar een gaskamer in Duitsland.

   • Beste RonnyLatYa,

    Wij hebben het hier over ca. 70 jaar geleden.
    M.a.w. je zou toch mogen aannemen dat er toch wel enige bekendheid is van deze gruwelijkheden.
    Overigens ik wil geen bevolkingsgroep overslaan die dit soort van verschrikkelijkheden heeft moeten meemaken, wij zien dit echter nog dagelijks.

    Met vriendelijke groet,

    • jhvd in ben van 1935 alle verschrikkingen van de oorlog meegemaakt. wij lagen aan de geeuwhonger. Wij aten o.a. bloembollen en de kat als er een rondliep. Verraad, moord N.S.B. Razzia’s
     Vraag nu aan scholieren over de Wereldoorlog II. ze weten er zeer weinig van.

    • Beweer ik dan wat anders ?
     Op wat slaat je reactie nu.

     Ik reageer enkel op het feit dat Israel als land zelf toen nog niet bestond. Pas sinds 1948.
     En is dat niet juist misschien ?
     Ik ken best mijn geschiedenis. En trouwens langer dan 70 jaar gelden ook.

  • Kennelijk heeft alleen de Israelische ambassade gereageerd.
   Vandaar dat ” Namsai” haar excuses aan deze ambassade gericht heeft.

   • De Israelische regering is inderdaad overgevoelig en meten zich aan de belangen van alle Joden in de wereld te behartigen. Een artioest die een fout maakt moet twee keer nadenken aan wie zij nu haar excuses aanbiedt. dat is mijn mening. En niet alleen aan degene die erom vraagt.

    • De Israelische regering is niet overgevoelig.
     Het is een politiek spel.
     Voortdurend jezelf in de slachtofferrol plaatsen.

 2. En laten we niet vergeten dat Tailand in WOII ook geen glansrol heeft gespeeld … ..

 3. Ja Chris,
  Misschien kan je mee met Namsai voor wat bijles. Ronny en ik gaan wel mee voor de gezelligheid, ok?

  • Beetje flauw. Ik zou een Nederlandse jongere die in Amsterdam met een Japanse vlag op zijn t-shirt loopt eens vragen of hij iets weet van Japanse gevangenkampen in voormalig Nederlands-Indie.

   • Beste Chris,Sorry jou vergelijk met de huidige Japanse vlag geeft aan dat je het probleem toch niet helemaal begrepen hebt.
    Een Japanse vlag is net zoals alle vlaggen op deze wereld, niet direct verbonden met hun verkeerde geschiedenis.
    Terwijl het hakenkruis uit Nazi Duitsland in veel landen verboden is,en ook in direct verband staat met de verschrikkelijke vernietigingen en massamoorden die de Nazi’s verricht hebben.
    Als alleen een nationale vlag reeds aanstoot zou geven, zo jij dit schrijft,dan zouden de meeste landen als we werkelijk in hun geschiedenis zouden kijken,helemaal geen vlag meer mogen tonen.

 4. Dit is een gebrek aan goed onderwijs. Ik heb het al eens aan de kinderen gevraagd maat die weten niets van de tweede wereld oorlog.

 5. ‘T-shirt met daarop de swastika en de Nazivlag’ . Om volledig correct te zijn was het een vlag van de Kriegsmarine (de Duitse marine onder de nazis). Al ontbreekt het ijzerenkruis om de linkerbovenhoek van de vlag.

  De schoolboekjes noemen natuurlijk wel de Tweede Wereldoorlog, de Duitsers en de Jappen maar de Kriegsmarine vlag zul je er niet snel aantreffen. Ook niet in Nederlandse middelbareschool boeken. Als je die vlag dan niet kent uit bijvoorbeeld films dan kan ik me voorstellen dat je per abuis zo’n vlag met een swastika er op gebruikt en dan niet een link legt met de WO2.

  Bron & foto’s:
  http://www.khaosodenglish.com/featured/2019/01/26/thai-idol-group-bnk48-member-wears-nazi-flag-on-stage/
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kriegsmarine

 6. Kennen wij het woord hakenkruis niet meer, wat moet ik met “swastika”. Na toch een paar jaren hoger onderwijs, heb ik de vertaling, voor de zekerheid, toch maar eens opgezocht en ja hakenkruis. Dus voortaan duidelijkheid voor iedereen en niet alleen voor de heren academici!

  • Beste Ser Kokke,
   Daar gaat het om: het verschil tussen hakenkruis en swastika. De swastika is een symbool uit de oude cultuur in India en betekent o.a. voorspoed en levensgeluk en is een rechte kruising. De hakenkruis is dat ding van de nazi’s. Zij hebben de swastika een kwartslag gedraaid en op hun vlaggen geprint, als wat voor symbool? vraag het mij niet.
   Maar daarom is het belangrijk om het verschil te weten, heeft niets met academici te maken.

   • Yep, swastika’s zie je ook veel op begraafplaatsen in Vietnam en in (oude) gebouwen. Zijn nog niet een kwartslag gedraaid..

 7. Dacht zelfs dat die T shirts hier in overvloed te koop zijn. Met nog andere dingen die wy niet zo leuk vinden.
  Denk meer onwetendheid, nooit geleerd, A.h is hier ook niet gehaat, zoals bij ons.

 8. Hoeveel dingen worden er niet op t-shirts e.d. gedrukt, ZONDER dat men weet wat de exacte betekenis ervan is???

 9. Heren, aan wie moet zij dan excuses aanbieden? De ambassadeur van Israel vertegenwoordigt alle joden lijkt mij! Waar zij dan ook wonen.
  Daarnaast wil ik opmerken dat het verkeerd is haar dom te bestempelen in de media en het onderwijs van Thailand de schuld te geven. Zij is onwetend, zeker, maar dom? Hoe zo?
  En de swastika is ook een grote bron van misverstanden. De oorspronkelijke symbool uit India is een rechte kruising en betekent voorspoed of levenskracht. De nazi’s hebben dat symbool een kwartslag gedraaid, wat zij daarmee bedoelden weet ik niet maar het zorgt wel voor verwarring. Een onwetend persoon ziet zo gauw het verschil niet en denkt een leuke kruisje met haken te dragen als teken van geluk.
  Ik vind het knap dat de zangeres zo snel en zo goed reageerde, zeker niet dom!

  • Zoals Iran of Indonesie niet alle moslims ter wereld vertegenwoordigt kan en mag Israel niet alle joden vertegenwoordigen. Jodendom is een godsdienst, niet het enige basispirincipe van een staat. Of het leidt tot discrimamtie van mensen met een ander geloof en dat is inderdaad in Israel het geval. Kortom: Israel is een racistische staat. Het Joodse volk bestaat ook niet. Een volk is een groep mensen die een bepaald gebied wonen en zich op basis daarvan verbonden voelen. Heeft niets met godsdienst te maken.

 10. Het historisch besef bij Thais is over het algemeen beperkt tot de glorieuze momenten uit de Thaise geschiedenis. Zelfs wat de laatste 100 jaar in de omringende landen is gebeurd, ligt diep onder het maaiveld.

 11. Waarom excuses?

  Hier onder een verhaal van de oorsprong en gebruik van de Swastika (hakenkruis)

  De Swastika (hakenkruis)

  De armen van de swastika kunnen verschillende breedtes hebben en zijn meestal (maar niet altijd) rechtlijnig. De swastika is chiraal (dit wil zeggen: geen spiegelsymmetrie bezittend), maar de twee spiegelbeeldige varianten hebben de symmetrie van een cyclische groep (C4), omdat iedere rotatie van 90 graden weer dezelfde figuur oplevert.
  Er zijn dus qua vorm twee swastikavarianten (卐 en 卍). Het onderscheid is erg duidelijk te zien, maar de benoeming daarvan leidt tot allerlei vergissingen. Het wordt inconsequent gebruikt, soms zelfs door eenzelfde schrijver. De twee varianten worden genoemd:
  • linkswijzend en rechtswijzend
  • linksomdraaiend (tegen de klok in) en rechtsomdraaiend (met de klok mee)
  Dat is echter dubbelzinnig, vandaar de verwarring over het gebruik van al deze aanduidingen. Een juiste eenduidige benoeming voor 卐 zou zijn: de bovenste zijtak (of arm) wijst naar rechts. Deze vorm zou door veel mensen als linksomdraaiend worden aangeduid[1]. Maar de vormaanduiding zegt niets over de richting van het draaien zelf. Zo heeft de Falun Gong op zijn website een 卍-swastika die altijd een tijdje rechtsom en dan weer een tijdje linksom draait.
  Soms wordt de 卍-variant Sauwastika genoemd (ook vaak geschreven als sauvastika), maar dit wordt niet als authentiek beschouwd. Het schijnt ontstaan te zijn door een klankverandering in het Sanskriet. Meestal worden beide varianten gewoon als “Swastika” aangeduid.
  De belangrijkste associatie is die met de zon, opkomend uit het oosten en ondergaand in het westen. Dat is op het noordelijk halfrond (en kijkend naar het zuiden) met de wijzers van de klok mee ofwel “rechtsom”. In de westerse cultuur wordt dit als positief ervaren. (licht, dag, rechtsom) In het boeddhisme gebruikt men bijna altijd de “sauwastika” 卍 als oorspronkelijk symbool voor de zon, leven en gezondheid. De “linksdraaiende” 卐 wordt als kwaadaardig beschouwd en is in het boeddhisme een onbedoelde fout van de maker. Als positief symbool[2] zie de Rode swastika en de Hebreeuwse swastika[3].
  Ook worden er weleens associaties met de rotatie van de nachtelijke sterrenhemel rond de poolster genoemd. Dat is eenduidiger omdat de poolster alleen vanuit het noordelijk halfrond gezien kan worden en kijkend naar het noorden. De rotatierichting is dan tegen de wijzers van de klok in: linksom. Dit wordt als negatief ervaren (donker, nacht, linksom). Bovendien komt hier nog de collectieve ervaring van het nazisme bij, dat de 卐 (linksomdraaiende) swastika gebruikte. Het Latijnse woord sinister betekent “links”, zie ook rechterpad[4].
  De beide associaties van zon en poolster werken verwarrend omdat ze tegengesteld zijn. De vorm van de swastika ziet men niet terug in de hemel. Toch kan dit symbool ook tweevoudig gezien worden: een rechtsdraaiende swastika is in spiegelbeeld een linksdraaiende swastika. Dag-nacht, links-rechts, donker-licht: onze wereld laat zich net zo makkelijk tweevoudig als één-, drie-, of viervoudig duiden. Zo kent het hindoeïsme het symbool als tweevoudig. In zichzelf van binnen naar buiten: dus de één 卐 in de ander 卍 of naast elkaar 卍卐卍卐卍卐. In gebouwen maakt men de swastika met gaten, zodat men beide verschijningsvormen aan beide zijden van de muur kan zien[5]
  “Sauwastika’s” 卍 worden onder meer gebruikt door de volgelingen van de van oorsprong Tibetaanse bön-religie om aan te tonen dat ze een andere godsdienst hebben dan de volgelingen van het Tibetaans boeddhisme die een 卐-swastika gebruiken. De betekenis van beide symbolen is voor de volgelingen van beide religies dezelfde. In spirituele leren kan alles tegengesteld zijn aan het menselijke voorstellingsvermogen. Zo geldt in het taoïsme de regel dat ‘het tao dat omschreven/benoemd kan worden, niet het tao is ‘.

  • Ik weet dus niet precies welk hakenkruis zij op haar T-shirt had staan,maar als deze overeen zou komen met het hakenkruis op de bovenstaande foto,dan gaat het duidelijk om het Nazi symbool,en niet om het Swastika Kruis.
   Anders als het Swastika kruis, staat dit Nazi symbool op een punt van het kruis,terwijl het Swastika kruis gedraaid en geheel op een haak van het kruis staat.

 12. Allemaal de schuld v het Onderwijs…….
  De Thai kent de geschiedenis niet en geeft geen enkel besef ook wat er buiten Thailand gebeurt….
  Je ziet zelden een Thai het nieuws volgen , enkele uitgezonderd maar hun interesse gaat steevast naar soup serie en cartoons…..
  Vertel een Thai dat er iemand naar de maan is geweest…..en die beginnen jou gewoon uit te lachen want zeggen ze…..can not.
  TonyM

 13. T-shirts met hakenkruisen moeten in de handel zijn in Thailand want ik zag gisteren een dame met een hakenkruis er op in het shoppingcenter, toen ik aan mijn Thaise vrouw vertelde dat het niet goed was zoiets te dragen keek ze verwonderd en vroeg wat daar mis aan was.

 14. Hallo C.G.M. van Osch, ik weet niet waaruit je deze lap tekst hier hebt gekopiëerd, maar het gaat hier om een groot DUITS HAKENKRUIS.

  Niet zomaar een swastika, maar een gedraaid kruis in een witte cirkel met een rode achtergrond.
  het NAZI SYMBOOL.

  Ja zelfs de volledige NAZI VLAG met de gekruiste zwarte banen.

  Het meisje wist natuurlijk van niets, hoe zou ze het kunnen weten.
  Achteraf komt zij in ieder geval niet met een verhaal over de spirituele betekenis.

  Beste C.G.M. van Osch, google eens naar:

  – BNK48
  en
  – Nazi vlag.

  Valt je dan misschien iets op?

Reacties zijn gesloten.